13 Януари, 2022 15:55 4 568 41

Стойнев: Всички пенсионери получиха своето увеличение, грешката е в ГЕРБ

  • драгомир стойнев-
  • пенсионери-
  • увеличение-
  • грешка-
  • герб

Той обясни, че тази грешка изкривява модела и води до втора грешка - служебният кабинет да внася промени така, че тежестта на всяка една осигурителна година да се вдигне от 1.20 на 1.35

Стойнев: Всички пенсионери получиха своето увеличение, грешката е в ГЕРБ  - 1
Снимка: БГНЕС

„След днешната дискусия стана ясно едно – трябва да правим разграничение между пенсиите и COVID добавките. Всички пенсионери получиха своето увеличение, а напрежението се получи от намаляването на COVID добавките. Въпросът, защо добавките бяха вмъкнати в пенсиите е, към ГЕРБ. Това беше грешка.“
Това становище изрази заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев след изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в парламента, цитиран от "Епицентър".

Той обясни, че тази грешка изкривява модела и води до втора грешка - служебният кабинет да внася промени така, че тежестта на всяка една осигурителна година да се вдигне от 1.20 на 1.35. Социалистът припомни още, че от левицата са подкрепили предложението за добавки на пенсионерите, тъй като е било важно в кризата да се помогне на хората. „Това обаче не е трайно решение и основната грешка е, че приносът няма нищо общо с тези добавки, които даваме“, каза депутатът от БСП.

„Ако искаме да върнем доверието в осигурителния модел, то трябва наистина да подпомагаме осигурявалите се хора, които наистина изпълняват критериите“, заяви от трибуната Драгомир Стойнев.

По думите му НОИ трябва да си влезе във функциите и да започне да изплаща отделно COVID добавките от пенсиите. „Българските граждани трябва да знаят, че тази добавка е помощ, която рано или късно ще прекъсне, а реалната им пенсия е нещо различно. Голямото объркване стана, когато хората получаваха всичко накуп. И когато тази добавка от 120лв. стана 60лв., хората казаха, че им намалиха пенсиите. Не. Всички пенсии се увеличиха, с изключение на 945 човека, поради грешно подадена информация“, обясни Стойнев, като уточни, че за останалите 2 470 000 пенсионери увеличение има. Той припомни и че тази времена добавка е до юни месец и че големият въпрос е какво ще се направи след това.

„Подкрепям министър Гьоков, че трябва да търсим политически консенсус за преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход, така че наистина да премахнем една огромна несправедливост за хора, които са работили една и съща професия, един и същи труд, едни и същи години, но разликата е кога са се пенсионирали“, коментира социалистът. По неговите думи не може разликата в пенсията на един учител, пенсионирал се 2002г. и 2015г., да бъде 300лв. и това е изцяло несправедливо.

„За да намалим тази ножица, тази несправедливост, трябва да започнем да мислим за преизчисляването на пенсиите. Ние, от БСП, сме готови, готови сме с изчисления и затова е важно да имаме политически консенсус, хората да бъдат спокойни и да не се намалява тяхната покупателна способност“, заключи Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    24 19 Отговор
    Бойко даваше от 50арка всеки месец.И за Великден и за Коледа.Киро не дава нищо щото няма.
  • 2 ИМА ЛОГИКА

    28 25 Отговор
    ТУЛУПЧЕТО ВИДЯ, ЧЕ СИ ОТИВАТ И БУТНА 50 КИНТА НА БЕДНЯЦИ ТЕ. А 12 ГОДИНИ ОБСЛУЖВАШЕ ОЛИГАРСИТЕ БИЗНЕСА ТИ ДАВАХА НА ИЗБОРИТЕ.
  • 3 filo

    43 27 Отговор
    Тоя е прекалил с нещо. Стига с този ГЕРБ. Изтърка се много вече. Пък и е очевадно, че при тях беше по-добре.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Каквото повикало

    32 2 Отговор
    И вие ще получите същата благодарност, а грешката ще е в ЦИК!
  • 6 Пич

    38 11 Отговор
    Получиха вашите лъжи , а не своето увеличение !!! Такива непочтени типове , никога не са управлявали България ! В лъжа създадени , с лъжа дошли , и чрез лъжа съществуващи !!!
  • 7 Ъъъъъ

    33 9 Отговор
    Има ли комуняги няма пари, те крадат всичко
  • 8 КИКО

    34 2 Отговор
    Пич , затворете повече ножицата при заплатите : на депутатите - 12 000 лева и работещите - 800 до 1000 лева ...
  • 9 пенс

    28 11 Отговор
    Лъжец = комунист
  • 10 глог

    28 11 Отговор
    ✔Въпросът, защо добавките бяха вмъкнати в пенсиите е, към ГЕРБ. Това беше грешка.заключи Драгомир Стойнев✔
    😛Г-н Стойнев има в предвид, че всеки пенсионер трябва да се подреди на опашка пред социална служба да подаде молба за КОВИД добавка, след месец отново там да си я получи съвсем отделно от пенсията. Улеснение по СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. Опашките са неотменим белег за тогавашния строй. Ах, тоя ГЕРБ бърка им плановете!😛

    Коментиран от #40

  • 11 ldz

    31 3 Отговор
    Г-н Стойнев, пенсиите се увеличават, но парите остават същите или почти същите както през м. декември. Грешна е методиката за изчисляване на всички стар пенсии отпуснати до към 2010г.Защо например на категориите 1 и 2 по коефицент 1.35 се признават само реалните години за категорията , а останалите приравнени по 1.2 ? Къде ще намерите сега подземни работници, н-р, летци, водолази и пр.Какво са виновни сега тези пенсионери?

    Коментиран от #20

  • 12 Стилиян Костов

    24 3 Отговор
    НА ТОВА СЕ ВИКА ДЕБИЛ !
  • 13 селтак

    13 10 Отговор
    Боко ви даваше един гол , и сух да го ползвате за здраве !!!
  • 14 Ха ха

    18 9 Отговор
    Какво бе, както герб цял живот се оправдават с комунистите, вие сега цял.живот с герб ли.ще се оправдавате за това, че не можете, не знаете и ви мързи да бачкате
  • 15 глог

    22 3 Отговор
    ✔По думите му НОИ трябва да си влезе във функциите и да започне да изплаща отделно COVID добавките от пенсиите.✔
    😛2 000 000 пенсионери с по две банкови сметки (за повече банкови такси), а за останалите да се редят по два пъти в месеца пред пощите, да се подписват в два списъка за по-голямо удобство и по-бързо обслужване, та от 120лв. като получат 60лв. да не се оплакват. ЕФЕКТНО предложение.😛

    Коментиран от #21

  • 16 ЧервенЛъжец

    28 4 Отговор
    Ментараджия, кого заблуждаваш бе фъфльо, нали си виждам пенсията, увеличението е 2 пъти по малко от обещаното !!
  • 17 Факт

    17 3 Отговор
    Голяма дъвка стана с тези пенсии. Разни мастити държавни служители, които сами си определят заплатите и пенсиите, а друг имги заработва гласят нещата така, че пенсиите над 1200 лв се увеличават най-много, но са само 20% от пенсионерите.
    Другите тарикати на държавна софра свикнали да делкат бюджета с партийни тарикати са бесни, че парите за крадене намаляват.
    Спомнете си как разорена Гърция доскоро какъв шамар изплющя на Борисов: "Никога пенсионерите и работниците няма да получават заплащане както Българите!".
    После Румънците преизчислиха пенсиите с 45% нагоре миналата година, а по-миналата с 15%.
    В България ще ни изядат за 12% средно увеличение.
    Никой не си дава сметка, че 65% от пенсионерите с пълен удължен трудов стаж получават под границата на бедност със стара дата - при новата статистика ще станат 80% вероятно?!?
    50 лв. за КОВИД станали 120 лв. после 60 лв....сега ще добяват през социални помощи по 15, 20 30 лв. за да допулнят до нивата на миналата година?
    Ама как? Нали сега се заразяват по 19% всеки ден и цяла България е в тъмно червен цвят!
    А парите за КОВИД намаляват от 120 на 60 лв. - Защо? нали са до края на кризата, която се увеличава? И за какво са тези 60 лв.: за маски по 2.60 лв за целият месец, за дизефектанти? за хигиенни материали?, за лекарства?
    Никоя пенсия не трябва да да е под прага на бедност ако сме държава!
    Ако има добавки за богати и работодатели??? - тодобавките за бедни не се намаляват от 120 лв. при по-тежки условия!
  • 18 Дедо Пенс

    11 2 Отговор
    Абе ние не сме попрости от теб,бе лизгар !
  • 19 ЦК на ГЕРБ

    8 9 Отговор
    Ние ви давахме по 120 лв добавка !!!!
  • 20 Иван 2

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "ldz":

    Само 10 г от 1-ва категория са по 1,35 другите си останаха по 1,1 Аз имам 25 г ,ако бяха всички то без индексациите се увеличава пенсията със 99 лв.А сега с индексациите 53 лв -реално е без индексациите. НОИ НЕ МОГАТ ДА СМЯТАТ
  • 21 Безпристрастен

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "глог":

    Взехте ми думите от устата! Как ще се реализира тази ид,ио,тия на практика? Пенсионери,са огромен брой в села,малки населени места,който получават пенсия в пощата.И нямат банкова карта.Дори в столицата са десетки хиляди.Във всеки пощенски клон,още от седмо число до 21 число, ежедневно се вият опашки от възрастни.Тях какво ще правите- да пускат молби за банкови карти? Да се редят на опашка пред пощата,а след това да чакат пред банкомата- има ли превод от мижавите 60 лева,или не! Това са хора на достолепна възраст.Не владеят андроид,айфон,смс известия.Пак жонглиране с" Загриженост за възрастните".Много сте загрижени Да ги превърнете насила в клиенти на банките.Тегли 60 лв,за банкера 1,50 лв.Тук имате и друга скрита мръсотия- да ги премахнете като клиенти на Български пощи За да преминат изцяло,и след тези " помощи" към банките.И да унищожите пощите,като сериозен конкурент на банкстера.Става въпрос за над 2,5 млн души.По лев на транзакция-2,5 млн лева месечно.От въздуха.А какво ще става,ако са нетни 60 лв в превода? Банкстера бърка в тях,за да си вземе автоматично своето.И за пенсионера остават реални 50 лв.Остатъка в картата Защо ни правите на глупави бе,Стойне? Това че сме натрупали години,не означава,че сме неграмотни.Карайте си така до Юни.А след това,както решите да преизчислявате.Какви са тези салтомортале- експерименти?

    Коментиран от #39

  • 22 Мим

    21 1 Отговор
    Ами това е проблема,че не преизчислихте пенсиите както трябва с осъвременен статут от 2020 година.Хората добре разбират и не са заблуждават от добавките,а от излъгването,че наистина ще им се осъвременят пенсиите и да няма ощетени с един и същи стаж,една и съща професия,а с разлики в пенсията от 300-400 лв.Затова трябва переодични преизчисления на две три години..

    Коментиран от #32

  • 23 123

    6 5 Отговор
    Пенсиите,ограничени от тавана,не получиха НИКАКВО увеличение.

    Коментиран от #28

  • 24 Гост

    17 2 Отговор
    Стойнев, излъгахте пенсионерите. Недей да лъжеш. Защо намалихте добавката 120 лева на 60 лева? Хайде кажи.
  • 25 Памет

    5 3 Отговор
    "Ние, от БСП, сме готови, готови сме с изчисления и затова е важно да имаме политически консенсус...." За такъв ли консенсус, говорите г-н Стойнев, какъвто имахте и преди 13-на години, когато Станишев беше премиер с финансов м-р Орешарски!? ЗАЩОТО ОЩЕ ТОГАВА ОРЯЗОХТЕ ПОЛАГАЩИ СЕ 10 ПУНКТА ПО ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛО, ПРОСТО П РОТИВ ЗАКОНА А С ВАШЕ СИ РЕШЕНИЕ, НА КОЕТО НИКОЙ РАДЕТЕЛ ЗА ПРАВОТО (ОСВЕН ПЛАХАТА КРИТИКА ОТ бсп-РАДЕТЕЛКА) НЕ П ОСМЯ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ- МОЖЕТЕ ЛИ СЕГА ДА ПРЕСМЕТНЕТЕ С КОЛКО ОЩЕТЯВАНТЕ ПЕНСИОНЕРИ ОТТОГАВА, КАКВА ФИНАНСОВА ПЕНСИОННА ПРОГРЕСИЯ СПРЯХТЕ С ТОЗИ СИ ПЪРВОНАЧАЛЕН АКТ? и КАТО ЗАЩО ДАЖЕ И СЕГА НИКОЙ НЕ РАЧИ ДА ПОСТАВИ СРЕД НЕДОИЗЧИСЛЕНИТЕ КАЗУСИ И ТОЗИ!? А ОТ ДРУГАТА СТРАНА: КАК ФАКТИЧЕСКИ ПОЛУЧАВАНИТЕ ПО-МАЛКО ОТ 2 БР. СРЕДНИ ЗАПЛАТИ, ПОРАДИ ПРИХВАЩАНЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ТАКАВА ОТ 3-ТЕ КАТО ДАНЪК ДОД ОЩЕ ПРИ КАСИЕРА, СЛЕД НЪВЕЖДАНЕ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК СИ ОСТАНАХА (ЗАКОННО ЛИ !?) 3БР, ДОРИ ДНЕС НЕСРАВНЯЕМИ С ТОГАВАШНИТЕ, И ПАК БЕЗ ПРОВЕРКА ЗА ЗАКОННОСТ, БЕЗ ДУМА ОТ СОЦИАЛНАТА ПАРТИЯ ПО КАЗУСА, ВЪПРЕКИ РОПТАЕНЕТО НА СВОИ И ЧУЖДИ ПЕНСИОНЕРИ.

    Коментиран от #31

  • 26 Ели

    9 1 Отговор
    Пенсионер от 2000г с тогавашна максимална пенсия, през 2020 взема средна пенсия!Масларова и Иван Нейков с тяхната експертиза и вашите комунистически кражби сте виновни!ВНИМАВАЙТЕ С ЛЪЖИТЕ!ТОЗИ ПЪТ ДОБРЕВ ГО НЯМА!

    Коментиран от #29

  • 27 Курд Околянов

    5 3 Отговор
    Предишния парламент имаше само една работна седмица, но една костенурка нинджа и продажните профсъюзи /синдикати/ заличиха 1-ва и 2-ра категория труд завинаги. Да му мислят миньорите, металурзите, акумулаторджиите, енергетиците ... ама още не са разбрали.

    Коментиран от #36

  • 28 РЕалисто

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    най високите получиха 60 лв, а най ниските 70 лв
  • 29 АААААААААа

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ели":

    От тогава до сега управляваше ГЕРБ БОРИСОВ така, че си търси увеличенията ТАМ!
  • 30 АААААААААа

    4 2 Отговор
    Все БСП са Ви отзаде с 200, а 12 години мълчахте, ръкопляскахте?
  • 31 АААААААААа

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Памет":

    А Вие защо не скачахте 12 години да го оправят, девиза го знаете: КОЙ КОЙ не скача е червен СДС СДС СДС Уууу Ее Ъъъъъъъ СДС СДС ДЕМОКРАЦИЯ. ПАЗАРНА ИКОНОМИКА СДС
  • 32 АААААААААа

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мим":

    Да де ама 12 години не е направено НИЩО! КОЙ КОЙ КОЙ е виновен!

    Коментиран от #34

  • 33 пенсионер 1

    7 2 Отговор
    И тоя лъже яко!На следващите избори ще гледат парламента през крив макарон!Пенсионерите ще ги накажат за лъжите!
  • 34 Мим

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "АААААААААа":

    Ами кой е виновен,ясно е който е бил на власт през тези 12 години,бай Боко ли беше,,нещо такова,,ама тогава пенсионерите трябваше да се вдигнат и да не гласуват три мандата за тях. Да ама те си мълчаха,защо....
  • 35 ха ха

    7 0 Отговор
    държава бандит , всичко останало е правен на мъгла
  • 36 Прав сте

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Курд Околянов":

    Прав сте, заслугата е изцяло на кака Мика (КТ Подкрепа) и нищо неразбиращите двуседмични случайници в парламента, сметнали я за голямата ЕКСПЕРТКА.
  • 37 Петият бустер

    4 1 Отговор
    Още една лоша новина за пенсионерите В следващият месец ще вземат и по-малко,защо?Защото в последната пенсия е включена сума която се дава от 25 до 31 декември.пенсията февруари ще се приспаднат тезин6 дена и така ще се получи по малко
  • 38 До комент.6

    4 1 Отговор
    По-голям лъжец и крадец от Бойко м.Кюлчев и ОПГГЕРБ през последните 12 години.При боко пари получаваха само колегите му бандюги и тях ги направи олигарси като ПАШАТА,КАРАТИСТА БАДЖЕНАКА ХРИСТОВ,ЗЛАТЕВ,ДОМУСА И Мн. др.Сталийски ,Цеца Секса и мн. и т.н.Активни негови тролове по-цял ден пишат глупости за интелигентните управляващи,защото бай Ставри чука на вратата на сикаджията.Знае си золумите и впряга вс.от герберастите да го пазят и дори канонизиран.Схемаджията на века пак брутално нагъл.

    Коментиран от #41

  • 39 Пристрастен

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Безпристрастен":

    Човеко Безпристрастен, логична е мисълта ти, като на много от форумците тук. Като е така, ще "просветна" с предложението, че ЩОМ СЕ НАЛАГА ДЪРЖАВНИ ПАРИ ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ, И ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ЧРЕЗ БАНКИ И БАНКОВИ СМЕТКИ НА ЗНАЧИТЕЛНО ЧИСЛО ГРАЖДАНИ, ТОВА СЛЕДВА ДА СТАВА И ЧРЕЗ ДЪРЖАВНА БАНКА И ТО ДОРИ ЩЕ Е ПОЛЕЗНО ИМЕННО ЗА БЪЛГАРСКАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ (ПРОСОВУТАТА ББР) !? Разбира се, ако вече и тя не е замислена за последващо приватизиране, както се случи с предходни такива, както очаквахме да се случи и със създадените в последните години държавни структури от рода на петролните.
  • 40 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "глог":

    То дори и към ГЕРБ не е въпроса. Тия 120 лева бяха вмъкнати от ДПС, но всички, абсолютно всички го подкрепиха. И Стойнев явно помни като маймуните или живее в някаква друга реалност - важното е ГЕРБ да са виновни :)
  • 41 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "До комент.6":

    Той Домуса и от Кирето получи или забравихте за велики завод за електромобили в Ловече :) Там всъщност сложи ли се поне една тухла?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол