Last news in Fakti

14 Януари, 2022 07:27 1 549 20

Министърът на туризма се оплака от липса на кадри

  • министър-
  • туризма-
  • липса-
  • кадри

За това дуално обучение, в което да се включат ученици от специализираните гимназии и университетските специалности - да могат да си карат там стажовете, добави Христо Проданов 

Министърът на туризма се оплака от липса на кадри - 1
Снимка: БГНЕС

Решаването на проблема с кадрите в туризма, който се очертава като основен за бранша в момента и провеждането на рекламната кампания за летния сезон са сред най-важните задачи на Министерството на туризма. Това заяви министър Христо Проданов пред парламентарната комисия по туризъм, съобщават от БНР.

"Да бъде сформирана работна група с участието на туристическия сектор, която да набележи мерки за решаването на проблема с кадрите", каза министърът.

"За това дуално обучение, в което да се включат ученици от специализираните гимназии и университетските специалности - да могат да си карат там стажовете. Възможно най-бързо да се облекчи процедурата граждани от трети страни да могат да идват и да работят в България", добави той.

С цел привличане на повече летовници в страната ведомството ще работи за облекчаване на визовия режим.

За летния туристически сезон в момента най-добре вървят записванията от Полша и Германия.

"Туроператорите изказват оптимизъм, че летният сезон ще бъде по-добър от миналогодишния, но няма да достигне нивата от 2019 година", коментира Проданов.

За насърчаване на вътрешния туризъм ще бъде предложено ваучерите за храна да могат да бъдат използвани и за почивка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    30 1 Отговор
    За 600лв. заплати и тувалци няма да стъпят тук !!!!
  • 2 Българка

    31 2 Отговор
    Нали щяха да внасят от Украйна. Не става така , залата на готвач 1000лв за 14 часа,че и повече на ден.

    Коментиран от #7

  • 3 Липсата на кадри

    29 0 Отговор
    Е защото заплатите са ниски, а работата е за трима!
  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    21 1 Отговор
    Ами с 400лв какви кадри бе шматароци‼️ Сега докарайте пакита да ме питат какво е то " Туу тии ту ту ту !"
  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    20 2 Отговор
    Миналата есен десет минути обяснявах на ИднА сИрвИтИОркъ , че нес кафе с мляко и мляко с нес кафе са ДВЕ различни неща ! Едва като я питах "Руса на черни кичури и чернокоса на руси кичури еднакво ли е ?" вдяна ‼️
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    21 1 Отговор
    КОЙ ЩЕ РАБОТИ ЗА ШЕФ МУТРА ИЛИ БЕЙ КОЙТО Е ПО-ПРОСТ ОТ НЕГО?
  • 7 Запозната

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Има от Украйна, Молдова, Русия, но те работят за много по - малко от нас. Плаща им се на час и визите са им за три месеца освен ако нямат постоянна! Там също е сложно даже и те отказват да работят при тези условия и предпочитат Турция, Гърция, но не и България там взимат повече пари от колкото тук
  • 8 Браво!

    7 2 Отговор
    Хубаво е,че има министри от малцинствата. Ето пример за интеграция.
  • 9 пешо ахмака

    26 1 Отговор
    За минимална заплата по 16 часа на ден няма кой да ти се върже на акъла. В началото големите обещания, накрая на сезона оправданията.
  • 10 С виза само за три месеца никой няма

    8 2 Отговор
    С виза само за три месеца никой няма да дойде. Направете я 6 месеца и може и някой да дойде. Иначе процедурата за изваждане на по-дълга виза от три месеца сега е много трудна и тромава
  • 11 провинциалист

    18 0 Отговор
    Най-осезаема е липсата на кадри в парламента.
  • 12 123

    12 1 Отговор
    Щом Българските собственници на хотели и ресторанти искат цени на тези и по високи от западна европа от летовниците си.Могат и да плащат и по високи заплати от Франция.Чистачка в хотел взема 1700-2100 Евро на месец във Франция.няма как някой да работи за тези 650 лв в България, след като инвестира години, труд и пари за да научи език и професия, за да отиде да работи по 14-16 часа на ден за 1000 лв, от които да си плаща и квартира и храна в курорта, и след това като мине сезона да не му предложат работа за него в планинските курорти. Та един се вози на Мазерати другия в конска каруца че и няма какво да сложи на масата си за яде.Терминал 2 ги щака за заминаване с еднопосочен билет.
  • 13 123

    11 3 Отговор
    Липсата на работници за туристическата индустрия,както и маркетинга на продуктите им си е напълно задължение на собственницте на тези бизнеси, не на министъра на туризма.Не министъра е този който наема работниците и ги кара да работят по 16 часа на ден като им плаща по 650-1000 лв на месец, не министъра този който поставя най ниска цена от 100 лв за човек в стая на вечер за Българин, плюс дпълнително пари за втори и трети човек в същата стая.Не е министъра този който казва че в хотела му имало 15-20% заетост и прави даначни и осигуровъчни измами.
  • 14 kara

    11 0 Отговор
    Ето,сега като съкратят държавните чиновници ще има работна ръка за туризма,те са свикнали на ниски заплати така че няма да се оплакват.
  • 15 Забрана за внос на работници

    10 2 Отговор
    Да бъде забранено издаване на разрешения за работа на работници от трети страни щом държавата плаща на безработни. Има свободни работни места, има и безработни, проблема е в работодателя, не ще да плаща.
  • 16 Васил

    6 2 Отговор
    За без пари кой ще ви работи бе шушляци а кой ходи по Българското бетономорие дасе самите Българи не стъпват там.
  • 17 КАДРИТЕ ПЪК

    6 2 Отговор
    се ОПЛАКАХА от липса на АДЕКВАТНО заплащане и от ненормораното работно време. Оплакаха се също, на арменския поп щот няма на кого друг, че ги назначават за едно а вършат задачите ,освен своите по труд характеристика,на още минимум две длъжности....Та...за какво се оплаквал тоз министър...?
  • 18 Зевс

    2 1 Отговор
    Министъра да не плаче Ами да си предостави възможност на тези, които са вече пенсионери и работят в държавната администрация, общинска банка т. н. До лятото който желае на работа в туризма или в къщи.
  • 19 аз съм БЪЛГАРИН

    3 1 Отговор
    имаме много кадърни професионални подготвени работници още от комунизма БАЛКАНТУРИСТ но сегашните собстеници на ресторанти и хотели искат дате използват за пезпари винаги последния месец заплатата нетия исплащат
  • 20 Тоя с Таксито

    2 1 Отговор
    Г-н.Министър има хора работили СН А в сверата на туризма с опит обр. Ползващи по няколко езика. Пусни обява аз ли да те уча. На гнидите около теб имбий Шута.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол