Last news in Fakti

15 Януари, 2022 08:29 2 841 28

Илхан Кючюк: Не мога да проумея каква е ролята на парламента при избора на главен прокурор

  • илхан кючюк-
  • роля-
  • парламент-
  • избор-
  • главен прокурор

Той поясни, че ДПС работи по конституционни промени, с които прокуратурата да бъде реформирана

Илхан Кючюк: Не мога да проумея каква е ролята на парламента при избора на главен прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Не мога да разбера каква е ролята на българския парламент при избора или смяната на главния прокурор. В България и навсякъде в цивилизования свят има разделение на властите. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ евродепутатът Илхан Кючюк по повод днешната обща декларация на партиите от управляващата коалиция в парламента, с която поискаха главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Той поясни, че ДПС работи по конституционни промени, с които прокуратурата да бъде реформирана. Работата е в ход, работим с експерти, за да е предложението не само правно аргументирано, но и обществено приемливо. По думите му позицията на Консултативния съвет за национална сигурност за Северна Македония затвърждава обществения консенсус между политическите сили у нас. Виждам възможност българското правителство да бъде много по-активно в преговорите. Досега ни пречеше недобрата политическа обстановка, заяви Кючюк.

Евродепутатът отбеляза, че поставянето на срокове е амбициозно, но крие рискове. При един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за решаването на проблема, а ще доведе до неговото задълбочаване. Избягването на конкретни срокове е по-далновидната позиция, посочи той, цитиран от novini.bg.

Според него при преговорите между България и Северна Македония и ключови са два разговора – за историята и за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той коментира, че разговорът за историята е наситен с голяма доза емоция, а изводът от другия разговор - за перспективата, трябва да е, че страната ни има полза от евроинтеграцията на Западните Балкани.
Трябва да бъдат намерени перспективи и двете страни да вървят към членство на Северна Македония в Европейския съюз. Към днешна дата трябва да се възстанови доверието. Големият въпрос е как българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. България трябва да поиска европейски гаранции, че правата на българските граждани ще бъдат защитени. Разговорът за историята е малко по-трудно да бъде обяснен в Брюксел, но разговорът за живите българи може да бъде обяснен и разбран в Брюксел много по-лесно, каза още Илхан Кючюк.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    11 2 Отговор
    Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю, което даде пред телевизия АНТ1, обяви, че второто увеличение на минималната работна заплата, която става 703 евро, ще бъде два месеца по-рано от планираното, тоест през месец май. От 1 януари минималната заплата в Гърция бе повишена с 2% от 650 на 663 евро.

    Коментиран от #8

  • 2 сила

    36 6 Отговор
    НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,ЧЕ ТОВА СЕ ИМА ЗА НЕЩО.....НЕ МОГА,ЧЕСТНО ....толкова нелепо създание
  • 3 избори

    32 4 Отговор
    И аз не мога, г-н Кичук. Виждам само ролята на мафията!
  • 4 Калинов

    31 4 Отговор
    Ей, читак, ти много неща проумяваш, но не ви устройват разбойническата партия, която САЩ започнаха да зануляват. След Гешефт много ще се разбягат, една част ще избягат при имотите си в Турция..
  • 5 Пипи Чорапчето

    30 3 Отговор
    А когато Цацаров, като главен прокурор, беше всяка сряда на заседанията на МС при Буци, проумяваше ли?;)
    Или си траеше, щото ти изглеждаше таман;)
  • 6 Айтозлията

    24 1 Отговор
    То не е баклава или боб, бе г-н Кабак .Защо се върнахте от диарбекирите,нали сте си у вас там
  • 7 мен

    26 3 Отговор
    Господин Кючюк Парламента като избран от гражданите на България се явява изразител на волята им.Протестите през лятото на 2020 показаха...оставка на Главния прокурор.Политическите партии съставили това правителство също в предизборните платформи обявиха за смяна на главния прокурор.Предвид факта че сме сочени за една от най корумпираните държави а няма осъдени политици и управници това е абсолютно логичен призив на Парламента.

    Коментиран от #10, #26

  • 8 123

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Големината на Цифрата на работната заплата няма нищо общо с покупателната способност на паричната единица на страната.Когат има ограничено количество стоки цената расте,когато има недостиг на работна ръка цената расте.Когато има ниска безработица има висока инфлация/цени,когато има висока безработица има ниска инфлация/дефлация-намаляване на цените.Един кувейтски динар струва 2.90 евро, минималната заплата е 223 динара-647 евро, средно висока заплата е 929 динара -2694 евро, един кг сирене струва 3.24 евро, кг домати са 1.02 евро,1 кг ябълки е 1.66 евро.1 кг пилешко филе месо е 2.04 евро.Това е страна която предимно внася храни,понеже е пустинна.какви са цените в България, която не е пустиня и може всичко да си произвежда, и защо са такива?
  • 9 Дани

    14 2 Отговор
    Парламента е избран от нацията,съответно...
  • 10 123

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "мен":

    Верно че е много логично да си подаде Главния прокурор оставката (който е администратора на Прокурорите- разследващи), защото в България има огромна корупция и неосъдени корумпирани политици и управници. С една подробност че Главния Прокурор не ги съди, а ги съди Български съд, който си ги пуска не осъдени, точно това казава Европейския Съюз.Та не е проблема в оставнта на Главния Прокурор а във ВСС,ВКС и надолу по веригата от корумпирани съдии.Хубаво ще е да вземеш да прочетеш доклада на ЕС за съдебната система на България, преди да говориш лъжите които си чул от Българската телевизия и вестници, обслужващи интересите на политически партии и олигарси.

    Коментиран от #23

  • 11 Непроумяващ

    18 2 Отговор
    Непроумявам как е възможно да има толкова много дебили сляпо вярващи и гласуващи за ДПС. Непроумяха ли вече , че с това си действие правят малка група хора неприлично богати на наш гръб а себе си обричат на феодална зависимост и мизерия
  • 12 Ами

    12 2 Отговор
    И аз не мога, ма що викаше шефе на бацо?
  • 13 БуреВЕСТНИК

    16 3 Отговор
    ЗАщо дпс и герб треперите от новия прокурор?НАЛИ НЕ СТЕ КРАЛИ ВИЕ СТЕ ЧЕСТНА ПАРТИЯ НА ПАДИШАХА,честни хора верни на обществото , а,треперите за ГЕШЕВ?Вашите лъжи могат да минават по селата с вашето население и кърджали.,там вашите измами при простолюдието ви минават .Вашия лидер каза на Ердоган коя му била Родината.Левски и Ботев КАЗАХА България и братска Русия.
  • 14 Заптие

    13 2 Отговор
    Каквато е и връзката на ДПС, Делян Пеевски, Севи- Бойко и главния прокурор! Господин голяма кръгла глава ала портативен черно- бял телевизор!
  • 15 Анализатор

    14 1 Отговор
    Гнусна мутро, когато една държава-респективно една прокуратура е мафиотизирана, свещенно право и задължение на парламента е да го поправи!!!
    Мафията трябва да бъде изчагъртана!!!
    Как да стане това, като ВСС и прокуратурата и КПКОНПИ са превзети от мафията, както и 1/3 от парламента. В това число си и ти, гнусна мутро!
  • 16 Павел пенев

    15 1 Отговор
    Как ще проумееш като си обикновен мафиот от ДПС?
  • 17 Софи Маринова

    13 1 Отговор
    Началникът на LGBT у нас не можел да разбере! Ми как да може? Той няма социален опит. Има само политическо-слугински!
    Я да попитаме г-н Евродепутатът колко дена трудов стаж има и къде?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Комита

    9 2 Отговор
    Малй как се гърчи тоз пратеник на народа от страх тоз народ да не пожелае да отиде на гости при баи Ставри с него и цялото ДПС ГЕРБ И всички крадци депутати до сега
  • 23 За да ги осъди

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    За да ги осъди съд, прокуратурата трябва да си свърши работата. В медиите има доста умишлено или некъдърно приключили проверки без да стигнат до съд. Освен това при под 8 % доверие в прокуратурата, коему е незаменимото на гл. Да не говорим за достатъчното факти около него и хората около него за които трябва поне да бъде проверен, а най вероятно и разледван и съден вкл и хората с които живее. И да, промяната не свършва със смяна на Гешев, но от там трябва да започне.
  • 24 сноу

    4 0 Отговор
    Кючека здраво са го назобили и от кючек взе на маане да го избива..
  • 25 Минувач

    3 0 Отговор
    Аз пък изобщо немога да разбера ролята на Главния ни прокурор освен и само като топ защитник на организираната престъпност. Такава ли е ролята на главните поркурори по Света бе Кючук!? Така очевидно я разбират в етническата мафия което за същата без съмнение е логично!
  • 26 Психо от Курило

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "мен":

    Не е точно така, за парламент са гласували под половината имащи право на глас. За 4-те управляващи партии са гласували около и малко над 23% от имащите право на глас. Аз съм един от тези които са против сегашните управляващи и съм "ЗА" главния прокурор да е някой който не е под контрола на фатмака. Чета и дръги сайтове и считам, че мнозинството от хората са на моето мнение, а именно Гешев да си изкара мандата, за да има поне един коректив на безобразията и беззаконията вършени от фатмака и подлогите му. Даже ми се ще да е по-активен и ежедневно да ги насмита.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Психо от Курило":

    Не Гешев е страшен,а невидимата коалиция между ДПС, Герб, части от БСП и Слави Трифонов,който 2005 год.с Дилов син съдават Пол партия Гергьов ден ,са финансирани от групировка доминирана от ДПС, именно за това Трифонов разби два пъти парламентаризма,оставайки хорага са се отвратят от политиката,а Гешев ще бъде жертван от ДПС,лошото тепърва идва от Евросъюза, ЕНП избра за председател на Евро парламента малтииката МЕЦОЛА най големият враг на Българщината,защитничка по време на протестите на мафията и Гешев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол