Last news in Fakti

16 Януари, 2022 10:39 3 228 22

Засилен контрол за недеклариран труд

  • труд-
  • контрол-
  • недеклариран труд

Традиционни ще са проверките в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти

Засилен контрол за недеклариран труд - 1
Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда засилва през тази година контрола за недеклариран труд. Специално ще се проверяват работодатели, при които през миналата година са установени повече от веднъж да работят хора без трудови договори.

Традиционни ще са проверките в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти и в секторите "Строителство" и "Селско стопанство", каза за БНР изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Елена Аврамова.

Тя съобщи още, че специална кампания ще се проверят и работодателите, чиито служители работят от домовете си заради пандемията.

От петък Елена Аврамова е на поста директор на Главната инспекция по труда - в първата си медийна изява, която е за БНР, тя коментира, че дистанционната работа в условията на пандемия е ново специфично обществено отношение.

То налага от една страна работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите, а от друга - самите работници да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

Затова по време на кампанията ще се използва новоразработеният от агенцията иновативен начин на инспектиране - чрез въпросници за самоконтрол. Те ще се разпратят до бизнеса:

"Това е принципа на превенцията. Чрез него те ще могат да установят доколко прилагат трудовото законодателство. Ще имат време да приведат в съответствие съответният режим на работа, преди, естествено, да бъде извършен контрол, работодателите ще отстранят несъответствието без да търпят незабавна и на всяка цена санкция".

Статистиката отчита лек ръст в последните месеци на жалбите и запитванията от дистанционно работещите:

"Проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома, дори и съответствието по отношение на риска от електрически ток. Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока", коментира новият директор на Инспекцията по труда.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    21 0 Отговор
    Алибегов пак ще плаче :)))
  • 2 Стотици

    21 0 Отговор
    хиляди на черно или с почасови договори , щастливците с едномесечни и всеки месец подновявани договори , често самоусигоряващи се !
  • 3 Перо

    32 1 Отговор
    Обезсмислят се всякакви проверки,след като е узаконена кражбата на 32 млн.лв.обществени пари от НАП!

    Коментиран от #11

  • 4 БОЛШЕВИК

    30 1 Отговор
    Българските робовладелци и чорбаджии не се плашат от контрол, 32 години им пълним гушите и станаха богати като Крезове и все намират начин да подкупват и да минават между капките. Трябва нови закони и когато хванат такъв робовладелец и чорбаджия да му се конфискува всичко и да лежи дълги години в затвора!
  • 5 Планетата

    27 2 Отговор
    ще бъде унищожена до 20 години ако не се ликвидира капитализма. От 5 дена 2 работиш за себеси, 3 - за печалбата на кърлежите.
  • 6 Гъдю Гъдев

    19 0 Отговор
    След 33 година се сетиха..

    Коментиран от #12

  • 7 мда

    23 3 Отговор
    Ако направят ваксинацията задължителна много хора ще искат да работят без договори. И защо трябва да сключвам договор с фашистката държава? Държавата ще ме убива с инджекции, а аз да и плащам данъци и осигуровки. Да върви по дяволите държавата.
  • 8 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    15 5 Отговор
    А за канадско гражданство!?

    Коментиран от #20

  • 9 бхтн

    26 0 Отговор
    Да влязат и в шивашките цехове, да видят как по 100- 200 човека полагат извънреден труд, който не се заплаща! Да обикалят в събота и неделя, а не да оставят фирмите без проверки през почивните дни. Да обикалят и вечер след 18:00 часа и сутрин преди 7:30 часа.
  • 10 дедя

    8 15 Отговор
    Не си декларират труда после плачат за пенсии

    Коментиран от #13

  • 11 бхтн

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    НАП само за Коледа са раздали над 32 милиона лева, ама НАП раздават бонуси, премии, ДМС по няколко пъти в годината. Ама само НАП ли е? Колко милиарда изяжда държавната администрация на година? Крият.
  • 12 бхтн

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гъдю Гъдев":

    Само имитират дейност. Нищо няма да направят проверяващите. След 3-4 месеца всичко ще е забравено и кожодерите ще продължат да крадат труда на работещите.
  • 13 бхтн

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "дедя":

    Работникът не може сам да си декларира труда. Бизнесът прави каквото си иска. Работникът може само да се съгласи или да остане без работа. За пенсиите като пишеш, напиши нещо и за хрантутниците- държавна администрация! По колко милиарда изяждат годишно? И защо крият милиардите, които им раздават?
  • 14 123

    14 0 Отговор
    И колко човека ще хванете?!100 , 200,1000?!И какво ще се промени,и с колко тези хора са ощетили държавата?А какво стана с изнесените чували с милиони $$,или това не е важно?!
  • 15 хм хм

    4 1 Отговор
    Частните уроци?Полицейски проверки трябват..
  • 16 jiji

    8 0 Отговор
    проверете GOLDAIR HADLING на летището как работят хигенистките без почивки 12 часа всеки ден
  • 17 Груйо

    5 0 Отговор
    Проверете RADA BG, ще намерите всички нарушения на труд и заплащане за които може да се сетите. Феодализъм.
  • 18 един съвет

    7 2 Отговор
    Не превръщайте контрола в мания.
    Особено срещу хора които едва свързват двата края.

    Не забравяйте основното правило на доброто управление - държавата трябва да си прибира данъците които са скрити, а последните се налагат ОСНОВНО върху печалбата.
    Т.е. трябва да търсите хора и фирми с много пари и малко платени данъци, а не да се нахвърляте върху гладуващите, че така тотално да им ликвидирате шансовете за оцлеяване.
    Последното беше модел на Мутрите - колко хора изхвърлиха на улицата и клко фирми флаираха! А олигарсите - под пълен конфорт грабят с двете шепи.

    От вас се очаква пълна промяна на парадигмата.
  • 19 ДДС

    7 0 Отговор
    Какво стана с криминализирането на неплащането на осигуровки и заплати в плик?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ндхдуси

    5 0 Отговор
    Аз от 2012та си ремонтирам велосипеди и мотоциклети в гаража си.Една стотинка данък не съм внесал в хазната.Брат ми в дома си ремонтира компютри и телефони,и той стотинка бе е вкарал в хазната.Сетили се.
  • 22 хатче

    3 0 Отговор
    кога ще смените другарката която проверява за нередности по трудовите договори ТЪРГОВИЩЕ мисля че от 30 години е под шапката на ДПС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове