16 Януари, 2022 19:23 1 424 23

Николов: Ще предложим компенсациите за газ за декември да са 25% от сметката на домакинствата

  • александър николов-
  • компенсации-
  • газ-
  • декември-
  • домакинства

Те ще се изплащат директно към доставчиците и ще са за януари и декември, каза енергийният министър

Николов: Ще предложим компенсациите за газ за декември да са 25% от сметката на домакинствата - 1
Снимка: bTV

Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към МС компенсациите да обхваната и декември, и януари 22 г. заради високите цени на газа.

"Размерът на компенсациите за декември месец ще бъдат приблизително 26 лева на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката, т.е. ако е 300 лева сметката, 75 ще е помощта", заяви Николов пред "120 минути". "За януари като сума и съотношение ще е по-висока - 42 лева за мегаватчас, показват разчетите ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на конкретния абонат", добави енергийният министър.

Той обясни, че идеята е да се компенсират в максимален размер декември и януари.

"На първо място искаме да освободим разполагаем доход в домакинствата много бързо, за да се прекарат следващите месеци по-леко и директно ще им бъдат компенсирани разходите към доставчиците", каза още Николов.

Предложението ще се внесе в Министерски съвет следващата седмица.

Той коментира и пътната карта на „Газпром“, като заяви, че все още това е "мистичен документ" и всички запитвания да се покаже остават без отговор

Официални писма са изпратени от дружествата, които комуникират с „Газпром“, добави Николов.Той заяви, че е говорено за допълнителни количества азерски газ:

Срещали сме се с азерите за доставките на газ и компанията, която търгува с "Булгаргаз". От тяхна страна се договорихме да има възможност по-големи количества към България по време на отоплителния сезон, макар че има нормативни ограничения. Очаква се отговор, като е възможно чисто юридически да откажат, но са много по-важни дългосрочните отношения, отколкото флуктуацията на цената в кратък период от време", добави енергийният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Жарта

    16 2 Отговор
    А за ток кога,бе вуйчо???

    Коментиран от #4

  • 2 Спорт

    3 5 Отговор
    Аман от тоя Жокович.
  • 3 Отде пари

    15 0 Отговор
    Че раздавате наляво и надясно? На кръчмари , на хотелиери, мораториум на тока и т.н. Сега и за тези на газ ще подарявате! Да минават на ток и дърва! После кой ще плаща мacрафа?
  • 4 За ток имаш

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Жарта":

    мораториум. За газ НЯМА. За промишлен ток - обърнете се към радетелите на "свободния" пазар. Можете да проверите и кой, и как купува евтин ток от АЕЦ, а го продава навън многократно по-скъпо. На това му викат "пазарна икономика". Ако можете, опитайте се да разберете кой я върши тази работа. И ако и когато разберете, публикувайте имената им. Ама няма да посмеете.
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    12 2 Отговор
    Значи аз ще плащам газа на съседите от кооперацията отсреща ? Това ако не е социална политика на споделяне пък , на! Един вид комуна ставаме! Чист комунизъм ! Поне да наричаме нещата с истинските им имена! Държавна намеса в цените , споделяне на сметките , петилетка ?
  • 6 Многознайко

    14 1 Отговор
    А цената на въглищата и дървата и на пелети кога ще давате компенсаци при 100% увеличение на цената?
  • 7 Скъпа Газ

    6 3 Отговор
    Ами сметките на фирмите които изпозват газ за производствата си . За тях нямали компенсации ?
  • 8 ми ,

    8 1 Отговор
    Декември къде отидоха 9 млрд. ?!
  • 9 ха ха

    7 2 Отговор
    промяната е ? че тия дето папкаха при борисов сега папкат повече
  • 10 Щсдд

    11 1 Отговор
    Гледам го Днес тоя шушляк и се убеждавам че нищо не разбират и ще ни върнат 50 години назад.

    Коментиран от #11

  • 11 Е ти

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Щсдд":

    като разбираш, що не се кандидатираш?
  • 12 Симов

    7 2 Отговор
    Защо ащ, дето съм на ток, ще плащам косвено част от сметката на ония, които си отопляват целия апартамент на газ, готвят и имат в наги топла вода?? С ток това не може да стане!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Мунчо

    2 0 Отговор
    А така бате, дай некой лев
  • 14 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Симов":

    щото до там сме се докарали с договорите си с Евро съюза! Сега трябва и заедно да търсим път да се спасяваме!
  • 15 Пенсионерка

    6 2 Отговор
    пак ши помагат на богаташите с локално парно на газ ............. мизерници !

    Коментиран от #19

  • 16 Добре е

    0 1 Отговор
    За декември платих 400 ,100 ще приспаднат!!! Кой ти ги дава!!!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Watchdog

    0 0 Отговор
    А защо газта на "азерите" е толкова по евтина от газта на Газпром? Да не би случайно формулите за ценообразуване да са различни? И ако е така има ли пречки формулата за цената на Газпром да бъде предоговорена от Булгаргаз? Или европейската комисия не позволява?
  • 18 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Добре е":

    Не е много добре, на същия хал съм и аз и като си спомням ,че миналия декември сметката ми беше под 100 лева.

    Коментиран от #21

  • 19 Бай Стою касапина

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пенсионерка":

    Пенси , да те питам кога са помагали на тези, които се отопляват на газ.Никога! Може да се провери. А това с газта ще е партенка. Споко. Тоя лъже като стар, да не казвам какво. Анадънму?
  • 20 ПрезПросото

    0 0 Отговор
    Ама те се греят на газ що е било евтино а вече не е да се отказват как много се отказаха от топлофикация демокрацията ни науччи на мизерия всеки тътси евтино.
  • 21 Недей

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Добре":

    Се обръща назад! Гледай само напред!!!
  • 22 Ели

    1 0 Отговор
    А за домакинствата, които се отопляват на пелети и дърва какво? Цената на пелетите от 380 лева стана 700 лева - това колко процента увеличение е? Господине, България не е само София, ако излязат на протест хората ползващи пелети и дърва София няма да може да ги побере.
  • 23 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Стига сте плащали компенсации бе идиоти. Върнете цените обратно по административен ред,тъй като не са пазарни а спекулативни. Това направиха в Унгария,направете го у нас. Търговията у нас не е бизнес а спекула и мошеничество. Ако товане ви е ясно,хващайте гората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол