Last news in Fakti

19 Януари, 2022 13:49 1 380 19

7 души са били подслушвани със СРС-та през 2021 г.

  • подслушване-
  • следене

В Националното бюро са постъпили за изминалата година 142 сигнала от граждани

7 души са били подслушвани със СРС-та през 2021 г. - 1
Снимка: Архив

За 2021 година в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /НБКСРС/ е приключило 246 преписки, а по отношение на седем души е установило, че са били използвани неправомерно СРС, за което са уведомени компетентните държавни институции, става известно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на бюрото. Предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите.

В Националното бюро са постъпили за изминалата година 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. Националното бюро от своя страна се е самосезирало по отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки продължават и през 2022 г.

Дванадесет от постъпилите сигнали в НБКСРС не са отговаряли на правилата за работа на бюрото и след разглеждането им е било взето решение да не са извършват проверки, за което гражданите са били уведомени. Пет от сигналите предстои да бъдат разгледани през 2022 г.

От 130 сигнала, отговарящи на изискванията на Вътрешните правила за работа по сигнали, по 118 от тях проверките са приключили. По седем сигнала проверките продължават. Допълнително, по четири броя сигнали, постъпили в края на 2020 г., проверките са били приключени през 2021 г.

От общия брой на постъпилите сигнали в НБКСРС, 65 са били от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в протестите през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения.

По повод медийни публикации по темата и писмо от временната парламентарна комисия за разследване на случилото се по време на протестите в 46-ото НС, НБКСРС се е самосезирало по отношение на 141 граждани. Спрямо 128 души проверките са приключили, а относно 13 продължават и докладите на проверяващите предстои да бъдат разгледани на заседание на бюрото.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боли ма фотката

    9 2 Отговор
    ние мизерстваме
  • 2 Руски агент

    8 3 Отговор
    В Русия съм, в Русия съм!
  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    "ХА, ХА, ХА, изсмя се графа на развален испански!" ‼️ Само 7 ‼️
  • 4 СРС

    8 7 Отговор
    Няма как да подслушваме всички руски шпиони. Те са хиляди.
  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    6 5 Отговор
    То само "Ало, Ваньо ...." , "Ало , Банов съм ..." , " Ами тя е ПКП... " ... ли са ‼️
  • 6 И 77 пак е

    6 3 Отговор
    лъжа. Стотици са подслушване, нормално, навсякъде е така.
  • 7 Ушко Ушев

    1 3 Отговор
    Ушатестия е бил много мързелив значи.
  • 8 руските шпиони

    4 2 Отговор
    са навсякъде!!!

    Коментиран от #12

  • 9 ПЕЕВ

    7 3 Отговор
    И СЕГА РАШКОВ ОЗНАЧАВА ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИВЛЕЧЕН КАТО ОБВИНЯЕМ ЗА ЛЪЖА.
  • 10 Рашкоооооов

    5 1 Отговор
    Защо подслушваш ти бе мек ере !!
  • 11 шири

    3 0 Отговор
    Голям и зелен празъ!
  • 12 Хихихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "руските шпиони":

    Аха под кревата и в гардероба ти!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мунчо Кривобарски

    4 2 Отговор
    Неофициално се подслушва всичко, но за да се приеме за доказателство, трябва да е имало разрешение... И те го получават, когато решат...
  • 15 ГЕРБ

    3 1 Отговор
    Нали бяха стотици
  • 16 ухуиух

    2 1 Отговор
    "По отношение на 7 души е установило, че са били използвани НЕПРАВОМЕРНО СРС"??? Сигурно са и повече. "65 са били от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или УЩАСТНИЦИ В ПРОТЕСТИТЕ през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения. Герберите яко са следели опоненти НЕЗАКОННО. Ще има ли осъдени за това?
  • 17 ха ха

    0 1 Отговор
    пропуснали са по две три нули към цифрите , иначе ще излезе е нищо друго не са работили , само са слухтели и ритали през кокалчетата
  • 18 Лудката

    0 0 Отговор
    Според мене ако се махне А и Н от абревиатурата - ДАНС става като ДС малко или така ми се струва?
  • 19 Лудката

    0 0 Отговор
    Добре де айде,ДАНС може и да не е като ДС,но някои неща, които се правят или се предлагат ми приличат малко на неща, които са се правели в едни съвсем други времена, недемократични.......🤔🤔 пожелавам успех на новото правителство и президента!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове