Last news in Fakti

19 Януари, 2022 18:52 2 723 28

Сербезова: За онлайн обучение ще се решава на областно ниво

  • асена сербезова-
  • бързи тестове-
  • онлайн обучение

Здравният министър заяви, че средната цена на новите оферти за щадящи бързи тестове е с 30% по-ниска от предишните

Сербезова: За онлайн обучение ще се решава на областно ниво - 1
Кадър бТВ

При учениците ще се действа локално и няма да има масово преминаване към онлайн обучение. Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ здравният министър Асена Сербезова. Тя обясни, че здравните власти ще затягат мерките на база многофакторен анализ – брой на легла и медицински специалисти, както и заболеваемост по области.

„Според Плана противоепидемичните мерки в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката не са нови. Целта е да се съхрани присъственият учебен процес. Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или мерките касаят граничния здравен контрол“, обясни здравният министър.

Сербезова посочи, че по отношение на липсата на медикамента „Салбутамол“ – има доставка на 25 хил. опаковки. През януари се очаква доставката на 17 хил. опаковки „Пулмикорт“. По думите ѝ за тези медикаменти има забрана за износ, но е имало недостиг заради повишеното им търсене през последните месеци.

Относно проверката за доставка на бързи COVID тестове з учениците, министърът заяви: „Тече вътрешен одит на процедурата, не съм спряла процедура на д-р Кацаров, а такава, която е текуща, подготвена обаче от същия екип“.

Тя допълни, че средната цена на новите оферти е с 30% по-ниска от предишните. Сербезова коментира, че не очаква недостиг на щадящи тестове.

Според нея здравните мерки у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи. Здравният министър коментира още нападенията над лекари през последните дни и жестокото убийство на собственичка на верига аптеки в Русе.

„Насилието в нашето общество през последните години придоби размери, които са ужасяващи. Светла ѝ памет на Ери, познавах я лично, уникален човек, страхотно семейство. Като че ли през последните години насилието ни съпътства навсякъде – би следвало да сме непримирими към всякакви форми на насилие“, коментира Сербезова.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 родител

    28 5 Отговор
    Пуснете онлайн учениците! В момента има вирус с температура, ангина и бронхит. Цял ден не можем да намерим по аптеките антибиотик! Няма! Масово са болни. Не си правете експерименти с децата ни! Писна ни!

    Коментиран от #17

  • 3 Майна

    18 1 Отговор
    ТАЗИ няма моралното право да дава оценка на понятието НАСИЛИЕ...НАСИЛИЕ ,ИЛИ ИЗНАСИЛВАНЕ Е ПРИНУДИТЕЛНОТО ИНЖЕКТИРАНЕ...ТОВА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕ ,КЪДЕТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ...
  • 4 Планът ви не работи

    22 5 Отговор
    Предишният регламент при над 700 души на 100 000 да се преминава изцяло онлайн, трябва да продължи да важи. Стига експерименти. Планът ви не струва. Всеки ден заболеваемостта расте.
    Вижте фактите. Има 4 пъти увеличение на положителните COVID проби сред учениците. Вирусолози предупреждават, че Омикронът засяга сериозно и децата. Няма логика да се обвързва онлайн обучението с интензивните легла. Хората не се лекуват само в интензивното. Ами другите отделения като се напълнят? Ами болните вкъщи? Те как ще се лекуват, мислите? Кой ще поеме огромните разходи за тестване и лечение на семействата? На нашето 4-членно семейство ни излезе около 1500 лева тестването и лечението.
    Вие като министър, мислите ли за това? Това вашето не е здравеопазване. Рискувате здравето на деца, учители и родители. Нито медицинският персонал в болниците, нито личните лекари, нито образователната система ще издържат на натиска на толкова болни? При такава ненормална обстановка, за децата е по-щадящо да учат онлайн. Не слушайте Денков! Отговорността е ваша!
  • 5 На кратко

    15 1 Отговор
    Насилието с инжекции води до насилие!Какво толкова неочаквано става у нас и по света.Езика на заразата води до езика на омразата и те така те.
  • 6 беззаконие

    17 1 Отговор
    Такова беззаконие се шири, че и директори и министри плачат за едни хубави сигнали до прокуратурата и едни хубави съдебни искове от родители за неспазване на законите. Въпрос на време е това да се случи, защото на нормалните родители им омръзна разни некадърници да си правят експерименти със здравето на децата им. Т.нар. училищни тестове не хващат вируса през първите три дни. Има много случаи на положителни ПСР след отрицателен училищен. Тогава за каква безопасна среда говорим, господа от МЗ и МОН? Вие не си вършите работата и сте за оставка!
  • 7 А какви

    7 1 Отговор
    Са твоите сериозни аргументи да продължаваш със зеления сертификат освен “некой от ЕС ми каза че така трябва ма не си спомням кой и защо, ама поех ангажимент и понеже съм проста нямам право на различно мнение”
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вечният студент

    5 2 Отговор
    Аз вече 30 години уча онлайн. Уча в студентски град. В чалготеката на Коце.
  • 10 Асенке

    13 1 Отговор
    Пак да питам. Някакви планове за здравеопазването имаш ли? Ако не, кога ще си подаваш оставката? Нямаме време да търпиме поредния далавераджия. Не и на този пост.

    Коментиран от #26, #27

  • 11 Майна

    16 5 Отговор
    Искам да разберете, че за да бъдат изправени пред човешкия съд ,всички тези, които издевателстват над нас зависи от НАС. БОЙКОТ ! МНОГО СМЕ( НЕ УСПЯХА ДА НИ ИНЖЕКТИРАТ !!! НЕ ОЧАКВАХА ТАКАВА СЪПРОТИВА!!! ТЕ В МОМЕНТА СА В ШАХ!!! ЩЕ ДОЙДЕ СКОРО ДЕНЯТ ДА БЪДАТ- МАТ!!!
  • 12 любопитен

    11 0 Отговор
    тая още мома ли е? за един прЕател питам.

    Коментиран от #16, #24

  • 13 Така

    5 0 Отговор
    и грябва , нека всеки си носи отговорността !
  • 14 Хаджи Генчо

    6 1 Отговор
    "здравните мерки у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи." Само на идиотите не е ясно, че целта на сертификата е да принуждава хората да се ваксинират. Сега като се разбра и колко са ефективни течностите за инжектиране е напълно ясно, че от сертификата няма смисъл. Цялата истерия наподобява религиозен фанатизъм с вричане за вярност към ковидианството.
  • 15 6543

    9 0 Отговор
    СЕРБЕЗОВА,ПРЕДИ ГОВОРЕШЕ ДРУГО ЗА КОВИДА. КАТО СТАНА МИНИСТЪР-НОВА ПЕСЕН ЗАПЯ?! АБЕ,ХОРА КАКВО ВИ СТАВА КАТО ВЛЕЗЕТЕ ВЪВ ВЛАСТТА-ЗАЩО СЕ ПРОМЕНЯТЕ? СКОРО ЩЕ ИМА НОВИ ИЗБОРИ,А ТИ МАДАМ МИ ПАДНА В ОЧИТЕ!

    Коментиран от #19

  • 16 Мамул

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "любопитен":

    Може да е мома само ако и направят нова дупка.
  • 17 Ами ваксинирайте ги бе дебили

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Аз пък не искам детето ми да е онлайн!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 кво друго е говорила?

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "6543":

    освен че публично обявим че Пелтека е пълен аматьор и провал като доктор???
  • 20 Гост

    5 0 Отговор
    Много ми се иска някой да прочете и придвижи по компетентност предложението ми към МОН. Като дългогодишен учител по БЕЛ , вече пенсионер, считам , че предвид проблемното обучение на учениците през последните две години , е редно да се редуцира обхватът на материала за изпита след завършен 7 клас. Към настоящия момент е известно , че тестовите задачи ще проверяват знанията на децата, включително и от 5 и 6 клас. Нито има възможност за смислен и реален преговор на изученото в предходните години, нито е уместно и справедливо да се стресират допълнително и ученици , и учители , и родители. Много деца и учители боледуват, отсъстват, изостават с методичните единици. Често пъти по технически причини контактите между ученик и учител са възпрепятствани при онлайн обучението. И днес внукът ми нямаше час по БЕЛ. Учителката нямаше интернет. Може би е удачно , форматът на изпита да се ограничи само върху предвиденото учебно съдържание за седми клас. Както впрочем беше преди 3 или 4 години.
  • 21 Репортер

    5 1 Отговор
    „Според нея здравните мерки у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи.“

    Те, аргументите, дори да ви зашлевят с тях, пак ще се направите на слепи, мадам Гюлчен и обкръжението Ви. Защото сте лицемерни, фалшиви до мозъка на костите и продажни същества, а с нарушаването на законите на България - и ПРЕСТЪПНИЦИ.
    Хиляди пъти ви се каза, че въпросният документ е НЕЗАКОНЕН и ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН, нарушава основни човешки права и свободи с последващи легитимирани УБИЙСТВА на хора, води до сегрегация в обществото и дискриминация на гражданите.
    Тези аргументи са налични в множество доклади, доказателства и изследвания на специалисти (не само медицински лица, каквито Вие и Вашата клика не сте) не само в интернет пространството, а реално входирани в съответните институции в различни държави. За съжаление, там също се заглушават максимално бързо поради същите причини, които диктуват и на медиите и политиците у нас. Убеден съм, че са ви известни, но много удобно УМИШЛЕНО си затваряте очите за тях и/или измествате фокуса.
    Но, след като не искате да чуете какво искат хората, ще ви се напомни много скоро по начин, нетърпящ възражение. И Бог да ви е на помощ тогава!
  • 22 Защо

    2 1 Отговор
    Защо ни задължават за тази така наречена ваксина. Това се доказа че не е ваксина след като се заразяват хора поставили си няколко пъти от този препарат. А цял свят е полудял да го вкарват в нас . Как и от къде се заразяваме след като за да пътуваш извън страната от която идваш трябва задължително да си ваксиниран. Е как се пренася заразата???
  • 23 Георгиев

    3 2 Отговор
    Браво на здравния министър, най-накрая някой да помисли и за децата ни, а не само за "кръчмите" ! Адмирации, продължавайте смело напред!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове