Last news in Fakti

23 Януари, 2022 22:17 2 138 17

Александър Маринов: Радев е добронамерен към правителството, но то може да не се справи

  • александър маринов-
  • румен радев-
  • правителство-
  • русия

Засега се справят прилично, въпросът е да се учат от грешките си и да вървят напред, заяви председател на Стратегическия съвет към президента

Александър Маринов: Радев е добронамерен към правителството, но то може да не се справи - 1
Снимка: БГНЕС

"В нито един вариант, обсъждан в президентската институция, не се предвижда разширяване или промяна в правомощията на президента. Президентът показа, че когато един държавен глава си е на мястото и уплътнява правомощията си, той може да играе съществена роля. Проектът за промени в Конституцията е в развитие. Преди да се стигне до обсъждане на конкретни текстове, трябва да има дискусия, за която в следващите месеци би имало добри условия".

Това каза пред БНР Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според него промените трябва да започнат от долу на горе във връзка с идеята за по-голямо и засилено участие на гражданите.

"Да се отдели внимание на местната власт и местното самоуправление... И партиите, представени в парламента, трябва да направят своя избор - между това, което иска мнозинството в обществото, и техните интереси или специфични възгледи. Ако искат, да подкрепят промените в Конституцията, ако искат - да не ги подкрепят. Но на следващите избори ще се види как са погледнали на това тяхно решение избирателите".

В предаването "Политически НЕкоректно" Маринов коментира и други теми.

"Има различни гледни точки за Русия, за НАТО, за САЩ. Но суверенитетът, националното достойнство, интересите на България са над всичко. Единодушието на институциите въпреки махленските реакции е добър знак, че разбираме нашето място, нашето свещено право да управляваме съдбата си... Ако напрежението ескалира до реална конфликтност, ще бъдем поставени в трудно положение, защото ще бъдем поставени между чука и наковалнята. Заплахите трябва да се приемат със сериозен анализ, с изготвяне на варианти за действие. Тук е важно единодействието, не е нужно състезанието кой по-силно ще се изкаже и кой по-силно ще се тупа в гърдите".

Според него една партия защитава най-сериозно позициите си, когато демонстрира принципност, спазване на уставни положения, увереност и когато не шикалкави.

"Затова се учудвам на БСП за начина на решаване на един подобен проблем. Този начин на третиране на една съвсем нормална ситуация каквато е оставката е губещ по дефиниция".

Александър Маринов посочи, че доказването на един политически субект - сложен като коалиционния кабинет, минава през преодоляването на трудности:

"Изпитанието е двойно по-силно и заради външнополитическата картина. Засега се справят прилично, въпросът е да се учат от грешките си и да вървят напред".

И подчерта, че президентът има добронамерено отношение към правителството и ще работи с него, докато следва програмните си начертания:

"Никой не казал, че това правителство ще бъде завинаги. Това правителство може да не се справи и хората могат да изберат друго".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    23 4 Отговор
    Хайде сега - можело да не се справи !? То просто , не може да се справи !!!
  • 2 Лика прилика

    19 2 Отговор
    С една дума банда люхаци, които забравиха кой ги изстреля към далаверата и се еманципират твърде бързо. Той пък е в ролята на хазартен играч, заложил на куц кон.
  • 3 Гн Маринов

    22 3 Отговор
    И вие и президента знаете че тези хора (пп-итн-бсп-дб)..въвличат държавата в тежка политическа и икономическа криза ...нека ср отеглят и не ни губят повече времето!...маТрияла е развален и

    Коментиран от #15

  • 4 Каквато и конституция

    12 1 Отговор
    Да имаме ако кадрите които влизат в управлението не са достатъчно квалифицирани добронамерени и компетентни резултатите ще продължават да са такива каквито са досега
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    13 0 Отговор
    Маринов откъде знаеш че правителството
    няма да се справи???,Май всичко е готово!!
  • 7 qwerty

    1 9 Отговор
    Ще се справи. Дори не мислете за алтернативата.
  • 8 Отврат

    8 2 Отговор
    Потрес и отвращение.
    Вместо анализаторите и политолозите на Бойко, сега ни се натрават тези на ДС ченгетата, да говорят по теми на гражданите.Ама къде и по кой предмет го учихте бе хора.В милиционерското у-ще ли?
  • 9 5577

    13 1 Отговор
    Ма Радев въобще не е виновен че се събраха демократи със социалисти и популисти комедианти. Ей това е политиката в България. Как мислите за политика става ли въпрос. На последно място са хората. На първо Гешев, че много мутри имат повдигнати обвинения. След това всички фирмички за зелена енергия дето се наредиха на хранилката. Бе пълен абсурд. И на тези политици искат да им викаме. Нинова дето трябва най социалната политика да направи, за първи път на баба ми и намалиха пенсията. Кое било добавка, кое преизчисление аз не можах да и го обясня. Жената си прави разчет за лекарства, храна и топлина и пипа банкнотите в портфейла и вика По малко са. Но факта е факт.
  • 10 Хаах

    9 3 Отговор
    При нови избори ДБ и ИТН си заминават.
    БСП и ПП остават в Парламента, със ГЕРБ и ДПС.
    Възраждане си заминават.
    Дерзайте да инженерите нови Партии майстоории.

    Коментиран от #11

  • 11 Защо

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хаах":

    мислиш народа за прост? Да голяма част е такъв, но не всички! Не всички!
  • 12 А бе галош

    3 2 Отговор
    ти ли си началник на правителстото.
    Ами правителството може да се опасява че президента не се справя и трябва да се смени.
  • 13 Оставка

    1 4 Отговор
    Радев е част от статуквото и трябва да бъде сменен
  • 14 XXL

    2 3 Отговор
    Фатмака е добронамерен защото правителството е резултат на сделката му с Козяк. Ама на Мунчо почва да усеща как ще изгори покрай Кирчо.
  • 15 Другарю Маринов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гн Маринов":

    Връщането в 1997 год ти харества В мутна вода риба да ловите Посочиняю едно хубаво нещо за народа през тези 10 месеца / освен високите цени / Ще се учат до март месец после «Последен валст
  • 16 Тираджия

    0 0 Отговор
    На фатмакф по му харесва служебен кабинет! Оставка боклук!
  • 17 Гошо

    0 0 Отговор
    Този играч е за пенсия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове