Last news in Fakti

24 Януари, 2022 10:17 1 958 57

Караджов припомни: Никога не е било възможно „Хемус” да е готова до 2024 г.

  • гроздан караджов-
  • ам хемус-
  • проектиране

Първият участък е почти готов. При участъците „2” и „3” - при „2” има нужда от преработка, защото е било предвидено първоначално да има тунел, който сега отпада, каза той

Караджов припомни: Никога не е било възможно „Хемус” да е готова до 2024 г. - 1
Кадър Нова тв

Никога не е било възможно магистрала „Хемус” да бъде построена до 2024 г. Това каза вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ. Подобна прогноза той сложи в графата „предизборни обещания”.

„Могло е да нарисуват „Хемус” до 2024 г. Това се прави и в момента, като работата никога не е спирала. Работата по проектирането също не е спирана. Първият участък е почти готов. При участъците „2” и „3” - при „2” има нужда от преработка, защото е било предвидено първоначално да има тунел, който сега отпада - лошо проектиране. Затова той ще стане догодина пролетта. „Участък 3” - по същия начин - до края на годината ще бъде готов. Няма никакво значение кога ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 участъци. Най-първата възможна практическа полза за шофьорите ще бъде, когато се завърши „Участък 6”, уточни министърът.

„В 4 и 5 участък имаме проблеми, защото земята все още не е отчуждена. Там имаме проекти, но отчуждаване не е извършено. Това са две години, които са проспани. Тези два участъка имат незаконно строителство. При тях нищо не се прави сега, защото се отчуждава. Първо трябва да стане това, после да извадим разрешение за строеж и трето - да минем през Народното събрание”, допълни той.

„Участъците 7 и 8 са по изцяло ново трасе, защото веднъж имаме минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които заобикаляме. Трасето ще удължи с три километра. За да заобиколим започваме от нулата”, каза още той.

„В момента А-то и Б-то на инвестиционните проекти е първо - проектиране, второ - отчуждаване, трето - ОВОС, четвърто - строително разрешение и чак тогава започва строежът. Минимум две години са тези четири стъпки”, категоричен е регионалният министър. И уточни, че тези срокове са посочени от експерти.

Караджов коментира и обещанието на новата власт за построяването на пет моста над Дунав. „Аз не съм обещавал за четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. В 4-годишен мандат може най-много да започне строителството на един или повече мостове”, категоричен е той.

Шест години е минималният срок, без обжалвания, за построяване на един или повече мостове, каза още министърът. „Смятам, че са преразчели възможностите. Две години е само подготовката. Има и още един елемент, когато става въпрос за мост между две държави - и другата трябва да потвърди и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично”, допълни Караджов.

Той засегна и амбициозната си програма за 3 000 км пътища до края на годината, които да бъдат ремонтирани. „На сайта си ние сме публикували всеки един от пътищата, за който имаме проектна готовност и в момента обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече индикаторите, върху които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са условията, които ще поставим на изпълнителите. Досега такива не са слагани”, обясни вицепремиерът.

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до поскъпване на пътищата, той отговори: „По заварените „ин хаус” процедури вариантът, в който ги спираме, разваляме договорите и правим на ново честни и почтени процедури по ЗОП - означава минимум с още две години забавяне, плюс плащане на 15% неустойка”, предупреди Караджов.

Министърът засегна и отстраняването на Десислава Христова от „Автомагистрали” и обвиненията ѝ, че задкулисието се връща през задния вход. „Когато казват, че се връща задкулисието най-обичам. Документите говорят, че цялата тази схема с „ин хаус”, която се чудя как да развържем, е била създадена за броени дни точно по нейна докладна и с нейно участие в тогавашния борд на „Автомагистрали”. Това е било изцяло под давление на предишните редовни управляващи”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    48 5 Отговор
    Преди изборите всичко беше възможно. Сега обяснявате как бюджет няма, пари няма, установени кражби няма, нищо няма. Кога ще въведете купонната система и режим на тока, Ганьо?

    Коментиран от #11

  • 2 Абе

    30 0 Отговор
    китайци ако строяха Хемус щеше да е готова през 2024 при това качествено! :)

    Коментиран от #39

  • 3 разбрал

    34 4 Отговор
    Ахааа , разбрахме - демек , всичко което дрънкахте преди изборите (то не бяха обещания , то не беше чудо) се оказа ... невъзможно ?! Що така ???
  • 4 прекипял

    30 4 Отговор
    Айде чупка бе мошеници! Каширайте каквото сте гепили досега и бегайте надалече,щото постоплили се малко,жална ви майка ще се разплаче.
  • 5 Бойко

    10 24 Отговор
    побърза да построи руският поток към Сърбия, а народа си кучета ги яли освен че ни и окраде джипкаджията му банкянски
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    15 10 Отговор
    ВЧЕРА НА ШЕГА ИЗЧУСЛИХ ЧЕ 15 000 КОНЦЛАГЕРИСТИ ОТ ГЕРБ - ДПС - СДС + ТЕХНИКА , МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ МОРСКИЯ КАНАЛ РЕКС ВЕЛЕКА - АЛЕКСАНДРОПУЛИС ( ДЕДЕАГАЧ) .... ЗА3 ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА ....

    Коментиран от #15

  • 7 АЗ ПОДМЯНАТАОставка

    26 8 Отговор
    Оставка Манипулатори Служебни превратаджии саботирате България да Грабители Махайте се Оставка с венецуелските машини назначени Къде са парите за Хемус РЕВИЗИЯ на служебните Радеви кой ще и държи сметка за буламачите Спецът ли Кокорчо ли Лорети ри Ленчето ли

    Коментиран от #24

  • 8 ОТ БАНКЯ

    28 6 Отговор
    ЩО ПРИ БАЦЕТО МОЖЕ, АП РИ НОВИТЕ НЕ МОЖЕ.....ЩО ТАКА
  • 9 пламен

    26 5 Отговор
    Как ще е готова като откраднахте парите
  • 10 кирил

    22 6 Отговор
    първата им работа беше да окрадат всичко където беше заделено за нещо.
    краде се по безкрупулно от колкото при толупа
  • 11 Ама

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Режим на тока вече има.Много общини спират уличното осветление през нощта.Очаква се увеличаване на битовата престъпност,но никой не мисли за компенсации.Обещаното не е като даденото.Те даже от обещанията си започнаха да се отричат.Асен Василев обещава,Караджов отрича.Пълен цирк.Най-обнадеждаващото беше,че поне ще продължат проектите на ГЕРБ, защото иначе трябва да плащат неустойки.Ама спечелиха изборите с оплюване.Четири години им трябват само за проекти да правят.После ,преди избори ще започнат пак обещания на килограм.Ами докато има кой да вярва...
  • 12 3.14К

    6 14 Отговор
    Никога не е имало срок за изпълнение. Толупа каза, че ще се оттегли от политиката, когато завърши Хемус. Той се надяваше да векува, но не му се отвори парашута. И все пак, сериозно ме притесняват някои специфични умения на Гроздан!
  • 13 123

    15 2 Отговор
    Магистрала Хемус може да бъде завършена за 2-3 години, стига да се има желание и пари,Като се работи паралелно по лотовете и се увеличът машините и пресонала който работи по тази магистрала.Не им се прави на хората че и парите за магистралата ги взеха и похарчиха.Та 2027 година ще стане 2027 година.

    Коментиран от #18

  • 14 Лошо

    22 2 Отговор
    Вече се оправдаваме. Мандатът ще мине и няма да направят един метър път, парите също няма да ги има. Това сме го гледаи преди 2009 г.
  • 15 Факт

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Факт е,че при ГЕРБ се правеха нещата УСПОРЕДНО.Тези сега ще откриват ТОПЛАТА вода.Асен Василев и Кирил Петков като обещаваха ,се надяваха "с малко трици,да хванат много ммаймуни"И успяха.Сега какви строежи,какви пет лева.Ама ти като иронизираш,каква полза.Признай,че си прецакан и готово.

    Коментиран от #19

  • 16 уви

    21 3 Отговор
    По КРАДЛИВО , СВРЪХ-НЕКОМПЕТЕНТНО , ЛЪЖЛИВО и РАЗБОЙНИЧЕСКО правителство от този тюрлю гювеч от партии , които яхнаха властта /благодарение на наивитета на българите/ - в България не е имало НИКОГА !!!
  • 17 на ГЕРБ

    3 13 Отговор
    жалките тролчета отдолу. КРЯ-КРЯ, КРЯ-КРЯ ... да ви го наввря . Вън ГЕРБ от Парламента, пълен бойкот на БАЦЕ ЕООД от всякви медии, стига толкова сме се позорили...
  • 18 123

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Ще завършат магистралата преь 2037, като им стане време за пенсиониране на тези от това правителство.
  • 19 Ех какви

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Времена бяха при герб, бяхме най богатата страна с най щастливия народ

    Коментиран от #33

  • 20 Впечатлен

    5 5 Отговор
    В този форум са се изказвали компетентно и възмутено голям брой строителни специалисти и пътни инженери, подозирам, че сред тях е и самият Бойко Борисов:)))

    Коментиран от #40

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хихихихии.. хихихихии

    17 2 Отговор
    СОРОСПИЯТА СИ ПРИЗНА: ЛЪЖИТЕ НА ОЧОЧОРЕНОТО И КИКИ ДЖЕНДЪРЛЯКА ЗА...4,..5 МОСТА, 3 ТУНЕЛА ПОД СТАРА ПЛАНИНА И 3 НОВИ .. МАГИСТРАЛИ ЗА 1 МАНДАТ СА САМО ЗА... ЛИБЕРАСТИТЕ И ПЕДЕРАСЕТЕ КОИТО ГИ ИЗБРАХА!!
    Хихихихии.... Хихихихии.....
    БАЦЕ БЕШЕ КАТЕГОРИЧЕН:
    ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ И МОШЕНИЦИ ...НЯМА ДА ПОСТРОЯТ...НИЩО!!!
    НИЩО!!!!
  • 24 Точно така

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "АЗ ПОДМЯНАТАОставка":

    И като затвориш очи СуперБаце на бял кон идва!
  • 25 Тапата

    12 0 Отговор
    От една година строителството е замразено. Следват нови процедури, нови строители, нови цени и т.н. И за какво беше цялото това упражнение?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Скакауец

    7 14 Отговор
    Да припомним на драгите участници във форума, че 2024 година се спрягаше от Буци! Не съм чул от сегашните да споменават тази година като срок за завършване на "Хемус", още повече, че по време на служебните правителства станаха известни далаверите с тази магистрала...И тогава стана ясно, че 2024 година е фантазия на банкянския зайчар! Всъщност и на него му е било ясно, че този срок е невъзможен, имайки в предвид батака, който беше сътворен с тая магистрала...

    Коментиран от #36, #53

  • 28 оня с магарето

    9 1 Отговор
    Само мръка как няма да стане. Като не можеш за какво си там?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Алооо

    3 1 Отговор
    За нищо не ставаш. Да бяхте оставили Комитова.
  • 32 Алоу Караконджулов

    8 0 Отговор
    Ти сега от коя партия беше? Че си труден за проследяване. Добре че знаем където е келипира там си и ти. Магистрала може и да не направиш, но гледай на Славчо сонсорите да оправиш.
  • 33 Факт

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ех какви":

    Зависи с кого се сравняваш.Ако се сравняваш с клуба на богатите,винаги ще си останеш неудовлетворен, защото докато те са имали колонии,ние сме ходили с цървули .Щом банките обявиха колко милиарда лева са спестили българите последните години,народът не е бил зле. Става въпрос че новите ни обещаваха всичко за което се сетим,ама сега взеха да дават заден.

    Коментиран от #47

  • 34 Не че нещо

    10 1 Отговор
    Стига с глупости и оправдания.От година се знае,че там тунел няма да има и се прави траншея на негово място.Очилатата лелка замрази предизборно лота с глупави мотиви.Нещо да коментира с колко заради предизборните циркове на ментора им поскъпна и се забави строителството ????Някакъв коментар къде изчезнаха 600 милиона ,които бяха отделени за Хемус ?Явно журналистите задават удобни въпроси само.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Въпрос

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Скакауец":

    Кои далавери,че 1 година по късно няма осъдени а само една тишинааааааа ?

    Коментиран от #44, #49

  • 37 абе боклук

    8 1 Отговор
    Мазното пеликанче на Костов, първото поколение сорошка непеошка, гушата Караджов пак зее да лапа! ББойко вече щеше да реже лентички на първите лотове бе говедо! Вие откраднахте ВСИЧКО!
  • 38 Да живее България

    1 1 Отговор
    Чиста и свята република, всички съмнителни към затвора ходом марш.
  • 39 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Вече щеше да в готова.
  • 40 Ама

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Впечатлен":

    Човек не трябва да е специалист по всичко,за да има мнение.Аз с очите си виждах как се строи "Хемус" и с очите си виждах после че нищо не се прави.С ушите си чух ,от новите управляващи,как 500 милиона лева,които ББ отделил за "Хемус",те са ги раздали на калпак.Днес от Караджов чух,как са обещавали,но нямало да стане скоро и как,ще "узаконят" проектите на ГЕРБ. Иначе,съвсем НИЩОда не направят,и най-големите им симпатизанти ще ги "линчуват".Не ми се вярва да искат толеранс от четири години.Или да се оправдават със световната криза.Дрън,дрън,дрънканици печелят избори.Сега трябва работа.
  • 41 Електра

    6 0 Отговор
    С к.ретен като тебе, тя никога няма да е факт...
  • 42 Електра

    8 0 Отговор
    Кога Импексовите крадливи цоцаалисти са били на власт, и да не са ограбели народа, и да не са фалирали държавата...
  • 43 2 Въпрос

    10 2 Отговор
    Как така преди изборите тръбяхте,че парите били откраднати и нищо не било направено и изведнъж след края на същите, говорите за откриването на лотовете ???Значи излиза,че някой в национален ефир мами, при това яко.С оглед обема работа тези етапи не са никак евтини .Някой ще поеме ли отговорност за тези лъжи с ,които се обърнаха резултатите на изборите ?
  • 44 допълнение

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Въпрос":

    Не само за магистралите , ами за всички щуротии които се дрънкаха /гепени милиарди ,кюлчета , къщи в Барселона , подслушвания , самолети с пачки и т.н.т./ - резултата е пак същият - ТИШИНА. Нали имахте доказателства , нали Бойко Рашков виеше като линейка и какво - ТИШИНА. Нали Радев с юмручето щеше да ни доведе честни , почтени и можещи управници , къде са - /пак/ ТИШИНА. Нали щяхте да се справите с пандемията за нула време - ТИШИНА . Ама нали и заплати и пенсии и доходи щяха РЯЗКО да се увеличат , а то - само цените скочиха главоломно , нали ... инфлация нямаше да има ,нали НАП /ръководена от Спец ОФФ/ щеше да увеличи събираемоста - какаво стана - ТИШИНА.

    Коментиран от #48

  • 45 Гошо

    7 0 Отговор
    Обсъждали индикатори за качество?!?! Абе колега, има книга дебела като библията в която точно са описани правилата за изпълнение и приемане на СМР, кви индикатори бе, пак ли ще откриваме топлата вода?!?!
  • 46 Абе щатите

    3 0 Отговор
    Имат Оскари. Ние що да нямаме приз най изобретателен крадец. Има такъв народ!
  • 47 А що сме нямали

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Колонии? Заради алчност и предателства. И не всички имаха при твоя кумир спестявания.
  • 48 Алоу ти май

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "допълнение":

    Хабер си нямаш как се разбива стройна система на облагодетелстване. Да не става ей така като да вземеш на някой бизнеса????

    Коментиран от #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ставраки

    7 0 Отговор
    Г-не Вие виждали ли сте проект,как направихте оценка за лошо проектиране
  • 51 XxxL

    5 0 Отговор
    А два- три моста над Дунав и тунел под Шипка може
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 За протокола

    3 0 Отговор
    Този го гледах сутринта по телевизията. Държи се като шут, х.или се като маалоумен, кръсти се през две минути...
    Пак не случихме с управляващи.
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Алоу ти май":

    Не мога да си кривя душата и да не призная, че РЕШЕТНИКОВ свърши "добра" работа в РАЗЦЕПЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...
  • 57 Не е възможно

    0 0 Отговор
    При вас .Защото сте некадърни и крадливи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове