Last news in Fakti

24 Януари, 2022 14:33 1 256 12

Първан Симеонов: Занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова

  • първан симеонов-
  • радев-
  • нинова-
  • противоборство

"Ходи по въже настоящото управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец", каза политологът 

Първан Симеонов: Занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова - 1
Снимка: БГНЕС

"Вече можем да кажем, че БСП е партията на Корнелия Нинова. Това е добре за Нинова, но не знам колко е добре за БСП. Инерцията е силно нещо, политиката често е това, отвътре погледнато. Отвън обаче е по-ясната картина. Отвън изглежда така, че все едно БСП се свива. Сега прилича на чистка, на единоначалие. Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода".

Това каза пред БНР Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл". Според него това, което се случва с БСП, е симптоматично за това, което се случва с добрите партийни организации въобще:

"Може би на мода идват друг тип движения, по-избухливи, по-мрежови, по-разтегливи. Но нека отбележим и един успех на Корнелия Нинова - БСП стана приемлива опция за участие в управлението. Картината не е черно-бяло. Но случилото се на Конгреса не говори добре за случващото се в БСП".
Симеонов посочи, че се отваря място за нова формация, но подчерта, че трудно се създава нова партия с отломки:

"Това, което Нинова е прочистила от БСП, трудно може да състави партия. Има шанс и това е президентът Радев. Той е главната фигура в това пространство. Той е харесван и не само от бесепарите, но и от по-широк кръг от хора. Може би занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова. Нинова възприема Радев като конкурент, това е голяма политическа грешка на БСП. БСП проявява ревност на монополист".

В предаването "12+3" Симеонов допълни, че интересното във втория мандат на Румен Радев е какво следва след него:

"Има предизвикателства - какви ще са отношенията с правителство, какво ще стане с конституционния дебат, има кризи, които могат да се приписват на президента. Предният мандат имаше негативна програма - имаше опонент. Това прави нещата по-трудни, защото понякога позитивната програма е по-трудна от негативната".

За анализатора управленският стил на Кирил Петков е включващ, "постъпва гъвкаво, опитва да не се кара с никого, има гъвкава политическа линия":

"Има опасност много хора да си кажат, че и ранният Бойко Борисов дойде с харизма, беше гъвкав, мислеше в движение. Много хора могат да направят паралел между онова и това управление. Разликата днес може да бъде в предвидимостта, решителността. Ходи по въже настоящото управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец".
И допълни, че в българското общество се отваря цепнатина и от едната страна стоят формации като ГЕРБ, БСП, "Възраждане", ИТН, от другата страна са формации, които гледат на запад - ПП, ДБ.

"Нищо не следва от това на този етап, но на следващ това може да се окаже значимият политически разлом. Това е предизвикателство към Румен Радев и той ще трябва да се опитва да продължава да говори и на двете, а това не винаги ще бъде лесно".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдавай

    6 1 Отговор
    си ги като нямаш работа !
  • 2 сектант

    10 3 Отговор
    "Въвлечени сме в ситуация на война ", каза тулупа, докато търсеше къде са сините скици на ф16

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 иди ми дойди ми

    3 2 Отговор
    Само ще наблюдаваме ли? Това да не е телевизор? Племето си спиииии!
  • 5 провидец

    6 10 Отговор
    Никакво противоборство няма да има - на пролет си заминава сбирщината наречена "кабинет" , идват нови избори на които БСП няма да премине 4-ри процентната бариера , следва нов Парламент и нов кабинет (съставен от нормални хора , да се надяваме) , на които първата работа трябва да е - ИМПИЙЧМЪНТ за двойката Радев/Йотова ,след това - България пак ще започне да функционира като нормална държава.
  • 6 Каква е дискретната “стойност” …

    2 1 Отговор
    … по “тъпомер”? Вече видяхме, Радев - Борисов и резултат. Ясно е и без упрек, че за насъщния са нужни пари. Поне тези усилия, да са смислени.
  • 7 Първан Симеонов! Много ви се иска да

    2 2 Отговор
    Има противоборство Радев- Нинова, но няма да се случи! Просто нямат Конфликтни точки, след края на мандатите им и двамата, ще излезат от политиката, Заслужено!!

    Коментиран от #9

  • 8 3.14К

    2 2 Отговор
    Първан разсъждава за политиката, като глиган който рие за жълъди. Първане, Нинова свика цял конгрес за нейната оставка, а тия на Прокопи дето ти плаща го карат на подписки. БСП може и да умре поради старост, но като ви гледам акъла и нагаждачеството, вашата агенция ще ги изпревари.
  • 9 прав си

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Първан Симеонов! Много ви се иска да":

    Сигурно си прав , като гледам какво става , края на мандатите им е много скорошен , да не кажа - предстоящ.
  • 10 big

    1 0 Отговор
    За една партия е важно да има единство и най-вече партийна дисциплина, няма значение коя ще бъде тя. Ето един пример: ГЕРБ, нима си мислите, че всички членове на тази партия са малообразовани, дори идиоти, че да приемат простотиите на лидера си безпрекословно, не, но никой не противоречи и му целува ръката. Може да е за пари и служби, но имат партийна дисциплина. Така и трябва да бъде в БСП, има Нинова и ИБ, вземат решения и те трябва да се изпълняват, ако не се изпълняват - изключване от партията, така ще се самоочисти от вътрешните си врагове.
  • 11 " селянин "

    1 0 Отговор
    Жалък мечтател и гадател .
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор
    "...се отваря място за нова формация, но подчерта, че трудно се създава нова партия с отломки..."

    Както казват: "С дърти комунисти, не се прави нова социалдемократическа партия." Трябват нови млади хора от некомунистически родове. Дърти комунисти като Велислава Дърева, Михаил Миков, Георги Гергов, Станишев, Елена Йончева и Кирчо Добрев не могат да направят нова партия. Единствено могат да направят преврат и да свалят Корнелия Нинова. Но май се случва обратното Нинова ги изключва един по един.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол