Last news in Fakti

24 Януари, 2022 22:26 14 162 37

Ето с колко поскъпна "Гражданска отговорност" за година

  • гражданска отговорност-
  • шофьори-
  • поскъпване

Младите водачи с мощни коли плащат най-високите такси

Ето с колко поскъпна "Гражданска отговорност" за година - 1
Снимка: БГНЕС

Задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” е скочила средно с между 20 и 40 лева за последната година, споделиха брокери пред TrafficNews. Възможно е и по-голямо поскъпване на цените, но решенията на компаниите за застраховане често се спускат в последния момент, коментират от бранша. Макар факторите, който определят крайната сума да са няколко, увеличението е факт при почти всички фирми.

Бърза проверка в онлайн калкулаторите показва, че средната сума, която трябва да приготвим за застраховка гражданска отговорност е между 250-400 лева в зависимост от стажа на шофьора, видът на колата, населеното място и избраната компания.

Например бърза справка за автомобил с пловдивска регистрация на шофьор с над 10 години стаж, каращ 15-годишен дизелов автомобил с двигател под 2 литра и до 150 конски излиза между 245 и 290 лева ако се плати наведнъж. При разсрочване на 4 равни месечни вноски сумата се оскъпява с между 10 и 40 лева, зависимост от застрахователната компания, която сме избрали. В някои случаи се отчита и това дали автомобила е служебен, както и историята на нарушенията за последните пет години.

Тъй като младите водачи, по-често причиняват инциденти и карат по-мощни коли, това са и два от основните фактори за определяне на цената на застраховката, споделят брокерите.

Пълна индивидуална оценка на собствениците и персонални цени по задължителната полица може да има едва след въвеждането на системата “бонус-малус” . Последната информация от КФН е, че наредба за системата “Бонус-малус” трябва да бъде готова до юни 2022 г. Това е записано в Програмата за нормативната дейност на финансовия регулатор за периода 1 януари – 30 юни 2022 г., която регулаторът прие на свое заседание. Дата за приемането ѝ все още няма и е записано, че това ще стане „след отмяна на обявената в страната извънредна епидемична обстановка“.

Системата „бонус-малус“ предвижда водачите с повече нарушения да плащат по-високи цени на „Гражданска отговорност“, а изрядните – да получават отстъпки.

Предполага се, че ще остане като задължително вписването в полицата на имената на всички, които имат право да управляват един автомобил. Както и изискването за онлайн връзка между КАТ и Гаранционния фонд, за да се поддържат досиета на всеки водач.

Предложението , записано в наредбата, бе нарушителите на пътя да плащат до 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”, а изрядните шофьори да получават отстъпка до 25%. Последните изчисления на финансовия регулатор показваха, че около 80% от шофьорите са добросъвестни и ще получат значителна отстъпка от цената, а останалите 20% ще попаднат в класовете с по-скъпа задължителна полица, като от тези 20% едва 0,6% ще получат максималното оскъпяване от 900 лв. като тяхната полица ще достигне 1200 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селска отговорност

    34 0 Отговор
    Къде ги видехте тези гражданьЕ?
  • 2 Пак ли

    10 51 Отговор
    е по-евтино за стар таралясник, отколкото за нова кола, която замърсява по-малко?

    Коментиран от #6

  • 3 Дрън дрън та пляс

    60 1 Отговор
    Къде сте видели застраховател да ви вземе по малко пари?
  • 4 Грабеж

    82 2 Отговор
    Грабжданска отговорност поскъпва, защото държавата я толерира. Откак мутрите я взеха, много близка до сърцата на управляващите стана, явно здраво черпят. Понякога даже държавни чиновници се хвърлят да обясняват, как застрахователите изнемогвали.Умрял от глад застраховател и банкер в света няма. Дори когато фалират живеят като английската кралица.
  • 5 гост

    59 1 Отговор
    моята се вдигна с 40лв. питам защо? служителката вика, ами така. няма по-евтина. аз викам, добре, на какво основание, това са почти 20% повишаване за 1 година. при положение, че инцидентите намаляват. тя вика щетите се вдигнали. аз викам, добре, ама това мен какво ме късае като не съм ищец, да му вдигнат на нарушителя, а не на мен. и така, докато не направят застраховките като в белите страни, поименно и номерата да са на физическо лице,отговорността да е на лицето, таксата да е за лицето, и ако някой иска да ти кара колата да го впишеш в застраховката. в германия младока плаща 1000евро, семейният баща 300евро. нямаш произшествия, нямаш висока такса, това е от 80те години, нашите не знам какво чакат още, вероятно кацане на Марс.

    Коментиран от #17, #36

  • 6 Тъпичич

    55 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пак ли":

    Какво общо има Гражданска отговорност , с това колко е стар автомобила ? Тъпичич
  • 7 Графите са две

    55 0 Отговор
    При всички застрахователни компании счетоводните графи са само две - даде ни и взехме му! Тая система бонус-малус я "правят" вече няколко години. А и за да ти дадат 25% намаления по нея се предвиждаше да нямаш нарушения (обърнете внимание нарушения, а не ПТП) в течение на три години. Така че тия 25% са от умрял писмо. За да го сравня с нещо като "увеличението" на пенсиите на хората. Народа е казал - у гората вуци, у градо айдуци. Най бедните както винаги са най потърпевши !!!
  • 8 Хахаха

    38 1 Отговор
    Точно преди нова година казаха,че гражданската няма да се увеличава. Незнам вече
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Игййжиуж

    21 1 Отговор
    Шофьор -.застраховка.— нормална логика!
    България нормална ли е?
  • 11 ЕЕЕ ЕДИН ПЪТ👋👏👋👏👋

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И ТИ ДА ИМАШ „ПРОЯСНЕНИЕ”ДАЖЕ КЪМ ЗАСТРАХОВКАТА ТРЯБВА ДА ИМА И СТИКЕР С КОДА НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ,ВСЕ ПАК ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ НА ХОРА СТАВА ВЪПРОС
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ОТ ХУМАТА

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти немаш даже и колило кво ти пука
  • 14 XXL

    14 1 Отговор
    За 46-ти път ще въвеждат бонус-малус системата, ама тоя път вече ще я въведат :))
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Млад и страстен

    0 0 Отговор
    Човек който не е в състояние да зарежда хора с позитивизъм това е така, защото други хора са му повлияли!

    Коментиран от #19

  • 17 Сатана

    30 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    В този и вид Застраховката ГО е незаконна,защото задължава всички собственици на автомобили да имат такава въпреки,че не ги карат и не са паркирани на пътищата .Навсякъде в Европа е караш кола—правиш и застраховка.Паркирана кола в частен имот не подлежи на задължителната застраховка ГО.ГЕРБавите дадоха такъв кокал за глазгане на застрахователите ,че трудно ще отпадне тая каца с мед.

    Коментиран от #31

  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    23 1 Отговор
    ЧАНДАЖИИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ .. ТЕ ВИНАГИ СЕ УРЕЖДАТ ..... СЪС ЗАПЛАТИ И БОНУСИ ... СПОМНЯМ СИ КОГАТО АХМЕД БОРИСОВ ВЪВЕЖДАШЕ ТОЛ СИСТЕМАТА КАК ЩЕШЕ ДА БЪДЕ САМО ЗА ГОЛЕМИТЕ ПЪТИЩА И ... СЛЕД НЕГО ТИХОМЪЛКОМ ЧАНТАДЖИИТЕ Я НАПРАВИХА ЗА ВСИЧКО
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ооо

    35 0 Отговор
    Заради скъпия ток ли поскъпна? Или защото хората си държат повече колите по гаражите и паркингите щото не ходят на работа ? Хайде обяснете де …
    Всичко е монопол и си правят Квот си искат
  • 21 Не виждам поскъпване

    1 14 Отговор
    Не виждам поскъпване. Моята е на същата стойност, колкото беше и миналата година
  • 22 ;96:9

    15 1 Отговор
    Кога ще разкарате тея грозни стикери??? Май само обещавате, но по нищо не се различавате.
  • 23 Арон

    4 9 Отговор
    Боли ме чепя. Аз кола немам. Нема и да имам. Има таксита

    Коментиран от #27

  • 24 Вдигай вдигайте

    20 0 Отговор
    Всичко вдигайте. Така по-бързо ще ви вдигнем мерника кокорчовци! Такава гадост сте, че живи не мога да ви гледам!
  • 25 Ами

    13 1 Отговор
    Който няма кола ще му вдигате ли гражданската отговорност?

    Коментиран от #26

  • 26 Който няма кола

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    Да не се изказва по теми, които не го касаят. На всека манджа мерудии.
  • 27 Швайстер

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Арон":

    Къф "чепв" имаш ти ма?
  • 28 Застраховател

    19 1 Отговор
    Ще вдигаме, щом търпите и не реагирате значи всичко е ок. Ще помрънкате два дни по форумите и ще си платите.
  • 29 Типичнооо

    13 0 Отговор
    За Пълна Измама. Едно казват а точно друго става. Аз съм Наско. Славчо разпадай тази гадост! Оставка и чао!
  • 30 Тра-ла-ла

    16 0 Отговор
    Защо трябва да има задължителна застраховка? Има автокаско, има застраховки живот, който иска да си прави застраховка. Има и съд за този който е причинил щета или е увредил някого.Има застраховки професионална отговорност, която е задължителна при някои професии, може би трябва да има такава и при шофьорите. И застраховката да се прави на шофьора, какво общо има автомобила. Уж гражданска, а се прави на автомобила? Автомобила ли е гражданина? Защо един човек с два автомобила трябва да плати две застраховки? Един автомобил винаги се кара от един шофьор, а един шофьор, може да кара различни автомобили. Логично е шофьора да има застраховка с която да може да седне във всеки един автомобил, който е допуснат за движение по пътната мрежа от кат и съответния технически контрол. Ако автомобила е допуснат за движение, то някое техническо лице се е подписало, че той е годен и технически изправен и може да се движи по републиканската пътна мрежа, без значение от години, кубици, мощност, цвят, форма и т.н.

    Коментиран от #37

  • 31 оня с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сатана":

    Протестираш неоснователно ОТ НЕЗНАНИЕ.В демократична България Никой не е длъжен да прави З/ка ако реши че няма да кара колата си за определен период от време. И ще дам пример със себеси:От 1.Януари до 15 Март не карам БМВ-то си и то си седи в Гаража.Затова и правим със Застрахователния Брокер ГОДИШНА Застраховка с начало 15.Март,но плащам САМО за 3 Тримесечия,,т.е. имам валидна Застраховка до 31,Декември,защото се прибавят и 15 Дни гратисен период след спиране на плащането.След като няма постъпили пари за 4-тото Тримесечие,Колата се ДЕРЕГИСТРИРА от КАТ и получавам писмо за това.Когато обаче отида при Брокера да пишем новата З/ка пак от 15.Март на следващата годинаТОЙ има грижата да оправи Регистрацията в КАТ и наистина нямам никакви проблеми.
  • 32 Гошо

    1 0 Отговор
    Не разбират колегите. Не се опитвайте да вникнете в нещо което ви е трудно.
  • 33 Има ли промяна

    7 0 Отговор
    Aбе нали хората за това гласуваха за "Продължаваме ПРОМЯНАТА" за да има ПРОМЯНА и вече да не се само увеличават цените на застраховките и глобите от КАТ както беше при Герб, а народа иска да започне веднага промяната и да се намаляват всичките данъци, акцизите, цените на застраховките и пътните винетки, ненужните такси за паркиране и да се анулират всичките високи глоби на хората, измислени и въведени при управлението на Герб...!!!
  • 34 зеленчук

    5 0 Отговор
    никой не е длъжен да плаща , щом средствата които получава на месец са недостстъчни за елементарните човешки нужди , така че ако получавате минимална или под минималната заплата не плащайте , а когато ви спрат , съдете държавата за опит за убийство по особено мъчителен начин , защото това е истината
  • 35 Номера

    1 0 Отговор
    И как се отчита това ,че може да си купиш регистриран автомобил от по-скъп или по-евтин областен център?Нали вече не е необходимо да се сменя рег.номер
  • 36 Обирджии

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Кви 40 поскъпване, моята от 220 на 320лв. На кво прилича тва?
  • 37 Загрижен гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тра-ла-ла":

    Ама те застрахователите и сега са на "загуба" пък вие искате да умрат от глад.Нека да обявят една банкова сметка и да им събереме по някой лев,че да могат да си зареждат "малолитражните" джипове с гориво.Така де!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове