Last news in Fakti

27 Януари, 2022 08:31 6 009 27

Лелята на Георги и Васил Илиеви ще ползва питейна вода за частния си ВЕЦ

  • милка илиева-
  • георги и васил илиеви-
  • вец-
  • питейна вода

Срещу 8 минимални заплати месечно Кресна позволи на частен ВЕЦ да ползва за производствени нужди питейния водопровод на общината

Лелята на Георги и Васил Илиеви ще ползва питейна вода за частния си ВЕЦ - 1
Снимка: struma.bg

Срещу 8 минимални заплати месечно Кресна позволи на частен ВЕЦ да ползва за производствени нужди питейния водопровод на общината, който снабдява с вода населението. При сегашния размер на заплатата това е под 5000 лв, съобщи struma.bg.

Договорът между „Кей Джи инвест холдинг“ ЕООД и общината бе сключен между кмета на града Николай Георгиев и главния счетоводител Цветанка Тасева – от една страна, и управителя на фирмата Мая Благоева. Съгласие за контракта даде и общинското дружество „ВиК Кресна“ ЕООД в качеството му на оператор на довеждащия водопровод за питейна вода с начална точка от вододайна зона “Пещерата” и вододайна зона “Разкола” до облекчителна шахта №6.

Съгласно клаузите в договора водопроводът ще се ползва едновременно от частното електродобивно дружество и общинското водоснабдително.

„Кей Джи инвест холдинг“ ЕООД се съгласява, че и за в бъдеще няма да има каквито и да е финансови или други претенции относно едновременното ползване заедно с „ВиК Кресна“ ЕООД на това или други съоръжения, собственост на община Кресна, като се задължава необходимото водно количество, използвано за производство на електроенергия, да се връща отново във водоснабдителната мрежа на община Кресна.

При промяна на минималната работна заплата цената за ползване се променя автоматично, без да е необходимо страните да подписват анекс към договора, е уточнено в него.

„Кей Джи инвест холдинг“ ЕООД няма право на имуществени или други претенции относно изправността на съоръженията и при възникване на авария ще плаща половината от парите за ремонта. При неизпълнение от страна на дружеството на което и да е от тези условия договорът ще се прекратява, а фирмата ще бъде глобена с 3 месечни плащания.

Според договора приоритетно за питейно-битови нужди ще бъде осигурено необходимото количество вода за гр. Кресна, с. Сливница, с. Долна Градешница, с. Влахи и Градешки минерални бани, но в него няма параметри, нито подробности като например колко вода харчи общината, под какво налягане ВЕЦ-ът трябва да спре работа, за да осигури този приоритет, и т.н. Контрактът с фирмата се сключва за 1 година.

И фирмата, и ВЕЦ-ът са със скандална известност в Кресна. Дружеството е собственост на 80-годишната леля на покойните висаджийски босове от Кюстендил Георги и Васил Илиеви – Милка Илиева, и на дъщеря ѝ Мая. Наскоро то осъди държавата да им плати над 4 млн. лв. компенсация за орязани от КЕВР цени, по които страната ни изкупува т.нар. „зелена енергия“.

Самата кресненска централа също е с доста съмнителна слава. Тя бе изградена навремето от благоевградския бизнесмен Тодор Димов на водопровода в Кресна и още през 2007 г. около нея гръмна огромен скандал. Оказа се, че тогавашният Общински съвет на Кресна е издал разрешително за водоползване на питейния водопровод от ВЕЦ-а без допитване до населението. Хората бяха притеснени, че ще пият вода, минала през турбините на централата.

Тогава жителите на Кресна издействаха референдум с един въпрос – да се спре ли ползването на питейни източници за производството на електроенергия от МВЕЦ-а. Той бе под надслов “Да опазим водата си чиста”. Активността им обаче бе по-ниска от необходимите 50% и резултатът от референдума не бе зачетен въпреки отговорите „да“ на 95.5% от участвалите в гласуването. МВЕЦ-ът продължи да работи и през 2016 г. Тодор Димов успя да го продаде на „Кей Джи инвест холдинг“ ЕООД. За сделката се разбира година по-късно, след като тогавашната собственичка продаде фирмения си дял от 100 лв. на „Индустриал сервиз инженеринг” ЕООД, а няколко месеца по-късно същият бе изкупен от „Водемил” ЕООД, чийто собственик е висаджийската леля. Реалният собственик на МВЕЦ-а е синът на Милка – Йордан Илиев, който от много години развива мощен бизнес в София чрез столичните фирми за чистота „Волф“ и ДИТЦ на Румен Гайтански-Вълка, на които беше управител, чрез транспортната компания „МТК груп” ООД, която взе за 8 г. на концесия 16 автобусни линии в София, и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    87 1 Отговор
    Тия удариха и евреите в земятата условията по договора ще ги включат в бизнес учебниците.

    Коментиран от #14

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 0 Отговор
    мафията у нас си има ДЪРЖАВА
  • 3 Адвокат София

    97 2 Отговор
    Тези престъпни семейства са аристокрацията на БГ. Никой не смее да се изправи срещу тях. Хиляди палячовци вземат огромни заплати на полиция, прокурори и следователи и се репчат на нормалните хора или се спотаяват из кабинетчета и жипки, а тия вилнеят, тровят и грабят народа... калпав матрял...

    Коментиран от #12

  • 4 JEFF

    86 0 Отговор
    Затваряне на ВЕЦ -а , уволнение на всички, подписали разрешителното за питейна вода, разследване и уволнение на ресорния министър , ако не си свърши работата. Очакваме почтеност и нулева корупция. Докажете, че е така !
  • 5 кабел

    40 1 Отговор
    Пак българска работа.
  • 6 777

    89 1 Отговор
    Братя Илиеви отдавна са покойници, но токсичното им наследство продължава да действа и да създава проблеми... Трябва да се реже до корен!

    Коментиран от #10

  • 7 Къде сте

    53 3 Отговор
    Кирчо и Продължаваме простотията къде са?
  • 8 Фен

    46 5 Отговор
    Мафията се връща с пълна сила!! Промяната е факт!
  • 9 оня с магарето

    43 1 Отговор
    Прокуратурата спи зимен сън...
  • 10 сила

    56 0 Отговор

    До коментар #6 от "777":

    докога сянката на тия примати ще тегне над обществото ни.....
  • 11 Перо

    45 0 Отговор
    После ще искат държавна помощ,като Перник!
  • 12 Хахаха

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Адвокат София":

    А "непалячовците" съдии им удовлетворяват исканията в съда.
    При цялата яснота, относно политическите и икономически зависимости на съдиите, "промяната" реве срещу прокурорите.
  • 13 Кую

    24 2 Отговор
    Промяна, а?
  • 14 Щом се връща в мрежата незамърсена

    6 34 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    какъв е проблема. Стига да е гравитационно налягането, сделката е добра за общината. Самата държава може навсякъде където условията са подходящи да направи това. Поне уличният ток да си избиват.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 3738

    25 1 Отговор

    До коментар #14 от "Щом се връща в мрежата незамърсена":

    Аз няма да дам нандецата си да пият върната от завод вода
  • 16 Българин

    30 0 Отговор
    Това ,ако не е КОРУПЦИЯ здраве му кажи.
  • 17 гадно

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "Щом се връща в мрежата незамърсена":

    Как разбра,че не е замърсена, ако има отклонение за питейни нужди преди веца е едно и е друго след него водата да отива по домовете на хората.

    Коментиран от #22

  • 18 Продължаваме Промяната

    23 0 Отговор
    Народът очаква реакции
  • 19 хаха

    16 0 Отговор
    "Имам пари, угаждам си" Пък паляците да пият "гняс"!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 911

    15 0 Отговор
    Тези господа не са никва мафия... мафията има принципи,а тези правят всичко за пари... :))
  • 22 Сто процента има

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "гадно":

    осмозис система за низко налягане след съоръжението. Задължително РЗИ ще взема периодично проби. И дефакто отклонението е изцяло тръбно, а най вероятно е в пъти по добро състояние от общинската водопреносна мрежа.
  • 23 прекрасно

    7 1 Отговор
    съд за Кмета .. Правото на чиста питейна вода е регулирано от ООН, директно при минимални замърсявания международен съд срещу държавата.. иначе никой нищо няма да чуе/разбере
  • 24 Гост

    7 1 Отговор
    Каквото и да лаете всички сте от кофтия матриал (както се изс ра боко по миара). Не защото сте от една или друга партия, не защото имате едно или друго вероизповедание или дори различен цвят на кожата. А защото сте страхливци, правещи се на велики драскайки под разни статийки. Всички знаят, че тия и тем подобните им са за б есене. Ама кой да я свърши таз работа... Всеки друг, но не и вие.

    Коментиран от #26

  • 25 Перо

    10 0 Отговор
    Защо неграмотни престъпници имат ВЕЦ?
  • 26 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ами виж кои взимат заплати да бесят и към тях се обърни. Също и към тези,които не ги интересува от къде имат парите тези престъпници и защо са допуснати възможности,тези елементи да имат ВЕЦ. Виж кои взимат заплати за тези отговорности и дали не трябва други да получават заплати да бесят тези с заплатите за бесене!
  • 27 ЛЯТНА ЖАЖДА ЩЕ УТОЛЯВАТЕ С ПРОМИШЛЕНА

    3 0 Отговор
    МАФИЯТА НА ГЕРБ ДЕЙСТВА ЧРЕЗ НЕЙНИТЕ КАЛИНКИ. ЩЕ ХОДИТЕ ЖАДНИ ЗА ДА СЕ НАПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТО НА РАЗБОЙКО БОРИСОВ И ВСИЧКИ ПОД НЕГО. А ТИЯ ОТ ПП КО ПРАВЯТ, МАЙ НИКАКВИ ГИ НЯМА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове