Last news in Fakti

28 Януари, 2022 11:28 2 987 23

"Газпром" доставил рекорден обем газ за Турция

  • природен газ-
  • газпром-
  • син поток

Според предварителните той е около 61 млрд. куб. м.

"Газпром" доставил рекорден обем газ за Турция  - 1
Снимка: БГНЕС

"Газпром" е доставил рекордните 15,98 милиарда кубически метра газ на Турция по газопровода "Син поток" през 2021 г. Това е най-високата стойност от началото на експлоатацията на газопровода, се казва в изявление на "Газпром Експорт".

"В края на 2021 г. беше поставен исторически рекорд на доставките по газопровода "Син поток" от Русия до Турция. Миналата година чрез "Син поток" са доставени 15,98 милиарда кубически метра газ. Това е най-високата годишна стойност от началото на експлоатацията на тръбопровода през 2003 г.", се съобщава в доклада.

Увеличението на доставките съвпада с историческия рекорд на потреблението на газ в Турция, заявиха от "Газпром Експорт". Според предварителните оценки през 2021 г. той е около 61 млрд. куб. м.

"Син поток" е първият морски газопровод на "Газпром", свързан директно с голям експортен пазар. Рекордното натоварване на "Син поток" вдъхва оптимизъм и красноречиво доказва ефективността на преките доставки на газ по морски газопроводи", заяви Елена Бурмистрова, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром" и генерален директор на "Газпром Експорт".

Русия доставя газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. "Син поток" беше пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. с проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно и обща дължина от 1213 км. Експортният газопровод "Турски поток" се състои от две тръби - едната за доставка на газ за турските потребители, а другата - за доставка на газ за Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на "Турски поток" е 31,5 млрд. куб. м, а експлоатацията му започна през януари 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Европа иска да се опъва🤣

    28 3 Отговор
    Горкият Газпром кво ли ще прави без Германия?!
  • 2 Българин

    10 15 Отговор
    Вземат от нас и дават на фесовете, братушките, макар че Ердоган му каза, че ще продължи да продава дронове и самолети на украинците. После го извика след олимпиадата да си поговорят. Не отиде той, а извика Путин. Май някой има копие на оная касета.

    Коментиран от #9, #14, #20

  • 3 Лост

    14 8 Отговор
    Няма как да е доставил газ. Аз вярвам на онези специалисти, които ни убеждаваха, че не може да се пренася газ под Черно море. Сигурно е фейк. 😉

    Коментиран от #7

  • 4 Реалист

    17 2 Отговор
    Така се прави! Скоро германците ще се учат на фотосинтеза. Ама и това ще научат. Ония са тъп и упорит народ
  • 5 БРАВО НА УМНИЯ ЕРДОГАН И ПЛЮЯ ПО БОЙКО

    46 1 Отговор
    КОЙТО ИМА ДОГОВОР ПИЕ МЛЯКО С МЕД, КОЙТО НЯМА ДОГОВОР КАТО БЪЛГАРИЯ И ЕС -БЕЗ УНГАРИЯ, АВСТРИЯ, ГЕМАНИЯ , ЛАПА МУХИТЕ И ПЛАЩА ПО 2000 ДОЛАРА. ПРОКЛЕТИ ДА СА ТИЯ БЪЛГАРИ КОИТО СПРЯХА ЮЖЕН ПОТОК И ВИ ЛЪГАХА ЧЕ МЛЯКОТО И МЕДА ЩЕ ПОТЕЧЕ ОТ ЗАПАД!!!! ПРОКЛЕТИ ДА СЕ ТИЯ БЪЛГАРИ КОИТО СПРЯХА АЕЦ БЕЛЕНЕ И НИ НАБУТАХА СЪС 5 КРАТНО ПО-СКЪП ТОК.!
  • 6 Ганьо

    26 0 Отговор
    Ние докато се плюем и търсим виновни за собствената си некадърност фактите говорят...
  • 7 С КУХИ ДЪРВЕНИ ГЛАВИ ТОЛКОВА

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    ОПРЕДЕЛЕНО ДЪРВЕНИТЕ В МС И НС ВЯРВАТ НА ПРОСТИЯ НЕУК,НЕМОЖЕЩ И НЕЗНАЕЩ БОЙКО БОРИСОВ ЧЕКМЕДЖЕТО!!!! ВИЕ СИ ГИ ИЗБИРАТЕ, ГЛЕДАМ КИРЧО В САГАТА С МАКЕДОНИЯ И НАТО ,МНОГО ЯКО ИЗДИША!!!
  • 8 КОки

    21 1 Отговор
    Имаш крава пиеш мляко,имаш тиквуни плащаш за ток 600 лв.за Мегават/час!

    Коментиран от #10

  • 9 Интересно

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    "как взимат от нас"? Ако България сключи дългосрочен договор, ще получава и повече от достатъчно, и на МНОГО по-ниски цени. И никаква Турция няма и няма да има в такъв случай. Ама ЕС /разбирай -САЩ и синът на Байдън/ -не разрешават дългосрочни договори с Газпром, за да могат американците да продават скъпо и прескъпо. А кой про кого е отишъл - ами това са двама равнопоставени лидери на мощни държави и е логично взаимното уважение -докато у нас американският посланик просто привиква управлението на уж "независимата" ни родина.

    Коментиран от #15

  • 10 СТРАНТЖА-САКАР-ЯМБОЛ-ХАСКОВО

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОки":

    ТИКВУН БОРИСОВ ТРИ МАНДАТА ИЗБИВА КРАВИ, ПРАСЕТА, КОЗИ,ОВЦЕ ,КОКОШКИ ,ИЗБИВАШЕ ВСИЧКО ОТ КОЕТО МОЖЕШЕ ДА ИМАШ БЛАГИНКИ! ГЕНОЦИД ПРОВЕЖДАШЕ ЗА ДА НЕ ПИЕТЕ МЛЯКО!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Европеец

    22 1 Отговор
    "Газпром" е доставил рекордните 15,98 милиарда кубически метра газ на Турция"

    Ха сега къде отиде опорката на соросоидчетата че Турция се отказвала от руския газ и се снабдявала само с азърбейджански

    Соросоидчета само с лъжи и пропаганда не става - трябва и акъл
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Защото на Бойко така му беше наредено

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно":

    да направи. Да построи тръбата, с наши пари, и да не довърши интерконектора, за да диверсифицираме доставките. В замяна му обещаваха да го подкрепят в нарастващото към него недоволство сред българите. Тяхната полза беше, че се надяваха при изпълнението на главния план, да създадат сегашната енергийна криза в Европа, българите притиснати от големите си сметки, да застанат на тяхна страна, като троянски кон в ЕС. Дори Борисов се обърна срещу тях, като видя че са некоректни и го изоставиха, въпреки всичко което направи за тях.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 китайски мандарин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "101":

    80 процента(ЕС) плюс 14 процента(Турц.,две трети демек) и една трета(СЛАВА СИБИРИ!) 7 процента дава 101.

    Коментиран от #21

  • 18 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Защото на Бойко така му беше наредено":

    Пак лъжете - тръбата през България беше построена с парите за Южен поток - просто бяха взели парите нашите и нямаше на къде. Пък Тиквата си беше подлога на краварите - да не би по искане на Путин да спря Южен поток, да не би пак по негово искане да спря АЕЦ Белене.

    Руснаците били обещали да подкрепят Тиквата срещу нарастващото недоволство само че не руснаците а ЕНП го подкрепи - до кога с лъжи и манипулации.

    Хайде измислете нещо по-умно
  • 19 Кики

    1 5 Отговор
    Бойко Тулупа се оказа най далновидния политик, когато Русия спре газта през Украйна, ще получаваме газ през Турция
  • 20 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Какво взимат от нас? Ние нямаме нищо. А кой къде ще ходи си е тяхна работа. Всичко е пари приятелю, а ние нямаме. Жалко
  • 21 коментар 13

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "китайски мандарин":

    там се съдържаше приблизително следното.80 процента от износа на газ е за ЕС,20 процента за Китай и Турц.,от които една трета,или 7 процента за Китай и останалото за Турция.Та ето,това представлява СИЛА СИБИРИ.Седем процента износ от целия износ,а цените съвсем не са като европските,понеже знаем там Китай,пазарлъкът различен,повлиян от фактори вероятно.Мноо голяма тая сила сибири,а?Ами,ако им хрумне на китайците да си приберат останалата част от Манджурия и пр.до айде не Урала,а поне Байкала?Да се срещнат демек учтивите зелени човечета с неучтивите жълти човечета?
  • 22 big

    3 3 Отговор
    Така ще расте и консумацията на газ в ЕС, но бюрократичните русофобски лейки не могат да го разберат! Проблема е, че у нас също ще бъде зле заради гащосваляческата и лизаческа политика на нашите политици, национални предатели!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове