Last news in Fakti

29 Януари, 2022 07:10 3 837 40

Оправдаха Гриша Ганчев и на втора инстанция за "захарната афера"

  • гриша ганчев-
  • съд-
  • дело-
  • захарна афера-
  • даниел ганчев-
  • милко талев

Оправдан на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият осъден, и то условно е внукът на писателя Димитър Талев - Милко

Оправдаха Гриша Ганчев и на втора инстанция за "захарната афера" - 1
Снимка: БГНЕС

Гриша Ганчев е оправдан и от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. захарно дело, което продължи седем години в Специализирания съд, съобщава lex.bg.

От решението на АСНС става ясно, че оправдан на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият осъден, и то условно е Милко Талев, който е правнук на писателя Димитър Талев. Той е осъден за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти и е приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за близо 200 000 лева. Първата инстанция му беше наложила наказание 3 години затвор, пак условно, което АСНС е намалил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е потвърдена.

Ганчев, който е собственик на "Литекс комерс" и на футболния клуб "ЦСКА-София", беше даден от прокуратурата на съда през 2015 г. за данъчни престъпления в размер над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс комерс" АД, член на надзорния съвет на дружеството), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните престъпления на първа инстанция беше подписана с особено мнение от председателя на състава Лилия Георгиева.

Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е ръководил престъпна група, нито да е вършил данъчни престъпления.

Срещу него имаше обвинение и за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Тя обаче не е била директно отправена към него и дори не му било споменато името. Бившият шеф на НАП след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото. За нея е дал показания свидетел, който говорил с Ганчев по телефона и той му заявил: "Ще го изкормя тоя твоя човек "червенобузест"! Ще му разпоря корема, рано или късно, това трябва да ти е ясно! Но ти казвам, че ще му увия червата около ушите! Ще видиш какво ще стане!"

Тогава свидетелят изобщо не разбрал, че бизнесменът говори за тогавашния шеф на НАП, а едва след медийното оповестяване на случая и арестите на сина на Ганчев и останалите допуснал, че заплахата е към Стефанов. След това въпросният свидетел се срещнал с шефа на НАП и му предал думите на Ганчев. И двете инстанции обаче оправдаха бизнесмена, като в решението на АСНС се казва, че обвинението се крепи само на свидетелски предположения и внушения.

"Въззивната инстанция е длъжна да отбележи, че на база свидетелски предположения не може да се постигне исканият от държавното обвинение резултат по осъждане на подсъдимия Гриша Ганчев за закана с убийство конкретно спрямо свидетеля Красимир Стефанов", пише съдът и разяснява, че в разговора дори не е споменато името на Стефанов, а Ганчев говори за "червенобузест", който може да бъде всеки човек с подобни физиологични белези.

Според съда Ганчев не е целял заплахата да стигне до бившия шеф на НАП, а е била само израз на емоционална реакция пред близък познат, след като синът му е бил задържан.

"В това отношение заканителните думи са били използвани импулсивно, като са носели единствено емоционален заряд и са изразявали гняв и яд, но в действителност не са целели да предизвикат страх от осъществяването на заканата у когото и да е било", мотивира се съдът. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

Още преди да приключи първото дело срещу Ганчев, Специализираната прокуратура го прати на съд и по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар, което още не е приключило на първа инстанция.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е България

    58 2 Отговор
    Рай за престъпността , ЗАПОВЯДАЙТЕ !
  • 2 5577

    46 7 Отговор
    Промяната дойде. Идва ерата на оправдателните присъди. Все пак толкова пари се изляха по улиците. Сега само Гешев да махнем и всичко е тип топ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    47 2 Отговор
    7 години дело, някой нещо друго очаквал ли е? Щото аз не съм учуден
  • 5 гадно

    37 2 Отговор
    Така де тогава, ако си спомняте едно от обясненията за липсващата захар беше, че дъжда я е отмил понеже чувалите били на открито.

    Коментиран от #10, #13

  • 6 МУТРИ...ВЪН,..А ?..Ъ..?

    28 2 Отговор
    ЗАЩОТО СТЕ..."ПОЧТЕНИ"..
  • 7 Той

    14 16 Отговор
    Той , Бочко хората го пратили да учи за пожарникар, а тръгна на каратист да се прави,на мутра.Пълен смешник може ли да гърби хората
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    корумпирано правосъдие за мильони няма закони за кокошка няма прошка
  • 9 Забързаха

    22 1 Отговор
    се нещо ? Та и куфарния милионер изпраха !
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    ник ГАДНО първо ИЗВИНЯВАМ ТИ СЕ ЗА ВЧЕРА А ПО СТАТИЯТА У НАС МАФИЯТА СИ ИМА държава престъпноста гръб и чадър
  • 11 Голям Слон

    20 3 Отговор
    Разбрахте ли защо не гласувах на последните избори? Изглежда спирам с вотовете. В тази клоака винаги ще бъде така. Питат ни само привидно. Всички са марионетки, колкото и да претендират за друго.
  • 12 Тарзан

    27 1 Отговор
    Най курумпираната държава в света е бг. Тоз съд няма ли срам бе, всички говорят не работи съда и нищо. Така е като буташ на правилния човек и си безсмъртен.
  • 13 Светнат

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Нещо бъркаш събитията. Отмитата от дъжда захар беше на Бартекс, фирма на Мултигруп със завод в с.Камено, Бургаско.
  • 14 Ъъъъъ

    18 4 Отговор
    Има си хас да осъдят някой червен олигарх.
  • 15 Борче

    20 1 Отговор
    от Спортното училище , минало през трансферите на крадени коли от Западна Европа с милиционерски чадър и после получило куфар , по - голям от него , с милиони народни пари !

    Коментиран от #27, #31

  • 16 Рр93

    11 3 Отговор
    Ето защо след закриването на специализираните оправдателни съд и прокуратура 100% от работещите в тях корумпета трябва да бъдат уволнени, а не... преназначени! Това е пълно безобразие!
  • 17 Сали

    12 1 Отговор
    Благодаря ти българско правосъдие!
  • 18 Факт

    15 0 Отговор
    За милиони няма закони. И президентът си изпълнява заканата мутри вън-от затвора. Сега чакаме Цецо мустака и Черепа да се върнат на бял кон и да продължат дейността си.
  • 19 гегата

    13 1 Отговор
    Долу ГЕШЕФ! Viva РАШКОФ! Искаме почтено да крадем. Не искаме прокурори да ни проверявят, а РАШКОФ.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Така така

    9 1 Отговор
    Затова ли е напъна, за смяната и на Гешев, остава да оневинят и сумиста, и той да осъди държавата за някой друг милион да живее промяната и създателите олигарсикофрени
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пешо

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "гегата":

    За съжаление е така. Нещата отиват на зле. Оправдават се крадци и измамници 2 месеца след промяната.
  • 23 хахаах

    3 0 Отговор
    тоя от дясно му е на криво селската прическа
  • 24 куче влачи

    12 0 Отговор
    То тука от 90-те години насам, няма един виновен за големи икономически престъпления или дори за кражба на по-голяма сума.
  • 25 Дойдоха новите

    8 1 Отговор
    Дойдоха новите и зспочнаха да оправдават големите крадци и олигарси, няма как парите им идват от тях. Следващите ще са Цв. Василев и В. Божков и сие.

    Коментиран от #30, #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Ламби

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Борче":

    Е па то по-малък куфар от него няма.То и женското портомоне е по голямо от него.Ама сега кът се замисля навремето червените куфарчета май се ги раздадоха на такива като него по метър и педесе.Другия пример е Иво Недялков основателя на пирамидата Ийст Уест и той получил куфарче и той кинта и педесе.Явно размера няма значение или по-скоро има,колкот си по-дребен толкоз по-голямо куфарче получаваш.

    Коментиран от #32, #34

  • 28 Въпрос

    7 2 Отговор
    Има ли някой да се е съмнява в оправдаването? Само дето държавата е загубила но някой съдии забогатява. Гешев и той е намазал.
  • 29 Тука е така

    5 1 Отговор
    Естествено той никога не е бил виновен. В БГ е виновен само тоя който няма пари.
  • 30 А те пък старите

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дойдоха новите":

    Щото ги осъждаха. Ти да нямаш някакви други факти или си ибрикчията на хунтата.
  • 31 Кококо

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Борче":

    Спа аз знам че любимият ти Боко е минал през трансфера на крадени коли
  • 32 Кококо

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Ламби":

    Най големият престъпник в държавата е любимият ти Бойко Борисов

    Коментиран от #35

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Дойдоха новите":

    Хайде на промяната! Насам народе!!!!
    Промяна, промяна, УРА-А-А, смърт на фашизма, свобода на народа! КПСС-БКП!!!
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Ламби":

    Близо си до истината, но Гришата работи главно с парите на "БРАТУШКИТЕ"....

    Коментиран от #36

  • 35 Бай Ламби

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кококо":

    Коко ли си Шанел ли си не те знам ама никъде не съм казвал че споменатият от тебе господин Бойко Борисов ми е любимец.Ама така като гледам явно яко си си паднал по него щом навсякъде го споменаваш.Айде със здраве Коко Шанелов.
  • 36 Бай Ламби

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е те парите на братушките да не би да ги раздават в зелени куфарчета.
  • 37 Алфa Вълкът

    3 5 Отговор
    МАЧКАЙ ГРИША!

    Коментиран от #38

  • 38 Левски 1914

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Алфa Вълкът":

    Ние сме ГОРДИ ПРИПОЗНАВАЧИ на Литекс – Етрополе.
  • 39 Казуар

    1 0 Отговор
    Наш бизнесмен го оправдаха за внасянето на стари машини за нови с европейски пари, а съдружникът му немец беше в затвора в Германия три години.
  • 40 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 1 Отговор
    сащ не разрешават да се търси сметка на Борисов и ще го пазят като резервен играч!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове