Last news in Fakti

29 Януари, 2022 15:00 7 773 45

Акад. Петрунов предупреди за голям риск при лечението на COVID

  • богдан петрунов-
  • covid-
  • лечение-
  • омикрон-
  • антибиотици

Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато, каза експертът

Акад. Петрунов предупреди за голям риск при лечението на COVID - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато.

Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации.

Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви в студиото на „Събуди се” aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Той беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип.

Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили.

Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.

„Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    72 10 Отговор
    Тоя един път да каже истината,че хората умираха от лечението,а не от вируса.Сбъднатата мечта на Менгеле,и той "доктор".

    Коментиран от #4

  • 2 Бамби

    58 9 Отговор
    Прочетете в Афера интервюто на Диляна Гайтанджиева за американска биолаборатория в България за експерименти с български военни

    Коментиран от #13

  • 3 КРА

    99 9 Отговор
    Този възрастен човек е пълно потвърждение на поговорката "Никога не е късно да станеш за резил".
  • 4 За Съда

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да,бе":

    Регламент (ЕО) № 507/2006 постановява, че пациентите и здравните специалисти (които употребяват лекарството) трябва да бъдат ясно информирани, че разрешението за въпросното вещество е дадено само условно.
    В този контекст също трябва ясно да се обясни на ваксинираните лица – както и на лицата, извършващи ваксинациите – какво означава подобно „условно разрешение“ в конкретния случай.
    Добре е всички да разберат и да знаят, че съгласието за ваксинация, дадено въз основа на неточна информация, е нищожно. Без ефективно съгласие прилагането на ваксината представлява телесна повреда със съответните последици за отговорността на ваксинаторите и лицата и образуванията, участващи в обучението и медийното пропагандирането за ваксинация. Има и наказателни последици, особено ако се прояви увреждане от ваксината.
    В случая с ваксината Comirnaty, регулаторният орган EMA даде на BioNtech Manufacturing GmbH срок до края на декември 2023 г. да подаде окончателния доклад за рандомизираното, плацебо-контролирано, сляпо наблюдение на клинично изпитване, предназначено да потвърди ефикасността и безопасността на Comirnaty.

    За ваксината Moderna, притежателят на разрешението за употреба, Moderna Biotech Spain SL, трябва до края на декември 2022 г. да представи окончателния клиничен доклад за рандомизираното, плацебо-контролирано, сляпо наблюдение на клинично изпитване с цел потвърждаване на ефикасността и безопасността на ваксината Moderna. ваксината

    Коментиран от #7

  • 5 Бре как ...

    76 8 Отговор
    се е вкопчил “академикът “ - пенсионер ...
    Цял свят излиза от пандемията , деди влиза ...
    Не можа ли вече да ги “събереш” за пенсия , а се вживяваш като медийна звезда ?
    Къде ще ги носиш ?4764
  • 6 монтание

    53 8 Отговор
    факсиите предизвикват синдром на придобита имунна недостатъчност- спин!
  • 7 За Съда

    63 4 Отговор

    До коментар #4 от "За Съда":

    Принудата за участие в медицински експеримент е престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода и е нарушение и на Конституцията! Всички ще бъдат съдени!
  • 8 Дойдохме си на думата

    53 4 Отговор
    Както при грипа - всяка година, на този път задължителна ваксинация. Тъкмо се появиха научни статии че от противогрипните ваксини ефект няма, и възникна Ковида. Много удобно за фармацевтичните компании и кърлежите покрай тях.
  • 9 УНИЩОЖЯВАТ НИ С НОВИ ВИРУСИ И ЕКСПЕРИМЕН

    34 8 Отговор
    СЪЗДАВАТ СЕ ИЗКУСТВЕНО НОВИ И ПО-ГАДНИ ВАРИАНТИ НА КОВИД 22, ЗАЩО МИСЛЯ ТАКА. ПРЕБУЛЕДУВАЛ СЪМ КОВИД 19 ПРЕЗ 2021 С ДОКАЗАН ТЕСТ. ПО МАНГЪРОВ ВЕЧЕ ИМАМ ИМУНИТЕТ И НЕТРЯБВА ДА СЕ РАЗБОЛЯВАМ. НО ПАК СЪМ БОЛЕН ОТ КОВИД. ЖЕНА МИ ПРЕБОЛЕДУВА С МЕН КОВИД 19 СЛЕД КОЕТО СЕ ИМУНИЗИРА ПРОТИВ КОВИД ОКТОМВРИ 2021 С ЯНСЕН НА ДЖОНСАН СЕГА СМЕ ЯНУАРИ И СПОРЕД КУНЧЕВ НЕТРЯБВА ДА СЕ РАЗБОЛЯВА, НО Е БОЛНА ОТ КОВИД. ПОЗНАТА НАБОДЕНА С ДВЕ ДОЗИ ПФАЙЗЕР, ПОСЛЕДНАТА БИТА ЮЛИ 2021 , ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2021 СЕ РАЗБОЛЯ ОТ КОВИД В ДОБРИЧ И ЗАРАЗИ МЪЖА СИ. ПО КУНЧЕВ НЕ ТРЯБВА ДА РАЗНАСЯ ЗАРАЗАТА И НЕ ТРЯБВА ДА ЗАРАЗЯВА. ПО МАНГЪРОВ ПРИДОБИВА ИМУНИТЕТ. НО СЕГА ЯНУАРИ 2022 ОТНОВО Е БОЛНА ОТ КОВИД.

    Коментиран от #15, #16, #25, #45

  • 10 Ваксиниран3002

    47 3 Отговор
    На този чрез екстрасенс ли му взеха интервюто? Не ми изглежда много жив. На мумия прилича. Ваксамафията вече и починали впрегна в рекламата.

    Коментиран от #27

  • 11 Сертефикатчо

    34 2 Отговор
    В природата има 4000 варианта на корона вирус.. Бай много при животните.. То не е от вчера
  • 12 Академик Левент

    40 2 Отговор
    До скоро Не вярвах, че съм способен да кажа такова нещо, но си мисля, че е време на колегата да препуска свободен и щастлив из Вечните Ловни Полета
  • 13 ВЕСЕЛИНА ТОМОВА ПОЗДРАВИ

    39 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бамби":

    Ще има щатска биолаборатория във Военномедицинска академия СОФИЯ, каквито вече има в Грузия, Украйна, Казахстан…Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването дължат незабавни отговори!Защо всички български печатни издания отказват да публикуват разследването на Диляна Гайтанджиева, излязло само на английски език?Програмата на Щатите струва над 2 милиарда долара и включва експерименти с био вируси върху военни!
    ЕКСКЛУЗИВНО! ЩАТСКА БИОЛАБОРАТОРИЯ ВЪВ ВМА ЩЕ ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ, КАКТО В УКРАЙНА, ПОД ЕГИДАТА НА ПЕНТАГОНА! БИО ВИРУСИТЕ СЕ ИЗПРАЩАТ С ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРАТКИ! /ВИДЕО/
  • 14 неваксиниран

    10 56 Отговор
    Ваксинирайте се . В момента съм с ковид и го карам много тежко. От една седмица неспадаща температура, ужасна кашлица и силни болки в гърдите. Аз също не вярвах на ваксините, за съжаление. Бъдете здрави.

    Коментиран от #18

  • 15 Зелен демократ

    27 6 Отговор

    До коментар #9 от "УНИЩОЖЯВАТ НИ С НОВИ ВИРУСИ И ЕКСПЕРИМЕН":

    Различни вируси ги пишат Ковид и понякога се пуска и тежка форма, която протича сериозно, но се разпространява трудно и иска "помощ" за да го направи, упс, не трябваше да го казвам!
  • 16 монтание

    31 6 Отговор

    До коментар #9 от "УНИЩОЖЯВАТ НИ С НОВИ ВИРУСИ И ЕКСПЕРИМЕН":

    факсите ангажират имунната система да се бори с отровите в шишенцата и става безсилна към най-обикновена настинка! идеш ли да си правиш тест и си готов диагностициран с ковид!
  • 17 Няма

    28 2 Отговор
    Да се бода всяка година срещу ковид!
  • 18 Чичоуту

    44 6 Отговор

    До коментар #14 от "неваксиниран":

    Около мен масово ваксинирани и бустерирани и го карат дори тежко, а 1-2 невакснати не могат и положителни да излезат, не се ваксинирайте, безсмислено е!
  • 19 Гост

    26 1 Отговор
    ПАРАПРА дядо се изказа! Дядо, както ЗАБЪРКАХА НА БЪРЗО ВАКСИНИТЕ, ТАКА ВЕЧЕ СА ИЗМИСЛИЛИ И НЕЩАТА С АНТИБИОТИКА,но ТИ ПРАПРА дядо, НЕ СИ В ЧАС!
  • 20 Скоро Covid-чо ще стане на две годинки.

    14 1 Отговор
    Скоро Covid-чо ще стане на две годинки. Пожелайте му нещо!
    😂😂😂
  • 21 Рошко

    30 2 Отговор
    Няма по голям риск от такива изкукали ге@таци като този индивид
  • 22 Доктор

    35 3 Отговор
    Този измекяр е със сенилна деменция.
    Престанете да го публикувате.
  • 23 риска е само 1 -ваксиниране и

    14 3 Отговор
    влизане в болница ама единствено
  • 24 Всички разбраха за измамата

    31 4 Отговор
    По-добре престанете с тези глупости.Ваксинираните вече падат като круши....
  • 25 ми ти кво мислиш

    20 6 Отговор

    До коментар #9 от "УНИЩОЖЯВАТ НИ С НОВИ ВИРУСИ И ЕКСПЕРИМЕН":

    докато не се изравнят със земята по целия свят химическите заводи и лаборатории добро бъдеще не чакай
  • 26 Niknay

    35 1 Отговор
    Нито съм вирусология нито имунолог но определено не съм съгласен с академика ,че (... колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има ....) ! Ще го кажа така като немога да вляза през вратата ще вляза през прозореца - ще мутирам ! Колкото повече ваксинирани и бустеризирани има толкова повече мутации ще има защото вируса ще пробва да заобиколи защитата- ще влезе през прозореца .....

    Коментиран от #43

  • 27 ГЕРБ

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ваксиниран3002":

    Лидерът на ГЕРБ поиска отмяна на зеления сертификат
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    продължавате облъчване стрсиране депресиране мв много ХОРА ИМАТ СТРАДАТ ОТ ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
    а ГРИПЪТ
    не е нито КОВИД
    нито
    ОМИКРОН
  • 29 Адвокат София

    27 2 Отговор
    След някаква възраст не е ли редно да си гледаш внуците, да си правиш вино на вилата и да не плещиш дивотий по медиите, без да си наясно за какво става въпрос? Само питам?
  • 30 Хахо Дзън

    27 2 Отговор
    Хиляди камиони се струпват днес пред парламентарната сграда на Канада в Отава в знак на протест срещу ограниченията и сегрегацията на неваксинирани, макар повече от 85 % от тези шофьори да са ваксинирани, това е най-големият протест в историята на Канада, получил огромна социална подкрепа - премиерът Трюдо първоначално заяви по телевизията, че протестиращите са "гранично малцинство, с което не трябва да се съобразяват", но май този плитък номер вече само предизвиква присмех, разбира се, по нашите "зависими медии" нито дума няма да има- ключови думи за видео канала - youtube com hashtag freedomconvoy2022
  • 31 Bulava

    21 1 Отговор
    Брато излизай в пенсия стига дрънка глупости,академик си все пак.Хората взеха да отварят масово ти още бръщолевиш забустери мустери
  • 32 Въпрос

    16 1 Отговор
    Тук цитират само пенсионери с единия крак вече в.... и долни пе@@@ли от някакви си уж "западни лаборатории"
    Не ви ли омръзна да им показвате постоянно гнусните им му@@ри.
    А и още повее глупостите които плещят?
  • 33 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    19 0 Отговор
    Старче, смени си памперса и си пий лекарствата редовно!
  • 34 МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ

    16 0 Отговор
    АКАДЕМИКА Е 36-ТИ НАБОР, МАЛКА ПЕНСИЯ, ЩЕ МУ СЪБИРАМЕ ПОМОЩИ
  • 35 Скъса

    10 0 Отговор
    се да лъже тоя изкуфял продажен съветски академик
  • 36 Вечен

    9 0 Отговор
    Готви се за босилек, дърт измекяр, да закичиш внуците си с него!
  • 37 Механик

    12 0 Отговор
    Млък бе стока с изтичащ срок на годност! Писна ни от вас.
    Запътили се с бодри крачки към отвъдното, тръгнали да учат живите как да живеят!
    Аман!
  • 38 Тракиец

    11 0 Отговор
    Защо не пуснете и баба Радка да каже да си бием бустера и тя да захлеби някой лев.
  • 39 Патриот

    10 0 Отговор
    Тоя дърт, платен джедай е доносник от дс!
  • 40 скрийте го

    6 0 Отговор
    Другарят Петрунов е един изкукуригал 90 годишен папардак.

    Спрете да го показвате покрай епидемията от вирус, защото е алерголог и няма нищо общо с въпроса. Освен това не се е ваксинирал.
  • 41 Василев

    3 1 Отговор
    Граждани, аз виждам, че вече разгадахте плановете на Чичо Сам. Остава само да си намерите политици, които не са джендери.
    Агент Сноудън, ЦРУ!
  • 42 Ами ...

    1 0 Отговор
    Не можело постоянно да си слагаме бустери? 😀 Политиката да е като при грипа? Т.е. без зелени сертификати и принудителна ваксинация? Палачинката се обръща? Имало данни, че имунитета след ваксина продължавал 8 - 10 месеца. Къде са публикувани и от кого? От производителите? 😀 А за имунитета след преболедуване нещо? До тук от близо милион случая имаме 5 000 повторно ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН PCR.
  • 43 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Niknay":

    Напълно вярно. За това по време на епидемичен взрив се ваксинира само медицинския персонал в горещата зона. Масова ваксинация се прави когато няма епидемия. За да не се допуска избухването на епидемия.
  • 44 Този

    5 0 Отговор
    Този дядка е пълна дименция. Никакъв вирусолог не е. Говори пълни глупости. Мутациите на вирусите се дължат най-вече на ваксинациите.
  • 45 Със сигурност

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "УНИЩОЖЯВАТ НИ С НОВИ ВИРУСИ И ЕКСПЕРИМЕН":

    Ковид 19 не е възникнал по естествен начин. Спомнете си, още в началото на пандемията много учени се изказаха, че в генома на вируса се откриват компоненти от 4 други вируса ( между другото и от спин). Твърдяха, че в природата това е невъзможно! След това вече не им дават думата или ги "смълчаха" по някакъв начин. И Мангъров, и Кунчев правят заключения въз основа на това, което се знае за нормалните вируси. Е, този не е нормален! Затова е непредсказуем за всички, с изключение, може би, на тези, които са участвали в създаването му. Нормалното е да се забранят всякакви опити от този вид. Една неволна грешка в лабораторията и светът се изправя пред огромен проблем. Даже няма нужда да са злонамерени. Но самият факт, че работят по такива проекти за усъвършенстване на вируси, е достатъчно красноречив! Това си е престъпление!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове