Last news in Fakti

31 Януари, 2022 12:10 1 582 26

"Спаси София" със сигнал до АДФИ за уличното осветление, искат оставката на Кръстев

  • спаси софия-
  • борис бонев-
  • адфи-
  • улично осветление

Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени

"Спаси София" със сигнал до АДФИ за уличното осветление, искат оставката на Кръстев - 1
Снимки: Спаси София

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка със скандалната обществена поръчка за уличното осветление. Според данните изнесени от "Спаси София", договорите подписани от Столичната община, допускат буквално източването на милиони заради огромни разлики в цените.

“За съжаление, не чухме никакви аргументи от страна на възложителя в лицето на зам.-кмета Кръстев, които да обясняват разликите”, заяви Бонев.

Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени. “Тази теза означава, че търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом Общината самата си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като Общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите.” - категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

"Спаси София" със сигнал до АДФИ за уличното осветление, искат оставката на Кръстев

От "Спаси София" отново повдигнаха и въпроса за разликите с пазарните цени, където също се получават десетократни разминавания. “Общината би трябвало да работи с по-ниски цени, защото работи на едро. Нещо повече, ЗОП позволява на Възложителя да направи пазарно проучване за да сравни цените на фирмите, но очевидно не го е направил. Няма обяснение защо Общината се е съгласила на очевидно непазарни цени, с което се нарушава общественият интерес.” - заяви адв. Александър Колев.

Юристите от "Спаси София" са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това, офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на ЗОП, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си.

"Спаси София" със сигнал до АДФИ за уличното осветление, искат оставката на Кръстев

“Тъй като вече втори ден обществото не получава никакви разумни отговори от управляващите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността само увеличава съмнението, че такива практики се толерират от най-високо ниво!” - категоричен е Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо развалят

    31 6 Отговор
    рахатлъка на Фъндъчка, Тиквоча и другата сган?
    ГЕРПерите ще отвърнат яко на удара.
  • 2 Някой

    15 34 Отговор
    Не знам, ама на снимката виждам групичка от трима с нетрадиционна сексуална ориентация...
    Не, че това има значение, ако наистина са намерили улики за корупция, де. Ама на такива, вяра нямам.

    Коментиран от #5, #8, #9, #14, #21

  • 3 Последния Софиянец

    25 7 Отговор
    Йорданка е позор!Оставка и затвор!
  • 4 Иво

    31 3 Отговор
    Вижте и чистотата на София, дадоха я пак на Вълка. Фандъкова всеки месец е на хранилка при Гайтански
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пазете се момчета

    23 7 Отговор
    Фъндъкова е в постоянна услуга на крадливата мафия. Тя не е обикновенна калинка и мафията държи много на нея
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С такъв коментар

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Мога да си те представя, как изглеждаш 🤤

    Коментиран от #11

  • 10 Карловско

    15 2 Отговор
    Това в София е детска игра,в сравнение с нашата община.Още от преди 15 години уличното и ремонтите при нас за умножени по 10...........Кабаиванов играе с фирма от Баня на много високо ниво.......софиянци да заповядат за обмяна на опит.
  • 11 сила

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "С такъв коментар":

    естествено че е с анцуг , пухенка тип спален чувал , бели маратонки , 157 висок и 147 кила , обръсната гола глава......новопристигнал гост на столицата
  • 12 Бойко

    12 6 Отговор
    тези ще ми спрат кранчетата на кражбите. Гроп има много харчове за калинки и мисирки ясно ли е. И затова се борим срещу управляващите, защото или те или ние. А бай Ставри се е наточил яко с мъжки Мата Хари.
  • 13 Това е схема

    14 6 Отговор
    Само много малки деца не биха се светнали. За да има уж конкуренция се сключва договор с две фирми. Ако се проверят всички други договори на общината, сто процента е същото положението. Във всяка герберска община е едно и също. Източване на бюджета и данъците ни. Затвор за всички погубващи нацията ни, убийците на родителите ни и бъдещето на децата ни!
  • 14 Единия поне

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    наистина е дамски модел, но това няма никакво значение, ако е полезен за обществото. Личният му живот си е негова работа. Съдете ги по делата им. Това важи за всички нас.
  • 15 Някой

    8 11 Отговор
    Загреб си избра един подобен на Борис Бонев кмет — Томашевич от сходно НПО "Загреб е наш". В момента са заринати в боклук до ушите и проблемите им се множат. Подобни хора не могат да бъдат добри кметове. Възможно е да са успешни в ролята си на лица от гражданска организация, която да решава локални проблеми в кварталите и в синхрон с общината, но са абсурдни, като управници. Не обръщат внимание на сигналите, а раздуват случаи, които са им спуснати по политическа поръчка, за да привличат обществено внимание. Само да се знае. Иначе, нека да се извършат проверки по този случай и да има наказани, ако се установят законови нарушения и кражби.

    Коментиран от #16

  • 16 сила

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    извадихме късмет със Софиянски , Борисов и Фъндупкова , така ли......айде да се уважаваме поне малко и да не пишеме глупости и нелепици , обидно е

    Коментиран от #22

  • 17 ФАНДЪШКА ОСТАВКА

    8 6 Отговор
    и ПРОКУРОР с обвинение
  • 18 ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ КРАДЦИ

    11 7 Отговор
    са толкова нагли, че даже крадат по сред бял ден
  • 19 Бгг

    3 4 Отговор
    А бе на софиянците няма ли да им спирате уличното осветление нощес от 23 до 5 часа ??? То проблемите в страната и без това от там идват .
  • 20 НК123

    4 0 Отговор
    Трябва и задължително да се снимат...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "сила":

    Някъде да см казал подобно нещо?! Аз поне не см дошъл преди 30 г., родът ми е по тези земи от столетия. Помня доста неща, други са ми разказвали, трети съм се поинтересувал и см прочел.
  • 23 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бегай нАхрани":

    Хаха. Коментарът ти говори красноречиво за теб
  • 24 Трябва

    2 0 Отговор
    И на Фандуца
  • 25 Кирило

    1 0 Отговор
    Тия пак са ги засърбяли датата.
  • 26 зелен петел

    0 0 Отговор
    "Спаси София от Фандъковата"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове