Last news in Fakti

31 Януари, 2022 14:41 2 591 29

Красимир Вълчев: Всичко се прави, за да се компрометират и сменят шефове на бюджетни организации

  • красимир вълчев-
  • компромати-
  • шефове-
  • смени-
  • бюджетни организации

Влизаме в период на бюджетна разюзданост и инфлация, която ще стане двуцифрена, казва депутатът от ГЕРБ 

Красимир Вълчев: Всичко се прави, за да се компрометират и сменят шефове на бюджетни организации - 1
Снимка: ПП ГЕРБ

"Казахме на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че най-важното му краткосрочно предизвикателство е да спаси бизнеса и бюджетните организации, силно засегнати от високите цени на електрическата енергия. Проведохме срещи с работодателски организации, директори на болници, училища, детски градини, културни и социални институти и кметове на общини. Ситуацията е кризисна и те не могат да се справят с високите цени без адекватни компенсации от държавата.“ Това заяви пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев, цитиран от novini.bg. В пресконференцията участваха също и депутатите Маноил Манев и Илиана Жекова.
В пъти са увеличени сметките за ток за декември 2021 г., спрямо същия месец на предходната година. Това е ръст, който нито един бюджет не може да поеме. Ситуацията е кризисна и изисква компенсиране, колкото и непазарна да е тази мярка – подчерта Красимир Вълчев. „За съжаление финансовият министър се заинати.Вероятно компенсацията ще бъде едва до 35%, което е крайно недостатъчно“ - категоричен е народният представител. Той припомни, че парламентарната група на ГЕРБ – СДС предлага бюджетните организации да получат компенсация от 100%, защото не могат да увеличат приходите си.

„Сега разбираме, че служебният министър на културата е подписал увеличение на заплатите с 35% от 1 януари, без да има средства за това. Имаме достатъчно основания да се съмняваме, че всичко се прави, за да се компрометират и сменят редица ръководители на бюджетни организации, защото са поставени в абсурдна ситуация“ – категоричен е Красимир Вълчев.

Сметките на общините за ел. енергия са увеличени над три пъти. Местните бюджети не могат да бъдат приети докато не стане факт държавният бюджет. Компенсации за общините обаче няма заложени в неговия проект. Народният представител определи всичко това като комбинация от самонадеяност и некадърност, която води до влошена икономическа активност. На фона на затворени предприятия и драстично намалени чуждестранни инвестиции управляващите залагат растеж от 4,8%. По думите му, дефицитът за първи път ще бъде по-голям от разходите за COVID.
Красимир Вълчев добави, че чрез бюджета за 2022 г. няма как през първите три месеца на годината да има компенсации. От проекта на бюджета става ясно, че за този период няма увеличение на стандартите за делегираните дейности. Минимално увеличение е заложено от април, но то няма да може да покрие разходите за електрическа енергия. Инфлацията ще бъде двуцифрена. Заплатите на учителите ще се увеличат с около 12%, но те няма да усетят това, защото средствата ще компенсират инфлацията. За всички останали, заети в публичния сектор, ще има реално намаление на доходите.

„Бизнесът също изнемогва и заради високите цени на тока не може да увеличи заплатите на служителите си. Ако Асен Василев не се беше заинатил и още през лятото беше предвидил компенсации, днес щяхме да имаме по-малка инфлация. Причината за нейното увеличение е, че цените на енергоносителите се калкулират в крайните цени на всички стоки“ – посочи Красимир Вълчев.

На практика бюджетът събира с едната ръка повече средства, но другата не дава. Заради по-високите цени на тока в бюджета са събрани 900 млн. лева повече, пари за компенсации има, но правителството предпочита да отчете по-висока събираемост. Истината е, че няма по-висока събираемост, а по-висока инфлация – добави Вълчев.

От проекта на държавния бюджет става ясно, че ще има пари за капиталови разходи, но политика по доходи няма да има. „Иначе го определят като бюджет за хората. Знаем ги тези хора - това са кумовете, кумицата, приятелите, съдружниците във фондацията, министърът на социализма и т.н. За тях ще има повече средства“ – каза Красимир Вълчев. Той подчерта, че капиталовите разходи са важни, но не трябва да бъдат за сметка на бъдещите поколения. Народният представител коментира още, че след 24-годишен период с водена политика на финансова стабилност, влизаме в период на бюджетна разюзданост и увеличаваща се инфлация, която ще продължи по-дълго от очакваното.

Маноил Манев постави въпроса в каква ситуация ще изпаднат битовите потребители след като отпадне мораториумът върху цената на тока. Той изрази съмнение, че компенсациите, обещани в този им вид, няма да се случат. Народният представител призова управляващите да вземат спешни мерки, а не само да анализират.

Илиана Жекова заяви, че от ГЕРБ предлагат решения, но няма чуваемост от страна на управляващите. „По-големият проблем е каква ще бъде социалната цена, която ще платим всички ние. А тя е увеличение на сметките за ток, занижена покупателна способност, обедняване и спад на стандарта на живот“ – каза Жекова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По гербаджийски

    41 5 Отговор
    Това, което размахвахте с ръката, сега ви опря в ... и ревете.
  • 2 Тоя

    45 4 Отговор
    дето продаде букварите на кумеца си , зер министър беше !
  • 3 Чич

    9 36 Отговор
    Ами , Кирчовцте имат много рода за назначаване ,и много любовници за хранене !!! Чалгарите като взеха тотото , тия трябва да крадат от друго място !!!
  • 4 Ами

    47 3 Отговор
    Трябва да се спрат всички пачки за бацо и от общините
  • 5 ГЕРБ и ДПС са

    41 3 Отговор
    ОРГАНИЗИРАНИ
    ПРЕСТЪПНИ
    ГРУПИ!
  • 6 хихи

    37 4 Отговор
    ГЕРБЕРСКИ ОХЛЮВИ!
  • 7 Така се подгатвят да

    2 19 Отговор
    Спечелят местните избори, на всички нива
  • 8 Факт

    36 3 Отговор
    А Фандъкова назначава Калинки по детските градини за директорки!
  • 9 Ицо

    38 4 Отговор
    Ало герберските крадци вие нямате думата вече оттекохте в канала

    Коментиран от #13

  • 10 Цуца

    28 3 Отговор
    Щом стане въпрос за бюЖета, питайте баш майсторката Менда!

    Коментиран от #19

  • 11 Тома

    32 2 Отговор
    Най важното е да се махнат некъдърните калинки със 5 цифрени заплати

    Коментиран от #24

  • 12 Рашков

    28 2 Отговор
    Много правилно, всички герберски калинки, проверка,съд и затвор до десето коляно!!!
  • 13 Чудя се

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Ицо":

    Твоята покупателната способност да не би да се е увеличила,че продължаваш да злобееш.Егати мазохистите Ама и по гръб няма да паднете!На черното бяло ще казвате,само и само да не признаете,че сме прецакани.Първо изритаха Манолова и отровното трио.Сега си оправиха финансово цялата рода.Ние балъците ще чакаме анализите какво ще покажат.Ама НЯКОГА.Иначе на думи и обещания са много щедри.
  • 14 Защо

    7 4 Отговор
    Поднебесната" империя( а тя вече е световна империя) за по малко от 20 години завладя света? Много просто и ефективно.Тук не опира до идеология,а чист прагматизъм,и защита на държавния интерес,със трезво и конкретно действие.Какво не допусна Дракона много преди чичко Си да яхне коня? Няколко простички неща: Там няма нито една: повтарям- нито една чуждестранна банка,или филиал.Имат само Китайска Национална банка.С пет филиала.Доставка, преработка на въглеводороди- изключително държавна собственост.Военно- промишлен комплекс-100% държавна собственост.Добив,доставка,преработка на водни ресурси, подземни богатства- 100% държавна собственост.Производство и разпределение на ел.енергия-100% под контрол на държавата.Към техния Държавен съвет,има специална комисия по цените.Тя определя за цялата страна кое,колко да струва- без изключение. Това не важи единствено за Хонконг,но той е златната гъска,която им снася милиарди от друго.Иначе имат капитализъм.Произвеждай каквото искаш- без да се пробваш в стратегическите отрасли!Но всички плащания и вътре,и от външни контрагенти само през тяхната банка.Не можеш да скриеш и един юан.Пробваш ли,куршум на стадиона.Това ги изстреля в Космоса.Защото осъзнаха ,че без планиране в икономиката,и контрол от държавата,нищо не се получава.И селски кенеф да изкопаеш- пак трябва планировка.Иначе,кли ще ти се срути на главата,или ще затънеш в него! Пазарна икономика и свободен пазар,са мантрите на група тарикати във всяка държава.По лесн

    Коментиран от #16

  • 15 черния

    2 17 Отговор
    Сега вече целият народ е убеден, че само ДПС и Генерал Борисов мислят за хората и държавата!

    Коментиран от #27

  • 16 Тъй ли?

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Защо":

    Ако не знаеш на територията на Китай се намира най-голямото в света находище на въглища,ама за съжаление поради китайската "находчивост" е вече в невъзможност да се разработи,та затова внасят 90% от въглищата си от Австралия и Бразилия.Бил съм в Китай,и мога да ти кажа,че ако живееш и работиш 5-те - 6-те големи града е добре,но ако си в провинцията,по-добре да не си в Китай!!!Ти като толкова ги харесваш ходи там,бре!Ама да не те засили компартията по оризищата!
  • 17 г-н

    10 2 Отговор
    Треперете герберски кра--и да сменят не само шефовете но и счетоводителите или да направят обединено счетоводство за училищата щото и там има гербераски к---и
  • 18 Наблюдател

    16 2 Отговор
    Докато не тръгнат към затворите дружно от ГЕРБ нищо не е направено!
  • 19 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цуца":

    Тя видя на къде отиват нещата и избяга от просмукания с корупция,тиквен кораб!
  • 20 Ххххх

    10 1 Отговор
    Точно така! Всички мутри вън!
  • 21 Пишман

    5 5 Отговор
    Ми те по принцип са си направо за трепане!Лошото е че тия дето ги слагат на тяхно място са абсолютно същите!Подмяната продължава!
  • 22 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Точно това е важно, да не са на държавна хранилка и да работят за ГЕРБ както до преди изборите. Същото важи и за седналия до тебе Маньо-кухия от Ст.Загора, два пъти гонен от МВР за недоказана корупция но по време на Цацаров и Гешев. Тогава против гербаджии нищо не можеше да се докаже.
  • 23 НЯКОЙ

    6 6 Отговор
    Какви "умници"! И защо България е на последно място в ЕС и не само там??? Хайде отговорете на този въпрос и след това има смисъл да давате акъл! Както се казва "акъл море-патки плуват"!
  • 24 А директорите - калинки от Нои кога?

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тома":

    Всички директори на Нои в градовете са назначени от ГЕРБ през2011 година . Тогава Христина митрева измени член в закона на КСО за мандат от 4 години за директорите. Уж направиха конкурси , а то само и само да назначат калинките и калинковчиците. И после отмениха члена за мандат от КСО Вече десет години тия смъръндясани з...адници са директори без знания , без мозъци. Нооо... с огромни заплати. До кога ? Пари за пенсии няма! Пари за добавки няма! Пари за заплати на тия изброените горе ИМА!? Няма нужда от Нои ! Няма нужда о толкова дърти търтеи!
  • 25 Аякс

    1 1 Отговор
    Къде се губиш бе нежен? Как е, как е има ли за крадене
  • 26 ПОЖАРНИКАР БУДА-ла ☭

    3 2 Отговор
    СВИКВАЙТЕ ГЕйРБАВИ ДРУГАРе ☭ ТУЛУПИ, ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭ И ГЕШЕВ КАСКЕТА ИЗТЕКОХА В КАНАЛА ЗАЕДНО С ФЕНОВЕ СИ.... И БОКО ТИКВАТА ОТ ТУК НАТАТЪК ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ САМО ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.......МУ-ХА-ХА 😝
  • 27 КУмЧО

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "черния":

    ДРоГАРЮ, НЕ ЗНАМ КЪДЕ СИ ХОДИЛ В КИТАЙ И КАКВО СИ ПРАВИЛ, АМА ДА ТЕ СВЕТНА ПО ПОВОД НА ТВЪРДЕНИЕТО ТИ..."ако живееш и работиш 5-те - 6-те големи града"... В КИТАЙ ИМА ХАД 100 ГРАДА С НАСЕЛЕНИЕ НАД 1 МИЛИОН ЖИТЕЛИ....
  • 28 Гражданин

    0 0 Отговор
    За всяка тенджера си има похлупак. Що мислите, че зад Г-н Борисов няма. Избирайте, но много не отидоха, а и дали са били честни изборите един бог знае. Бойко Борисов го свали не народа безпартиен. Стените ни са нашарени с кръстове фалистки. Само прост човек може да го прави. Всеки да се погледне в огледалото. Лизачите Борисов като ви даде папо ви бе окей, а днес на баба СТОЙКА зетя от селото хасковско лиже на генерала, плюе бийко и се заканва полицаи. То поне да е умен, а много простовато момче. Бабаит.
  • 29 Истини

    0 0 Отговор
    Чиналова, как няма да се върне на власт Гн Борисов, хората искат смесено хартиено - машинно гласуване. Старите хора са репресирани някои и си искат БМБ. Болни са и се карат на децата им, но са били заплашвани, че ще си загубят работните места, ако не гласуват за Радев, а старите хора са били за гн Герджиков, но не са отишли до урните да гладуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове