Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 05:15 2 903 28

Инж. Кремен Георгиев: Сметките ще скочат с поне 50% след падането на мораториума

  • кревен георгиев-
  • топлофикация-
  • мораториум-
  • цени-
  • сметки

Компенсациите няма да решат проблема, смята председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества

Инж. Кремен Георгиев: Сметките ще скочат с поне 50% след падането на мораториума - 1
Снимка:Радио Видин

"Компенсацията ще подобри малко състоянието на топлофикациите, но няма да реши проблема. Тъй като няма такива пари в държавата, които да компенсират разликата в цената на газа при правените изчисления и тази, която е в момента. Би трябвало според цената на входа да се определя цената на изхода. Най-нормалното е двете цени да следват един и същи темп. Мораториумът ще удари дълбоко по джобовете на абонатите".

Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Прогнозите му са за скок на сметките с поне 50% след падането на мораториума.

"Колкото повече отлагаме вдигането на цената, толкова по-голям ще е скокът в сметките. Отдавна се говори за над 50% увеличение. То трябваше да се случи от 1 януари. Но мораториумът го изпревари", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че скокът в сметките за парно може да е и по-голям.

"Цените на топлинната енергия, които действат и до момента, са пресмятани за около 50 лв. на мегаватчас на природния газ, а в момента е 130 лв. А цената на природния газ се комбинира със скочилите емисии парникови газове. Цялата тази съвкупност от плащания съставлява почти 80% от всички разходи на топлофикациите. При два пъти и половина скок на този микс, би трябвало да скочи два пъти и парното", заяви инж. Георгиев.

Той е категоричен, че намаляването на ДДС няма да реши енергийната криза.

"Потребителите и сега виждат по-високите сметки. През юли 2021 г. беше първото увеличение в сравнение с миналия зимен сезон. Използват същата енергия, но на по-висока цена - това прави новите сметки толкова високи. Ако беше се реализирало планираното увеличение от 1 януари 2022, щяха да са още по-високи", уточни инж. Георгиев.

Според него е много вероятно топлофикационните дружества да продължат да трупат задлъжнялост в очакване цените да станат по-адекватни на вход и изход при тях. Той е убеден, че до натрупването на огромни дългове на "Топлофикация София" се е стигнало заради грешно управление.

"Решението е трябвало да се случи преди години. Това е единствената топлофикация с такова ниско съотношение на производство на електрическа енергия спрямо топлинната. През годините е трябвало де се мисли за правилните инвестиции, както направиха другите топлофикации след 2005 г., след като бяха приватизирани. Газовите топлофикации нямаха електропроизводство преди този период", подчерта експертът.

Той коментира и промяната в исканията на "Булгаргаз" за увеличение на цената с 30% и след това за намалението ѝ за февруари. Според инж. Георгиев, драстичното поскъпване е можело да бъде избегнато.

"Дори и да има логика, не я виждам. Когато се повишаваше цената от 1 януари с тези 30% е било известно, че за февруари тя ще падне. Биха могли да пресметнат нещо средно за двата месеца и за февруари да остане същата цената. Защо не е приложено това, никой не знае", заяви инж. Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хах

    28 1 Отговор
    Нали ще стане война бе
  • 3 мислещ

    29 0 Отговор
    Да пада по-бързо и да ви изметат дори собствените ви избиратели.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    КЕВР мафия
  • 5 Ами

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Филип":

    То има лесно , новите ПП ще ни изкарат от тези договорености и всичко ще е наред .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Като

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Филип":

    Си праззз , не го демонстрирай , и по малко хора ще знаят !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Илия /пророк/

    23 1 Отговор
    Пак наближава време за чегъркане и ритници .
  • 10 Ами

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Галфон":

    Ако всички галфони , се ограмотявате от глупостите на други галфони , как няма да сте галфони !? Прочети поне в нета , защо стана това , и виж как го приветстваха робовладелците , които сега пищят най много !

    Коментиран от #14

  • 11 мислещ

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хайде":

    Това им е проблемът, че гласуваха не за промяна, а "да му е зле на тиквата". Като се гласува ирационално със злоба, така става. Аз гласувах за истинска промяна, ама анти-тиквеното говорене беше най-важно, нищо, че беше очевадно въздух под налягане и даже предизборно си казаха, че биха работили и с гроб и с дпс "при определени условия".
  • 12 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Галфон":

    Ви се е присмял на наивността преди мене ! Сега Кирчовцте ще ни извадят от европазара , и готово ! Мислиш ли ?!

    Коментиран от #16

  • 13 Тодор Живков

    12 2 Отговор
    Честита Промяна , другари и другарки !
  • 14 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Виж ти в нета , точно преди гроб да напуснат кораба как един бизнесмен замеря една “ дама “ с яйца. Точно поради тази причина.

    Коментиран от #17

  • 15 Кремен Георгиев Гербер!

    9 2 Отговор
    В Топлофикационните дружества се краде много, НЕЕ престанало от много години!! Научиха се само да Крадат, а такива като теб да Реват, че трябва постоянно да им се дава!! Това пишеш и, ти, даим се покрива откраднато то!!
  • 16 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Нямаме топки да сме на европейския свободен пазар. Там доходите са едни а тук други , въпреки че и те се задъхват. Всичко това Бочко го направи с цел Американските тецове, които горят европейски боклуци тук в България да печелят повече. Сигурно и за него ще има дял.

    Коментиран от #18

  • 17 Трябва да

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Обяснявам , види се ! Европейският свободен енергиен пазар , беше създаден с императивно решение на рвросъвета ! Никой не ми е питал какво искаме ! А Борисов отлагаше присъединяването до последно , докато робовладелците бързаха , защото им се провиждаха печалби ! Сега реват !

    Коментиран от #27

  • 18 Неграмотността

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Няма побеждаване ! Никой не те е питал , какво искаш ! И Кирчовцте няма да те питат ! И няма да те извадят от свободния енергиен пазар ! Прочети коментар 17 !
  • 19 Тая сутрин

    4 0 Отговор
    швфове на секви асоциации ни обясняват колко сме били добре и само малко нещо да се смени пропадаме.
  • 20 Filo

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Филип":

    Глупости, свободният пазар ни беше наложен от ЕС. Стига с тоя Бойко. При него очевадно беше по-добре.

    Коментиран от #26

  • 21 а с тях и правителството

    5 0 Отговор
    досега са кръгла нула тея дето фащ ни назначи
  • 22 Факт

    7 1 Отговор
    Скочи ли тока за битови потребители с 50% правителството пада на момента ! Другия вариант е още сега през февруари да изравнят заплатите и доходите с тези на ЕС а именно една СРЗ в Бг да е около 7000-8000 лв и така хората да могат да си поемат глътка въздух . Всичко останало е неприемливо
  • 23 Ооо

    1 0 Отговор
    15000 тръби и потоци и накрая - в гъаза!
  • 24 Провинциалист

    2 0 Отговор
    Заплата 600 ток сега 200 после 300 нещо не сте добре господа депутати със 10 бона заплати МАФИЯ
  • 25 Провинциалист

    2 0 Отговор
    Банда лигльовци ни туриха от САЩ за превръщане на БГ в талибанска територия .
  • 26 Свободния пазар

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Filo":

    беше назначен от ЕС, но ние подписахме, че сме съгласни. Бойковите слуги се съгласиха за това и за зелената сделка, капиш?
  • 27 Я сподели

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Трябва да":

    Защо и ние блок на Козлодуй се отлагаше, както и завършването на АЕЦ Белене 12 години, че не се сещам. За да можем сега да плащаме като луди, за това.
  • 28 Архангел Диняил

    0 0 Отговор
    Добре, преди когато горивото гонеше 3лв , тогава вдигнахте цените на всичко, а когато горивото падна на 1.60лв. цената на нищо не падна, сега горивото още не е стигнало стария си връх от преди години, а вие вдигате, че нали тогава пак вдигнахте, защо сега пак , А , нещо не ви излизат сметките. Играете си с търпението на хората
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове