Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 11:26 1 785 36

ВМРО иска видеонаблюдение на паметника на жертвите на комунизма пред НДК

  • вмро-
  • видеонаблюдение-
  • паметник-
  • ндк

Целта е да се спре вандализмът над монумента

ВМРО иска видеонаблюдение на паметника на жертвите на комунизма пред НДК - 1

ВМРО иска видеонаблюдение и ремонт на паметника на жертвите на комунизма пред НДК. Целта е да се спре вандализмът над монумента, съобщиха от пресцентъра на патриотите.

В навечерието на 1 февруари – денят за почитане на паметта на жертвите на комунизма, общинският съветник от ВМРО Михаил Петров внесе в Столичния общински съвет предложение за поставяне на камери за наблюдение в района пред Националния дворец на културата, където са разположени плочите с имената на убитите от режима.

Причината са зачестилите посегателства над паметната стена, която системно е драскана, облепяна със стикери и заливана с боя.

Нещо повече, след разговор с духовни лица, обслужващи намиращия се в района храм „Всички Български Мъченици“, получих информация, че това не е единственото оскверняване на Мемориала, а напротив. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти.

Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този момент не са предприети никакви действия за ограничаване и противодействие срещу посегателствата над националния паметник, пише в предложението си бившият председател на НМК на ВМРО.

Той настоява и за пълна реставрация на гранитните плочи, на които са изписани имената на жертвите на тоталитарния режим.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 8 Отговор
    Аз искам видеонаблюдение на Кирчо, че нещо почва много хлъзгав да го играе
  • 2 Мдаа

    15 4 Отговор
    Ами да се вземат в ръцее и да реставрират, некой да ги е спрел.

    Коментиран от #8

  • 3 Комуниста

    5 3 Отговор
    Паметникa на RC.
  • 4 киминсикинде

    29 4 Отговор
    ВМРО дълги години бяха във властта,сега се сетили нещо да искат,ами да бяха го направили. И стига сте им давали сцена на изява,водата отдавна е пусната
  • 5 Професора

    32 7 Отговор
    От ВМРО 1923 г. Септември колят земеделци и комунисти заедно с жандармите на царя превратаджия. От ВМРО са фашисти не случайно скед 1944 г бяха забранени.

    Коментиран от #28, #30

  • 6 Ми кво пък

    23 0 Отговор
    Заливането с боя и лепенето на стикери на паметници не е престъпление или хулиганска проява, а спадат към изявата на политическо мнение, която не бива да се ограничава. Така е по решение на ЕСПЧ по други подобни случаи в България.
    Освен това, ;елият център а София, вкл. градинката на НДК, където се намира този паметник се под постоянно видеонаблюдение. Така е от доста години и на всякъде иматабели, които предипруждават за това. Някой да си спомня, полиция да се е намесила при инциденти, станали там защото някой е видял на камерите, че става нещо? Няма. Няма и да видите. Камерите очевидно се изпозват за всичко друго, но не и за борба с престъпността.
  • 7 така е

    17 0 Отговор
    СИДИ НАЙ БЪЛГАРАСКОТО ИМЕ,ТРЕЗВИНИКА ДЖАМЖАЗА,ШКЕМБЕТО ОТ БИЛА,ЩЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.
  • 8 ПРАВИЛНО

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    ШКЕМБЕ ВОЙВОДАТА ДА ПОЧВА ДА ЧИСТИ.ТЕ И ОТ КОМУНИЗМА НЕ СА ПО ХАРНИ.ДОКАТО ОЧИСТИ ВСИЧКИ ТОКУ ВИЖ СМЪКНАЛ 50 КИЛА.
  • 9 МВРО

    21 0 Отговор
    МВРО на доносника агент Иван се загрижило за жертвите на комунизма. Поредната подмяна и гавра.
  • 10 Българка

    19 0 Отговор
    Тия съвсем изтрещЕха. Общините спират осветлението на улиците, заради скъпия ток, хората са на ръба на оцеляването , а псевдопатриотЕте се фокусират върху паметника пред НДК. Това ли е най-важния проблем днес?
  • 11 Ювиги Хана

    17 1 Отговор
    ВМРО е партия на алкохолици!
  • 12 гьонсуратлии

    17 0 Отговор
    Лидера им нали е бил агент на ДС (комунист)...,то бива,бива безсрамие,но чак пък толкова. Е, аз сега на тези и да вярвам ли
  • 13 стоян

    4 17 Отговор
    Тия кумуняги дето са драскали по паметника на загиналите против кумунизъма бог ще ги накаже
  • 14 Троянски Кон

    16 5 Отговор
    А за паметник на жертвите на монархо фашизма кога ще бъде построен бе Каракачанков ,това питам аз .
  • 15 Кириос

    11 2 Отговор
    Тези не са ли се закрили?
  • 16 Помним

    13 3 Отговор
    Жертвите на,, Демокрацията" в България са 3.5 милиона за 32 години.
  • 17 Трън

    15 3 Отговор
    На този паметник има имена на убийци на деца.
  • 18 Илчев

    14 4 Отговор
    Значи, когато оцапат този паметник е вандализъм, а когато направят същото с паметника на Съветската армия - било израз на политически възгледи. Нямам думи!
  • 19 Павел пенев

    14 2 Отговор
    Днешните демократи са неофашисти от поколението на т.нар. жертви на комунизма.
  • 20 chi

    12 1 Отговор
    Аза жертвите на демокрацията кой ще се погрижи?
  • 21 Каквото - това

    13 3 Отговор
    Амиии... каквото повикало - това се обадило. За къФ чеп шкимбевойводаците ривът? На стената има изписани имената на кръволоци и убийци. ВМРО така доказва,че са организация за вътрешен тероризъм,убила Стамболов,Стамболийски и хиляди българи във времената на кръволака Ванче Михайлов. През м.септември 1944г. Ванчето преговаря с немците за създаване на отделна от България държава Македония и само бързото настъпление на Българската армия проваля тия планове. По тоя срамен епизод шкимбевойводаците мълчат като шопари у шума.
  • 22 Во Нгуен Зияп

    11 4 Отговор
    Жертви на комунизма няма! Има осъдени на смърт от извънреден съд, задължение към съюзниците за който България е имала като победена държава във ВСВ. Интересното е, че Рузвелт и Чърчил са искали да ги избием без съд въобще, Сталин е настоявал за процес.

    А след 1989-та България извърши някои безумия, като реабилитирането на Богдан Филов. Той е главният виновник за обявяването от България на война на САЩ и Великобритания и за пропускането през България на германсни войски за нападение и окупиране на Югославия и Гърция.
  • 23 В бюджета

    7 0 Отговор
    Тази година няма предвидени пари за такива разходи.
    Може да организирате сега караул от членове на партията.
  • 24 Четка и кофа

    9 3 Отговор
    Значииии... когато цапат Альоша или Паметника на Съветската армия било израз на политическо мнение според ЕСПЧ,а когато хора се възмущават от фашисти,нацисти и кръволаци било престъпление? Шкимбара да взема метките и кофите и да отива да чисти,както правят антифашистите.
  • 25 Добре че

    8 2 Отговор
    На тая стена има изписани имената на престъпници клали и убивали,освен в България и в Сърбия,и Гърция. Добре,че сърби и гърци не знаят та още не е станал международен скандал.
  • 26 Кики

    10 3 Отговор
    А кога паметник на жертвите на капитализма
    1 500 000 жертви от 1989г и продължава
  • 27 За немците - толкова

    7 1 Отговор
    В едно от последните си интервюта през 1990 г.Ванче Михайлов заявява, че му е било предложено през 1944г. от немска страна да оглави самостоятелно македонско правителство в Скопие, по подобие на хърватското. Дословният му отговор гласи: „ Тук ще повторя казаното от мен в италианското списание „Ла стория илустрата”. Към края на войната германците ми предложиха да проглася и застана начело на македонска държава. Отидох в Скопие и там на място като видях положението,отказах предложението" Толкова за заслугите на немците за бългрското обединение. Ако немците бяха предложили на Ванчето същото през 1941г.,то несъмнено щеше да оглави македонска държава по подобие на близкия си приятал,хърватският нацист Анте Павелич.
  • 28 Ффхйн

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Що за човек си да плюеш по една от най-българските организации, вдигнала не едно и две въстания против турците единствената която реално се е борила против сърбизирането на населението в Македония.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сърп и чук

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Не през 1944, а ВМРО бяха забранени заедно с всички политически партии след 19 май 1934 г.! За няколко години без партии грабители България дръпна напред, видно от икономическите показатели за 1939 г. Тогава, както пише един комунист от Петрич /Иван Делев/, за 2 дни страшните войводи, които тероризираха този край 15 години, станаха кротки като овце! Пише - ,,Пристигна един съвсем млад подпоручик с 8 войници и разпореди до 2 дни войводите да сдадат оръжието и се предадат." Ами, ослушали се и се предали, защото ще дойде войската и войводи финиш!Повечето заслужено попаднали в затвора, където съжителствали с довчерашните си жертви - комунисти и земеделци! Същиге искали да си отмъщават, тъй като били много повече, но от ЦК пристигнала заповед да не ги бият, а агитират за комунистическата идея! Наивни хора!
  • 31 Имената

    5 5 Отговор
    Фашистки родственици се оплакват, че имената на палачите, осъдени от Народния съд за кървавите си злодеяния от 09.06.1923 г. до 09.09.1944 г. са били осквернени, което не им пречи да оскверняват Паметкика на Братската могила на борците за свобода в монархо-фашисткото Царство България, а също и Паметника на Съветската армия, част от която е била и Българската армия след 10.09.1944 г., дала над 15 хиляди убити и над 20 хиляди ранени български войни във войната срещу Хитлер и нацистка Германия и допринесла по този начин за запазване на границите на България на Парижкия мирен конгрес от 1946-1947 г.

    В 9-то юнския преврат от 1923 г. срещу законно избраното правителство на БЗНС "активно участват и автономистите от ВМРО. Дейци на ВМРО убиват Райко Даскалов и други земеделски водачи и сътрудничат на Цанков срещу левицата."
    "В Славовица, където се намира и Стамболийски, се събират към 3 хиляди зле въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик, където са разпръснати от армията. Александър Стамболийски отива в село Голак, откъдето произлиза жена му, и е заловен там от общинските власти на 14 юни, предаден е на коменданта на Пазарджик Славейко Василев и е отведен в града. По нареждане от новото правителство, той е убит от група на ВМРО, водена от Величко Велянов." (виж в уикипедия - Деветоюнски преврат)

    Коментиран от #34

  • 32 Перо

    7 0 Отговор
    Търговците на паспорти и радетели на “македонския” език в договорите,в ново амплоа!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Имената":

    а сега напиши и ИМЕНАТА на организаторите на 9 юнския преврат, о чудо, същите и на 9 септемврийския...
  • 35 Номер 13450

    5 3 Отговор
    Шпиц чепикът полковник Васил Симеонов Монев е роден на 03.01.1894г. в г.Варна.Баща му Симеон е роден в с.Стижарево,а майка му е гъркинята Зойро родена във Варна.Като капитан и командир на граничен отряд от 2/24 граничен участък в община Чипровци избива над 60 души през 1923г. Като полковник и командир на 25-ти драгомански полк лично или по негова заповед са избити 1500 души в Сливнишко,Драгоманско,Царибродско,Пиротско,Бабушничко и Драмско/ Гърция /.По време на т.нар. Драмско въстание по негова заповед са унищожени две села.Селата са били смесени българо-гръцки,но са взели участие във въстанието вдигнато от комунистите.Осъден е на смърт на 24 януари 1945г. в залата на окръжния съвет в гр.Пирот.На стената с имената на жертвите на комунизма край НДК името му е под номер 13 450.
  • 36 КОМУНИЗМА ПО ОПАСЕН ОТ КОВИД19

    2 3 Отговор
    Изроди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове