Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 11:40 1 320 33

Здравната вноска за безработните остава 26 лв. месечно поне до 31 март

  • здравна вноска-
  • безработни-
  • нап

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца

Здравната вноска за безработните остава 26 лв. месечно поне до 31 март - 1
Снимка: БГНЕС

До 31 март хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, ще продължат да плащат по 26,00 лева.

До края на март се запазва минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - 650 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравноосигурителната вноска за месец януари 2022 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2022 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски на това основание. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ.. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите без данни за здравно осигуряване, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП .

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    28 1 Отговор
    Здравната мафия е по точно!!!
  • 2 rusnak

    20 10 Отговор
    За безработни е малко, направете я 56.
  • 3 БОЛШЕВИК

    33 1 Отговор
    Дивата капиталистическа България до последно ще иска безработни да плащат здравни вноски! Ще вземете на босия цървулите. Дано някой ден и вие се гърчите капиталистически изроди!

    Коментиран от #7, #15

  • 4 Хем безработен

    36 1 Отговор
    хем си плащаш. Това го има само в тази територия!
  • 5 България

    26 1 Отговор
    Добре дошли в джунглата!
  • 6 гадно

    28 3 Отговор
    А ще питат ли откъде са парите след като е безработен и дали си е платил данъка за тях.

    Коментиран от #22

  • 7 Бяс

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Що за безумие, що за див и необуздан феодализъм, не стига, че някой е останал без доходи, но отгоре на това има задължение да плаща здравно осигурителни вноски и ако недсй Боже не си плати лептата 3 месеца няма право да бъде лекуван ?!?!?! ЕЕЕЕХХХХХХХХ! Сигурно по някаква такава причина оня великан Ристо Ботьовъ е написал: Кажи ми, кажи, бедний народе,
    кой те в таз рабска люлка люлее?
    Тоз ли, що спасителят прободе
    на кръстът нявга зверски в ребрата,
    или тоз, що толкоз годин ти пее:
    "Търпи, и ще си спасиш душата?!"
    .....

    Коментиран от #13

  • 8 Жорж

    20 0 Отговор
    Хора от 4 г. съм без работа още от преди пандемията в началото плащах и аз. Не се издържа. Живеем с пенсията на майка ми която взема и вдовишки. Известно време и тя ми я плащаше Здравната вноска ама тя се разболе парите и не стигат за лекарства Аз я гледам. Хора които работят и пенсия взимат да ги освободят. Помагали на безработни а карат да си плащаш Здравните. Не съм видел 1 стотинка от държавата от преди пандемията само ДАй ДАй ДАЙ

    Коментиран от #24, #29

  • 9 До Автора

    16 1 Отговор
    Напишете как е у другите държави по света има ли такова нещо човек без доходи да плаща Здравна вноска! Някои вика ами как си плащаш Интернета, тока ... Ами жена, родители ги плащат длъжни ли са да ти плащат и Здравната вноска!????
  • 10 Депутат

    9 6 Отговор
    Как може да имаш пари за ядене като не работиш нищо и нямаш доходи! Няма да ядеш 3 дни и ще си платиш Здравната вноска човек може и да не яде всеки ден.
  • 11 тоалетна хартия

    17 1 Отговор
    Няма друга такава държава в света, където от безработен без никакви доходи да искат да плаща за здравни осигуровки. Този човек трябва да ги открадне ли отнякъде за да ги даде на държавата,а къде е държавата в този случай..
  • 12 До Автора

    9 0 Отговор
    Като сте го написали това което на всички е известно. Напишете и броя на тия хора които са подали Декларация 7!
  • 13 БОЛШЕВИК

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бяс":

    Ботев всичко което е написал, все едно го е писал вчера за днешна България и за тия 32 години на грабеж и геноцид. Чорбаджиите изедници днес са същите като и когато Ботев е писал, същи са и православните скотове и продажниците!
  • 14 До Автора

    14 1 Отговор
    В края на декември м.г. хората без вноски са 18.8% спрямо тези, които се водят задължително осигурени. Като абсолютна стойност

    неосигурените са 1 382 000 души

    Как живеят тия хора без доходи!!!

    Коментиран от #20

  • 15 комунист

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Сега поне имаме стотици хиляди българи, които живеят в капиталистически страни,и никъде безработен без доходи не плаща здравна осигуровка. А тези нашите капиталисти всички ги знаем, че са наследници на комунистите, техните деца и внуци са. Направиха си партии,разделиха народа за да могат да ни владеят и успяха
  • 16 Жорж

    10 1 Отговор
    Още в началото на пандемията март 2020 министър Горанов в един брифинг каза как ще подпомогнат засегнатите от Локдауна останали без работа:
    - Които са в неплатена 60/40, Пенсионерите по 50 лв. а останалите са МАРГИНАЛИ.
    Всички МАРГИНАЛИте гласуваха против ГЕРБ и за това Бойко Загуби

    Коментиран от #19

  • 17 Депутат

    1 12 Отговор
    Като работиш трябва да спестяваш като мен за да имаш ако останеш без работа да си плащаш Здравните и Гражданската на колата а може и без кола като нямаш пари за бензин що по добре да си плащаш Здравните!
  • 18 Кольо

    0 18 Отговор
    Държавата стимулира по този начин трайно безработните да крадат и да плащат. В цял свят ако такъв човек плати ,отиват от кметството и питат " От къде и кой ти плати след като не работиш " . Тук изобщо не се сещат ,че платилите отиват към укриване на доходи. Безработен трайно , няма и фирма на негово име и нищо като наеми и т.н. Пред данъчното си е бедняк от всякъде и изведнъж плаща и даже е жив щото яде ,а може и по мобилен да го потърсиш и да има такъв , и интернет и т.н. Е -от къде безработния има да плаща ? Значи краде или работи на черно и укрива доходи. И ква стана тя ? Едни работещи и обрани от държавата със поне 64 % данъци пращат на бързи услуги като " Бърза и неотложна помощ " и прием от лекар след 17 часа в спешното , едни дето нищо не плащат и няма и да Ви платят . За тях и полиция ,и пожарна и съдилища и адвокати работи "Безплатно " щото са безработни . Децата им на училище и т.н . Така безработните с бусове се прибират изморени всеки ден от работа в близкия град и курорти . Така се правят и триетажните им къщи с лимузините от пред. Няма държава просто . Има масова кражба и рекет над едни 1,5милиона които работят легално.

    Коментиран от #21

  • 19 До Автора

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Жорж":

    В САЩ даваха помощи на всички не деляха хората като тука
  • 20 Карновски

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "До Автора":

    Толкова са онези ,след преброяването. Тук -там някой дето наистина няма възможност. Всички регистрирани безработни нямат такава бройка . Значи ? Бърза помощ за кашлица или кихнал и спешен кабинет вместо чакане на опашка и записвания. И целият им живот е на тармък ,щото няма полиция заедно с НАП . Има само КАТ с НАП . На онея с чантичките и костюмите от учреждението им стигат да си оправят живота няколко фирми в големите градове. Друго като справедливост , равноправие и законност не ги интересува. Що да ходи дето има уж безработни като няма кво да лепне , а може и бой да яде ?

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 21 Жорж

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кольо":

    Тези за които говориш не плащат въобще нищо на държавата ама не всички Трайно безработни са като тях. ЗАщо не ги хванат като работят ли ми те и като мамят представяйки се за майстори на покриви не ги хващат и да ги питат поне платили ли са си Здравните вноски.
  • 22 нои

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Нема да питаме и не ни интересува.Искаме само да гепим парата
  • 23 До Автора

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Карновски":

    Значи ако останеш без работа да се заселиш у маалата ти пожелавам там ще те обгрижват БЕЗПЛАТНО само звъниш на Спешна и казваш елате и те идват
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Депутат

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Карновски":

    Съмняваме Декларация 7 да е подал някои от махалите. Това е за Българите които са над 45 и никои ги не иска на работа що са грохнали вече. За хората в махалите няма данъци и осигуровки има само Безплатни услуги.
  • 26 До Автора

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Карновски":

    Онези викаш ми тогава това дискриминационен закон които се отнася само до онези не за всички това е расизъм да има такъв закон трябва да се махне тая Декларация : която не се отнася за всички а само за някои
  • 27 kaptain Morgan

    5 3 Отговор
    За да няма недоразумения отдавна трябваше да се дадат точни определения на много неща. Например - що е безработен. От житейския си опит виждам, че има хора, които не са ходили на работа от падането на комунизма. На част от тях това им е родова черта, друга част от хората си работят в "сивия" сектор и не им пука нито за осигуровки, нито за данъци. Има хора, които са останали временно без работа, но си търсят такава, но има такива, които чакат само на социални помощи. Та това с плащането и неплащането е ала-бала. Едни плащат /и работят/ цял живот, а на други все не им харесва работата и заплащането. Интересно е че голяма част от тези, които не работят /и не плащат нищо/ винаги имат сателитни чинии, коли и пушат цигари....
  • 28 Мария

    16 0 Отговор
    По конституция здравните осигуровки са право,а не задължение.Аз например не искам да ползвам такава здравна система при която си плашаш като поп а насреща не получаваш нищо , а за да ти обърнат внимание трябва да бутнеш и допълнително на когото трябва или те оставят да умреш в коридора на болницата като онази жена във Враца.Не мерси.
  • 29 нои

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Жорж":

    Х..орхе, кат не искаш да си плащаш данъка че си жив... отдет дошъл там и отишъл,баце...и нема да плащаш.
  • 30 зеленчук

    6 0 Отговор
    а на какво основание държавата забранява медицинската помощ за лица ? ако са безработни и не са внесли 3 осигуровки за последните 36 месеца , международен стандарт ? държавна политика ? нужди на москов ? или пък муро- милиционерско разбиране за здравеопазване ?
  • 31 До Автора

    10 0 Отговор
    Напишете, че държавните служители не плащат осигуровки! Значи хора с доходи не плащат а хора без доходи са длъжни да плащат!!!! Това е СПРАВЕДЛИВО Ега ти се и държавата !

    Коментиран от #32, #33

  • 32 щерю

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "До Автора":

    Откакто свят светува е присъщо робът да плаща и да бъде експлоатиран,а не робовладелеца.
  • 33 kaptain Morgan

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "До Автора":

    Те държавните служители не плащат и пенсионни осигуровки, но за сметка на това получават най- големите пенсии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове