Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 12:48 5 050 41

4 вида бонуси за пенсионерите

  • пенсионери-
  • бонуси

В пощенските станции пенсионерите ще получават касов бон, в който ще бъде посочено каква част от получените средства са пенсия, каква е ковид добавка и каква е компенсацията

4 вида бонуси за пенсионерите - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Четири вида добавки ще получат пенсионерите през късия месец февруари - за поставена ваксина, изравнителна компенсация за два месеца и ковид добавка. Бонусите идват независимо от пенсията, като един от тях на различна дата.

В пощенските станции пенсионерите ще получават касов бон, в който ще бъде посочено каква част от получените средства са пенсия, каква е ковид добавка и каква е компенсацията.

Такава справка ще е налична и на интернет страницата на НОИ от 7 февруари. На интернет страницата на НОИ има и мобилно приложение, в което се влиза с персонален идентификационен код (ПИК) и там също може да се види разбивката на сумата.

От вчера започна изплащането на 75 лева еднократно за хора над 65 г. със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19. Общият брой на пенсионерите, които засега могат да се възползват от стимула на правителството, е 694 683 човека.

На 516 хил. от тях парите вече са изплатени по банков път, а 172 хил. ще ги получат в пощенските станции. От НОИ разясниха, че парите могат да бъдат получени и заедно с пенсията в рамките на определените дати за получаването ѝ, пише "Марица".

Данните за новоимунизираните се получават автоматично от Министерството на здравеопазването и не е необходимо хората да подават каквито и да е документи. Всеки месец осигурителният институт ще получава данни за нововаксинираните и ще извършва плащанията през следващия. Бонусът за ваксиниране е предвиден да върви до месец юни 2022 г.

Около един милион пенсионери, или всеки втори, този месец ще получат и допълнение, което представлява разликата в доходите на възрастните спрямо декември миналата година. Тогава вицепремиерът Асен Василев пое ангажимент нито един пенсионер да няма намален доход след преизчислението на пенсиите от 25 декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лева.

Впоследствие се оказа, че около 1 милион души са получили по-нисък доход най-вече заради намалената добавка, и правителството реши да ги компенсира и до юни включително да фиксира дохода им от нивото на декември. За тази цел ежемесечно ще се изразходват 17 млн. лева.

На брифинг вчера социалният министър Георги Гьоков съобщи, че през февруари по тази линия ще бъде изплатена и компенсацията за януари. Лошата новина е, че според изчисленията на осигурителния институт за близо 247 хиляди пенсионери разликата е едва до 5 лева.

Пенсиите за февруари ще се изплащат по обичайния график - между 7-и и 21-ви този месец. Към тях ще върви и ковид добавката от 60 лева.

Пак преизчисление през лятото

Освен заложената в закона автоматична актуализация на пенсиите от 1 юли, правителството ще опита да въведе ново преизчисление след средата на годината.

Това съобщи социалният министър Георги Гьоков вчера. Обосновката му е, че заложената индексация от 6.1% по швейцарското правило едва ли ще покрие инфлацията през годината, а от юли ще отпадне и COVID добавката от 60 лева, което ще намали още общия доход на пенсионерите.

Гьоков отново определи като грешка на предишното редовно правителство общото изплащане на пенсия и добавка, което е създало у пенсионерите погрешни представи за размера на пенсията им. Затова Националният осигурителен институт планира да раздели двете плащания за различни периоди на месеца, но засега се въздържа, за да не разкарва излишно пенсионерите до пощенските клонове.

Ще има и занапред мизерстващи възрастни

На брифинга социалният министър коментира заявка на правителството да няма пенсионер под линията на бедност от 413 лева. Такава направи вчера премиерът Кирил Петков при представянето на проектобюджета.

"Пенсии под линията на бедност ще има, тъй като има пенсии, отпуснати при различни условия. Има пенсии, несвързани с трудова дейност - социални, за старост, инвалидност. Няма изплащана индивидуална пенсия за пълен стаж и възраст и добавка, която сумарно да е по-ниска от линията на бедност", каза Гьоков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    32 3 Отговор
    Стига вече подигравки! Не 4 и 44 вида да са парите са си същите!
  • 2 ПП че

    13 6 Отговор
    си пазаруват пенсионери ли
  • 3 Приживе

    28 4 Отговор
    На пътниците ваксинирани, 75 лева за изпроводяк.
  • 4 Колю

    22 4 Отговор
    Пак само реклама на управляващите и накрая пак ще вземат голата опашка
  • 5 Баща ми

    22 3 Отговор
    Е пенсионер и вече ненавижда новото правителство

    Коментиран от #29

  • 6 Габровец

    25 3 Отговор
    Юли ще е голямата излагация
  • 7 малиии

    12 3 Отговор
    Не един и два , а цели четири ...
  • 8 Тошко

    24 3 Отговор
    Уж месеци наред обещаваха преизчисляване с актуален доход?

    Коментиран от #18

  • 9 Гадно

    14 10 Отговор
    Може да ви изглежда гадно, но излиза, че накакви харвардки взимат моите осигуровки и ги раздават за бонуси и социални вместо да ги натрупват. Слвд време аз какво ще взимам?!

    Коментиран от #30, #33

  • 10 иди ми дойди ми

    16 2 Отговор
    Пак нищо няма да дадат на пенсионерите с чувствително по-малки пенсии от 1500 лева. Просто Киро ще ги мине метър. Това е положението в България.
  • 11 ОТРИЦАТЕЛНИ БОНУСИ

    15 2 Отговор
    ТИЯ ПЕНСИОНЕРСКИТЕ БОНУСИ ГИ ВИДЯХМЕ, САМО ЧЕ БЯХА МИНУСОВИ. ХА ХА ХА. ПИТАЙ СЕГА ЗА ТЯХНИТЕ БОНУСИ ВСЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ, ТРОЙНИ, ЧЕТВОРНИ.
  • 12 Пенсионер

    16 2 Отговор
    А бе Кокорчо цените се вдигнаха двойно и тройно ти ме залъгваш с някакви мижави еднократни помощи.Ай, си ..ир.
  • 13 гадно

    18 3 Отговор
    Проблема е, че през всичките тези години политиците докара до мизерия повечето пенсионери. Хора които са работили и осигурявали цял живот не могат да вържат двата края на старини.
  • 14 Щукаря

    7 2 Отговор
    А работещия на минималната за цял ден на бачкане ,540 лв еднократно в банка и то някъде към май медсец. Спестиха си едни 6 месеца . Ама после и тока и водата и всьо . Всички пенсии от 420 до 600 лв средно. И така ,работещите около 1 милион на минимална или подобна близка по стойност ще хранят останалите 5 според преброяването. Колко според Вас трябва да е минималната за да стават нещата и да не стават принудително хората "Безработни " ? На сиво и черно може и пак да си на минимална ,ама чисто и никого не храниш. Може и гладен да стоиш ,но няма да си скапан от бачкане и пак да си гладен. Така няма да стане. Накрая ще останат на работа само формиращите с големи суми Средна заплата . Всичко останало -безработен или пенсионер.
  • 15 ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

    16 2 Отговор
    120 ДЕПУТАТА И ЕДИН ЛЕВ СУБСИДИЯ, НИЩО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТИЯ ЛЪЖЛИВИ ПРАХОСНИЦИ.
  • 16 Комунист

    12 7 Отговор
    Такова лъгане и крадене не е имало дори и при Гумен Гечев дето направи долара 3000 лева.Харварда си каза думата.Вдигнаха цените двойно и тройно а пенсиите нямало да бъдат по ниски отколкото при Боко. Да ама при Боко всичко беше по два три пъти по евтино.
  • 17 Ентропа 2009

    12 3 Отговор
    Какви бонуси, какви 5 лева бе?
    Хората дали по 40 и кусур години от живота си да бачкат за тази държава , всичко се скапа и разграби пред очите им за няколко години от днешните демократични айдуци.
    В коя държава от т.н. демократичен свят където ни навряха ромка /циганка/ на 13-15 години е майка - и в същото време взема детски и майчинство едновременно, които ги получава бабата-пълномощник , а майката работи в Германия?
    Ееееее, пенсионер да си на тази територия. Спреш да работиш и започваш да живееш...........................екскурзии, круизи п.м
    Както се пееше в онази песен:
    Българските гробари поздравяват българските политици милеещи за пенсионерите с песента :
    Чакам те да дойюдеш..............................
  • 18 Ами те

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тошко":

    преизчислиха пенсиите, сега взимат по-малко! На фона на тройните цени на всичко. Взеха залъка от устата на гладния и беден измръзнал пенсионер!
  • 19 Анонимен

    16 2 Отговор
    Заглавието подвежда, сякаш пенсионерите ще получат кой знае колко. НОИ направи грешки при преизчисляването на пенсиите от декември. Не желаят да коригират несправедливостта и в момента всячески се опитват да заблудят обществото, че правят нещо добро. Не виждам добри идеи и за предстоящото "увеличение" през юли.
  • 20 пенсионер 1

    12 3 Отговор
    Лъжлив Гьоко,лъжлив Киро!
  • 21 Анонимен

    18 2 Отговор
    Не прави чест на журналистите да подвеждат постоянно. По-добре пишете, че пенсионерите бяха излъгани! И пак се канят да ги излъжат!
  • 22 4 години по късно

    3 8 Отговор
    е какво искате то правителството няма и месец :Д
  • 23 пенсионер 1

    14 3 Отговор
    Мисирките пак се изказаха,май Боко беше прав за тях!
  • 24 лют пипер

    12 3 Отговор
    4 вида бонуси за пенсионерите. ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!
  • 25 Онуфри

    13 3 Отговор
    То бива подигравка с измъчения пенсионер но това надминава всички граници.Как може да отчиташ грешното изчисляване от НОЙ и да го представяш,като бонус!?Това е ПРОМЯНАТА НА ФАТМАКА.Геноцид над българския народ.
  • 26 Весела

    15 2 Отговор
    Излъгаха половината пенсионери и продължават да лъжат!
  • 27 НАРОДА ИМ ЧЕСТИТИ

    6 6 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА РАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ. 02,02,22, ДО ДУПКА.

    Коментиран от #28

  • 28 Ти народа

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "НАРОДА ИМ ЧЕСТИТИ":

    Ли си бе Сульо.
  • 29 мнение

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Баща ми":

    Но е гласувал за него, нъл тъй

    Коментиран от #32, #37

  • 30 още по гадно

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гадно":

    кой е казал че ще доживееш до пенсия
  • 31 зеленчук

    9 2 Отговор
    гьокоу , вземете си поправете дивотиите и да няма нито един с доход под 450 лв , за да не се налага да дишате като риби на сухо , буквално
  • 32 Киро

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "мнение":

    Всички ,които гласуваха за тези измамници очакваха да потекат реки от мед и мляко към тях.Ха,ха.Сега да си сърбат това,което са си надробили.Оплакванията към тартора на бандата ,другаря Радев.Той пак ще вдига юмруче и ще тръгнат нещата.Ама друг път.
  • 33 6835

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гадно":

    след време ти ще трябва да продължаваш да работиш.
    щото нема да има кой да работи за теб
  • 34 дедо пешо и баба пешка

    8 1 Отговор
    Набори, затрупаха ни с пари, хайде на Малдивите. Виртуално и ана..о.
  • 35 категориен пенсионер

    12 0 Отговор
    не ви искам добавките ! искам си истинската пенсия !
  • 36 пешо

    10 0 Отговор
    2016 минималната пенсия е 161 лв. пенсионирах се същата година с 42год. стаж и 264 лв. пенсия , сега с преизчесленията с тия от 161 лв. вземаме по 370 лв. пак всичко е на калпак работилия с лентяа по равно , хавардска аритметика
  • 37 Баща ми

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "мнение":

    не е гласувал за тях, но ти явно си бил там да му светиш, нали тъй? Типичния българин си, обвиняваш без да си наясно! За това ще си продължи БГ-то така още 1000 години. А ти за кой гласува бе герберче, за Боко крадеца ли? Виждаш ли какво е?

    Коментиран от #39

  • 38 ....

    3 0 Отговор
    БСП разполагат с професор Р. Гечев. Към днешна дата друг не е успявал да направи пенсиите 15 000 лева.
  • 39 12 КЕ'НЕФА

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Баща ми":

    Всичко съм спестил с много работа, пот и мъка! Защото сме...ДС...Ком-Социалисти.
  • 40 Гост

    2 0 Отговор
    Не думай!
  • 41 Бате Гойко

    3 0 Отговор
    "От вчера започна изплащането на 75 лева еднократно за хора над 65 г." - каза Факти! Повече от месец се коментира това, по всички медии, и само вие не разбрахте, че е за всички пенсионери, НЕЗАВИСИМО ОТ ВЪЗРАСТТА!!! А тия, които постоянно реват, това било, онова било - не ги взимайте тия 75лв, лицемери ниедни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове