Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 14:07 1 251 22

МОН: Помогнете на учителите, вместо да ги обвинявате за агресията

  • мон-
  • учители-
  • агресия

Твърдението, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно

МОН: Помогнете на учителите, вместо да ги обвинявате за агресията  - 1
Снимка: БГНЕС

Учителите полагат всекидневни усилия да ограничават агресията сред учениците, както и да минимизират негативните последици от агресивното поведение и недостатъчно доброто възпитание на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и дори физическа агресия от страна на ученици и родители. Ето защо Министерството на образованието и науката категорично отхвърля опитите педагозите да бъдат обвинявани в популяризиране на прояви на агресия, направени вчера пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Твърдението, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно. То напълно неоснователно хвърля кал върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и всеотдайност в много голяма степен зависи бъдещето на нацията.

Образователната система е огледало на обществото. Ето защо справянето с агресията между деца и ученици в никакъв случай не е задача само на учителите. Тя може да бъде решена единствено с общите усилия на педагози, психолози, родители и институции.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 19 Отговор
    Учителите им се учи по малко и от на децата.

    Коментиран от #5

  • 2 дърт даскал

    30 3 Отговор
    Уважаеми директори, пазете учителите си от нахални ученици, баби - стръвници, майки - усойници и бащи - побойници! И най-ги пазете от т.н. "експерти" - всичкознаещи, които не са влизали в час и не са помирисвали ученик!

    Коментиран от #9

  • 3 Тома

    18 8 Отговор
    Учителите бяха едно време.Сега е пълна скръб защото има много от учителите които трябва да ги учат първо тях.

    Коментиран от #7

  • 4 Мижитурка

    11 5 Отговор
    Ей, страхльо проф. Аргирова каза, че пикът ще 8-10 февруари. Децата от 5кл нагоре да учат онлайн, докато отмине.
  • 5 111

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Учителите преподават, а троловете сте недоучили.
  • 6 Жорж

    18 1 Отговор
    Гадно- невъзпитани и арогантни родители и децата стават като тях.
    Какво да се очаква от такова общество?
  • 7 qwerty

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    И на какво ще ги учиш, Томчо, на пунктуация ли?
  • 8 бомбата

    14 1 Отговор
    Едно време учителките раздаваха плесници,на който ученик не слуша и си ходи по хавата,а сега всички си траят и не знам,как понасят ученическата наглост?!
  • 9 Хайл

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "дърт даскал":

    Подкрепям те даскале..."даскал" е много хубава дума,не е обидна за хората даващи знания
  • 10 Макаренко Макаренков

    5 0 Отговор
    ЙЕДНА ТЪНКА ДРЯНОВИЦА сите ке бидете танцьори
  • 11 ФактЪ

    9 8 Отговор
    Учителите са едни от най-големите доносници в малките населени места! Учат децата ни на предателство! Позор!
  • 12 Факт

    12 7 Отговор
    Г-Н ДЕНКОВ, ТЕЗИ НА КОИТО ОТ 2008 Г. НАСАМ ИМ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПО 3-4 ПЪТИ В ГОДИНАТА ЗАПЛАТИТЕ И ХОДЯТ В УЧИЛИЩЕ ЗА ДА СИ РАЗХОЖДАТ ТОАЛЕТИТЕ С 3 МЕСЕЧНИ ОТПУСКИ /ТАКИВА ОТПУСКИ НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА/, А ДЕЦАТА НА НИЩО НЕ ГИ УЧАТ ТАМ, ЗА ДА ГИ НАКАРАТ СЛЕД ТОВА ДА ИМ ХОДЯТ НА ЧАСТНИ УРОЦИ /ДОКАРВАТ СИ ОТ ЧАСТНИ УРОЦИ НАЙ-МАЛКО ПО ОЩЕ 1 ЗАПЛАТА/, ХОРАТА ГИ НАРИЧАТ УЧИТЕЛСКА МАФИЯ И НАДАЛИ НЯКОЙ БИ ИМ ВЛЯЗЪЛ В ПОЛОЖЕНИЕ, ЗАЩОТО ТЕ САМИТЕ НАСТРОЙВАТ ДЕЦАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, ЗАЩОТО ТОЛЕРИРАТ ДЕЦА, ЧИЙТО РОДИТЕЛИ ИМ НОСЯТ ПОДАРЪЦИ И ТО НЕ МАЛКИ - НЯКОЙ ЗЛАТА, ДРУГИ ИМ ПОДАРЯВАТ ЕКСКУРЗИИ, ТРЕТИ КАРТИ ЗА ПОЧИВКИ И ДР.. ИДЕТЕ ПРЕД КОЕТО ИСКАТЕ УЧИЛИЩЕ НА 15.09, НА КОЛЕДА, НА 08.03, НА ВЕЛИК ДЕН, НА ЦВЕТНИЦА, В КРАЯ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА И Т.Н., И Т.Н. И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ В ТОВА, КОЕТО ГОВОРЯ И НАДАЛИ ПОВЕЧЕ ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ПО ТОЗИ НАЧИН, КОЙТО ПРАВИТЕ СЕГА.
  • 13 Роза

    10 2 Отговор
    В днешно време да си учител ,е героизъм!За съжаление все повече пада авторитетът на тази професия и все по-малко са младите,желаещи да станат учители.Някога тази професия се ползваше с уважение,аз и до сега помня имената на някои от моите учители,които бяха достойни хора.Според мен,за да си добър учител,трябва да притежаваш две основни качества:да имаш солидни знания по предмета,който преподаваш,и да умееш да наложиш дисциплина в класа.Ако ти липсва едно от тези качества,не си за тази професия.
  • 14 Мнение

    13 9 Отговор
    Хайде стига вече. В тази държава само лекари и учители ли живеят? Като им увеличиха толкова пъти заплатите какво се получи? Нищо. Излизат напълно неграмотни ученици, родителите се разоряват с частни уроци, децата са немотивирани и т. н. Трябва ясно да се каже: Учителите са незаинтересовани, искат и получават големи заплати, но не им се работи. Същото положение и при лекарите. Затова мрем в коридорите и по стълбите. Те са свикнали с едно, че държявата и ние сме им длъжни, но те да не дават максимума от тях. Карат я яваш, яваш. Това е България и докато не започнат да си гледат работата така, както на Запад, нищо няма да се промени към по-добро. Обвързаност между заплата и резултати. Увеличават им заплатите, резултат никакъв. До кога така ще я караме?

    Коментиран от #20

  • 15 Ехе

    7 1 Отговор
    Частните уроци ги крепят,няма данъци.
  • 16 Шуши

    3 7 Отговор
    Единственият читав министър в този кабинет.

    Коментиран от #21

  • 17 Разпространяват ги келешите, които

    3 0 Отговор
    Агресират и снимат, те имат само права, знаят го и си позволяват
  • 18 7789

    5 0 Отговор
    Има лоши родители с лоши деца,но има и лоши учители,които нарочно смачкват децата.Късмет.А срещу агресията си има лесен начин като в Германия-ако детето беснее,бие се,нарушава часа,се праща 500 евро глоба на родителите и те взимат мерки.Просто е,просто трябват глоби за всичко лошо и ще се успокоят нещата.Удари по джоба и всичко ще се оправи,иначе ще е хаос и ще пишем и ще се ядосваме по форумите.
  • 19 Най-страшното в момента

    2 0 Отговор
    е, че правата и задълженията на учениците не са в приемливо съотношение. Превесът е към правата. А по отношение на родителите -там задължения няма /не ги виня тях, и аз съм сред тях/. Н оето обикновена ситуация - сигнал на родител срещу учител води до проверки, писане на обяснения, задействане на целия сонм контролиращи институции - и ако /в над 95% / се окаже несъстоятелен - нищо... Сигнал срещу родител, който се намесва групбо в работата на учителите и училището просто се подминава- ако изобщо има такъв. Случвало ми се е мама ,която помня като ученичка и познавам възможностите й, която трудно взе средно образование, да коментира "методиката" на едни от най-добрите колеги, доказали се с резултати, защото писали не най-високата оценка на детето й. А за учениците не са създадени адекватни условия за ангажираност и самоизява - и резултатът е ... Лош е Законът за просветата, а Правилникът за приложението му е просто отвратителен...
  • 20 Имаш ИЗВЕСТНИ основания

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    но бих поспорил за обобщението. Учителите са такива, каквито ги принуждава да бъдат нормативните документи и системата им
  • 21 29393

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шуши":

    Кое му е читаво, не се излагайте, това е един самонаправил се академик по пяна за бръснене, който няма никакви качества за министър, повтарям - никакви!
  • 22 За протокола

    2 0 Отговор
    Това недоразумение стана академик и вече може да си ходи. За повече от 8 месеца не сме чули нищо от него освен, че иска учебната година да започва 5 дена по-рано.
    В образованието е нужна сериозна реформа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове