4 Февруари, 2022 07:08 1 547 18

Завеждат дело срещу управителката на дома в Рояк

  • дома в рояк-
  • мъж-
  • андраник мхитариан

Медикът на Дома за стари хора отказа коментар по случая

Завеждат дело срещу управителката на дома в Рояк - 1
Снимка: Архив

Дъщерята на починалия в Дома за възрастни хора в село Рояк Андраник Мхитариан смята да заведе съдебно дело срещу управителката на дома и персонала, подценили състоянието на баща ѝ. Според Мариам Мхитариан, работещите в социалното заведение са проявили небрежност в грижите за възрастния мъж, което е довело до смъртта му, съобщи БНТ.

Дъщерята на Андраник Мхитариан пита защо никой не е повикал спешна медицинска помощ, след като в деня преди да почине, той е имал пристъпи и затруднено дишане, както твърди управителката на дома.

"Защо, когато му е оказвана първа помощ не се е стигнало до повикване на Бърза помощ, което би трябвало да следва след оказана първа помощ. Те нямат маски и други необходими апарати, за да могат да му помогнат", обясни Мхитариан.

Управителката на Дома за стари хора в Рояк обясни, дежурната сестра е тази, която преценява дали да се повика Спешна помощ. Дъщерята на Андраник обаче твърди, че според договора ѝ с дома, при здравословен проблем оттам са длъжни да се свържат с роднините.

"Никога не съм имала обаждане, нито за синините на баща ми, нито за голямата рана на главата му. Ние сме знаели, че татко е добре. Имахме информация, че има спречкване със санитарите. Не дава да се грижат за него, за сутрешен тоалет. Нито медицинските сестри са звъннали да кажат, че той се наранява, че е в такова състояние със синини", заяви жената.

Дъщерята на 67-годишния Андраник пита също защо лекарят, написал съобщението за смъртта му, не съобщил в полицията за синините по тялото и раната на главата. Според българското законодателство, ако причината за смъртта не е ясна, медикът може да откаже да издаде този документ. Лекари обясняват, че не винаги може да се посочи причината и тогава се подава сигнал в МВР.

"На практика, ако не е станало пред теб, ако един лекар отиде, трудно може да прецени и не може да е сигурен каква е причината за смъртта", каза д-р Иван Здравков, зам.-директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна

Медикът на Дома за стари хора отказа коментар по случая с мотива, че се води разследване. А Мариам Мхитариан продължава да търси истината за смъртта на баща си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    2 9 Отговор
    Не си истински българин, ако нямаш пред вратата стари обуща (подпетени), с които да одиш да си фъргаш боклука!
  • 2 Това

    7 1 Отговор
    си е типичен турски адет !
  • 3 Соня

    8 3 Отговор
    Знам за какво става въпрос, и мога да кажа, че грижите в тези домове са под всякаква критика. Моята майка която бее на 92 г. лежащо болна в ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ БОЛНИ ГР. БЕРКОВИЦА, почина от тежък инсулт. Аз не смогвах да нося дрехи, непрекъснато изчезваха. Няма достатъчно персонал. Говорят само за пари. Аз бях принудена да плащам на мед. Сестра за да съм сигурна, че що годе ще бъде гледана. На всяко мое ходене, а то беше често съм носела подаръци на медицинската сестра и на една санитарка. Директора е алкохолик, който по цял ден виси по кафетата, и нищо не го интересува.

    Коментиран от #7

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 7 Отговор
    Когато правиш нещо,като да оставиш Родителят си в Старчески дом е хубаво,ако можеш да Помислиш преди това,а не да ...се правиш на загрижен след това!колкото до синините...на възрастни хора изчезва колагенът от кожата и когато се допрат до нещо е напълно реално да получат голяма синка.Нали понякога наблюдавам това по тъща ми.не дай...Котаракът да я резне леко и зараства много по бавно.това са реалности.Не казвам,че гледачи в старчески дом не изкарват преживяванията си върху тях,но трябва да се има и написаното от мен!Какво очаквате,като не си гледате родителите???

    Коментиран от #6

  • 5 Много загрижена дъщеря -

    6 8 Отговор
    изоставила баща си в старчески дом и дълго време не го посещавала.
  • 6 кукувица

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хората си дават родителите в дом за да се грижат за тях, това става срещу заплащане. След като си поел ангажимент да гледаш този човек срещу определена сума, както ти очакваш всеки месец парите,така и ще се грижиш . По твоята психична логика,аз като си оставя детето на детска градина да очаквам да се гаврят с него там. И после ревете,че ви бият.Ами малко ви е. Само лопут на такива като вас,вие само от този език разбирате

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Д-р Хаус

    8 5 Отговор
    На практика когато го е оставила в старчески дом, дъщеря му му е издала смъртна присъда, така че сега трябва и срещу себе си да повдигне обвинение. Всеки знае, че тези домове са просто места за умиране, а не за грижи на възрастните. Нерядко възрастните ги бият, връзват и упояват, за да не развалят рахата на персонала..
  • 9 българка

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да си":

    Цяла Европа си дават родителите в домове за възрастни хора и на никой и през главата му неможе да мине да се отнасят нечовешки там. Хиляди българки сме там и им чистим, сменяме им памперсите....
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "кукувица":

    Тогава ,какво искате и какво се кокошините.Не виждате ли физиономиите на тези дет ви лекуват и се водят ПросТТТфесори.какво очаквате тези дет се грижат за децата ви и родителите ви,да имат поглед на шахматни шампиони,ли???това,че сте дали пари е да си изкупите грехът пред вашето съзнание!!!Ако имахте съзнание нямаше да ги дадете.същото е и с децата.Макар за децата мнението ми е,че трябва да се събират с други деца.Все пак след време ще живеят в -Общество!Ако бе хубаво децата на кралицата и на царя в коя детска градина са ходили ,да ми споделиш.....

    Коментиран от #11, #15

  • 11 кукувица

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Психичното ти състояние не отговаря на нормален човек, посети специалист,обществено опасен си..... Ако всеки един от нас беше Крал или Цар и нашите деца нямаше да посещават детски градини. Но за разлика от Краля и Царя ние трябва да си осигурим материалните нужди ходейки на работа. Не случайно големи предприятия имат и детски градини за удобство на деца и родители. Но ти едеа ли ме разбираш какво пиша, затова по добре се лекувай

    Коментиран от #16

  • 12 Посетител

    6 0 Отговор
    Много отдавна трябваше да се започне разследване! Прекалено често се случват "инциденти" с настанените в тях!
  • 13 Диана

    5 1 Отговор
    Според мен, жената е напълно права да се съмнява в диагнозата и причината за смъртта на баща си! Имам опит по старческите домове в чужбина и съм свидетел на такива ужасяващи случаи там, че въобще не се съмнявам във възможността мъжът да е починал при инцидент или поради неповикване на линейка НАРОЧНО! Въобще, тези старчески домове у нас нямат никакъв контрол - близките трябва да контролират какво става там просто задължително..Никога не оставяйте там хора за дълго без да ги навестявате често!
  • 14 ВАНЯ

    4 1 Отговор
    ДА ТЕЗИ ДОМОВЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ У НАС СА МЕСТА ЗА УМИРАНЕ. ТОЧНО ТАКА. МОЯТА ЛЕЛЯ БЕШЕ В. ДОМА В ГР. БЕРКОВИЦА, И НЯКАКВА САНИТАРКА И БЕШЕ КАЗАЛА, ЧЕ СА ОСТАВЕНИ ТАМ ЗА ДА УМИРАТ ПО БЪРЗО. АБСОЛЮТНА ИСТИНА. ТАМ МОРГА.
  • 15 хасане

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    когаш ше станеш кьор ?
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "кукувица":

    напълно си заслужаваш -участа!Не може мозъчето ти да проумее,но може първосигнално да обижда.....по добре ли се чустваш,като се .......из...ра словесно???
  • 17 mojo

    1 0 Отговор
    Тази жена ще я разкатаят , а отявлени мошеници , крадци , далавераджии и лъжци като ББ и ДПеевски са на свобода и продължават да вилнеят на воля с цялата си наглост и лицемерие на недосегаеми полубогове-полухора ! Това справедливост ли се нарича ?
  • 18 ежко БЕЖКО

    1 0 Отговор
    Имам въпрос ? Бат Бойко кой ще го гледа като остарее ? Щото сега сам го раздава , като куче , в Банкя ! А може при някоя от изчуканите миски да отиде. Дори къще им купуваше , по-големи от старчески дом даже !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове