4 Февруари, 2022 10:52 727 11

Експерти: Общините да могат да сключват дългосрочни договори за ток

  • ток-
  • скъп ток-
  • електроенергия

Да намалим износа на ток също е абсурдно

Експерти: Общините да могат да сключват дългосрочни договори за ток - 1
Снимка: Нова ТВ

Енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков коментираха в студиото на „Здравей, България” по "Нова телевизия" критично високите цени на електроенергията и синьото гориво у нас и възможните изходи от ситуацията.

„Да се премине на регулирания пазар на ел. енергия за небитови потребители би било близко до абсурда. Да намалим износа на ток също е абсурдно. Би могло да се направят дългосрочни договори, за да има предвидимост, особено за общини и общински предприятия”, смята Васко Начев.

Според Еленко Божков въвеждането на мораториума е довело до лоша репутация на България в Европейския съюз. Това решение можело да върне небитовите потребители на регулирания пазар.

Експертите са категорични, че цената на синьото гориво у нас може да се регулира като се въведе реална конкуренция на „Булгаргаз” - частни компании могат да дадат по-добра цена за внос на газ.

„Още през 2017 г. беше ясно, че ако „Булгаргаз” не промени поведението си на пазара, той ще бъде изхвърлен”, каза още Начев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    13 0 Отговор
    Стига клатене на народа.За цената на тока от производителя до потребителя са се закачили много маймунки на клона............................

    Коментиран от #4

  • 2 бррр

    9 0 Отговор
    Е как само за общини и общински предприятия?
    Частния сектор дето реално плаща данъците и издържа тия общини и общински предприятия да го дха ли пак?

    Коментиран от #10

  • 3 Българка

    5 2 Отговор
    Платените червени клакьори се изказаха. Ясно е, че защитавате червената енергиина мафия. Защо да е абсурдно, държавата да се намеси в ценообразуването на тока? Друг е въпроса, че просто Киро не желае да се намеси. Щял да подпомага закъсалите общини "на парче", трябвало само да му дойдат на крака, да паднат на колене и да целуват ръка като на Дон Корлеоне. Нещо подобно каза преди малко в НС.
  • 4 бай Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "случаен":

    А за ромите от махалите няма режим на тока там светят уличните лампи и през деня.НЕЗАКОНЕН КВАРТАЛ,НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ,съответно кой плаща осветлението,АЗ,ТИ,НИЕ ВСИЧКИТЕ съвестни граждани.ДО КОГА БРЕ.
  • 5 бббб

    7 0 Отговор
    В момента ни е застрашена националната сигурност и е време да се спре изкупуването на ток от соларни панели, вятърни централи, ВЕИ- та и други , които са на хранилка на целия български народ!! НЕ МОЖЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ ТОК, В МОМЕНТ НА ТАКАВА УЖАСНА КРИЗА !!
  • 6 Българка

    4 1 Отговор
    Защо не се споменава, че в това интервю Божков каза, че цената на тока може да бъде намалена за регулирания пазар/ за битовите абонати като се увеличи дела на евтината енергия от АЕЦ за сметка на по-скъп друг. Това не се прав, защото АЕЦ е държавен и формира свръх печалби. Тук не става въпрос само за 10% данък печалба, а за разпределение на дивиденти/ печалба, които отиват в хазната
  • 7 чичо Митко

    1 3 Отговор
    Спасението се нарича ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тука е така

    2 0 Отговор
    Казва се съхранение на държавата,национален приоритет на държавата е националната сигурност и в случая цената на тока.Не може пазара да е водещ в такива случай!
  • 10 Калин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "бррр":

    На Общините и най -вече "Горкият " Частен Бизнес вече от една година му е платено и плащано през постоянно завишените цени на стоки и услуги. Всичко го отнася обикновения платец потребител защото плаща всеки ден все по-високите цени . Още когато се чу масово , а и преди това "бизнесите" бяха започнали да вдигат цените на всичко . След това клента разбра защо било ,но то не бе започнало реално. Говоря за цени от януари 2021 до сега . Кое не платихме- първо скъпото жито / то пък и врабче да хвръкне в Танзания все си се вдига / хем е с ниско ДДС на гориво и т.н. облаги като осигурен пазар и субсидии за надраната земя , а не за количество готова продукция. От там и всичко друго щото и аз да видя ,че ще купувам смески за отглеждани животни 3 пъти по-скъпо и аз ще искам за кг.месо тройна цена. Всичко ревна за обезщетения и помощи нищо ,че никой не го е карал да строи 10 етажен или три етажен хотел. Ми нали велики частници и до вчера ,та и днес не може да говори с тях простолюдието. Щото знаем кой може да има хотел на първа линия и с кого е свързан. Та тези миултимилионери за 30 години изведнъж ревнаха и за помощи от най-бедния народ в Европа щото видиш ли щял да фалира и нямало да работи ? Ми недейте Ве -ние ще ходим на палатаки и каравани. Нали си направихте и преди поредната криза цените 100 лв до 100 евро на вечер и една малка водка,кафе и безалкохолно 15-20 лв . Хайде сега ,един път БГ.Бизнесмен малко да повърне . Няма трагедия за Вас имате натруп
  • 11 Колъо

    0 0 Отговор
    " Да се премине на регулирания пазар на ел. енергия за небитови потребители би било близко до абсурда. Да намалим износа на ток също е абсурдно. " ДА , Цял свят знае къде е Абсурдистан и ни трябват управленци с хъс и грижа за произвеждащия човек платец умеещи да се справят с Абсурди . Лигльовци и крадци с костюмчета като предишните 30 години не вършат работа и единствено могат да задълбочат абсурдите . Най важния от тях е Изчезване като Нация или пълната подмяна с всякакви други стига да са по-неуки ,лесно управляеми ,гладни за да работят за едната храна и да избират лесно каквото върхушката им каже. Вижте Ни без война или природни катаклизми и бедствия. Най, най ,най -Убити по пътищата ,самоубити , болните си мрът от години с много , пенсионери самотни из къщите ,празни и заличени села и малки градове , проспериращи махали с етнос защитавана от закона и бонуси за развъждането им въпреки ,че той не признава държавата изобщо. Целта ни всички да легнем еднакво бедни и в невъзможност да се самоиздържаме ,чакайки на помощи защото сме давали цял живот за другите ли е ? Шепа богаташи с администрация държавна и 5 , 5 милиона на помощи . Това ли Ви е целта на Демокрацията Абсурдистанска ? Ама и Абсурда Ви не е като на хората .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове