4 Февруари, 2022 23:00 1 985 18

Мартин Димитров: Контролът ще пада върху големите компании, не върху фризьорките

  • мартин димитров-
  • демократична българия-
  • ддс

Решението на високите сметки за ток, парно и газ са диференцираните ДДС ставки, посочи икономистът

Мартин Димитров: Контролът ще пада върху големите компании, не върху фризьорките - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия, обяви по-рано министър-председателят Кирил Петков. Според депутата от "Демократична България" (ДБ) Мартин Димитров не е възможно да получим по-малко средства, но са възможни забавяния по конкретни проекти.

"Проблемът е, че толкова голямо забавяне се натрупа, че вече сме на етап, когато трябва всичко да бъде направено по най-бърз начин. Дано корекциите, които окончателно са направени, са достатъчно добри. Това ще си проличи от оценката, която сега ще бъде направена от Брюксел", обясни икономистът в студиото на "Денят ON AIR".

По време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси Димитров отправи въпрос към финансовия министър Асен Василев относно големите производители на алкохол и цигари. По думите на депутата от ДБ, финансовият министър е дал обещание да изпълни реформа на "Реформаторския блок" от 2015 г., чрез която контролът ще бъде фокусиран върху големите компании, а не върху "фризьорките и продавачките по пазара".

"Резултатът ще бъде значим. Първо, хората ще видят справедливост – че не се занимаваме с фризьорките, продавачките, не тормозим малкия и среден бизнес, а основният фокус на контрол отива върху големите производители. В момента хората казват, че за разните администрации е много по-лесно да тормозят малките, защото не е страшно. И се оказва, че има големи компании, които през годините са останали извън радарите и на данъчната администрация, и на митническите органи. Ето това трябва да променим", подчерта Мартин Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът в студиото смята, че мораториумът върху цената на тока, парното и газа не е ефективен начин за справяне с енергийната криза. Решението според него – диференцираните ДДС ставки.

"Като сме дали с временен характер това да го има при ресторантите и книгите, защо да го няма при тока, парното и газа?! Искам и призовавам някой да ми обясни защо за едните сектори го има, а за други го няма. Не виждам логиката. Част от нашите партньори смятат, че няма нужда от такава мярка, но ако видим, че ценовите условия са трудни за преодоляване – ето ви решението", посочи депутатът от ДБ.

Според Мартин Димитров няма да има основания за повишаване на цената на тока, парното и газа при въвеждане на диференцирани ДДС ставки. По отношение на газовия интерконектор с Гърция той е категоричен: "2022 г. този проект трябва да бъде окончателно завършен."

"Точно сега в тази криза ни трябваше най-много тази газова връзка и я нямаше. Имам категоричен ангажимент от министъра на енергетиката (Александър Николов, б.р.). Поискал съм от него и той ми е обещал да има ежеседмично отчитане какъв е напредъкът", сподели икономистът.

Той подкрепя наложения финансов контрол върху общините, преди те да получат компенсации заради скъпия той. "Когато си мислят, че никой няма да ги провери, си правят каквото си искат!", изтъкна депутатът от ДБ.

Относно дефицитът в бюджета за 2022 г. Мартин Димитров увери, че той ще е под заложените 4,1%. По думите му, тенденциите в икономиката са по-важни от номиналните стойности и дефицитът за 2023 г. ще бъде около 3%, като от ДБ ще настояват и за по-малък процент.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирчо вземай Асанчо и бегайте от тука,

    6 7 Отговор
    оти че играе сопата!
  • 3 неполиткорект

    9 5 Отговор
    Тия ще ни уморят за отрицателно време!

    Коментиран от #11

  • 4 майката на костов

    8 5 Отговор
    Кой го интересува мнението на един соросоиден екскремент! USA екскремент, алчен и нахален!
  • 5 Почтен

    7 4 Отговор
    Логото на Бюджет 2022 е "КРАЖБИ, ГЛАД, СТУД, МОР, МИЗЕРИЯ И РЕКОРДЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ"
  • 6 петър

    5 1 Отговор
    Само, че говорителят на ЕК каза, че нов план не е постъпвал, а е първоначално внесения от Пеканов от октомври 2021 г. Хайде сега да видим къде е истината и ще се намери ли мисирка, която да попита за това? Много ме съмнява :)

    Коментиран от #10

  • 7 На баня в Банки

    3 5 Отговор
    Аз ви рекох да си отваряте очите и да не се хващате на телефонни измамници от "етнически произход", ама вие си правехте оглушки. Сега като влязохте в киреча, никой не може да ви помогне, щото тая башибозушка банда мошенници, начело с Кирчо Папура и Асанчо Кокорев така се отприщиха, сякаш стадо гладни и бесни бикове. Сега мога да ви кажа само "Бог да ни е на помощ!"
  • 8 ПРОМЯНАТА ИДЕ-Е-Е

    4 3 Отговор
    БЕГАЙТЕ, НАРОДЕ, КОЙ КЪДЕ МУ ВИДЯТ ОЧИТЕ!
  • 9 хехейе

    4 3 Отговор
    Винаги така ще го запомня, бодър, весел и ухилен , като на първият ни гейпарад! Сега е малко остарял и бърка в USA кацата с вазелин дълбоко, но си остава един мерзавец, роден бг мерзавец, готов за пари да продаде и и.костов!
  • 10 Тъй ли?

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "петър":

    Ти между внесен план и внесени корекции по плана правиш ли разлика?Планът не може да се внася два пъти!Внася се и после това,което не се харесва на комисията в Брюксел,му се прави преработка(корекция).Ама то пуста гербаджийска простотия....то туй не го казвам аз,каза го тоз,на който му целувате ръката по адрес на собствените си избиратели....мъка,мъкааааа....
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "неполиткорект":

    ааа... няма ривете ся, избрахте си ги, нали скачахте по площадите, и оня със юмручето го вдигаше, хак да ви е на всички ся , сърбайте си попарата
  • 12 Щото

    1 2 Отговор
    Всички останали в сивия сектор.
    Фризьорки, козметички, техници, бояджии, дизайн.Колко изкарва една маникюристка на месец.
    Повече от 3000 лв заплата, но данъци 00000.таксиджии ,данъци 000000 и т.н.Дори чистачката Пенка в София изкарва на черно 1000 лв за по -два часа работа по апартаменти.Данъци 00000.А идиотите, ще бачкат на трудов договор, ще плащат данъци и накрая ,ще им сложат таван на пенсията, за да има пари за пенсиите на всички по -горе, дето цял живот работят без да плащат данъци
  • 13 Подмяна

    4 0 Отговор
    Мартин само говори и не провежда никаква дясна политика. Смее се на комунистите че харчели за бедните, а не вижда ли такива десни като него какви пари сипат на така наречения бизнес. Леваци са това СДС.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Георги

    1 2 Отговор
    Лъжи лъжи и пак лъжи.Нали нямаше да тормозят малкия бизнес а само със нас ни съсипват и ни направиха сама да си говорим.Махаите се и вие измисяри
  • 17 KOS

    2 0 Отговор
    соросоиден екскремент! алчен и нахален!
  • 18 Петър

    2 0 Отговор
    Този, като другарите му от ДБ, добре се изхранва от години в политиката без да е направил нищо значимо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове