Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 13:10 1 363 35

Икономист от КНСБ: В Бюджет 2022 няма политика по доходите

  • кнсб-
  • политика по доходите-
  • инфлация

Според Костов минималната заплата от 710 лв. не е достатъчна, защото инфлацията набира сила

Икономист от КНСБ: В Бюджет 2022 няма политика по доходите - 1
Кадър Нова тв

Защо и докога всичко ще поскъпва и най-вече можем ли да си позволим новите цени на пазара. В студиото на „Събуди се” по Нова тв темата коментира главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той определи настоящата година като уникална заради това, че през нея ще имаме четири бюджета.

„Издръжката на живот на едно домакинство и един работещ нараства доста повече, отколкото преди. Нещата не стоят никак добре и аз вече започвам да се притеснявам за ролята на правителството. Говорим от половин година, че доходите трябва да нарастват, но не сме го видели”, заяви той.

Според Костов минималната заплата от 710 лв. не е достатъчна, защото инфлацията набира сила. „2/3 от хората не получават средна работна заплата. По този същия начин 2/3 от хората - тяхната лична инфлация е двойна, тъй като те потребяват стоки и услуги, които нарастват много повече и реалната им покупателна способност намалява, защото доходите не растат”, уточни експертът.

По думите му в Бюджет 2022 няма политика по доходите, с изключение на минималната заплата. „Този ръст на минималната заплата е недостатъчен, защото не покрива 50% от средната заплата”, добави Костов. На въпрос имаме ли възможност с доходите към днешна дата да покрием инфлацията, той отговори: „Не. За първи път от 10 години българският работник на минимална заплата загуби реална покупателна способност”, заяви още икономистът.

Според него сега не трябва да се гонят европейски стойности във възнагражденията, а да се компенсира загубата. „В бюджетната сфера няма нито един лев за ръст на заплатите, извън педагозите”, добави Костов и посочи, че от КНСБ имат много критики към държавната сметка за тази година.

Експертът заяви, че един работещ човек трябва да взема малко над 1 400 лв. брутна заплата, за да живее добре. „Според данни на НОИ около 2/3 от хората не взимат тази сума. Най-ниската заплата е в Благоевград, а най-висока е в столицата”, коментира икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    6 8 Отговор
    Да питаме тоя икономист, защо 32 години е лошо е при бай Тошо немаше лошо?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БОЛШЕВИК

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "МИУИ ВАНИУИ":

    Преди 32 години разтурихме една прекрасна райска градина, сега когато всичко е пустиня все се намират тарикати които искат да ни оправят!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Е то

    7 0 Отговор
    Има ли смисъл, техните са подсигурени !
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    а кой има ПОЛИТИКА по ДОХОДИТЕ кражби лъжи лъжи кражби герб не се ли накрадяха за 12 ГОДИНИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А този какво иска

    7 5 Отговор
    Да се раздават пари със самосвали и да се помпа инфлацията ли? Както бе казал бившия зам.финансов министър Любомир Дацов , така се гаси пожар с бензин!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 морков

    7 0 Отговор
    умориха ни от ;грижи ; , и все отварят вратата на хладилника за да си вземат за тях
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Защото са червени

    4 4 Отговор
    45 г. планова икономика с три "непланирани" фалита, разграбване на богатствата ни от Москва и редовни версии към приятелските страни от Третия свят... 32 г. преход, престъпна приватизация от мутри, олигарси, ДС и бивши партийни функционери... разграбване на здравната каса и осигуряването... година и нещо платени протести и целенасочено дестабилизиране... няма как да имаме стабилна основа за високи доходи. Накрая фойдоха едни неканадци, които са некадърни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нане

    2 1 Отговор
    тия де се пъхат между шамарите?
  • 16 Православен христианин

    3 0 Отговор
    България трябва да спре да е поробена!
    До 2025 трябва да има оправия!

    Коментиран от #21

  • 17 Ъхъъъ

    5 2 Отговор
    Ама разбира се вие от КНСБ всичките разбирате от бюджет, особенно когато лапате по много. Ненужни долни кърлежи получаващи над 10 бона заплата за нищо правене
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дар от БОГ

    0 0 Отговор
    Хора които твърдят, че аз съм вреден човек, нека тогава да докажат своите твърдения !
    Какво ги спира ?
    Хаха

    Коментиран от #33

  • 20 мой

    3 3 Отговор
    Факти, моля ви направете бутоните плюс и минус на коментарната секция малко по-големи и лекичко ги отделечете един от друг, че с дебелия палец без да искам няколко пъти одобрявам коментари на някакви герберастки тролове и после не мога да коригирам. Благодаря.

    Коментиран от #22

  • 21 Ей!

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Православен христианин":

    ХристиЯнин се пише!!! Научете го тоя правопис!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 U2U2U2

    5 3 Отговор
    Какви синдикати, какви пет лева! Лапачи и подмазвачи! 12 години се бяхте снишили, ходехте като кученца подир ТИКВАТА, белким ви подхвърли някой кокал! Сега изпълзяхте от дупката, па и акъл давате, лицемери ненаяли се!
  • 25 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 1 Отговор
    Кога по-голямото част от хората в БГ ще го разберете държавата не произвежда, ДЪРЖАВАТА само ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ. Работата на справедливата държаната е най-вече да направи така, че да няма "богоизбрани" и привилегировани свръхогаташи и мизерстващи свръхбедняци. И да се намалява паричното и имуществено неровенство между хорота. Правилният подход, е политика по доходите става не чрез бюджета на държавата. А да става през правилни ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА и СОЦИАЛНА ПОЛИТИКИ/ЗАКОНИ/. Така щото по-богатите да плащат повече осигуровки и данъци от обикновените хора. Бедните да плащат да по-малко данъци и осигуровки. И мизерстващите да не плащат данък доход. Бюджета е следствие, а не инструмент за социална справедливост.

    Според мен е мало..умно и лицемерно държавата в лицето на богатите управляващи политици и бизнесмени/РАБОТОСАТЕЛИТЕ-РОБОВЛАДЕЛЦИ/. Да взимат най-голям дял от доходине на най-бедните чрез ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНАТА система и обществените поръчки. И да твърдят, че у нас ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНАТА тежест била ниска. Защото данък доход бил плосък и нисък, като премълчават, че осигуровките И ДДС са 2-3 пъти по-високи и РЕГРЕСИВНИ.

    Мало...умно или нагло е да взимаш чрез осигуровки и данъци над 52% от доходите на бедняците. Да хвърляш прах в очите на бедняците, като връщаш 5%-20% от взетото като социални помощи и пенсии. А останалото да си разделят няколко хиляди мошеници хфлитико-бизнесмени. Така щото да взимат за себе си хиляди пъти повече богатство отколкото

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Въпрос с повишена трудност

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "БОЛШЕВИК":

    Риския цар и Сталин са виновни, че "са ни освободили" през 1878 г. и 1944 г. Ако не го бяха направили сега щяхме да живеем като турците или още по-добре като германците. Като германските пенсионери щяхме да ходим на почивка в Палма де Майорка и на ски в Австрия и Швейцария. Вместо като сега да сме крепостни селяни на московците от ГАЗПРОМ, Лукоил, Росатом ... И техните лакеи внуците и правнуците на партизаните комунисти/разбойници и бандити обиращи селски мандри, магазини и разстрелващи селски кметове. Като на Тиквеника дедо му кмета, убит от комунистите. Макар, че не му вярвам на тази лицемер. Щом е станал гавазин на Тодор Живков, по-скоро е било обратното. Дедо му е бил не кмет, а от комунистическите гавази, които са правили така, че кметовете да изчезват./.
  • 31 КНСБ Пародия на Профсъюз!! Лична

    3 2 Отговор
    Собственост на Борисов и партия ГЕРБ!! МАРИОНЕТКИ!!
  • 32 Haho

    2 0 Отговор
    Oт каде го намирате тоя олигофрен.
  • 33 ****

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дар от БОГ":

    Вредителите се обезвреждат!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 6969

    0 0 Отговор
    При бокото имаше ли или тогава (тихо простак командва споровете са излишни профсъюзите ги нямаше никакви)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове