Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 19:55 1 242 16

Гьоков в Стара Загора: БСП отвоюва социален бюджет

  • георги гьоков-
  • бсп-
  • социален бюджет

Най-социалният бюджет за последните 12 години е бюджетът за 2022 г., каза министърът

Гьоков в Стара Загора: БСП отвоюва социален бюджет - 1
Снимка: БСП

„Около 600 000 деца ще бъдат подкрепени с месечни помощи до завършването им на средно образование. От 1 април тази година се увеличава размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 650 лв. на 710 лв., което беше 380 лв.“, каза Иван Ченчев, който е председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и е член на Комисията по културата и медиите. Министърът на труда и социалната политика Гьоков, зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев и депутатът Момчил Ненов представиха актуалните теми, стоящи пред обществото и политиките, за които партията настоява в коалиционното управление.

„БСП винаги е настоявала за засилване ролята на държавата и връщане на тази на социалната държава. Нашата политика е последователна. Парите за младежите, за децата и за спорта са нараснали десетократно. БСП има най-много мерки за подкрепа на младите хора, от тази година ще са безплатни за родителите детските ясли и градините“, каза Иван Ченчев. По думите му бюджетът на националните медии е драстично увеличен спрямо миналата година. За него тези срещи, които партията реализира, са твърде полезни и те ще продължат.

„Най-социалният бюджет за последните 12 години е бюджетът за 2022 година. Около 20 млрд. лв. са за социална политика, социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо м.г.“ Това каза социалният министър Гьоков и член на Изпълнителното бюро на БСП пред Областния партиен съвет в Стара Загора.

„Няма по-ниска пенсия в момента от тази, която възрастните са получавали в началото на декември. Това е без Ковид добавката, която беше намалена, но за първите 6 месеца на тази година е предвидено изплащането на допълнителните суми на всички пенсионери в размер на 60 лв. От 1 януари до 30 юни тази година минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. От 1 юли до 31 декември се увеличава на 392,57 лв. Запазва се максималният размер на получаваните пенсии. От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 6,1% . Средният размер на пенсията на един пенсионер се предвижда да достигне 573,76 лв. Нарастването е 13,4 % спрямо 2021 г. Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3 на сто през 2022 г.“, заяви социалният министър.

По думите му увеличава се и минималната работна заплата от 650 на 710 лв. Увеличават се месечните семейни помощи за деца и доходният критерий. За отглеждане на дете до завършване на средно образование семействата ще получават: за едно дете - с 10 лв. (от 40 лв. на 50 лв.), за две деца - с 20 лв. (от 90 лв. на 110 лв.), за три деца - с 30 лв. (от 135 лв. на 165 лв.) и за семейства с четири деца - с 30 лв. (от 145 лв. на 175 лв.). От 1 април се променя и минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 12,00 лв. на 18,00 лв., а максималният дневен размер се запазва на 85,71 лв.

„БСП в качеството си на съуправляваща партия има възможността да реализира визията, която в продължение на години защитаваше в опозиция. Активната социална политика и заложените мерки, особено тези в помощ на младите семейства, са насочени и към решаване на демографските проблеми на България. Настоящите кризи са в резултат на дългогодишната дясна политика в управлението, на тежката обстановка, създадена и от трите световни кризи - енергийна, здравна и глобалното противопоставяне“, каза Момчил Ненов, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика и на Комисията по политиките за българите извън страната.

Социалистите приветстваха идеята за разговори по всички актуални теми в страната и считат, че министрите и депутатите трябва да провеждат срещи с гражданите, защото голяма част от българските общини не представят истинските факти пред обществото. БСП ще продължи обиколките из цялата страна, обявиха министърът и депутатите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цфдр

    11 1 Отговор
    Koe му е социалното на бюджета, бе? Че раздадохте милиарди на чиновниците ли? А на пенсионерите подхвърлихте едни трохи, че даже имотите им ще проверявате, за да дадете пари до линията на бедност. На чиновниците проверявате ли имотното им състояние, когато им раздавате милиарди да си клатят краката под бюрата? И се хвали!
  • 2 Бугарин

    5 1 Отговор
    Бкп краде и лъже ,другото си е реклама ,типична Българска черта.
  • 3 пенсионер 1

    8 1 Отговор
    Гьоков стига лъжи!Оставка!
  • 4 Стефан

    8 2 Отговор
    Този министър няма ли елементарно чувство за реалността? Отново пълни глупости! Не се ли усеща поне малко? Той като не разбира от нищо, няма ли екип? Що за щуротии говори?
  • 5 Добри

    8 1 Отговор
    С тоя министър БСП окончателно се закопа! Защо лъжете за пенсиите? Търсете си други избиратели!
  • 6 Николай

    6 1 Отговор
    Некомпетентност, съчетана с наглост и безхаберие!
  • 7 Ваня

    10 0 Отговор
    Очаквам да оправите бъркотията с преизчисляването на пенсиите от декември! Не ни залъгвайте с абсурдните 6%! Като спрете 60лв от юли и увеличите една пенсия от 600 лв, се получава 636 вместо 660лв, взимани дотогава. Пак ще взимаме по-малко. Наемете си математици, стига са се правили на вирусолози.
  • 8 Членове на БСП

    5 1 Отговор
    Събрали са се една пасмина и то къде в залата на БСП В Стара Загора, но не да обсъждат как да се подобри положението на народа, а как всичката тази червена пасмина които присъстват там къде да бъдат назначени на хубави и високоплатени постове..Раздават си постове на своите" кадърни "кадри. А какви кадри има само в БСП Стара Загора. Танцьорки, носачи на чанти, броячи на конференции, любовниците пък са на почит, старите чанти също все още са вървежни, абе кадри да искаш.
  • 9 Мим

    9 1 Отговор
    Специално пенсионерите са безкрайно разочаровани от тях.Преди да поемат властта ,обещаваха големи работи.Щяха да преизчисляват пенсиите на база 2019-20 година,но като взеха властта забравиха това си обещание.При това полижение и пенсионерите ще ги забравят при следващи избори...0

    Коментиран от #12

  • 10 ФАКТИ

    1 5 Отговор
    БСП Е ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА ЕТ ИЛИ ОТКРОВЕННИ ГРУПИРОВКИ.ФАКТ.

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "ФАКТИ":

    Ако тази партия продължи в същия дух да забравя обещаното, ще стане една от партиите, забравени от хората. Нали уж е социална? Нещо социално в политиката им?
  • 12 Цената

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мим":

    Ами аз съм един от тези дето ще ги забрави.Разочарован съм ,че забравиха обещанието си за преизчисление и следващия път за тях няма да гласувам..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ФАКТИ":

    Така се създава верен пролетарски електорат, който "всичко дължи на партията".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове