7 Февруари, 2022 12:38 1 714 40

Гечев: Енергетиката ни е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия

  • румен гечев-
  • енергетика-
  • жертва-
  • сблъсък-
  • сащ-
  • русия

БСП настоява за реализиране на проекта "Белене", казва политикът 

Гечев: Енергетиката ни е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия - 1
Снимка: NovaNews

Тепърва ще става ясно какво се крие зад казуса "Булгаргаз", но едно е ясно - зад случващото се в родната енергетика прозират чужди геополитически интереси. Това каза в ефира на "Твоят ден" Румен Гечев от БСП.

"Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия. Управляващите през последните години ни докараха до там, че да трябва да понасяме щетите от това противопоставяне. Кой ни е виновен, че провалихме "Южен поток"? Кой е виновен, че предишните управляващи нарушиха договора с Гърция и забавиха интерконекторната връзка?", коментира той и добави, че е нужно България да заеме по-трудова и ясна позиция във връзка с геополитическото напрежение.
Гечев обърна внимание и на темата за "Белене". БСП настоява проектът да се реализира, добави той.

"Проектът присъства в коалиционното споразумение и касае нови ядрени мощности. Развивайки ядрената енергетика, България ще може да усвоява и европейски средства. Реакторите в Белене стоят в калта, а можеха да донесат стотици милиарди приходи, особено при тези цени на тока. Нямаше да имаме и такива цени на електроенергията в страната, а щяхме да печелим. Но ГЕРБ държат двата сандъка с реакторите, където са вложени 3 милиарда лева. Няма друга такава държава", коментира още Гечев.

По думите му, ако БСП не срещне подкрепа за проекта "Белене", партньорите от управляващата коалиция ще трябва да обяснят доводите си против. Темата обаче няма да бъде причина за разпад на коалицията, категоричен е Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв Сащ бе умник

    15 35 Отговор
    От сащ ли пазарим газ. Лукойл американски ли е. Нашите продажници им позволиха да станат монополисти в България. Да не плащат данъци. Да спекулират с цените и количествата. Виновна е единствено Русия.

    Коментиран от #35, #38

  • 2 Грульо

    44 8 Отговор
    "Гечев: Енергетиката ни е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия"

    Плюс предателството на управляващите, дето изпълняват указанията на САЩ в наша вреда.

    Коментиран от #40

  • 3 безумие

    39 11 Отговор
    Стига глупости! САЩ и Русия са ви виновни! Международното положение, Гришата, кишата... Изнасяте ток, закривате реактори, не строите Белене, после друг ви е виновен.
  • 4 зеленчук

    36 1 Отговор
    енергетиката ни е заложник на крадливи държавници ,които търсят защита за престъпленията си от всички страни като плащат % от накраденото от собствения си народ
  • 5 Ivan

    14 18 Отговор
    Този .диот, крете н и некадърник за се скрие някъде, защото е за затвора. Със Жан Виденов са преподаватели вместо да тъкат нара 20г.
  • 6 Този е известен

    17 9 Отговор
    С банките през 90 те .Жалка изрезка
  • 7 Госあ

    14 2 Отговор
    Ако въпроси като енергетика, индустрия, здравеопазване, земеделие и данъчна политика не ви разделят, кое ве ? румба ? Комисионните ?
  • 8 НЯКОЙ

    16 1 Отговор
    Много са поводите да бъде Борисов и неговите прислужващи за национално предателство, освен за заемане на управленски постове при явна некадърност!
  • 9 Iwan

    13 19 Отговор
    Русия ни е виновна, защото ни смята за нейна колония. Погледнете паметниците и имената на улиците в центъра на София, просто един колониален град. Ако сте чужденец и за първи път идвате в България, какво ще си кажете.
    Тези са лакеи на руснаците. Във всичко сме пълен смях.
  • 10 Харесвам 🎃, само сготвени

    15 4 Отговор
    Глупости! Енергетиката е жертва на К О Р У П Ц И Я и ЗАВИСИМОСТИ. ГЕ.П, ДЪПАСЕ и прокуратурата са плод на инволюция и отрицателен подбор. Инфантилни нарциси,облечени в безконтролна власт, са съсипали и изтрили държавите си от географската карта.
  • 11 Стига вече

    13 9 Отговор
    А исландската енергетика защо не е жертва? Защото е суверенна държава и 85% от енергията и е от независими и чисти възобновяеми източници.
  • 12 селтак

    10 10 Отговор
    Народен представител от БСП в три парламента, вицепремиер и министър на икономическото развитие в кабинета на БСП с премиер Жан Виденов (26 януари 1995 г. – 12 февруари 1997 г.), довел България до икономическа катастрофа, изразяваща се в крах на банковата система, хиперинфлация, хлебна криза и стопяване на спестяванията на населението. Да се знае кого избрахте!
  • 13 240 ай дука живот си живеят тука

    16 2 Отговор
    Аз мисля,че е жертва на корумпираните ни политици, в това число и на господин Чекмеджан.
  • 14 Обесен Язовец

    15 4 Отговор
    Напуснете коалицията бе Румба. Що ни занимаваш с кухи фрази, дето си ги знаем. Пък и теб те знаем и Румен Овчаров също!
  • 15 По-скоро

    15 0 Отговор
    е жертва на продажните ни и некадърни политици

    Коментиран от #27

  • 16 Бамбука

    12 4 Отговор
    Защо не я построиха, когато бяха във властта ? Ами защото реакторите не бяха готови или греша ? И като как новите мощности ще намалят цената на ел. енергията, като и сега имаме излишък, който се продава на съседите ? Това за милиардите приходи са сладки лакардии за наивници. Говорете за милиардите разходи, времето за строителство и т.н. Колко спечелихме от Турския поток до Сърбия ?

    Коментиран от #29

  • 17 Иван

    10 3 Отговор
    Гечев, първо вижте договорите и куп други неща за който ние бедстваме сега. Остави САЩ и Русия на мира.
  • 18 ШиШиШиШи

    12 0 Отговор
    Защо Унгария с ОРБАН подписа дългосрочен договор с 5 пъти по-ниска цена ???
  • 19 Истината

    13 2 Отговор
    Ние сме от 32 години енергийни роби на Сащ и Турция ! Спряха ни Южен поток , Спряха ни АЕЦ Белене .

    На всичко отгоре , българите плащат Милиарди глоби годишно на Европа вместо американските ТЕц-ове .
  • 20 другарят

    7 0 Отговор
    Проблема си е лично наш другарю Гечев! Каква е мечтата на един народ с робско съзнание...Ами да може "свободно" да си избира господаря!

    Коментиран от #24

  • 21 Коцалиев

    5 4 Отговор
    Жертви сме на кретвни които се титулуват професори, като теб др гумен , дървеноглав гечев
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 4 Отговор
    "БСП настоява за реализиране на проекта "Белене", казва Гечев"

    Ей много сте прости това БСПрите. Не разбрахте ли бе? Ако ще имаме още нови атомни реактори, те отново ще са в Козлодуй, а не в Белене. Не разбрахте ли АЕЦ Белене умре заедно с Тиквеника. 70% де.би.ли измежду българите привърженици на АЕЦ, не разбрахте? По-добре е новите атомни енергийни атомни реактори да са отново в Козлодуй, а не в Белене. Така и така вече Козлодуй е ос..ран с лай..ня..на радиация. Поне Белене можем да спасим, да не го замърсяване с радиация и ва го запазим чист.

    Коментиран от #23

  • 23 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Тоо па, кво ти разбира тиквата от атомна енергетика ве ?

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Разбирам много повече от вас 70% бг де..би..ли, ци..га..ни, депесари, бесепари, рубладжии, доларджии... И то не само от ядрена енергия, ами разбирам и от наука, от астрономия, от икономика, от данъчно облагане, от осигурителна система, социална политика, пенсионна политика, философия, медицина. Не разбирам от здравеопазване и правосъдие, но базовите ми знания дори в тези области са много повече от твоите. Защота чета книги писани от образовани, свободомислещи и независими хора, а не служа за пари на простаци като Тиквеника, Гечев, Румен Петков, Нинова, Шкембе Воевода, Костадин Копейкин, Радан Кънев... но парти-мафии. Интересувам се как швейцарци, холандци, финландци, германци, австрийци ... подреждат държавата си и решават проблемите си. И не взимам пример от робски държави като САЩ, Русия, Китай, Турция, Афганистан, Иран, арабските държави ...

    Знам, че държави като Герминия, Австрия, Холандия ... са противници на атомнота енергетика. И знам, че в тези държави управляващите им мислят и се грижат за народа си. Да и там има бедни и онеправдани, но са само десетина процента от народа. Докато у нас и в Русия 70% от народа мизерува. В САЩ 30%-40% от народа също мизеруват, за това не може да са ми пример за държава.

    Коментиран от #31

  • 26 пффф

    4 1 Отговор
    Абе стига сте го показвали тоя пезевенк бе!Видяхме го през 1997г. колко пари струва и къв тесен специалист е по фалитите.Кво ни занимавате с неговите умозаключения и му давате трибуна на тоя.Тоя отдавна трябваше да е увиснал на някоя круша и да му се клатят краката.
  • 27 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "По-скоро":

    "По-скоро е жертва на продажните ни и некадърни политици"

    Само питам, а кой си ги избра тези политици, депутати, министри(като Румен Гечев), кметове, общински съветници ...

    Аз помня как вече 31 години след всички избори, по-голяма част от народа празнува "победата" на почти едни и същи своите хора. И как след 2-4 години същите тези празнуващи стават протестиращи и правят бесилки и ковчези за доскорошните свои хора. И пак гласуват за същите свои хора. В изминалите 20 години до 2021 г. горе долу едни и същи хора с някое и друго изключение са несменяеми пожизнени депутати, министри, кметове, общински съветници, партийни авторитети ...

    Политици, които през управленския си мандат напълно са съсипали България, продължават да са депутати ... Защото продължава да има едни 10%-15% де би ли, които независимо какви безобразия са вършели ще продължават да гласуват за едни и същи "свои" хора доказано провалили се като депутати, министри, кметове. Тиквеника, които вече 3-4 пъти са излъгали избирателите си, че ще са техни депутати. Но не са и седмица след като са избрани за депутати се отказват. Но на следващи избори пак са кандидати, пак печелят и пак се отказват.
  • 28 Иван

    6 2 Отговор
    Енергетиката ни е жертва на политиката на ЕС.
    Затворете си АЕЦ и ще влезете в ЕС!
    Не купувайте руска газ защото руснаците са лоши!
    Електроенергията която произвеждате сте длъжни да ни я продавате!
    До кога така, не усещате ли че свободата е потъпкана, че сме роби на ЕС и слуги на САЩ?
    Референдум за напускане на ЕС и НАТО, да видим какво ще реши суверена.
  • 29 "Чалгар"

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бамбука":

    "Колко спечелихме от Турския поток до Сърбия?"

    Да точно така, колко спечели България и българския народ от построения Турски паток? Който минава на някакви си 10-20 км. от Видин, но Видин не е свързан с този московси газопровод. А към него са свързани Белград, Будапеща, Виена... Обаче неколцина гербаджии, бесепари, депесари ... като Борисов, Шиши, Доган ... спечелиха тлъсти лобистки комисионни.

    Колкото българският народ е спечелил от Турски поток и от Лукоил... Толкова щеше да/ще/ печели от Южен поток, АЕЦ Белене ... Кога ще го розберете? Русия обича българите, така както господаря робовладелец обича роба си.

    Коментиран от #33

  • 30 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Агент Економов е експерта на БСП по всички въпроси. Този психопат лиши пенсионерите от първа и втора категория труд от заслужено и коректно преизчисление на техните пенсии, като ги удари двойно -това ли е неговото швейцарско правило? Гласувайте така,че при следващите избори да бъдат вън от НС.
  • 31 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    😂 разбираш от хумореска ми се вижда 😂
  • 32 БСП ВИЦЕТО

    0 0 Отговор
    Тоя не трябва ли да е в пандиза
  • 33 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от ""Чалгар"":

    ПЕЧЕЛИМ КОМИСИОННИ ОТ ТРАНЗИТ НА ГАЗ ЗА ЕС.....300 ЕВРА НА 10 000 КУБ МЕТРА ТРАНЗИТИРАН ГАЗ .....ЗА 12 МИЛИАРДА ТРАНЗИТ ГОДИШНО....СМЯТАЙ САМ
  • 34 Не,на

    0 0 Отговор
    дупедавците,които ни управляват и до днес .
  • 35 А ,

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв Сащ бе умник":

    Мариците и те не са краварски,нали , та им плащаме прескъпия ток,че и милиард отгоре всяка година за въглеродни емисии.
  • 36 БСП ВИЦЕТО

    0 0 Отговор
    ТОЯ ЩО НЕ Е В РАИРАН КОСТЮМ
  • 37 ГЕЧЕВ...ФАЛИРАЛ БЪЛГАРИЯ

    0 2 Отговор
    ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ....С ВИДЕНОВ
  • 38 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв Сащ бе умник":

    Първо, Напиши си името, страхопъзльо! И Второ, Народът, макар и малко нестандартно, добре го е казал: ,,На крив Х.У.Й вълната му пречи!" Отнася се за презокеанските ни братя и българските им помагачи! РУСИЯ НЕ Е ВИНОВНА ЗА КРИВИЦИТЕ НИ! Руският Президент В.Путин, редовно избран от росияните с 87%, не е диктатор, а Президент с широки пълномощия, както е и американският, и френският президент! Но Путин многократно е класиран на челно място измежду колегите си президенти от всички Световни медии! Руският Президент получи Почетното звание ПОПРАВИТЕЛ НА РАЗВАЛИНИ! Неговите заслуги са трудно изчислими! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 39 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор
    Едно допълнение, отнасящо се за Българската ядрена енергетика! Съгласен съм с Р. Гечев! И ако се намери за добре, бихме могли да направим НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ за строителството на нови ядрени мощности, както правят в Швейцария за по-маловажни неща! Моето скромно мнение е ДА СЕ СТРОЯТ НОВИ ЯДРЕНИ ЕНЕРГОБЛОКОВЕ, ПОНЕ ТЕЗИ, КОИТО ОТДАВНА СА ДОСТАВЕНИ!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол