Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 05:44 2 892 25

Мая Илиева: Възнагражденията на сестрите трябва да са от поне три минимални заплати

  • мая илиева-
  • медицински сестри-
  • възнаграждения

На много места в страната те получават колкото чистачките, посочи председателят на Синдиката на българските медицински специалисти

Мая Илиева: Възнагражденията на сестрите трябва да са от поне три минимални заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Здравната система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри.

Това каза пред NOVA NEWS Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. По думите ѝ средно към днешна дата се полагат по около 25 сестри на лечебно заведение.

„Когато стартирахме протестите медицинските специалисти в системата бяха 23 хиляди. От тях 11 хиляди работят в детското и училищно здравеопазване. Остават 12 хиляди, две хиляди от които са в ДКЦ-та. Останалите 10 хиляди са тези, които трябва да покрият 400 болници в страната. Към днешна дата бройката на медицинските сестри е около 19 900”, обясни тя.

Според Илиева повечето гласувани пари в бюджета за здраве няма да доведат до по-достойни възнаграждения.

„Парите не се разпределят по правилния начин. На много места в провинцията имаме колеги, които получават по 750 лв възнаграждение, колкото една чистачка в болница. Предлагахме като основа за възнагражденията сумата да бъде две минимални работни заплати. Сега настояваме възнагражденията да са в размер на поне три минимални работни заплати за страната. Има диалог и обещания от страна на властимащите, но не сме обнадеждени”, коментира още председателят.

Мая Илиева е категорична, че не се прави достатъчно, за да бъдат задържани кадрите в системата на здравеопазването у нас.

„Никой не прави нищо, за да ги задържи. Много колеги отиват в чужбина, където биват приети с отворени обятия”, допълни тя.

Мая Илиева коментира още, че проблемите на медицинските сестри остават нечути.

„Към момента в Синдиката са около 2 хиляди медицински специалисти. Надявам се колегите да наберат смелост и да ни потърсят. Не се чувстваме чути. Обиколили сме всички институции, разговаряли сме с властимащите и с тези, от които зависи промяната, но никой не започва такава. Прекалено многото болници и прекалено малкото кадри водят до това управляващите да си затварят очите за много проблеми”, каза още тя.

Синдикатът на българските медицински специалисти на този етап не обмисля протести.

„Ще направим обаче едно събитие на 1 март, датата от която започнаха нашите протести. Ще бъде мълчаливо събитие, на което ще почетем нашите колеги, които загубихме по време на пандемията, както и тези, които напуснаха професията и страната като цяло. Събитието е провокирано от липсата на действия в здравната система”, коментира още Мая Илиева.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 2 Отговор
    А обслужването към болни нуждаещи се е под всякаква критика
  • 2 Банда-банда

    13 23 Отговор
    Като нямат висше колко искат са взимат...
  • 3 Българин

    23 0 Отговор
    БООЛНИЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА.ТАКА НА ПАРЧЕ НЕ СТАВАТ НЕЩАТА ТРЯБВА РЕФОРМА НА ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА.

    Коментиран от #17

  • 4 Това

    23 5 Отговор
    не е на пазара , госпожа , да искаш например 3 кила картофи ! Неуспоримо е, че трудът им не е правилно оценен , но докато някои се скъсват от работа , нощни смени и по празници не рядко работят , то ома такива , които в детски градини и други службица , по цял ден кръстосват крак ! Та , всекиму според труда , госпожа !

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Затова Балтов

    20 9 Отговор

    До коментар #4 от "Това":

    взимал по 90 000 на месец, щото според труда, така ли debилче?

    Коментиран от #7

  • 6 Понеже явно не

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Това":

    схващаш (не е срамно, има и такива), да ти обясним:
    Тия и крака да кръстосват пак са там.
    А ония и да се скъсват, пак взимат 750 лева.
  • 7 Ти дири

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Затова Балтов":

    не си вникнал в съдържанието на написаното , а обиждаш хашлашки , просто от примитивност !
  • 8 реалист

    16 5 Отговор
    В ковид отделенията е страшно. За 30 легла отговаря една сестра, а тя вода само не насмогва да им даде, а за хапове и системи за не говорим. Докторите не влизат за визитация, а питат сестрите как са болните. В А нгля 1сестра обслужва 9 легла, а в Чехия 15.
  • 9 българин

    21 5 Отговор
    Говорих на жена ми да стане учителка, а тя не за болни ще се грижа. Гледам съседката - учителка, по цял ден се шляе, а иначе преподава дистанционно, и заплатата и е 2 пъти над тази на моята робиня.

    Коментиран от #14

  • 10 Пациент

    15 2 Отговор
    Тоя Ковид, разби и нищожните остатъци от Здравната ни система.... Пълно безхаберие и незаинтересованост, гледат да те претупат набързо, да звемат кинтите, да кръстосат крака и да лапнат цигарите, в очакване на други балами. Ние отдавна вече сме им клиенти, не пациенти.
    Обема на един преглед напоследък е намалял почти тройно, а цените са се увеличили неколкократно.

    Доктора от 25-та поликлиника ми прави обстоен ехографски преглед, задълбочен и със съпричастност, и накрая ми дава резултата в папка, със СД от прегледа. Всичко за 40 лв. Изключително доволен съм от тоя човек.

    Тъпаците в поликлиниката обаче забранили ехографските прегледи. По тая причина оня ден бях на такъв преглед в една "клиника" в Младост, до школата на МВР, казва се "Америмед". Там ме прие някакъв "доктор", с вид на третокласен селски хитрец, с лукави очички и потривайки потните си, алчни ръчички. Прегледа ме надве-натри, и ме изпрати с резултати, написани на хвърчащо листче, разбира се, без СД. И "услугата" струваше 50 лв.
  • 11 само тръбата ще ви оправи

    9 4 Отговор
    бандити в бели халати
  • 12 ковидиотин

    6 8 Отговор
    Трябва да се вдигнат тройно заплатите на медицинските сестри и санитарите а защо не и на чистачките.Минималната пенсия трябва да е 700лв и единствената причина да не бъде е крадене.Болните ще търпите,защото като здрави нищо не сте направили,за да бъдете болни в нормална държава.Всичко читаво се е изнесло отдавна по чужбините и продължава да се изнася.В България е останал сбиртъка и потърпевшите

    Коментиран от #13

  • 13 Хаха

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "ковидиотин":

    Циганете и турците в немските свинекканници са каймака на обществото 😀
  • 14 Некой

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "българин":

    Трябваше да й кажеш да стане пилот. Два часа лети и после цял ден се шляе. А не да е санитарка.
  • 15 Механик

    7 4 Отговор
    На шивачките, дето по цял ден превиват гръб и си вадят очите плащат повече.
    Шивачките също не са вишистки, така че недоволните мед. сестри, моля да заповядат в шивашките цехове!
  • 16 любител

    4 2 Отговор
    според мен трябва да искате министерски заплати. как не ви е срам само вие с белите престилки заради тая пандемия ревете за пари. като искате повече отидете на ковейра или си направете фирма за да станете милионери. хората умират пред регистратурите в болниците заради вашата некадърност а вие пак най нагло ревете за пари макар че един път ви се наложи да работите така както хората работят цял живот да ви пълнят гушите. така ли им се отплащате като обикаляте по островите нови къщи и джипове когато пенсионерите имат пари само за хляб.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Васил

    4 3 Отговор
    А не искате ли 10 минимални заплати не стига че морите хората а искате пари я разкарвайте . Като не ви изнася границата е отворена.
  • 20 НАЦИОНАЛИСТ

    3 2 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО МАЯ ИЛИЕВА(НЕ манолова) И "ВЪЗРАЖДАНЕ"!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!
    СТИГА КОМУНИ$ТИЧ€$КИ НОМ€РА -С ТРИЦИ МАЙМУНИ ДА ЛОВЯТ!
    ДОЛУ З€Л€НИЯ $€РТИФИКАТ И Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК!
  • 21 др.куин мъчителката

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Д-р Куин лечителката":

    да те пратя в моргата?като материал ,не да "работиш"
  • 22 Пациент

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Д-р Куин лечителката":

    Ало, Д-р Куин лечителката, а тебе известно ли ти е, че лекарите работят по половин ден, а през другата половина практикуват по още 6-7 часа по договор в други клиники и кабинети, предимно частни.

    Затова София се напълни с частни клиники, и вътре събрани от кол и въже селски некадърници, незнайно как придобили специалности.... За студентките знам как стават докторки, достатъчно съм се въргалял в Студ. град, ама за мъжете не е ясно... то затова повече аграрни докторици излизат от вишуту.... :-))
  • 23 Георги

    2 2 Отговор
    На който не му отърва заплатата да напуска ,(може и страната )никой ,не е държан на сила на работното място .Малък процент пък от напусналите страната мед.сестри са наистина мед.сестри ,повечето на запад са санитарки.Много от тях бодат по два три пъти докато ти вземат кръв ,представете си какво мед.сестри са щом не могат да ти вземат кръв нормално .Иначе на синдикатите им се отварят задниците за протести за по високи заплати .Аз съм от провинцията и 2016 г.ми оперираха сърцето в Токуда .След операцията помолих една от сестрите да ме завие с одеяло защото ми е студено (след операцията ми беше паднал хемоглобина ),а тя Ами не мога в протест съм ,ниска ми е заплатата .Нали сме в пазарна икономика ,като и е ниска заплатата ,да си търси другаде работа ,ако ще и в чужбина да ходи да бърше като санитарка насраните задници на германци и италианци и т н..А пък като не я бива за мед.сестра да върви се преквалифицира ,да работи друго .Свикнали само да отдържат данъци от другите работещи и да им привежда държавата пари .Аз не казвам ,че всички са некадърни ,но има и такива дето мястото им изобщо не е там.
  • 24 Георги

    1 1 Отговор
    Искат пари .Хубаво ама обслужването под критика.Бях опериран в Токуда(смениха ми клапата на сърцето с изкуствена)и след операцията както съм на леглото помолих една от сестрите да ме завие с одеяло от съседното легло защото ми беше нисък хемогл.,а тя не мога защото протестирам заплатата ми е ниска .Отвратен съм от отношението и обслужването ,а сега загатват ....за три пъти увеличение на заплатите им ,то много от тях по три пъти ме бодаха за да ми вземат кръв ,и това ми били медицински сестри .
  • 25 Минева

    0 1 Отговор
    Повечето се държат безобразно с пациентите. Парите няма да променят това поведение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове