Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 18:06 1 473 9

Караджов: Към момента Аспаруховият мост е безопасен

  • гроздан караджов-
  • аспарухов мост

Не съм виждал до този момент сериозна институция, която да застане зад конструктивно становище, че мостът е неизряден или че ще се срути, допълни министърът

Караджов: Към момента Аспаруховият мост е безопасен - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Към момента Аспаруховият мост е в безопасно експлоатационно състояние и нормалното преминаване по него на коли и пешеходци не е застрашено. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Не съм виждал до този момент сериозна институция, която да застане зад конструктивно становище, че мостът е неизряден или че ще се срути, допълни министърът.

Той съобщи, че в план-програмата за ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа - първи, втори и трети клас, е залегнало изготвянето на технически проект за ремонт на съоръженията в периода 2022 и 2023 г. След изработването на този проект ще се обявят обществени поръчки, вероятно 2024 г., за избор на строител и строителен надзор за изпълнение на основния ремонт, каза министърът и допълни, че такъв ремонт е бил започнат през 2016 г. Той напомни, че мостът е с 11 съоръжения, като за първо до шесто съоръжение през 2016-2020 г. е бил направен основен ремонт. Основният ремонт, чието техническо проектиране ще започне 2022-2023 г., ще се отнася за останалите съоръжения на моста.

В началото на януари, по разпореждане на министъра, е направен инженерно-геоложки оглед в района на моста, като към 12 януари, когато е приключил огледът, в района на Аспаруховия мост няма регистрирани свлачища в ресорния регистър, каза министърът и изброи и други строително-инженерни дейности, извършени по съоръжението. Оголванията и ръждата са по-скоро естествено обрушване на най-горните слоеве, които при текущи основни ремонти се покриват и това е част от нормалния живот на един мост, допълни Караджов.

В отговор на друг депутатски въпрос за втори мост край Варна, министърът изтъкна, че той е елемент от планираната автомагистрала "Черно море". Изграждането на втори мост над Варненско-Белославското езеро е започнало на 26 октомври 2020 г., когато е проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки, в резултат на която Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила договор с "Автомагистрала "Черно море" с предмет - изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и Подробен устройствен план - Парцеларен план на магистрала "Черно море". Стойността на договора е 9,5 млн. лева. В проектната разработка ще се даде решение за пресичане на Варненското езеро на най-благоприятното място, съобразено с възможностите за осъществяване на връзка с магистрала "Хемус", като срокът за изпълнение на проектно-проучвателните работи е 365 дни, като това включва само времето за проектиране, което е разделено на три фази, уточни министърът.

Той изтъкна, че мостът не може да бъде самостоятелно отделен, а се гледа във всички вариантни решения на цялата дължина на магистрала "Черно море". Към момента е завършил само първият етап от проектирането. На заседание на експертния технико-икономически съвет на 16 юли 2021 г. е предложено на следващия етап на проектиране, след провеждането на екопроцедури, трасето на магистралата да се развие по комбинация от няколко варианта. Министърът каза, че от юли досега не са предприемани никакви стъпки по доклад за ОВОС и допълни, че предстои публикуването на обществена поръчка за такъв доклад и оценка на съответствието, което заедно с цялата екологична процедура, ще отнеме минимум година и половина оттук нататък, отбелязва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    7 2 Отговор
    Да като падне тогава ще се вайкаме малиии ма то бил за ремонт ама след дъжд качулка мръсни т.ари
  • 2 Рошко

    8 2 Отговор
    Аз досега за построено по бай тошово време да е паднало не съм чул, ама разграбено примери бол
  • 3 kvy

    8 1 Отговор
    Абе тия наред ли са? 4 години само за административни глупости!!!
  • 4 Пич

    7 0 Отговор
    Егати идиотите управляват !!! Тоя какво - ще чака да падне моста , и тогава ще го ремонтират ли...!!!???
  • 5 ИМЕ-то

    5 0 Отговор
    Според тях е добре ама асфалта е по всякаква критика ,само в нашата държава няма един нормален мост .Оня портата асфалтира 20м в Св.К. и Елена и още се хвали за това А пътя до златните добре НО на връщане е под всякаква критика.Целия град е смлян пропаднал асфалт на новите кръгови , основните булеварди и те за нищо не стават .
  • 6 Неварненец

    0 5 Отговор
    Моста явно си е ок, парите за строежи не са безкрай. Да направят първо по-належащите неща които не са малко.

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Неварненец":

    Явно не си минавал по него и коментираш "съчинение по картинка" без да си виждал картинката ‼️
  • 8 А50

    3 0 Отговор
    Това "към момента е безопасен" е тенекийка на дупeтo ако утре вземе, че му стане нещо небезопасно. Демек за ремонт си е. Аз не съм запознат, но на мен така ми звучи.
  • 9 ЛЪЖЕ СЕ ЯКО И КРАДЕ СЕ ЯКО.

    3 0 Отговор
    ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ МИСИРКИ Е ОТ 08-02-22-И ТО В ФАКТИ. Над 15 сигнала от граждани са подадени от 6.30 ч. до 10.00 ч на дежурните в Община Варна, вследствие на силния вятър, който по данни на НИМХ-Варна е със средна скорост от 10 м/s, с пориви до 20-22 м/s.В различни части на града има паднали клони, дървета и пътни знаци, обърнати контейнери и откъсната мантинела на Аспаруховия мост, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.Първо информация за част от мантинела, която стряска шофьорите по моста, бе подадена от очевидци в групата. КОЕ Е ВЕРНО, ЧЕ МАНТИНЕЛИТЕ НА МОСТА ПАДАТ ОТ ВЯТЪРА ИЛИ ,ЧЕ МОСТА Е ЗДРАВ
    МНОГО ЛЪЖАТ ВЪВ ФАКТИ. КАКВИ СА И ТИЯ ЛЪЖЛИВИ УПРАВЛЯВАЩИ?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове