11 Февруари, 2022 20:50 1 977 22

Пламен Димитров: Ако няма компенсации, работещите бедни ще сa повече

  • заплати-
  • бюджет-
  • синдикати-
  • работодатели

Затова в бюджета трябва да бъде заложено насърчаване на частния сектор, коментира Васил Велев

Пламен Димитров: Ако няма компенсации, работещите бедни ще сa повече - 1
Снимка: БГНЕС

Със сигурност в бюджета има социални елементи, от друга страна са предвидени безпрецедентни инвестиции. Въздържам се да го определям като проинфлационен. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод законопроекта за държавния бюджет за 2022 г., който вече е приет на първо четене в парламента.

Всичко това ще доведе до натиск за още разходи през втората половина на годината. Очаквам, че от 1 юли ще има и допълнителни разходи, най-малкото за пенсии, добави той.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че проектобюджетът има и достойнства, като например запазване на данъчния модел, продължаване на антикризисните мерки, мерки за компенсиране на високите цени на тока.

Според нас при актуализацията на бюджета трябва да се потърсят възможности за ограничаване на свръхдефицита и ограничаване на прекалено бързото нарастване на дълга - с 16 млрд. лева за следващите 3 г. Това според нас е риск за еврозоната и той трябва да се управлява по-добре. Ние прогнозираме и по-голяма инфлация от заложената в бюджета, което ще доведе до възможности за ограничаване на дефицита, отбеляза Велев.

Според Пламен Димитров ще има работещи бедни, дори и със заложения ръст на минималната заплата в Бюджет 2022. За съжаление, инфлацията "изяжда" увеличението още в началото на годината, а тя ще расте още. Ако няма компенсации заради инфлацията, работещите бедни ще станат повече и ще живеят по-зле, каза още синдикалистът.

Работещи бедни има навсякъде. Средната стойност за риск от работещи бедни в България е по-ниска от средната за Европейския съюз. Начинът това да се промени е увеличаване на производителността, ръст на продажбите, а оттам и на заплатите. Затова в бюджета трябва да бъде заложено насърчаване на частния сектор, коментира Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    29 3 Отговор
    Пламене не ояснявяй всеизвестни неща кажи ВИЕ от профсъюзите какво направихте да няма работещи бедни ....нали защитавате интересите на работещите...????!!!!!

    Коментиран от #6

  • 2 ТаУмВзе

    18 3 Отговор
    Никой не се сеща, че Целта е ДА НЯМА РАБОТЕЩИ БЕДНИ! Толкова си може поредния улав Слугинаж. Геноцида си продължава.
  • 3 Да,бе

    24 2 Отговор
    Ако няма работещи за тия подаяния няма да има и работещи бедни,но първо трябва да има свободни хора,нещо като истински синдикати и нещо като народ...
  • 4 зеленчук

    11 1 Отговор
    нещо като тенис на маса , всичко е О,к , само да не си топчето , или в случея ;работещия беден ; , продължавайте в същия дух и ще сте като риби на сухо
  • 5 Този е

    14 3 Отговор
    БОК ЛУК
  • 6 Пламен Димитров

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Бъркаме в кацата с меда.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Продължавайте

    13 2 Отговор
    със сертификатите и икономиката ще живне. Имам сертификат, но ограничих използванито му, защото не ми е приятно да ме проверяват като добитък или престъпник.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    7 3 Отговор
    гадните мутраци са новите киртаци
  • 11 По добре без тебе

    14 3 Отговор
    Колко години си на хранилката ?Знаеш ли,че България е вече много далеч от страни като Тунис,Алжир,Ботсвана ,Руанда,Тренидад и Табого .Не те ли е срам?Иди и виж Руанда как се развива
  • 12 Алооо

    13 3 Отговор
    12 години къде се беше наврял, че не те виждах. Сега излезе от бърлогата и всеки ден даваш коментари....
  • 13 123

    10 2 Отговор
    Големината на увеличението на цифрата на средната заплата няма никакво значение когато инфлацията е по голяма от процента увеличение и идва по бързо от увеличението.Та работещия беден ще бъде още по беден от преди увеличението.България не си решава проблемите в икономиката както би правилно и добро, а по най лесния начин с вземането на нови дългове, ако няма целнасочени инвестиции със реален положителен резултат (не усвояване), инфлацията ще се увличи още повче от сега.Инвестициите трабва да създадът нови парични потоци към България, ако парите взети на заем отидат за ядене , пиене ,нови коли , нови любовници, и пътешествия. Да му мислят новото поколение българи които ще плащат сметките на Василев и Петков, с хвърляне от самолета на пари те си печелят лоялност и привърженници, но сметката ще им бъде представена скоро.Безплатен обяд на кредит нама такова нещо...

    Коментиран от #20

  • 14 Членски внос

    14 2 Отговор
    Пламене, ще споделиш ли колко получаваш, за да ни защитаваш?
  • 15 Вуте

    7 2 Отговор
    Тоя човек е пстоянно сърдит на някого за нещо. Това си е психиатрично състояние, което се нуждае от лечение!
  • 16 16 милиарда

    8 7 Отговор
    нов дълг? По-добре да се връща Бойко ! Никой до сега не е теглил такива дългове.
  • 17 Мда

    5 1 Отговор
    Герб зависим? Факт.
  • 18 Еееее

    7 0 Отговор
    Пак демагогия... Българинът е свикнал... работи за триста евро, като китаец в европа, но харчи по 5000 месечно.
    Разликата е по системата наши и ваши, или кой как намери ... софра.
  • 19 44556

    12 0 Отговор
    Бай Пламене как е жената и щерката в НАП, вземат ли големите заплати и бонуси, управляващите знаят как да те нахранят и да ти затворят устата? Бай Пламене къде беше по времето на Боко Тиквата, защо не защитаваше доходите на работещите!
  • 20 Ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    кви инвестиции? Та в българия държавната политика е да се унищожи частника и всичко да е държавно, както преди...
    За дългове не мисли... важно е да се наредим на големи заплати и да се правим на работни. Другото е бош-лаф.

    Коментиран от #21

  • 21 123

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха ха":

    Там е проблема бълграската държава провежда политика на поддържане на бедност и роби, унищожава се всичко работливо,умно и предприемчиво. Вместо да има проспериращи десетки хиляди малки и средни предприятия и семейни ферми и магазини.В България държавата и законите ограничават и наказват тези които искат да работят и създават и не са наши, и поощрава нашите посредственни мързеливи готовани изхранвани с парите на малкото почтени хора които работят и си плащат данаците.
  • 22 гост

    1 0 Отговор
    Димитров,я разясни с какви ,,компенсации,, и начини ,ще накараш работодател да вдигне заплатата на работещия бедняк?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове