12 Февруари, 2022 07:42 2 538 77

Проф. Радостина Александрова: Най-добър имунитет осигуряват три дози ваксина

  • професор радостина александрова-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • имунитет

Всяка ваксина си има своите плюсове и минуси, смята вирусологът

Проф. Радостина Александрова: Най-добър имунитет осигуряват три дози ваксина - 1
Снимка: БГНЕС

"Самият факт, че вирусът произвежда варианти, които набират скорост, показва, че той продължава да се изменя. Както предупреди СЗО, не бива да го подценяваме в никакъв случай. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет", подчерта вирусологът проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ най-добър имунитет се получава, когато хората са ваксинирани и имат три дози.

"Хората, които са ваксинирани или които са боледували и ваксинирани, във всички случаи имат една доста по-висока степен на защита срещу едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, защитата не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон - има данни, че само две дози дават срещу симптоматична инфекция 9 - 13% защита. Но когато се постави трета доза, две седмици след това защитата се качва на 63 - 70%. Защитата срещу тежко боледуване е доста по-висока", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че COVID-19 ще си остане с нас. Вирусологът каза още, че хората са много уморени от мерките.

"Стандартната схема за ваксиниране ще бъде с три дози. Ако трябва да си представим еволюцията на вируса, не трябва да си представяме, че върви по една линия. По-скоро трябва да си представим триизмерна система като вирусът от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са доста раздалечени варианти. Създавайки една ваксина целенасочено срещу Омикрон, тя може да се окаже, че няма да помага срещу други варианти. Идеята е да се търсят решения, при които се атакува не една мишена на вируса, а няколко. Другият вариант е да се атакуват по-консервативни мишени", поясни проф. Александрова.

"Абсолютно всяка ваксина си има своите плюсове и минуси. Работи се не само по назални ваксини. Дори се работи по ваксини, които се приемат под формата на хапчета. Това е много важно, защото има проблем със съхраняването на ваксините. Назалната ваксина има едно голямо предимство. При нея антигенът влиза по естествения път, по който става заразяването със COVID-19. Което означава, че ще създаде както локален отговор, така и в целия организъм. Те са в клинични проучвания", разказа гостът.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор пък 150 кила

    138 3 Отговор
    Най добре е здравословното хранене
  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    139 3 Отговор
    Тази още ли не е чула , че вече им човек с ОСЕМ дози .... и той вмомента е в болница ‼️

    Коментиран от #23

  • 3 Сивата чапла

    104 2 Отговор
    Аман!
  • 4 Дара

    144 2 Отговор
    Всички видяхме колко е не здравословна и неефективна ваксината. Навсякъде отменят мерки и ваксини, а нас продължават да ни лъжат и агитират.

    Коментиран от #9

  • 5 Най - добрият

    120 2 Отговор
    имунитет си го прави индивидуално всеки организъм , професорке !

    Коментиран от #65, #66

  • 6 Всичко е за пари

    114 1 Отговор
    Закарах възрастния си баща на ушен лекар. Не чува. Два дни прегледи и комисии за слухов апарат. Успяхме. По документи струваше 460лв. Проверих в интернет същият слухов апарат имаше цена м/у 70-90лв.
  • 7 На тази

    126 5 Отговор
    Веднага да й скъсват дипломата и да не ни я показват вече. Ние вярваме само на Мангъров.
  • 8 мда

    106 4 Отговор
    Тази добре захлебва от продажба на фалшиви ваксини.
  • 9 😷😷😷

    102 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дара":

    Има план за изпълнение и вероятно са взети едни пари напред затова, иначе е абсолютно нелогично да продължават да насилстват хората с тези "ваксини"? Не познавам вече "ваксиниран" човек от моето облръжение, който да не де разболя и някои хич не го карат толкова "леко"?
  • 10 Факти

    97 2 Отговор
    Световноизвестният биолог и вирусолог, откривател на ХИВ (вируса на СПИН) и Нобелов лауреат - проф. Люк Монтание, е починал днес 10.02.2022г на 89-годишна възраст, съобщи "Франс соар".

    Последната публична поява на проф. Люк Монтание бе на 15 януари 2022 г. на протеста срещу ковид сертификатите и ваксините в Милано, където бе специален гост и изнесе реч пред събралото се множество, седнал в инвалидна количка. Пред демонстрантите той заяви: "Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните".
  • 11 НА ТАЯ ПРОФЕСИРКА КЪТ И ГЛЕДАМ

    79 3 Отговор
    ГУШАТА МИ МЯЗА ДА ЯДЕ ПО ТРИ ПЪРЖОЛИ ЗА ЗАКУСКА....
  • 12 Последния Софиянец

    80 2 Отговор
    Тази от трите дози вижте на какво е заприличала!
  • 13 Христо

    74 1 Отговор
    Най-защитени са 2 пъти боледувалите с по 3 игли.
  • 14 Три дози ,

    67 2 Отговор
    само при тегло четвърт тон !
  • 15 Майк Алън Патън

    51 2 Отговор
    Най-добрияг имунитет е да си минал през Бойко Борисов. Той поглежда намръщено вируса , скръцва му със зъби , вируса уплашен се самоубива и......готово , чист си и ОБЕЗПАРАЗИТЕН !
  • 16 Три дози ваксина

    69 1 Отговор
    Стабилни доходи чрез рекламата на „Три дози ваксина".
  • 17 Стрина Пена

    46 3 Отговор
    Три хояяя да ти влязат на теб дърто кравО
  • 18 Гост

    72 2 Отговор
    Нагли безочливи отпадъци! За имунитет очевидно не може да става и дума дори, след като не предпазват от заразяване.
  • 19 Тъпак

    85 2 Отговор
    Тия сякаш нямат връзка с останалият свят. Едно и също до втръсване. Май почваме да гоним Австрия и Германия по ковидидиотизъм.
  • 20 вакс дилъри

    68 1 Отговор
    Официално подтикване, към ваксомания? След първа доза ставаш зависим?
  • 21 За овце

    66 1 Отговор
    МАКАК така! А с бустериците през ден какво правим? Нали ни правеха безсмъртни?! Докато нямаше факсини, вирусът си беше само "Уханския". После почнахте да изреждате гръцката азбука, но това " в никакъв случай не е свързано с факсините", нЪл тъй.
  • 22 Вируслав

    69 2 Отговор
    Гаранция, че таз дебела леля наесен ще пее в четвърта ваксинационна октава.
  • 23 Хрис

    62 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    И това е не кой да е -това.е руският политик Жириновски. Има и един с 21 ваксини. Пролетта на миналата година, учени от университета "Сент Луис (Вашингтон) побликуваха изследвания,с които доказват, че преболедувалите Короната и особено тези в по-леката и форма имат почти доживотен имунитет. Но всичко това беше бързо потулено и сега ваксинират всичко наред.
  • 24 Тия три дози

    46 3 Отговор
    на ден ли са, на седмица или на месец?
    Аз си ги бия на месец, на седмица май е прекалено.
    Но започна да ми тече носът и ще започна всяка седмица.
  • 25 Аз, врачанката

    46 1 Отговор
    Тази набедена професорка,ако иска да си сложи и шест ваксини,но от Ной познат лекар ми каза,че ваксините не лекуват,а само предпазват и то здрави оправи хора,а не такива като мен с хронични заболявания. С нефункционираща щитовидна жлеза съм (Хашимото);имам и диабет и лекарят ми каза да не помислям за ваксини,защото още от първата доза може да стане нещо лошо за мен. Така,че съветвам тези хора,които имат,като моите заболявания,както и високо кръвно налягане,изобщо да не се ваксинират-стршно е.
  • 26 Не е вярно!

    58 1 Отговор
    Професор Александрова, това го кажете на моята роднина, която вече 14 дни е хоспитализирана в четвърта градска болница, в тежко състояние. Тя е с трета доза.
  • 27 big

    49 1 Отговор
    Не мога да разбера, защо някои хора като развален грамофон повтарят все едно и също: ваксини, та ваксини! Вече две години от началото на приложението им показва само едно: те са безполезни и имунитета най-малко зависи от тях! Да на някои хора може и да помагат случайно, но на повечето не, щом като се разболяват, заразяват и умират! Защо не се търсят общи черти на хората, които и с ваксини и без тях се заразяват 2-3 пъти? Защо някои хора се заразяват, други не ваксинирани не, независимо, че споделят едно домакинство и легло? Защо се прилагат фашистки методи и мерки, които практиката досега показа, че не са ефективни?
  • 28 Щом Професорката цитира СЗО, значи

    53 0 Отговор
    На тази не може да и се вярва!! "Както никой не вярва на Лобистите от СЗО!!! Бялата Мафия!! Главния спонсор на Бялата Мафия е Бил Гийтс!???? Това говори достатъчно!!!
  • 29 Перверзия

    34 0 Отговор
    Мечтая лично да ваксинирам професорката
  • 30 Буха ха

    50 0 Отговор
    Къде изчезнаха лаборанта и Витанката, мишки, прогнозите им се оказаха изцяло грешни

    Коментиран от #32, #34, #43

  • 31 Емил

    43 0 Отговор
    Абе, тия хора не гледат ли статистиките!? При 25% ваксинирани има 25% заразени с ваксина! Защита 0%!!!
  • 32 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #30 от "Буха ха":

    Може да ги търсят, да им благодарят ?

    Коментиран от #33

  • 33 Буха ха

    25 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    За благодарност да им набият още по един бустер, двойна доза
  • 34 Коронапсихопатите

    28 0 Отговор

    До коментар #30 от "Буха ха":

    Лаборантът се разхожда по дамски чорапки и чепка грозде под пъпа и търси някоя по дебела епруветка, а математика го прибраха на 4-ти км и сега им разказва приказки за цар Омикрон и битката му с болния му мозък!
  • 35 Пачата

    12 0 Отговор
    Също!
  • 36 Механик

    33 0 Отговор
    Джаба дъ Хат е отново сред нас и отново ръси мозъци.
    Най-добрият имунитет, Джаба, го е измислила Природата. Или ти се имаш за по-велико нещо от Нея?
    Колкото до трите дози, до скоро се говореше за ПЕТА доза в Израел на пример.
    Толкова за "трите дози".

    Коментиран от #61, #64

  • 37 Предупреждаваме

    32 0 Отговор
    Министерството на здравеопазването е опасно за вашето здраве ! Бившият здравен министър Мирослав Ненков: "Eдна група кърлежи смуче здравната система, как да ни вярват пациентите…"
  • 38 Азз

    31 1 Отговор
    Като ти гледам погледа си на 33 дози,ама не са ти помогнали...
  • 39 1234

    28 0 Отговор
    Ей вещице, ако искаш си наби и 10 дози,
  • 40 Гост

    26 0 Отговор
    Не знам защо , но изпитвам ненавист към тези шамани , вместо да е обратното ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ССС

    22 0 Отговор
    На Този изрод и пет ваксини няма да му помогнат :)
  • 43 Некой друг

    19 0 Отговор

    До коментар #30 от "Буха ха":

    Да не би Витанов да ти липсва? Може да е курорт в некое Ковид отделение!

    Коментиран от #55

  • 44 Чакащ Коронавируса

    17 0 Отговор
    Така е:
    Първа - една гроздова.
    Втора - един литър вино.
    Трета - още един литър вино!

    Коментиран от #67

  • 45 guest

    27 0 Отговор
    няма ли да се спасим от това противно говедо най-накрая
  • 46 Отговор

    32 0 Отговор
    Българските медицински фашисти са тотално изтрещяли.
    След време се надяваме да има процес срещу тях-подобен на нюрнбергския!
  • 47 Радкееее

    21 0 Отговор
    Мислех те за точна и адеквстна лекарка. А се оказа една меркантилна и зависима проста женица
  • 48 Абсолютно

    15 0 Отговор
    Вярно, че даже СПИН гарантира. Честито на ваксаните.
  • 49 Копипасте

    19 0 Отговор
    И като как бустерна доза ще спре омикрона след като участници в научна конференция са го прихванали и то прясно-прясно ваксинирани с две "игли" и "бустерирани"/каква хубава нова лъскава думичка/! "Омикрон зарази хора поставили си три дози ваксина" - статията е във ФАКТИ от 27.12.2021г от 17.45ч. Тая измислена кака да чете поне статиите в сайта! Като си знаем отпреди КОВИД, че точно по това време имаше грип и грипни ваканции за учениците?!

    Коментиран от #52

  • 50 Ббб2

    16 0 Отговор
    Туй,античовек ли точно трябваше да ми показвате в събота сутринта?Отядоха ми се палачинките.
  • 51 Еииий

    14 0 Отговор
    Отврат! Спрете се вече бе мърщи!

    Коментиран от #71

  • 52 А бе

    11 0 Отговор

    До коментар #49 от "Копипасте":

    каква кака е тая вщица?
  • 53 Личи си

    11 0 Отговор
    По физиономията

    Коментиран от #54

  • 54 да бе

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "Личи си":

    Прав си.Яко е предозирана :))
  • 55 Един друг

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Некой друг":

    По-логично е ,ако е в здравно заведение , да е в отделението по "Травмотология и реанимация" . Чудя се само как все му се разминава .
  • 56 абг

    11 0 Отговор
    Тази сякаш е излязла от приказка на братя Грим.
  • 57 ДОЛУ МРЪСНИТЕ РЪЦЕ от

    3 5 Отговор
    Спринцовката с ВАКСИНА💉
  • 58 Бамби

    7 0 Отговор
    Най-добре 5 дози и бустер на бустера
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ACK

    12 0 Отговор
    на тази дунда трябва да й вземат дипломата и да не се изказва по вече.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Entropa 2009

    11 0 Отговор
    Госпожо Професор - ке,
    Не знам дали изкуствено създаденото е по добро от истинското такова.
    Вие яжте всеки ден СИРЕНЕ - с надпис НАПОДОБЯВАЩ ПРОДУКТ ЗА 2 ЛЕВА
    Аз ще си купувам такова , но истинско от мандра.
    Кой ще умре от цироза , без да е консумирал и грам алкохол?
    Наистина изтрещяхте и се превърнахте във върли ДИЛЪРИ, по страшни и от тези на дрога, макар, че разлика почти няма.
    Не може производителите на т.н. RNK вакЦини да БЯГАТ ОТ отговорност за ЕВЕНТУАЛНИ бъдещи ПОСЛЕДСТВИЯ ,а ВИЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТЕ В ТЯХНАТА ХУМАННОСТ И ГРИЖА КЪМ ХОРАТА.
    ТЪПО Е !
    От къде избягахме, къде ни навряха ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НИ ЛАКЕИ И ПУДЕЛИ?
    Дейвид Черни има една хубава такава скулптура по стълбата и на коня В.....................
    Това сме ние!
  • 63 pappap

    9 0 Отговор
    Ей бацил няма ли кой да те ваксинира еднократно в десетката.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Студопор

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Най - добрият":

    А пък СЗО говорят друго... Явно Александрова е по-умна от цялата световна здравна организация на куп. Слушайте Александрова, та да станете хора...
    След месец си набийте и пета игла, та да почнете да светите в тъмното и да нямате нужда от осветление, което е на той, който и без това е скъп..
  • 66 Студопор

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Най - добрият":

    Тя от къде да знае...? Това се учи на места, които не е посещавала.
  • 67 Ентропа 2009

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Чакащ Коронавируса":

    Яко!
    И да пукнат душманите , дето ни се пишат за приятели и партньори, без да сме ги искали за такива )))))
  • 68 Възраждане

    0 1 Отговор
    истината е в БЕЛИНАТА!!! Пийте белина и го набийте на бигфарма!!! Всичко е конспирация срещу нас българите, но ние сме умнички и ги хванахме!!!
  • 69 Ама лейко

    3 0 Отговор
    След 6 месеца ще тътънижеш че най добър имунитет осигурявали 4 дози.
  • 70 Грульо

    1 0 Отговор
    Ковита кат виде таз чума, и избега от България. Затва и без ваксини имаме по-малко заразени. :D
  • 71 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Еииий":

    За 60-65 годишните е кака! А за по-младите - кой както ще да и казва!
  • 72 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ВРЪЗКАТА НА "РАДОСТИНА -ВАКСИНА " И ЛАЙЗА МИНЕЛИ Е ПЕСЕНТА : " МЪНИ -МЪНИ " !!!!!!!!!!!!
  • 73 Докога ще повтаря като латерна?

    2 0 Отговор
    Тази жена няма ли да спре най-после? Много ми е интересно тя и подобните й какво ще говорят, когато се докаже окончателно какви са пораженията в организма след ваксините, за които никой не иска да поеме отговорност? Вече се знаят някои неща и те не са никак приятни. Какво си мислят тези хора, че слушаме само тях, не знаем чужди езици, не четем, не гледаме други медии и други специалисти? Люк Монтание почина, но има много други, които мислят като него и предупреждават. Нашите папагали, ако искаха да помагат, още в началото, вместо да дрънкат глупости, щяха да прилагат ДЕЙСТВАЩИ ПРОТОКОЛИ за лечение, с налични, известни отдавна и евтини лекарства! Истинските лекари ги използват и пациентите им не стигат до болниците! Има такива почтени лекари и у нас!
  • 74 лудия

    3 0 Отговор
    Тази да си набие три дози в г...а
  • 75 Уса

    2 0 Отговор
    Тази трябва да бъде изгорена на клада.Тук в САЩ от третата доза има толкова много починали,че скоро ще чуете за съдебните дела
  • 76 Гостът

    1 0 Отговор
    Тая дали от дозите не е станала такъв изрод
  • 77 Пастир

    1 0 Отговор
    Така и не ги ликвидирахме тия говеда...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове