Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 14:11 1 797 26

Н.Пр. Кристоф Айххорн: Не зная дали сме на прага на война

  • кристоф айххорн-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • германия

Единни във възпирането на заплахата към Украйна и да имаме диалог, който да доведе до деескалация, призова германският посланик

Н.Пр. Кристоф Айххорн: Не зная дали сме на прага на война - 1
Снимка: БГНЕС

"Моята първа любов е семейство ми, а след това идват радиото и дипломатическата дейност. Любовта към радиото - това е онова усещане, което като "микрочип" в мен, се включва при всяка вълнуваща история. Сигурен съм, че Ви е познато това усещане, моментът, в който ти си прикован към радиото и то не те пуска... ", каза пред БНР германският посланик у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн. Той е специален гост и водещ на предаването "Хоризонт до обед", издание посветено на радиото, ден след като отбелязахме Световния ден.

Преди да стане дипломат Н.Пр. Кристоф Айххорн е бил радиожурналист, модератор и репортер в радио ARD, а в паметната 1989 година е на дипломатически пост в Москва и събира в едно и като журналист, и като дипломат, политическите дела, които разтърсват и променят света.

"Аз съм от Западна Германия, но мисля, че трябва ние да си говорим като германци и българи за уроците от миналото и да не ги повтаряме", това каза германският посланик на въпрос за доносничеството преди падането на Берлинската стена, преди 1989 година.

"Има много реални истории от миналото в тази посока. Но има още нещо, което също ни свързва и това е, че и от двете страни е имало хора, които са искали и са се опитвали да бъдат професионалисти в областта си като журналисти. И това зависи от самите хора, което няма нищо общо с идеологията, това е занаят", посочи още Н.Пр. Кристоф Айххорн. И допълни:

"Ние германците сме преживели две диктатури - "червена" и "кафява". И забелязахме, че ако искаме да бъдем честни към себе си, да осветлим фактите, трябва да говорим за тези неща като общество, това няма да ни направи по-слаби, а по-силни. Абстрактните дискусии - няма полза от тях, нещата трябва се назовават с истинските им имена. Това направи нашето общество по-силно и по-свободно и днес ние сме една свободна, обединена страна в обединена Европа, както и България.

Радиото има огромна роля във всичко това. Когато падна Берлинската стена, десетки граждани отиват в радио - "Риас", американското радио в американската зона на разделения Берлин. Радиото имаше милиони слушатели в бившата ГДР. И тази паметна сутрин в 5 часа десетки трабанти са на паркинга пред медията. Хората искат да разберат подробности от журналистите там - защото това е гласът на свободата", разказа още германският посланик пред БНР.

"RBB Radio Berlin" - радио Берлин до 1952 година е било завладяно от Съветската армия, като е трябвало да предупреждават, че това не е западно-германското радио и хората да не отиват там, да не изпращат писма.

Сигналът на това радио можеше да се чува в цял Берлин и в източен и западен Берлин, но не и на юг. Затова се постави една втора антена, за да се препредава и сигналът в южната част на ГДР. За да се разбере дали и хората на юг чуват радиото, се измисля една викторина за гражданите, в която те трябва да попълнят пощенска картичка, която да се изпрати в радиото.

Това на комунистите и на бившата ДС на ГДР не им харесва. Те се опитват да прихванат тези пощенски картички. И успяват да хванат част от тях. След падането на стената в мазето на Щази са намерени стотици чували с тези картички, а когато ги четете, ви избива студена пот...там са човешки истории", спомня си германският посланик.

Радиото и войната. Ситуацията в Украйна също беше коментирана от Н.Пр. Кристоф Айххорн:

"Федералният канцлер днес е в Киев, а утре ще бъде на посещение в Москва. Ситуацията в Украйна изключително сериозна.

Външният министър на Германия наскоро посети Москва и там заяви, че в близост до Украйна, без някаква логична причина в момента там се намират над 100 хиляди руски войници с танкове и артилерия. И е трудно това да не бъде възприето като заплаха. Това означава, че в медиите трябва се обърне внимание на три неща основно: солидарност, да бъдем силни във възпирането на заплахата, и диалог, който да доведе до решения.

Това важи за всички нас в Европейския съюз, в НАТО, както за Германия, така и за България. Медиите тук играят огромна роля, защото хората не знаят на кои медии да се доверят. Защото съществува едно объркване, което цели да обезвери и дезориентира хората. Затова всички медии трябва да имат възможност да работят свободно", заяви още в "Хоризонт до обед" германският посланик у нас.

"Не зная дали сме на прага на войната, но положението и изключително сериозно", каза още Н.Пр. Кристоф Айххорн пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ме извинява

    12 1 Отговор
    Господинът но това за България де важи ето той какво каза

    ние сме една свободна, обединена страна в обединена Европа, както и България

    България НЕ Е ОБЕДИНЕНА

    Коментиран от #6

  • 2 Зззз

    16 1 Отговор
    Добра ви беше пропагандата и шарените опаковки , за жалост се подлъга Източния блок ,пък сега реве барабар със запада от глоболистичния терор,но късно е чадо мандалото хлопна.
  • 3 Сила

    13 2 Отговор
    Петър Здравков е клепоуха подлога!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Любопитен

    14 1 Отговор
    Украинският посланик във Великобритания е заявил че Украйна трябва да направи жест и да се откаже от намери ли ето Да членува в НАТО

    Веднага е бил награбен от какви ли не дипломати и правителствени служители във Великобритания и е обявен за нещо като предател
  • 5 Изпаднал германец

    12 2 Отговор
    Тоя пък не знаел!!!! Абе чети джамбазов бе професоре, той знае всичко за инвазията и София прайд!
  • 6 Зззз

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да ме извинява":

    Че колко от българите искат да са обединени в обединена Европа? То зависи и как го разбираш ,аз предпочитам суверенна България в обединена Европа.
  • 7 ххахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    И очилато магаре!

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 От репка

    6 1 Отговор
    Немска св иня д олна
  • 12 Бил е в Москва

    6 1 Отговор
    И лично е видял 150 хилядна руска войска на границата с Украйна. Друго си е, когато очевидец ти го каже. А още по-добре е сам да си го видял с нормални органи на зрението.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МнениЕ

    0 3 Отговор
    Не съм професор, но съм мн добър анализатор и мога да ви кажа, че война ще има. Затова би било добре всички униформени да са в готовност А не да се готвят за протести. Срамно е!

    Коментиран от #20, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ☠️НКВД

    4 0 Отговор
    Русия иска гаранции за своята сигурност заради разширяването на НАТО и струпването на повече от 150 000 нацисти от Укро—Вермахта на границата с Русия. Русия никога няма да започне война ,тя ще я завърши

    Коментиран от #26

  • 19 Някой

    4 0 Отговор
    Абе, защо не защитавахте целостта на Югославия преди 23 години?
    Двуличници и подлоги сте си вие.
  • 20 бай Ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "МнениЕ":

    И колко аноза си ублизъл?

    Коментиран от #21

  • 21 Николко

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "бай Ставри":

    А ти?

    Коментиран от #22

  • 22 бай Ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Николко":

    А на нъчалствата?
  • 23 сноу

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "МнениЕ":

    Ще има ,ще има ...сутринта видях моцко и иленка висеха на опашка пред шивача ...Мярка за униформи ще им вземат ама те негодуват, че искали с прашки да воюват ...Викам им да не би да имате предвид по прашки а те ревнаха в хор ,ако трябва и без...а натуту щял да има варди гърба..
  • 24 hmhmhm

    1 0 Отговор
    колко немощни и малки
    са тез пи дали жалки!
  • 25 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Г-н Посланик, ако се намесвате считайте че здравата сте пострадали. Ако Русия не беше се съгласила да изтегли войските си от Германия и да се обединят двете Германии, какво щяхте да правите? Войските на САЩ още са на окупираната територия у вас, но ако пламне война ? Кажете на русите благодаря и не се месете. Този път , да не дава Господ войната ще се води и на американска територия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове