Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 14:46 947 13

Спецпрокуратурата отчете 66 дела за корупция

  • спецпрокуратура-
  • дела-
  • корупция

Докладът на специализираното обвинение е публично достъпен на страницата на ВСС

Сериозно увеличение на обема на работа в годините и значително увеличаване на ефективността по отношение на образуваните досъдебни производства и влезлите в сила осъдителни присъди. Това отчете Специализираната прокуратура в доклада за дейността на специализираната и апелативната специализирана прокуратура, отбелязва news.bg.

Анализ на работата бе представен днес на брифинг на прокурорската колегия на ВСС, а отчетът е за периода 2012 и 2020 г. Този анализ бе поискан от служебния правосъден министър Янаки Стоилов още в началото на мандата на първото служебно правителство. Тогава самият Янаки Стоилов бе изненадан и възмутен, когато получи отказ докладът да бъде изготвен в обозрим срок.

"На всички нас е ясно, че правото и политиката са свързани, няма и как да е иначе. Нека се надяваме, че като правова държава не правото ще служи на политиката, а обратното - политиката трябва да служи на правото. Нямам основание да се чувствам като човек, който не си е свършил работата. Не само аз, а всички специализирани прокурори си вършат работата. Имам основание да смятам, че тези атаки започнаха в момента и се активизираха именно защото си вършим работата без зависимост от никоя институция, а на база лично убеждение и на база дадените ни анализи и разработки от МВР и от НАП", каза ръководителят на специализираното обвинение Валентина Маджарова.

И подчерта още: "На тема корупция може да сме горди с нашата работа. Само за изминалата 2021 година (която не влиза в доклада, обхващащ периода до 2020 г. ) има образувани 66 дела, а 16 са влезлите в сила осъдителни присъди. Така че действително имаме нужда от време, за да докажем, че сме ефективни и ефикасни въпреки остарялата законова рамка."

Иначе статистиката за периода 2012-2020 г. показва значително увеличение на обема на работа и ефективността на специализираната прокуратура. Така например образуваните преписки за участие в организирана престъпна група са се увеличи 19-кратно за посочения период - от 369 до 7066, отчитат от спецобвинението. Повишавали се значително и сигналите и жалбите от граждани, което пък показвало повишение на доверието в институция.

За престъпления против Републиката са образувани 8 дела, нито един обвиняем от общо 15 към момента не е оправдан, а 4-ма са осъдени. По отношение на корупционните престъпления също има тенденция за повишаване на броя обвинения - от 4 през 2012 до 86 през 2020 година.

"Много показателно за ефективността на специализираната прокуратура е това, че 1157 лица са с влязла в сила присъда, а само 83 лица са били оправдани, което е 2,3%. Това е показател, който индикира много добра ефективност", отчете на свой ред говорителят на прокурорската колегия и член на ВСС Калина Чапкънова.

Отчита се и по-голяма ежедневна натовареност на прокурорите от спецпрокуратурата, в сравнение с тези от окръжните такива - средно 1,12 дела на дневна база разглеждат окръжните прокурори спрямо 1,24 за спецпрокурорите през 2020, като тенденцията е идентична през годините.

Значително било и доверието към спецпрокуратурата от страна на партньорските служби в ЕС и извън него, отчетоха още ръководителите на институцията.

"В резултат на работата на Специализираната прокуратура през 2017 година бе свален мониторингът на България по темата организирана престъпност. Това е факт, който не може да бъде оспорен и свидетелства единствено за много добро взаимодействие и свършена работа", подчерта Маджарова.

И бе категорична - Специализираната прокуратура няма нужда от защита от намеренията на управляващите да бъде закрита, тъй като разполагат с най-важният аргумент за противопоставяне на това намерение - самата работата на институцията.

Докладът на специализираното обвинение е публично достъпен на страницата на ВСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    21 3 Отговор
    Колко минастър председатели са осъдени, министри, депутати и политици!?

    Коментиран от #12

  • 2 Българка

    15 3 Отговор
    Дори в отчета, върху който мъдруваха близо 10 месеца спецовете нагло лъжат. Какъв мониторинг, благодарение на тях,е отпаднал? Та България я сочат като най-корумпираната с неработещо правосъдие всички не само в Европа, но и в цял свят. И стига каскетите са се тупали в гърдите! Прахът вреди на околните!
  • 3 Българка

    12 3 Отговор
    И до къде са стигнали с Барселонагейт, Мата Хари, чекмеджето, просташките записи за влияние върху правосъдието? Какво стана с Мишо Бирата, Ало Ваньо? До къде стигнаха с обвинение на Любена Петрова, Петьо Еврото, Франтишек по случая "Осемте джудбета"? А нещо за далаверите на Доган- фирми, окупирана държавна земя? А нещо за лицето на корупцията Пеевски? И какво стана с незаконния строеж на Вълка? Какво стана с разследването на милионите окрадени в чували от магистрала Хемус? Не 66, най-малко 1066 са въпросите какво стана, къде изчезнаха документите, защо няма осъдени от високите етажи на властта? А как забогатяват ударно държавни служители?
  • 4 Тредстоун

    4 9 Отговор
    Ами това си е точно така , в момента който прокуратурата почна да мачка олигарси и мастити хрантутници , когато нарита баш босовете в небитието и братски Дубай , тогава почнаха реването и "спонтанните" протести срещу Гешев , сякаш на кибиците палаткаджии им пука за "съдебната реформа" , по загрижени са за скара , бира и пържена риба от колкото за специализираната прокуратура , това и на баба пена вече стана ясно
  • 5 Удряй Бате Киро

    5 2 Отговор
    Удряй Бате Киро!
  • 6 /////

    10 2 Отговор
    Поредната пунта Мара усетиха дебелия, че ще им бият кепенците и се разработиха хаха.
  • 7 Да,бе

    8 1 Отговор
    Те в прокуратурата да бяха се разработили на тема корупция щеше да има повече смисъл и ефект.
  • 8 Нищоправещите

    9 1 Отговор
    Са съчинили нов преразказ на своята дейност
  • 9 Пак аз

    3 1 Отговор
    А някой да се е ,замислял как да се премахнат предпоставките за корупция? Докато не се оправи системата да работи корупция ще има. Само ще се сменят героите. Докато за каквото и да било те разкарват по няколко пъти и пак излиза че си досадник НЯМА ДА СЕ СПРАВИТЕ. ТОВА НА ВСИЧКИ НИВА.
  • 10 А бе

    3 2 Отговор
    Нещем такъв отчет. Обявявате ден на отворените врати на затворите и идваме да видим колко от маймуните на прехода са в клетките. Ще търсим там и тебе (в по широяка килия). Те на това му викам аз отчет.
  • 11 Тулуп

    3 2 Отговор
    Чекмеджетата кога?
  • 12 дзверо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Както винаги са осъдени само бушоните...дребните рибки.
  • 13 Бай Онзи

    3 2 Отговор
    Пропуснали сте две точки - б.б. - това е което трябва да разследвате за корупция , а не да го държите под прокурорски чадър !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове