17 Февруари, 2022 10:32 1 983 49

Гешев за бюджета: Поредната смешна политическа атака

  • иван гешев-
  • бюджет-
  • съдебна власт

Главният прокурор с позиция за намаляването на бюджета на съдебната власт

Гешев за бюджета: Поредната смешна политическа атака - 1
Снимка: БГНЕС

Поредната смешна политическа атака. Така главният прокурор Иван Гешев определи предложението за намаляване на бюджета за съдебната власт.

Вчера стана ясно, че депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН. Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

„Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на ЕП, че са налице сериозни проблеми с върховенството на закона, че се случват все повече случаи на нарушаване на закона от МВР. Налице е полицейски произвол и други проблеми, които с бърза скорост ни връщат към нива на престъпност от преди приемането ни в ЕС.

„Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за проект за предложение за изменение на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт. Бюджетът на съдебната власт е бюджетът на ВСС, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства”, обясни Гешев.

Той е изпратил до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него Гешев изразява отрицателно становище относно предложенията за намаляване на бюджета на прокуратурата.

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН”, коментира още Гешев.

Ето и цялото писмо:

"Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се изразява отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт.

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността ѝ.

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела.

Поради повишените изисквания за мрежова и информационна сигурност е необходимо предвиждане на по-високи разходи за доставка на нов хардуер, съобразно препоръките от одитния доклад на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съобразно срока за експлоатация на всеки вид техника в ПРБ, също изисква по-високи разходи.

Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането ѝ. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането ѝ под условие от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за отделни конституционно установени държавни институции, може да бъде обявен за противоконституционен, тъй като парализира дейността на тези институции".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 6 Отговор
    Н@роден съд за Гешев!
  • 2 Кога

    37 14 Отговор
    Ще тръгват автобусите на възраждане и колко ще се плаща за бутане на парламента

    Коментиран от #26

  • 3 Мутро

    51 8 Отговор
    пътник си, никой не се връзва на внушенията ти
  • 4 Коко

    35 3 Отговор
    Стига сме ви хранили
  • 5 наглец

    36 2 Отговор
    това същество още ли си мисли , че е главн прокурор ?
  • 6 Ами правилно са решили

    36 3 Отговор
    Развитието(Прогресът) на една държава се основава в научни дейности, а не да лежи на 50 годишен Налазателен кодекс! Не разбираМ Прокурора кое му е смешно???
  • 7 Гешев е позор

    32 3 Отговор
    Оставка, съд и затвор за този индивид.
  • 8 безпартиен

    31 3 Отговор
    Много от тази "съдебна власт" спокойно биха живели и без заплати!Достатъчно си "докарват" по друг начин!И за какво е такъв бюджет за тях?За да си раздават в края на годината по 13 и 14 заплати?Всички на бюджетна издръжка/държавен или общински/ без такива "бонуси"-13 и 14 заплати!Бюджета се пълни от частниците и за тях може и да няма дори 10,11,12!!!!Голяма част от служителите в съд,прокуратура,следствие поддържат висок стандарт на живот,изучиха деца и внуци в престижни западни ПЛАТЕНИ университети,придобиха множество имоти и всичко това с ЕДНА ЗАПЛАТА!!!!кой ще се навие да ги провери?Ами,че те всички са НЕДОСЕГАЕМИ!

    Коментиран от #13

  • 9 Алооо Прокурор

    29 2 Отговор
    За липса на гражданска отговорност съдите хората по НК? Това нормално ли е? Или ви е смешно?
  • 10 Факти

    31 4 Отговор
    Орязването на прокурорския бюджет е удар по мафията, понеже прокуратурата ще има по-малко средства да брани мафията, която избра Гешефтаров.
  • 11 Зоро

    28 3 Отговор
    Значи когато управляващите ни дават пари да не правим нищо и да покриваме зулумите им, тогава няма намеса в работата на прокуратурата, но ако поиска резултати и намаляване на финансирането, виж тогава крещим до небето, че се месят в работата ни... Клоун!
  • 12 Пешо

    23 2 Отговор
    Трябва да се плаща на прокуратурата след влезли в сила присъди срещу членове на мафията .
    Да се научат че се плаща за резултати от тяхната работа, а не от бюджета.
  • 13 Зависи от казуса

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "безпартиен":

    Ако има неспеаведливо решение от към БГ съд(в чести случаи). Европейския съд въздава правосъдие. Проблема е, че после БГ Народ трябва да плати грешките на БГ прокурори и съдии...ето тук е моментът където трябва чрез закон всеки един прокурор и съдия да носи персонална отговорност над решенията и подписите които дават и поставят. Референдум за това!
  • 14 Не бе Гешка...

    25 2 Отговор
    Безотчетно харчите стотици милиони, за да съсипвате бизнеси, семейства и съдби, на хора които не се вписват в азиатската стратегия за губерния. Трябва даже да връщате от бонуси, заплатки, командировки, обучения, принтери, тонери, служебни автомобили, секретарки, стажантки и дори химикалки
  • 15 ГЕШЕВ, МАЧКАЙ

    2 23 Отговор
    БСП МИЛИАРДЕРИТЕ И НЕ МУ МИСЛИ
  • 16 Не че нещо

    21 2 Отговор
    Това с орязването на бюджета означава тотална липса на доверие в Българската прокуратура!
  • 17 Your Nightmare

    18 3 Отговор
    Режииии. И не само за БАН, но и за други сектори могат да се вземат от там, без да пострада финансирането им. Слде като всяка година по няколко пъти си раздават безбожни премии/бонуси, аргументирайки се с направени икономии и наличие на средства, значи парите са им много.
  • 18 Гост

    19 2 Отговор
    ЕМИ,ПОИСКАЙ ОТ ШЕФА ТИ,ДА ВИ ДАДЕ....20 МИЛИОНА СА МУ КАТО 20 СТОТИНКИ....НАГЛЕЦИ КРАДЛИВИ,ДОЛНИ
  • 19 ПСР

    14 2 Отговор
    Едни лафове с ББ,кой по-умело се правил на луд и кой бил прост.Едни млечно-кашкавалени ситуации.Едни КТБ-та.Едни забатачени"разследвания".И на този фон,таз светла личност,нагло говори за Закон?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Санчо

    19 2 Отговор
    Ей, пак ни разсмя с простотията си Каскета... При избора му го били подкрепили велики българи от БАН, смях в залата... Подкрепиха те и те назначиха "великите" ти господари - Боко, Пеевски и Доган, затова сега се мяташ като риба на сухо...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Продълж@в@ме подмян@т@

    3 14 Отговор
    Голяма случайност, простоКиро и кокорчо обвиняваха миналите управляващи в политически чистки и реваншизъм, сега правят същото, ех тая власт като я докопат всички се променят😂

    Коментиран от #30

  • 24 Хихихи

    17 2 Отговор
    Каскетя оставка, дотогава да му плащат от шкафа де не го е видял
  • 25 Кмитева

    5 11 Отговор
    Хайде стига с тези гимнастики за рехабилитация. Ще взимат от парите на прокуратурата? Да не би да са им много? Да оптимизират структурите както в здравеопазването, така и в администрацията и ще намерят пари за БАН.
  • 26 Костадин Костадинов-Възраждане

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кога":

    По 100 лева на калпак! Финансирането е осигурено от Делян , Бойко, Маджо и Пашата!
  • 27 Хахаха

    14 2 Отговор
    Кво ти пука, ве!? Ти нали ще си на 10-годишен държавен ол-инклузив при бай Ставри. Оставяй ги да се оправят другите.
  • 28 ЛУКОВ марш

    19 2 Отговор
    Гешев ти си един неща-стник комунист. Марш от прокуратурата
  • 29 Филип Георгиев

    13 2 Отговор
    НАЛИ И НА ШЕСТГОДИШНИТЕ Е ЯСНО, ЧЕ KACKETА E ЧACT OT TAЗИ OPГАНИЗИРАНА ПPECTЪПНОСТ
  • 30 БОЙКО БОРИСОВ

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Продълж@в@ме подмян@т@":

    И АЗ ТВА КАЗВАМ
  • 31 Жоро

    12 2 Отговор
    Ще има по малко бонуси за усвояване и без това народа вижда че бандитите са на свобода
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Разбирач

    6 1 Отговор
    от финанси ?!
  • 34 Да,бе

    8 1 Отговор
    Тия пишман юристи трябва и от заплати да връщат пари,че повечето са завършили разни свободни килийни училища и им личи.Отвсякъде.
  • 35 Прокуратурата се прави на Гестапо!

    9 2 Отговор
    Мачка, тези, които са посочени от Задкулисието! В Съдебна зала прокурорите са като"нями патици" когато някое дело е с предизвестен край, още не започнало!! Бившия, Кокинов се изживява на адвокат, прехвърля дела от Райотен съд в Градски и там ги"Смачква" Явно още са му силни връзките, зада мести дела, ида не виждат повече"бял свят"!! Това на Случаен принцип, всичко е Ала Бала!! Той ги мести от инстанция на инстанция както си иска!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ода за храбрия моряк

    3 10 Отговор
    Цялото правителство е престъпно. Мафията овладя държавата. Единствено Гешев не е техен в момента. Остана сам. Маджо, Прокопиев, Капитал... си купуват машини, инсталират софтуер и правят избори, приемат си закони в интерес на техни лица, фирми и бизнеси... не ги интересува инфлация и обедняване. Такова нещо не е било и по Беров, Луканов, Жан Виденов. Час по-скоро трябва да ги свалим.
  • 38 Комедиант

    7 2 Отговор
    Най големия сценарист на смешни скечове и късометражни гангстерски филмчета разбира от финанси. Знае от къде колко да иска, кого да опандизи, кого да изнуди, кого да сплаши, как да си направи реклама как се ловят и след това пущат бандити. Спец, но не по правосъдие а в защита на наши хора.

    Коментиран от #42

  • 39 До13 Европейския Съд е само за хора

    5 1 Отговор
    С много пари и Богоизбрани! За Отнемане на предприятие от ЧСИ и Нотариус, жалба, с набор документи от грамотен, Адвокат??? Мълчелив Отказ!!!! Там са пратени"наши хора, които решават, кое да се допусне до разглеждане" Сега ли чувате за това "Сито"??? Отнето и продадено на свой хора предприятие е в Монтанския Феодален окръг, ЧСИ Мая Иванова, нотариус по сделката тогава шефката на Правната Комисия в НС Искра Фидосова!! С Кой и как да се бориш с Планината, със шефа на ЧСИ с 15 мил Евра в овшорка!! Няма правосъдие, няма все още държава!! Собственика на взетото предприятие нее от ГЕРБ, не се занимава с политика, За спомен собственика получи инсулт и сега куц, влачи един крак!! КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪД,?? ТЕФТЕРЧЕТО НА Златанов е Съда в България все още!!
  • 40 Бгг

    1 2 Отговор
    За много неща не е , но в случая Гешев е прав. Сега двете мафиотски групировки се карат , на Тиквата, ДБ и на Минчо . Обикновеният човек нищо добро не го чака.
  • 41 Министър Йорданова?? "това е Дългоочаква

    3 1 Отговор
    На вест, която чака да чуе Народа!!
  • 42 На всеки им

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Комедиант":

    Намират цаката било то порок, изневяра, кражба от бюджета, уволнение и т.н. След това ги карат да мълчат. Световна практика е това...
  • 43 Българка

    4 1 Отговор
    Прокуратурата трябва да връща милиони в хазната заради осъдителни присъди на безобразията на каскети, а не да протестира за намаляване на бюджета й
  • 44 Пенчо Пенчев

    2 2 Отговор
    Някой може ли да изчисли каква е вероятността от 1800 (хиляда и осемстотин!) прокурори в България да няма нито 1 (един!), който възмутен от престъпленията в прокуратурата да си подаде оставката? Или защо нито 1 (един!) не се изкушава да се противопостави на Гешев и Ко. с цел рискувайки сега - да направи кариера след няколко месеца? Що за “омерта” е това? От какво се страхуват прокурорите?
  • 45 Азз

    3 2 Отговор
    Каскет, когато те предлагаха, избираха и налагаха политици, нямаше нищо против тяхната намеса в съдебната система... Сега, когато ти искат отчетност и ти орязват бюджета, изведнъж видя заплаха за съдебната система... Чети обявите за работа, дали в някой цирк не търсят шут...
  • 46 Петьо Еврото

    4 2 Отговор
    Някой може ли да изчисли каква е вероятността от 1800 (хиляда и осемстотин!) прокурори в България да няма нито 1 (един!), който възмутен от престъпленията в прокуратурата да си подаде оставката? Или защо нито 1 (един!) не се изкушава да се противопостави на Гешев и Ко. с цел рискувайки сега - да направи кариера след няколко месеца? Що за “омерта” е това? От какво се страхуват прокурорите?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Спомени

    1 2 Отговор
    Тези номера ги правиха при Костов.Ама един ден всичко се връща с лихвите.
  • 49 Мда

    1 3 Отговор
    Тоя пак реве като вдовица за х!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове