Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 17:00 2 530 34

Радев: Трябват незабавни мерки за подпомагане на сектор "Земеделие"

  • румен радев-
  • земеделие-
  • криза-
  • сигурност

Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на България

Радев: Трябват незабавни мерки за подпомагане на сектор "Земеделие" - 1

Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на България. Ако не бъдат взети навременни мерки за подпомагане на сектор „Земеделие“, има възможност окончателно да загубим този отрасъл.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес посети Оранжериен комплекс – Сливенски минерални бани край Сливен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В рамките на посещението си държавният глава разговаря с ръководството на комплекса и с представители на фирми от оранжерийния бранш. Те призоваха за незабавни мерки в подкрепа на производителите, които са изправени пред фалит, както и да бъдат създадени работни групи между отговорните институции в изпълнителната власт, които да предотвратят краха на оранжерийното производство в България.

По думите на президента липсата на навременни мерки в сектор "Земеделие" не само може да доведе до допълнителни социални проблеми и ще се отрази на здравето на българите, но и до срив в производството, който може да бъде компенсиран единствено с все по-скъп внос и компромисно качество на продуктите. „Допускането на този срив днес, ще доведе до това, че догодина тези производители няма да ги има и няма кой да произведе реколтата следващата година“, подчерта Румен Радев и посочи, че законодателството в областта на земеделието е в насипно състояние, а кризата изостря още повече трупаните с години проблеми. Президентът припомни, че в исторически план България е изхранвала не само своето население, но и десетки милиони с износа си в чужбина. По думите му днес се наблюдава обратния процес. Българската продукция в магазините ни намалява драстично за сметка на вносната.

Президентът посочи още, че трябва да бъдат стимулирани доказано работещите практики за по-добро коопериране, за диференцирани мерки съобразени със спецификите на производството, за да се преодолее неблагоприятната позиция, в която селското ни стопанство бе поставено с присъединяването ни към ЕС. Той подчерта още веднъж, че трябва да се действа бързо, защото ако се допусне затриването на сектора, резултатите ще са печални. Румен Радев призова да бъдат разгледани механизмите и мерките, с които държавите около нас при по-неблагоприятни природни условия подпомагат производителите така, че те успяват да внасят и у нас. Според държавния глава страната ни има ресурса – плодородната земя, хората и експертиза, за да се справи. По думите му трябва да намерим начин да използваме потенциала си и да го превърнем в добри резултати в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радев

    15 10 Отговор
    трябва да слушате президента господа уравляващи
  • 2 Да се

    21 5 Отговор
    връщат заграбените милиарди и ето пари, много !
  • 3 ГЕРБ

    7 3 Отговор
    ПУЧ ПУЧ ПУЧ
  • 4 user

    16 8 Отговор
    Последният път Лудия Шапкар така говореше и за здравеопазването - "не трябва нито един българин да стои, чака и умира пред болниците, за всички да има адекватна грижа". Сега явно пак знае какво ще се случи в замеделието след промяната, която докара и бърза да се застрахова с празни приказки и хубави пожелания. Всичко докато изкючат камерите. После? После на кой му пука!
  • 5 Фатмаций

    15 8 Отговор
    То да критикуваш и умуваш е много лесно! А ти си вече втори мандат какво направи до сега? Освен да разделяш хората пак...За армията какво направи нали беше главнокомандващ? Едно голямо нищо!!!
  • 6 Соня

    9 13 Отговор
    Радев, тези няма да свършат нищо, мудно действат а мафията ГЕРБ,ДПС,БСП,Възраждане се окопава и действа. Искат отново власта крадците. Време е за съд, конфискация и затвори. До сега нищо не сте свършили! А и беднотията е на прага на 95% от населението, действайте чи хората ще вземат нещата в свои ръце!
  • 7 То ясног-н Президен

    6 1 Отговор
    Ама за фонд ,,работна заплата,, на обикновенните и отрудени българи КОГА и ПО КАКЪВ НАПИН ще се реагира понеже и там ТРЯБВАТ спешни,не,МНОГО СПЕШНИМЕРКИ в посока РЕАЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ? Кога тези работодатели (съвременни робовладелци) някой ще им обявни че трябва да плащат на робите си и коганякой ще ги застава да правят това??? Кога ще предпопетат,най накрая, да платят на роба заслуженото за сметка напореднатаплеймейтка, нова джипка и екзотична екскурзия. Кога г-н Президент,кога??? Сравняваме си всичко с Европа но не и възнагражданият. Гърбовете на робите вече са извити и счупени. Това не е нормално. Всичкиго знаят и коментират НИКОЙ не взема мерки. Моите уважениякъм Вас и принципите които имате, и коитоотстоявате!!!
  • 8 Пешо

    8 5 Отговор
    Смешник!
  • 9 Земеделец

    18 1 Отговор
    Мерките са много лесни стига правителството да ги изпълнява.

    1.Спиране на субсидиите за едрите земевладелци,така наречените "зърнари",които взимат 95% от субсидиите за земеделието!

    2.Субсидиите за земеделието само за средния и дребният зърнопроизводител!

    Коментиран от #33

  • 10 Работник на минимална заплата

    14 2 Отговор
    Яко обеднях. Направо съм отчаян.
  • 11 Работник на минимална заплата

    11 2 Отговор
    Няма живот на тази територия.
  • 12 Работник на минимална заплата

    12 1 Отговор
    Отново си лягам гладен.

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 13 Саша

    10 4 Отговор
    Е айде де, нали от една година ти управляваш, подпомагай де. Само плямпа тоя и ходи по села и паланки щото никой не го бръсне за слива.
  • 14 Работник на минимална заплата

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Работник на минимална заплата":

    Радев е най обикновен селянин без колело с ,,S,, класа. Той е един селски хитрец с присвити очички и да си ходи на селото си да гледа овце. Този пенсионер.
  • 15 Капитализъм

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Работник на минимална заплата":

    ...в действие!!! Важното е да консумираме!!!! Мечтата на първите "демократи" отпреди 33 години!!! Обаче те си получиха реституирането и си живеят от наемите!!! Те ще ядат домати и краставици, а пролетариите- тях кучета ги яли!!!
  • 16 Вонбон

    7 0 Отговор
    Абе господине има ли сектор земеделие,или др. Сектори да не изброявам
  • 17 Вонбон

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Работник на минимална заплата":

    И още много пъти ще си лягаш гладен,дотам ни докараха
  • 18 Селянин

    9 2 Отговор
    Ще се сетите ама късно,едно време бяхме първи в Европа

    Коментиран от #25

  • 19 Земеделец

    9 0 Отговор
    Не искаме констатации а решения
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 123

    5 1 Отговор
    Леле! Каква защита има фуражката от факти :) :) В този сайт явно само плуже работят :) Браво Дженерал Радев! Направил си епохално откритие :)
  • 22 Хе хе

    6 2 Отговор
    Странен президент! Дава протекционистки и анти ЕС мерки за пример, а самият той е най-върл ЕС и НАТО почитател. На нова му се казва популизъм и замазване очите на сънародниците.
  • 23 госта

    3 0 Отговор
    да ама преди това проверки на далаверите на дпс.
  • 24 Бай Онзи

    5 0 Отговор
    Ей пич , вземи мотиката и подпомагай ! Ама ти изглежда ще я настъпиш !
  • 25 Крушата

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Селянин":

    По бедност , смъртност и корупция ! Точно го казваш-бяхме първи в Европа !
  • 26 Dimitrin Rusev

    8 1 Отговор
    Другарю Радев,вземете пример от президента Лукашенко. Влезте в някой краварник или свинеферма,обиколете златна Добруджа,която ви храни. Срещнете се със пчеларите и с всички производители на селско стопанска продукция !
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Оранжерийните котли работят с нискокачествена нафта с търговско име "корабно гориво"... Газът от бутилките е за разпалване на нафтовите горелки на котлите...Оранжериите зимно време трябва да работят и съответно да се отопляват, защото един по-голям снеговалеж смазва конструкцията им с тежестта си, ако са без отопление което да разтопява снегът от шедовия покрив ...
  • 28 ОСТАВКА ФАТМАК!

    4 1 Отговор
    ФАТМАКЪТ ПАК ЗАПОЧНА $ :
    -ДАЙТ€ ДА ДАД€Т€....!

    ТАКА €, ВСЕКИ ОВЧИ народ $И ЗА$ЛУЖАВА ФАТМАКъ!!!
  • 29 !!!?

    5 1 Отговор
    Радев се държи като Боко към новия Кабинет...скри се отново зад имунитета и върти подли интриги. Голям мерзавец излезе !!!?
  • 30 Питаш какво сме направили

    2 1 Отговор
    Фатмаций...Махнахме ви и ще отидете там,където ви е мястото.Строи се нов затвор,по европейски стандарти.
  • 31 " селянин "

    2 0 Отговор
    Отиди да покопаш малко за два-три месеца и Бог ще те възнагради ! След което смятам , че земеделието ни ще се оправи.
  • 32 stan40

    0 0 Отговор
    Субсидиране на земеделска продукция с висока добавена стойност. Субсидиите за производството на житни култури трябва да се обвържат с отглеждането на животни.В момента държавата подпомага милионери да си купуват земеделска земя. Редно ли е милионери да получават държавни помощи?
  • 33 Марков

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Земеделец":

    Абсолютно съгласен с вас. Какво имат т.н. "зърнари"? Земя, която е арендована от мен, теб..; машини, оборотни пари за торове ГСМ и др. И получават субсидия от държавата. Предполага се за да е по-ниска цената на крайния продукт от дейността им. Нищо подобно. Тези субсидии арендаторите слагат в джобчето и си ги харчат ЛИЧНО за себе си. Собствениците на земята, обработвана от арендаторите, са обвързани с типови договори с минимални ангажименти. И не се обезщетяват от тези субсидии. За миналата година на болшинството са изплатили аренда между 20 и 40 лв за декар. И се чудите защо зърнарите имат луксозни автомобили и живот. И в същото време цената на хляба в магазините расте. Непрекъснато. Защо държавата им дава тази субсидия? Контролира ли разходът да е според предназначението им? Защо огромните арендована земи засяват предимно зърнени храни - пшеница, слънчоглед, рапица, ечемик, царевица... Защо ядем преди всичко турски и гръцки домати и краставици, на цени по-ниски от българските? (Като се има предвид, че цените им в стоковите борси в България са два пъти по-ниски от тези на щандовете по пазарите. И в същия момент оранжериите ни са полупразни, заради вече много големи ежедневни текущи разходи за отопление, най вече. Защото така е в ЕС? Ами не е така. Затова е необходимо преразпределение, по посока на другите земеделски производители. Нека се помогне за възстановяване производствата в достатъчни количества на моркови, домати, краставици, тиквички, пипер, вари
  • 34 Земеделец

    1 0 Отговор
    Субсидиите са предназначени за средния и дребния производител.Субсидиите не са предназначени за едрите земевладелци.

    Запомнете го един път завинаги!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове