17 Февруари, 2022 20:17 1 268 33

Янаки Стоилов: Никоя от партиите няма интерес коалицията да се разпадне

  • янаки стоилов-
  • коалиция-
  • всс-
  • иван гешав

Според него рискът този състав на ВСС да не освободи Иван Гешев от поста на главен прокурор е голям

Янаки Стоилов: Никоя от партиите няма интерес коалицията да се разпадне - 1
Снимка: БГНЕС

Никоя от партиите няма интерес коалицията да се разпадне. Това заяви в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ бившият служебен правосъден министър и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов.

Според него в сферата на съдебната власт има и институционални, и персонални политически мотиви. По думите му трябва на първо място да се уточни какви функции и структура трябва да има Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него рискът този състав на ВСС да не освободи Иван Гешев от поста на главен прокурор е голям.

„За мен е важно правосъдният министър да представи солидни доказателства. Ако има такива, министърът не трябва да се влияе от удобния момент“, подчерта конституционният съдия.

Янаки Стоилов разкри и как трябва да се случи съдебната реформа.

„Съдебната реформа означава повишаване на качеството на юридическото образование. Единен държавен изпит с участие на Министерство на правосъдието, за да има уеднаквяване на критериите за оценяване на познанията. Промени в конкурсите, особено за кариерното развитие. Следващият въпрос е за начина на разпределение на делата – да се отчита вида на съдилищата. Не е нормално всеки съд да има специфични свои правила“, посочи той.

По думите му е важна и темата за съдебната карта.

„Без да се влошава достъпът на гражданите до правосъдие, да се повиши капацитетът на дейността на различните съдилища. Електронно правосъдие, вида и конструкцията на ВСС, уточняване на правомощията на главния прокурор. Само два от тези въпроси опират до Конституцията. Хората ще разберат дали има съдебна реформа, или не, когато имат достъпно, своевременно правосъдие с по-висока справедливост“, категоричен бе Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    17 4 Отговор
    то е ясно.. щото на новите избори няма да можете да я съберете пак
  • 2 Тоя човек

    7 3 Отговор
    След всичко през тези 32г как няма малко срам ,как не се махне ?

    Коментиран от #8

  • 3 Сюн 🌟

    10 12 Отговор
    Всички сме с теб, Киро!

    Коментиран от #30

  • 4 Hoho Boho

    5 6 Отговор
    "Според него рискът този състав на ВСС да не освободи Иван Гешев от поста на главен прокурор е голям"

    Точно!
    Поемат голям риск.
    Бял свят няма да видят.
  • 5 Мушкато

    9 3 Отговор
    Ми да - инак край на лапането и парламент през крив макарон.
  • 6 Даниел Митов

    8 9 Отговор
    Госпин Боко Борисов се връща на пролет в министерски съвет яханал павиян на име Костадин
  • 7 gEPP

    4 9 Отговор
    От "опозиционните" партии - герб/сдс, дпс и проксито на герб - възраждане обаче правят всичко по силите си, само за да "протестират" срещу правителството. Явно са осигурени герб бели автобуси с платени охранени тулупи. Видяхме краха на герб контрапротеста през 2020 г.

    Коментиран от #31

  • 8 БОЛШЕВИК

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя човек":

    За всичко лошо през тия 32 години - тоя човек не е виновен, виновника е горбачов.
  • 9 Айде

    6 6 Отговор
    разпадайте се преди да сте опоскали съвсем кокошарника.
  • 10 егати

    8 6 Отговор
    Върти сучи все Гешев.И ако се махни какво ще стане ще цъфнем и вържем отвсякъде.Относно коалицията мнението на този човек е такова понеже неговите хора са вътре,интерсно ако не бяха какво щеше да каже.На никой не му се ходи през два месеца на избори но при положение,че всичко е с краката нагоре какъв е логичния сценарий.от сбор на стари комунета и нови пе...та и някой с много пари и лични интереси не мисля че ще стигнем до някъде.

    Коментиран от #32

  • 11 дедя

    5 0 Отговор
    Която се възпротиви повече няма до влезе в парламента и субсидията да се спре за тия които не са в парламента
  • 12 Стойко

    4 7 Отговор
    Според днешното най ново проучване доверието в Гешев е 8% а недоверие 57 %. 32% нямат мнение. И още нещо да отбележа! Моментния рейтинг на партиите от коалицията е временен. На изборите след близо 4 години всяка партия от коалицията ще отчете пред народа какво са направили в своите министерства и хората ще преценят тогава за кого да гласуват. Единственото сигурно е че дотогава ГЕРБ ще са се разпаднали тотално след като са извън яслата и хранилката!

    Коментиран от #15

  • 13 Не искат да се разпаднат,

    4 3 Отговор
    и затова започват безпринципни далавери. Белене ще им изяде главите, едните искат да се строи, други не искат, там ще гледаме различията и краят им.
  • 14 Сандал

    9 6 Отговор
    България няма никакъв интерес това правителство да остане!
  • 15 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    ... донякъде!!! Но при капитализма се влиза от криза в криза!!!
  • 16 МАЛКА пенсИЯ

    5 2 Отговор
    Правильно,товариш,ТЪКМО,ДОКОПАХТЕ,КОКАЛА.НЕ ЩЕ СИ РАЗВАЛИТЕ,РАХАТЯ.
  • 17 Хихихи

    1 1 Отговор
    Щото подле при патреотите от Русе с 1 процент всичките
  • 18 оня с коня

    10 2 Отговор
    Стоилов е абс. прав за 2 Неща:Първо- че Детронирането на Гешев е "Кауза пердута" ,което в превод от Латински на Турски е "Кьорфишек".И Второ- че Никоя партия в момента не иска Коалицията да се разпадне,т.е. нови избори.А простата Логика напълно потвърждава това,защото при едни Нови избори Едвали някоя от сегашните Управляващи ще бъде отново в Управлението.ГЕРБ СЪЩО не иска нови Избори В МОМЕНТА,защото на Народа му трябва ОЩЕ Технологично време да огладнее Хууубаво,та като стане "Изборно време" със Сърце и Душа да гласува за бат Бойко,който да поеме Управлението САМОСТОЯТЕЛНО!

    Коментиран от #19

  • 19 Стойко

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    С 18% от 30% гласували , как мислиш ще поеме ли управлението "самостоятелно ???

    Коментиран от #21

  • 20 нннн

    8 2 Отговор
    Който от коалицията пръв хвърли пешкира, ако щете, ритне бурето, има шанс да влезе в следващия парламент. Другите ще подсмърчат отвън. За останалото е прав.
  • 21 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Стойко":

    Не го Мисля а съм УБЕДЕН,но Ты не спеши - поживьм,Увидиш!
  • 22 qwerty

    4 9 Отговор
    Ние също нямаме интерес. Правителството ще изкара пълен мандат.
  • 23 Гошка

    2 5 Отговор
    Отвън напират да падне правителството. Кирил, Асен, Лорер, Лена, Калина са по по най от всички ви пенсионери с шапки. Злобни. Ток 50,ток 8 лева. Все младите са ви трън в очите, мили военни в пенсии. Нашите военни си отидоха на село и отстъпиха жилищата си на младите. Реме е и за тях. Рейтинга им пада не от К и А, а от много други показатели. Те си знаят. Герб 2009 си назначаваха на сладки служби само техни, същото и те новите стари, а уговорката бе справедливост. Излъгаха народа старите шапки. Не ме еня за Бг, но е време да се осъзнаят за стореното от тяхните назначения, шуробаджанашка, щерки избързаха с назначения, алчни шапкари
  • 24 Смех

    7 1 Отговор
    тва и аз мога да ви кажа.. защото партийте от коалицията ако се разпаднат повече власт няма да видят...
  • 25 ComfortablyNumb

    2 1 Отговор
    Точно това е хубавото бай Янаки. Ганчо я разлюби коалицията ВЕЧЕ , а я до изборите има няма 3,5 години още. И после както се полага с намаляваща подкрепа Киро управлява още един мандат с ГЕРБ или ДПС , тук да си избират промянаджиите сами всеки сам си преценя ... Ха честито бе Ганчо!
  • 26 А бе,ветропоказатели

    5 0 Отговор
    Дрън,дрън,Янакито стана конституционен щото работеше за интересите на Фигуранта и подсъдимата мафия и изобщо не им дреме че се бъркат в работата на прокуратурата без никакъв повод.А кога ще се отчита абсолютния монарх президент който е изцяло недосегаем по време на мандата и наказателно безотговорен .След края,но побърза да няма край и неудобен гл прокурор .Не се борят изобщо за съдебна реформа, за деформация и удобна съдебна власт.
  • 27 Кypyлационна коалиция

    6 0 Отговор
    Една безпринципна и куха коалиция.
    Пп сами не могат да блажат от властта. Дб и итн са около чертата. При нови избори може да са аут. Нинова с 10 процента друга власт няма да види. По интересно е как тъмно сини се събраха с червени. Трифонов уж нямаше с бсп да управлява..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сюн 🌟":

    Кире и радев едно нещо направете да видят хората че нещо се прави Стига с този баидън постоянно сте на телефона с него тои без вас не може Радев нищо не казва за лошия път които борисов направи между Пловдив и асеновград Не чух ме критика
  • 31 Комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "gEPP":

    Браво на другарката нинова / стана учителка / на неможищите ПП ИТН и ДБ ще слушате че ще ви изрита На всичко се съгласяват «С БСП напред» Пак долара ще стане 3 000 лв и сега не банки а фирми ще фалират
  • 32 Ако се махне гешев

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "егати":

    Тока ще падне цените на хранителните стоки ще паднат горивата също Гешев ги държи на високи нева Тогава ще се правят анализи на спокоино Аз мисля че бЛгарина ще издържи това положение 4 год На другия мандат ще се видят положителните работи Търпение Това е първото нормално правителство Имаме вече самолета връзка с скопие / света се отваряте пред нас /
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове