20 Февруари, 2022 13:42 8 536 72

Румен Гечев: Българската пенсионна система е дълбоко несправедлива

  • румен гечев-
  • пенсии

Това е единият буфер, другият е буфер са резервите

Румен Гечев: Българската пенсионна система е дълбоко несправедлива - 1
Снимка: Архив

Все още българските пенсии са най-ниски в ЕС, но трябва да се предприемат реформи за преструктурирането и определянето на пенсиите съобразно българската черга, така че да се възстанови социалната справедливост. Това отбеляза в ефира на бТВ депутатът от БСП Румен Гечев.

„Заложената инфлация за годината е 5,6%, а увеличението на пенсиите е по-високо – не би следвало инфлацията да „изяде“ пенсиите при сегашната обстановка. Би било много цинично да се твърди, че увеличавайки скандално ниските пенсии, това поражда инфлация. Тя се поражда от неразумно увеличение на паричната маса в обръщение и ниско ниво на производство“, коментира Румен Гечев.

По думите му българската пенсионна система е дълбоко несправедлива. „От една страна расте минималната пенсия, която е скандално ниска, но не расте средната пенсия. В резултат на това хора с по-дълъг трудов стаж, които са правили по-големи вноски, получават почти същите пенсии като хората, които са осигурявани на минимума“, обясни депутатът от БСП.

„Това е крайно несправедливо и затова БСП като коалиционен партньор искаме промяна в начина на изчисляване на пенсията“, каза той.

Според него трябва не само да се повишават пенсиите, но и да се промени структурата на повишението, така че постепенно да се възстанови социалната справедливост.

Румен Гечев посочи още, че преструктурирането на бюджета може да се случи във връзка с евентуален международен конфликт.

„Всяка страна, когато подготвя бюджет, има и определени резерви във връзка с възможни природни катаклизми и непредвидени обстоятелства. Ние имаме фискален резерв 9 милиарда, трябва да поддържаме 4,5 милиарда. Това е единият буфер, другият е буфер са резервите, с които разполага Министерството на финансите“, каза Гечев

Според него евентуален конфликт между Украйна и Русия ще има тежко икономическо въздействие върху цяла Европа и България.

„Тогава ще имаме допълнителни проблеми с износа и евентуални доставки на енергийни ресурси. Последиците наистина са непредвидими“, посочи той.

„Ние няма как и не трябва да реагираме краткосрочно с военни приготовления“, каза Гечев.

По думите ни нито самолетите ни могат да станат повече, нито можем да купуваме нови подводници. Във военно отношение краткосрочно нищо не можем да променим, посочи той.

Според него конфликтът не е толкова пряко между Русия и Украйна, колкото между САЩ, Русия и Китай.

Според него България не е застрашена, защото е членка на НАТО. „Заплахата срещу България е заплаха срещу целия блок. Никой до сега не твърди, че някой от някъде заплашва НАТО“, каза той.

НАТО заплашва Русия, тъй като се приближи до границите ѝ, това е факт, и Москва реагира, коментира Румен Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пострадал от кражба в Пирогов

    55 7 Отговор
    Санитарите в Пирогов крадат пари и вещи от пациентите лежащи в безпомощно състояние.Мародери в мирно време

    Коментиран от #5, #67

  • 2 Пич

    46 10 Отговор
    Бля , бля , бля ! А действия - никакви !!!
  • 3 XYZ

    66 2 Отговор
    Размерът на пенсиите стъпи на една дълбоко погрешна формула, съчинена от Иван Костов, което може да се окачестви като престъпление към наемните работници и в полза на работодателите! Така че всичко направено след това няма как да стане справедливо, като се гради върху погрешна основа!

    Коментиран от #34

  • 4 6303

    80 13 Отговор
    Големи пенсии получават само тези които никога не са внасяли и лев данък от заплатата си, т.е. държавните служители. Справедливо ли е цял живот държавата да им плаща високи доходи и привилегии ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    50 9 Отговор
    Да пенсионната система е изкривена при бойковото управление. Но не съм съгласна, че заложената 5,6% инфлация е коректна. В тая стъкмистика влизат скъпоструващите забавления за новобогаташи и властващи, които са недостъпнби и неизпозваеми поне за 80% българи. Истината е, че инфлацията за масовата малка кошница е над 20%, да не говорим за цената на жизнено важните за всеки енергийни услуги. Стига с популизъм и полуистини. Време е не за празни обещания, а за реални действия. И началото минава през отстраняване на Гешев и връщане на ограбените милиарди на собственика им- народа

    Коментиран от #11, #36

  • 7 бушприт

    38 1 Отговор
    Румен Гечев: Българската пенсионна система е дълбоко несправедлива,защото я правят по някакво си "швейцарско правило от 60-те години на миналия век.

    Коментиран от #53

  • 8 глоги

    40 1 Отговор
    Все още българските пенсии са най-ниски в ЕС. НЕ СА САМО ПЕНСИИТЕ,ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГЕРИЯТА ОКРАДЕНА И ОШУШКАНА ДО КОКАЛ СЪЩО СА НАЙ-НИСКИТЕ В ЕВРОПА. ДАЛИ НЕ СА И В АЗИЯ?

    Коментиран от #17

  • 9 /////

    35 0 Отговор
    Гаврош в клуба на богатите това го знае всеки пенсионер и какво от това всеки път много приказки, а резултати никакви.
  • 10 цербер

    9 4 Отговор
    Благородна завист към най-богатите в Европа: Средната пенсия в Люксембург е 3000 евро. Средно 1 467 евро на месец - получават мъжете, живеещи във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, а най-ниската - средно 961 евро - взимат жените, живеещи в Долна Саксония. Това обаче са средни величини. Според данни на германското министерство на труда и социалната политика, на практика почти всяка втора пенсия за старост е по-малка от 800 евро на месец. Да живееш с такива пари в Германия е трудно, затова пенсионерите често търсят допълнителна работа.
  • 11 ОЩЕТЕН ПЕНСИОНЕР

    41 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    БРАВО ,ТАКА Е . НА МЪРЗЕЛИВИТЕ ДЕТО ИМ Е МАЛКА ПЕНСИЯТА ИМ Е УВЕЛИЧИХА С 20% А НА ОСТАНАЛИТЕ РАБОТИЛИ И С МНОГО ГОДИНИ СТАЖ ДАЖЕ НЯМАШЕ И 6%. Е ТОВА АКО НЕ Е ИЗКРИВЯВАНЕ И ГРАБЕЖ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ ДИГАТ НА МЪРЗЕЛИВЦИТЕ И ТО С 20%. ЗАТОВА Е ТАВАНА . ИЗКРИВЯВАНЕТО ЗАПОЧНА ОТ РАЗБОЙКО БОРИСОВ. ПЪРВИЯ МАНДАТ НЕ ВДИГНА ПЕНСИЙТЕ С НИТО СТОТИНКА И ЗАТОВА БЕШЕ ИЗРИТАН. ПОСЛЕ С ИЗМАМА ПАК СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И ЗАПОЧНА ДА ДИГА С МНОГО НА МЪРЗЕЛИВЦИТЕ И ДОСТА ПО-МАЛКО НА РАБОТЕЩИТЕ. НАПРАВЕТЕ ПРОФИЛ-ПРОУЧВАНЕ КОИ ПОЛУЧАВАТ НАЙ-НИСКИ ПЕНСИИ, С КОЛКО СТАЖ И КАКВИ ВНОСКИ В ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА!!!!!! ПОКАЖЕТЕ ИСТИНАТА ЗА ПАРАЗИТИТЕ ПОЛУЧАВАЩИ ПЕНСИИ БЕЗ ДА СА РАБОТИЛИ!!!!!

    Коментиран от #47

  • 12 ПЕНКО

    12 8 Отговор
    ОТ 30 ГОДИНИ " РАБОТИ " КАТО ПЛЯМПА- МЕНТЯ -РИСТ !!!!!! ДОПРИНЕСЪЛ Е ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОКОЛЕНИЯ --САМО ЛОШО И ЛЕК "БРИЗ " ---И ПОЗАТА " МЪЖЕСТВЕННО МЕНТЕ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 По отношение на пенсиите

    16 12 Отговор
    всички управляващи до сега гледат гледат най напред да увеличават максималната пенсия,защото те и техните хора я получават.В резултат на това ножицата между най ниската и най висока пенсия стана прекалено голяма
  • 14 Само с парите

    20 9 Отговор
    откраднати от толуп банкянски ще се оправят половината проблеми в страната.

    Коментиран от #25, #30

  • 15 $$$$$$$

    30 4 Отговор
    Като е несправедлива я оправете ,не може хора с 40-48 години трудов стаж с наложения им противоконституционен таван да плащат на тези без трудов стаж или получавали пари в плик.Махнете тавана и като иска да си ги поеме държавата и да направи системата справедлива.
  • 16 xoxoxo

    17 4 Отговор
    БСП разполагат с професор Р. Гечев. Към днешна дата друг не е успявал да направи пенсиите 15 000 лева.

    Коментиран от #38

  • 17 Прасе От Бсп

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "глоги":

    Няма проблеми.... 🥰Тези пари отиват винаги при Народа.... Някой вземат кредит от банка, на други купуват имотите, на трети ги дават на засуканите щерки за направени ВИП 👃👃,,услуги" , на други правят оборот в барове и ресторанти, хотели и игрални зали... Никой не взема пари когато си отиде, всичко остава за Народа...
  • 18 58833

    25 2 Отговор
    Поредната порция лъжи и небивалици, защо не обясниш какво става с цените, инфлацията, доходите, спестяванията, защо банките съвместно с правителството обират за пореден път Българския народ? Защо не обясниш какво стана с откраднатите пари на 60 000 Българи от лихвоточките и защо вие гузно мълчахте докато ГЕРБ ги крадеше? Как да Ви има човек доверие та вие всички сте крадци и мошеници!

    Коментиран от #40

  • 19 Коментира,човека който

    20 4 Отговор
    фалира държавата през 1994!Гечев ,инфлацията е минимум 20%,какви 5.6% са ти в кратуната?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 7543

    12 6 Отговор
    Гечев къде се скри? Пише програма как да направи 3000 лв за евро ли?
  • 22 Грую

    20 0 Отговор
    Ами хайде бе Румка.Вдигнете и средните пенсии.Нали сте в управлението. Май само празни приказки дрънкаш.
  • 23 ТАКА Е,.. МА'ЛО'УМ'НИКО

    15 5 Отговор
    ПРИ ТЕБ , ЖАНКАТА И КОМУНЯГО-АНАДОЛЦИТЕ БЕШЕ НАЙ-СПРАВЕДЛИВО---- ЗАПЛАТА --- 4 $ И....ПЕНСИЯ -2 $ !!!
    АМА СЕГА СЕ НАРИЧАТЕ..."ПОЧТЕНИ", "УМНОКРАСИВИ" И ПРОДЪЛЖАВАТЕ..."ПРОМЯНАТА",... НИЩОЖЕСТВО ГНУСНО!!!
    ГАЗОВИ КАМЕРИ ЗА ВАС, МРЪШЛЯЦИ
  • 24 Каза

    13 3 Отговор
    ........професорът-икономист,чиято партия, а и той самия като икономически министър през1997 ма какво сътвориха ??? Последва масовата .......упс, приватизация, а промените в пенсионната система я сътвори друг ,,велик" икономист начело на държавата след тия от от БСП...По добре да не се показват и говорят по такива теми в публичното пространство,в Парламента да си разтягат локумите колкото си искат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГЕРБ=БСП=ДПС

    17 6 Отговор
    Ало Гечев несправедливост на българската пенсионна система е най-вече в това, че разликата между минималната и максималната пенсия доскоро беше 5-6 пъти, сега е 4 пъти. Само защото Асен Василев се пребори да направи малка промяна. И бесепарите се скъсахте да ревете, че била несправедлива, защото пенсионер с над 40 години трудав стаж взимал минимална пансия. Вие бесепарите сте най-виновни за кегашната система. Защото сегашната система давате максималната пенсия от 1500 лева месечно, на милиционер, фатмак, льотчик с 25 години трудов стаж. Което е повече дори от средната заплата. И в същото време на медицинска сестра с 45 години трудов стаж давате минимална пенсия от 370 лева. Ето това е несправедливо господин комунист(менте социалист).
  • 27 Несправедлива е

    4 2 Отговор
    Останалите в България плащаме пенсиите на нашите родители, както и пенсиите на родителите на мигрантите.
  • 28 €€€€€€€€€

    17 1 Отговор
    До 6303.Господинчо,аз съм с 48 години трудов стаж в производството,плащал съм си съвестно вноските и не съм съгласен държавата и такива като теб да ме лишават от това,което ми се полага и ми е изчислено.

    Коментиран от #52

  • 29 Aз ...

    19 3 Отговор
    Вярно е. Хора внасяли минимални вноски, осигурявали се на минимум(естествено не винаги в имало друга възможност) искат да взимат колкото хората, заделяли голяма част от доходите се. Расте ли минималната, със същия процент трябва да растат другите.
  • 30 Червен галош

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Само с парите":

    не търсят на правилното място.Трябва да търсят на о-в Сахалин - там ББ има тайна сметка в преводни рубли.
  • 31 Несправедлива е меко казано!

    18 0 Отговор
    Те обраха пенсионерите 😇
  • 32 Селяк

    11 6 Отговор
    Зашожената инфлация в бюджета няма нищо общо с реалната инфлация - факт! Всичко е едно голямо шоу. Навсякъде другаде минималната пенсия е равна на минималната работна заплата и минималното обещетение при безработица - но не и в България!
  • 33 Но да е само тя

    3 0 Отговор
    Всичко от плопаднало
  • 34 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "XYZ":

    "Размерът на пенсиите стъпи на една дълбоко погрешна формула, съчинена от Иван Костов."

    Кога българите ще разберете, че държавата ни е парламентарна република и се управлява от мнозинствата в Народното събрание, а не от премиера, президента, главния прокурор ... Според българските закони, депутатите са началниците на премиера и министрите, а не обратното.

    Само да попитам, а защо никой от следващите премиери като Сакскобургодски, Станишев, Борисов, които управляваната много по-дълго от Иван Костов запазена "неговата формула". И защо те не са виновни за това, че не са променили "костовата" пенсионна система. Искам да отбележа, че пенсионната ни система в основата си е непроменена, не от времето на Иван Костов. А е непроменена от времето на Тодор Живков. Единственото, което промени Иван Костов беше добавянето на задължителен втори пенсионен стълб. На който още не сме му сърбали попарата, защото все още не е заработил. Лично аз смятам, че Иван Костов направи много хубави неща. Но направи и лоши неща, едно от тях вторият задължителен частен пенсионен стълб. Също така, е виновен, че не направи лустрация и не направи чистка на комунистите, ченгетата и разузнавачите от прокуратурата, съда, парламента, държавния сектор, банките, медиите ... Дори в църквата ни е пълно с ченгета, ама там не е редно са се бърка държавата.
  • 35 злобар

    4 0 Отговор
    Стягайте каиша и се оплювайте ! Аз правя така...и ми олеква .:)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 коко

    18 4 Отговор
    ей,мърляч червен! ти в магазин влизал ли си ? какви5,6 % те гонят бе наглец долен.инфлацията е поне 20 % минимум,нещастник лъжлив.
  • 38 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "xoxoxo":

    "БСП разполагат с професор Р. Гечев. Към днешна дата друг не е успявал да направи пенсиите 15 000 лева."

    Само си пропуснал да допълниш, че когато Румен Гечев и БСП направиха месечните пенсиите 15 000 лева. Един хляб струваше 500 -1 000 лева, килограм сирене струваше 5 000 лева, киселото мляко 800 лева ...

    Коментиран от #41

  • 39 кирил и асен

    11 6 Отговор
    ДО КРАЯ НА МАНДАТА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ НА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ-работил не работил ,плащал осигуровки не плащал все тая - ОБЕЩАНО ОТ КАНАДЕЦА И КОКОРИНО

    Коментиран от #59

  • 40 Боновец

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "58833":

    Човече, забравяш ли и открадването чрез масовата приватизация? Та милиони бонове, за милиарди левове, бяха вложени в новосъздадени фондове, фирми и др.п., от които и до сега си печелят "тарикатите", лобирали за такова законодателство и за липсата на по-нататъшна отговорност. А същите "тарикати", успокоени, отдавна не бръснат за нищо вложилите боновете си, вече десетилетия не дават и не обясняват защо липсва какъвто и да е дивидент, как назначават ръководството на фирмите си за надлежното "усвояване" на този обществен капитал, на какви заплати и с какви привилегии и благини (защото най-често дори са си семейни!). Дори измежду тези "тарикати" има и привилегировани/допуснати/назначени да раздават оценки и награди видиш ли за качество на фирмени икономики, за интелектуални писателски трудове и т.н.- повече от мерзавост и наглост.
  • 41 коко

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    забравил си промяната в равенството ГЕРБ=БСП=ДПС=П П = чакали от едно котило
  • 42 Сега ли се сетихте?

    16 0 Отговор
    Преди 26-27 г изведнъж всичко отече, обрахте пенсионния фонд, изчезнаха спестяванията на народа и започна голямата гавра с хората, които изградиха България, а всички вие, партийци от различни цветове, но с майка БКП, разрушихте и ограбихте държавата. Майките и бащите ни - кучета ги яли. Нищета и вечни лишения. Позорно.
  • 43 сиси

    15 1 Отговор
    ПРОБЛЕМА НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ Е , ЧЕ МЪРШАТА Е МАЛКО А ЛЕШОЯДИТЕ СА МНОГО
  • 44 Другари, военни пенсионери !

    10 3 Отговор
    Ей такива като Гумен Речев бяха в основата на разпродажбата на безценица на българската промишленост. Той казваше на предприятията да не си плащат банковите кредити. Такива като него, министър при Жан Виденов, бяха в основата на фалита на 12 български банки. Спестяванията на милиони българи се стопиха след безумната инфлация - 3000 лева за 1 долар. Тогава неговите съпартийци окрадоха от народа милиарди и го вложиха в своите сметки из офшор зоните и после ги върнаха при царя за да изкупят за жълти стотинки "общонародната собственост". Ако вие сте гласували за тях, значи и вие сте отговорни за този грабеж.
  • 45 Да си припомним как

    6 4 Отговор
    такива като Румен Гечев бяха в основата на разпродажбата на безценица на българската промишленост. Той казваше на предприятията да не си плащат банковите кредити. Такива като него, министър при Жан Виденов, бяха в основата на фалита на 12 български банки. Спестяванията на милиони българи се стопиха след безумната инфлация - 3000 лева за 1 долар. Тогава неговите съпартийци окрадоха от народа милиарди и го вложиха в своите сметки из офшор зоните и после ги върнаха при царя за да изкупят за жълти стотинки "общонародната собственост". Ако вие сте гласували за тях, значи и вие сте отговорни за този грабеж.
  • 46 Разбиращ

    21 1 Отговор
    Кой колкото работи и се осигурява... Толкова да получава! Стига сте толерирали мързелите

    Коментиран от #60

  • 47 момо

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "ОЩЕТЕН ПЕНСИОНЕР":

    точно-вдигат само на мързеланите другите да го ду.ат
  • 48 САМО ДА ПИТАМ

    10 4 Отговор
    С какви очи излиза тоя измекяр да ни обяснява колко малка е инфлацията и как добре живеем ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Абсурдистан

    4 4 Отговор
    Добро утро! Пенсионерите са най-прецакани, когато БСП е във властта. Но, пък са най-облъчвани. Е понамаляха, други захитряха и ето -четвърта сила! Дай боже и пета!
  • 51 Павел пенев

    5 4 Отговор
    Ще продължавам да питам защо агент Економов ощети двойно пенсионерите от първа и втора категория труд. Това ли е неговото швейцарско правило?
  • 52 6303

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "€€€€€€€€€":

    Господине, искрено се надявам да имате достойна пенсия. Аз съм само на 59 години, разбирам че сте малко по-възрастен от мен , уважавам труда на всеки , извинявам се , ако лично съм ви засегнал, но просто не сте ме разбрали . Имам предвид тези, на които хора като вас плащат заплати, осигуровки, почивки, развлечения и пенсии.
  • 53 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "бушприт":

    "Българската пенсионна система е дълбоко несправедлива, защото я правят по някакво си "швейцарско правило от 60-те години на миналия век."


    Българската пенсионна система, няма ама нищо общо с швейцарската пенсионна система. Също и бг данъчно-осигурителната ни система, няма нищо общо с швейцарската система. У нас управляващите политици, преписват най-вече от московците ... И то най-вече от сбърканите
    съветски системи и законите отпреди 1990 г. И системата на бг главния прокурор БСП-арите, щато Близначки, Янаки Стоилов... "бащи" на конституцията ни, са я преписоли от московците, а не от швейцарците.

    В Швейцария разликата/НЕРАВЕНСТВОТО/ между минимална и максимална държавна пенсия е само 2 пъти, в България до миналата година беше 5-6 пъти(Пример: 1200 лева / 250 лева = 4,8 пъти разлика). В Нидерландия дори е още по-малко, камо 30%. В Швейцария, Нидерландия, Фенландия, Норвегия почти са построили социализма, а не в Русия.

    В Швейцария, има необлагаем минимум, така щото пенсионерите с малки пенсии и работниците с ниски заплати да не плащат данък доход до един и същи размер. В същото време всички доходи заедно с пенсията на по-богатите пенсионери се сумират. И тези пенсионери плащат същия данък какъвто плаща работник със същият доход.
  • 54 пенсионер

    10 3 Отговор
    трябва ли да хрантутим мамилите със социалните осигуровки и калпазаните на минимална заплата !? колкото си внасял, толкова и ще получаваш като пенсия !
  • 55 Анонимен

    7 1 Отговор
    Дано да се оправят пенсиите по справедлив начин да не стане като Борисов лош човешки материал са пенсионерите според него
  • 56 Анонимен

    6 0 Отговор
    Ножицата между старите и новите пенсии е много разтворена което не е добре
  • 57 мдда

    3 4 Отговор
    Румен гечев... човекът кой фалира България 97-година говори за недъзите на пенсионната система. Защо не викнете Жан Виденов??
  • 58 Лесно е

    5 0 Отговор
    Защо не повдигна въпроса последните 15 години управлявани от Борисов? А сега искаш да наваксаш?
  • 59 "Чалгар"

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "кирил и асен":

    "ДО КРАЯ НА МАНДАТА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ НА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ-работил не работил ,плащал осигуровки не плащал все тая"

    Подкрепям те напълно, да иницииране РЕФЕРЕНДУМ за това твое предложение за пенсионна реформа:

    Пълна точка: всички над 63-65 годишни да получават еднакви пенсии.

    Втора точка: Заплатите на шефа на парламента, президента, шефа на БНБ, премиер, министри да е еднаква и да е в размер на 5 средни заплати за страната. Депутатката заплата да в е размер 3 средни за страната заплати. Да се премахнат всякакви бонуси, пъри да дрехи, храна ваучери ... Може са се дават великденска и коледна добавки, обаче само ако са еднакви за всички. Т.е. великденската и коледтата добавки на премиера и министрите да са в същият размер. В какъвто е великденската и коледтата добавки на секретарката, чистачката, портиера, шофьора, охранителя от НСО ...

    Така предложената от теб пенсионна система със сигурност ще е много по-справедлива от сегашната пенсионна система. При която, медицинската сестра, учителката ... с трудов стаж 40 години се пенсионират на 62-63 годишна възраст и взимат 370 лева месечна пенсия. И милиционера, който с 20-25 години трудов стаж се пансионира на 50 годишна възраст с 1500 лева месечна пенсия. Или пък търтееите депутат, кмет, министър ... които реално нямат и една година трудов стаж. Защото нищо полезно не са свършили през целия си живот. Но и те ще взимат 1500 лева месечна пансия.
  • 60 морков

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Разбиращ":

    дори когато взима вноските на другите , и ги внася на името на ;фирмата; ? на територията нищо не е в ред , а и не виждам желание мутро модела да се промени
  • 61 Хъхъ

    5 2 Отговор
    Няма как да е справедлива при положение че имаме население в трудоспособна възраст което постоянно намалява а пенсионерите постоянно се увеличават. Тенденцията за загубата на на работещото население ще продължи както и тежестта върху данъците за издръжка на пенсионерите. Най тъжното е че има много от тях които не са внасяли и лев но получават пенсии колкото други които са внасяли повече от 40 години. Има няколко начина това да се промени
    - внасяне на работна сила от други страни, тук държавата може да се възползва от сектори които имат нужда и са високи заплати
    - създаването на данък пенсионер и лични пенсионни партиди за всеки работещ
    - инвестирането на пенсионните фондове по разумен и печеливш начин
    - стимулиране увеличаването на населенивто с различни програми
    - намаляването на социалните плащания
    - стимулиране увеличаването на работещото население чрез създаване на работни места и премахването на помощи
  • 62 Червенушката не се променя

    5 3 Отговор
    Пенсийките преброил, комунягата.. ГОТВЕТЕ ТОЯГАТА, ТРЯБВАШЕ ПРЕДИ 3- ГОДИНИ ДА ПОСЪВЕТВАМЕ НАГЛЕЦИ, КАТО ТОЗИ!

    Коментиран от #65

  • 63 Пенсионер

    3 1 Отговор
    Тоя откри топлата вода.
  • 64 77777

    2 0 Отговор
    А бе ..панар ,кой и кога я въведохте тая система бе?Твоита м.а.м.а,м.р.ъ.с.е.н комунист.Благодарение и на теб изядохте парите на народа с инфлацията и фалиралите банки.
  • 65 ТИ МАЙКА НЯМАШ ЛИ БЕ БАЩА

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Червенушката не се променя":

    НЯМАШ БАБА И ДЯДО НЯМАШ ЛИ ИЛИ СИ ЧЕДО НА ДЪГАТА.....БЕЗСРАМ. НИК...
  • 66 xaxaxax

    2 0 Отговор
    Разбира се че е несправедлива - А какви времена бяха преди 25г. когато песионерите взимаха хиляди лв. пенсия 🤣
  • 67 СИИИИИЧКИТЕ ДОКТОРИ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пострадал от кражба в Пирогов":

    КАРАТ СКЪЪЪПИ ЖИПОВЕ СИИИЧКИТЕ ЗИМАТ ПО СТИ ЛЕВА БЕЗ ФИСКАЛНО УСТРОЙСТВО.ПРОБУТВАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ СКЪПИ НЕНУЖНИ ЛЕКАРСТВА И ЛЕЧЕНИЕ ЗА ДЕСТКИ ХИЛЯДИ БЕЗ РЕЗУЛТАТ..
  • 68 Георги

    3 1 Отговор
    Този измислен професор завитнаги трябва да се скрие .Той и неговата партия БСП са вредни за България.Трябва да ги съдят ,а те се представят на спасители.Докога ще търпим такива регенерати.Те нямат място в политиката
  • 69 Пенсионер

    2 1 Отговор
    Защо подземни миньори неможем да вземем тавана пенсия като при Тежък и рисков труд ако излезем живи добре ако не с чували ни изкарват решението за пенсия ми 503.95 а на децка учителка в децкаградина решението за пенсия 1000лв
  • 70 Бай ганьо

    1 1 Отговор
    Как можаха вредни професии като заварчик да няма категория и ранно пенсиониране..
  • 71 Ужас

    2 0 Отговор
    Бг се топи обезлюдява цените всеки ден нагоре застаряваме кой ще работи като всички бягат като луди навънка в Англия дават до 250 лв надник на ден тук 25 лв как се живее
  • 72 стария КУРТИ

    1 0 Отговор
    айде бе ГЕЧЕВ , какво само констатирате и коментирате ! НА ВЛАСТ СТЕ ДЕЙСТВАЙТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВИ ПЕНСИИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове