21 Февруари, 2022 13:50 1 670 11

Цената на тока у нас била над средната за Европа

  • цена на тока-
  • инфлация-
  • увеличение

Според него, ако се компенсират технологичните разходи на ЕРП-тата и ЕСО, не би трябвало да се очаква по-висок ръст на тока от 2-3 процента на регулирания пазар

Цената на тока у нас била над средната за Европа - 1
Кадър NOVA NEWS

"Не се очаква шоково поскъпване на тока, няма фактори за това. Увеличението ще е в рамките на инфлацията или малко повече - 2-3 процента", каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.

Той добави, че на борсата нещата са различни, тъй като се появяват на приливи и отливи големи заявки, което вдига цената.

Енергийният експерт припомни, че нашият пазар е свързан с европейския чрез Румъния, по тази причина не могат да се очакват драстични разлики в цените на електроенергията у нас и в европейските държави.

Хиновски обясни, че временните, локални завишавания на цените се дължат на факта, че на местната борса се явяват по-малки количества предлагане и повече търсене, това вдига цената.

Според него, ако се компенсират технологичните разходи на ЕРП-тата и ЕСО, не би трябвало да се очаква по-висок ръст на тока от 2-3 процента на регулирания пазар.

Иван Хиновски заяви обаче, че според експертите моделът с компенсациите към бизнеса вече трябва да бъде спрян и да се премине към по-динамична схема.

"Ще има нужда от драстично повишение на цената за пренос и достъп до мрежата, което е свързано с технологични разходи за ЕРП-тата на свободния пазар. Ако тази цена изкуствено се задържи, тогава не би трябвало да се вдигне цената за битовите потребители, но това ще означава сериозна компенсация от страна на държавата за крайните снабдители и ЕСО. Такава заявка не е давана на този етап", заяви Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

За него с тези технологични разходи цената на тока би се вдигнала с 10-15 процента.

По отношение компенсациите за бизнеса Владимиров смята, че подход с намеса в пазара е най-неправилния, защото променя стимулите в пазарните играчи.

"Повечето европейски страни подпомагат пряко най-засегнатите бизнеси, тези, които потребяват най-много енергия за производство на своите стоки и услуги. Помощта трябва да е за тях, не на всички поравно", убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АКО СТЕ НЕКАДЪРНИ СЕ МАХАЙТЕ!

    28 3 Отговор
    А ЗАПЛАТАТА НИ НАД СРЕДНАТА ЗА ЕВРОПА ЛИ Е УПРАВЛЯВАЩИ?????? ПЕНСИЯТА НИ НАД СРЕДНАТА ЗА ЕВРОПА ЛИ Е УПРАВЛЯВАЩИ????? СМЪКВАЙТЕ ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ВОДАТА, ГОРИВАТА!!!!!!
  • 2 САНДОКАН

    11 0 Отговор
    Лелю Данче изкопа ли го.
  • 3 ХА ХА ХА

    17 4 Отговор
    АБЕ ДРУГАРЮ ХИНОВСКИ , КАКВОТО И КАКТО И ДА ГОВОРИШ , НЯМА ДА УБЕДИШ БЪЛГАРИТЕ , ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА Е 2 , 3 % !!! И ЕДВА ЛИ НЕ ЦЪФТИМ И ВРЪЗВАМЕ ! ЗАЩОТО СЛЕД КАТО БЪЛГАРИНА ВЛЕЗЕ ВЪВ МАГАЗИНА , ВИЖДА СЪВСЕМ ДРУГО НЕЩО , ДВОИНИ , ТРОИНИ ЦЕНИ ! И ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ , СКОРОСТНО МУ СЕ ИЗПРАЗВА ДЖОБА ! А КАЖИ КАК ДА ТИ ВЯРВА , МАКАР И ДА ИСКА ?????
  • 4 Българка

    22 1 Отговор
    И защо да слушаме поредния на държавна хранилка? Каква е заплатата на председателя на поредната хранилка Български енергиен форум? То цените и 100% да се вдигнат, Хиновски бълха го ухапала. Не трябва да се вдигат цените и с 1%, а по-скоро след реформи рязко да се намалят и на борсата. Да се разследват всички спекуланти- търговци на борсата. Да се закрива направо БЕХ и всякакви структури, които са се впили в държавното тяло и го обезкръвяват
  • 5 ген Столти

    19 0 Отговор
    Този е като касапски пес, вечно души за мръвка под масата.
  • 6 Верно ли

    21 0 Отговор
    " Цената на тока у нас била над средната за Европа" Хахаха, сега да не излезе, че трябва да я намалявате, крадливи .....!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Капитализъм

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли":

    ... в действие!!!
  • 8 123456

    20 0 Отговор
    Като е над средната за Европа , защо пак се каните да я вдигате с 2-3 % . Как пък не направихте заплатите като в Европа ( 30 години вече )
  • 9 Никой

    9 6 Отговор
    Чакай Русия да нахлуе в Украйна и гледай какво ще стане с тока , петрола и газа.Българите ще стоят на свещи.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тока

    5 0 Отговор
    Айде стига вече с тия телевизионни "енергийни експерти", че яко ми писна. Много се навъдиха по телевизията. Няма да е зле да се въведе лиценз, за да се наричаш "енергиен експерт". И ако нямаш такъв, да не се показваш по медиите, а да ръсиш мозък на пенсионерите и дечурлигата в кварталните градинки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове