Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 15:09 1 491 4

Юрий Асланов: Решението за отстраняването на Паргов е взето еднолично и е наложено със сила

  • юрий асланов-
  • бсп-
  • отстраняване-
  • калоян паргов-
  • без диалог

По-голямата част от левите хора очевидно спират да възприемат БСП като свой представител, казва социологът

Юрий Асланов: Решението за отстраняването на Паргов е взето еднолично и е наложено със сила  - 1
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че се търси начин да се създаде един вътрешнопартиен стабилен уют на участието на БСП и на кабинета, който обаче е свързан с ерозия на масовото доверие в партията и, подчертавам, ще има дългосрочни и тежки последици. Това каза Юрий Асланов –социолог и управител на агенция „Афис“ в интервю за предаването „Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио „Фокус“. Той подчерта, че решението за отстраняването на Калоян Паргов от поста му на председател на БСП-София е взето без диалог.
„Продължава линията на тясното ръководство на партията, без диалог, без да взима мнението на редовите социалисти и низовите организации, да се саморазправя с различни ръководни дейци в партията и знакови фигури заради това, че изказват мнения, различни от това на лидера, или критикуват водената политика и налагания авторитарен стил на ръководство“, поясни социологът.
„Аз не мога да бъда сигурен дали всичко това, което чета по медиите като мотиви, е вярно, защото само това е източникът, от който мога да съдя. Ако това, което се пише и говори по медиите, ако това са мотивите, те са глупави и несъстоятелни. Но пак подчертавам, решението е взето без диалог, без да се обсъди със социалистите от градската организация и низовите организации. То е взето еднолично и е наложено със сила“, каза той още. Според Юрий Асланов по-голямата част от левите хора спират да възприемат БСП като свой представител.
„Последиците вече са налице от този воден курс, защото това не е първият, вероятно няма да бъде и последният случай на саморазправа със знакови дейци на партията. Като цяло членската маса на БСП се свива и като актив, напускат партията знакови личности, имащи безспорен принос за развитието на социалистическата идея в годините назад. Спря притокът на млади хора, партията застарява. И най-вече – видяхме през миналата година в три поредни парламентарни избора една низходяща градация на оттегляне на доверието на избирателите. По-голямата част от левите хора очевидно спират да възприемат БСП като свой представител. Това са видимите последици. Иначе дългосрочните последици ще бъдат тежки, защото вече се поставя въпросът и за оцеляването на БСП като партия, дали ще оцелее при едни евентуални бъдещи парламентарни избори, дали въобще ще запази статута си на парламентарно представена политическа сила – и този въпрос се поставя от анализаторите“, коментира социологът.
„Очевидно, че всичко това оказва влияние на доверието в БСП. И пак подчертавам – то се доказа и от резултатите на парламентарните избори през миналата година. По-силно доказателство от това няма. Не е въпрос дали доверие в партията имат не толкова онези, които образно казано плащат членски внос, важно е дали тези, които подкрепят партията в най-важните моменти, на избори, продължават да я подкрепят или пренасочват подкрепата си или за други партии, или въобще не гласуват, което е по-вероятно.
Тези скрити цели и мотиви са очевидни. Паргов е възприеман като критик на наложения авторитарен стил и метод на ръководството на партията, както и това, че очевидно от един момент нататък започна да се възприема и като заплаха, предвид на многобройните нека да ги наречем слухове, че ще се кандидатира и за лидер на партията. Виждате или помните по какъв начин се приключи казусът с Кирил Добрев, който беше единственият конкурент на прекия избор на Корнелия Нинова, виждате каква помия се излива след Конгреса срещу Крум Зарков, който също заяви кандидатурата си, макар че Нинова оттегли оставката си по време на Конгреса. Мотивите не са толкова скрити според мен, те са видими и са ясни“, добави той.
По думите му до ескалация на напрежението между БСП и БСП-София се е стигнало,защото залогът сега е участието на БСП в правителството, което поражда много въпросителни и спорове, и масови усещания. „Правителството е с очевидна дясна ориентация и опитите на ръководството на БСП да оправдае участието си в такава очевидно дясна антисоциална ориентация на кабинета с това, че те са там, за да го възпират от крайни антисоциални мерки, просто в очите на много леви хора не звучи логично“, обясни Юрий Асланов. „Националното ръководство на партията е в конфликт и с други общински организации, чиито ръководства също заеха критична позиция по отношение на действията на Националното ръководство. Няма да ги изброявам, по страната са доста такива. Правят се опити да бъдат подменени тези ръководства, засега с различен успех. Най-ярък беше конфликтът между Националното ръководство и ръководството на общинската организация в Перник и особено по отношение на личността на действащия кмет Станислав Владимиров, който е социалист, който може да се окаже поредният следващ номер в списъка за изключвания“, коментира той.
По думите му е било очаквано вътрешнопартийната война между левите структури да стигне до тук, защото по думите Корнелия Нинова е превърнала БСП в свой личен проект, за сметка на общественото доверие в партията. Той посочи, че БСП не може да се справи с ролята на социалния вектор в правителството освен ако не притъпи част от непопулярните мерки в някои случаи, като разчита на компромиси от страна на останалите коалиционни партньори и на правителство с ясна дясна либерална ориентация: „И това не може да промени неговата характеристика и водената политика като цяло. От вътрешноикономическата и социална политика до външната
политика – всички общоналожени основни решения на правителството са в противоречие с предизборните ангажименти на БСП. Тя не може да предотврати това от позицията на младши коалиционен партньор, тъй като водещата политическа сила има доминация, и освен това и идеологическа близост с останалите две формации в лицето на „Има такъв народ“ и „Демократична България“. На практика БСП остава едно чуждо тяло, очевидно нежелано от останалите коалиционни партньори и прибрано в тая коалиция по принуда, просто защото без гласовете на тези 26 депутати на БСП не можеше да се състави мнозинство. Това е ясно за всички, че това е коалиция на принудата, и единственият принудителен елемент в нея е присъствието на БСП. Така че чудеса не може да направи БСП, освен някакви малки мерки от частичен характер, които действително да притъпят остротата на антисоциалната политика“.
Юрий Асланов посочи, че е спорно какво е постигнало от гледна точка на предизборните ангажименти на БСП.
„Не знам какво е постигнато, не знам какво е постигнато от гледна точка на предизборните ангажименти на БСП – нито обещаните нови работни места, нито строежът на АЕЦ „Белене“ е в плана на правителството, както се разбра. За външната политика да не говорим, тя се води максимално отдалечено от ангажиментите на БСП и нейните обещания. Струва ми се,че тези хвалби по линия на т.нар. социалисти идват от онази част от тях, които или вече са получили някакви назначения, или очакват да ги получат.
Никой не може да отговори на това. Нека да разделим на две нещата. Бизнесът може да ги усети, доколкото е приоритет на новата власт, т.е. грижата за работодателите“, добави той. „Що се отнася до хората, те засега не ги усещат и в близко време няма да ги усещат, защото неравенствата се задълбочават в страната, ножицата между бедността и богатството продължава да се разтваря за сметка на изчезващата средна класа и обедняването получи много силно ускорение, особено сега, в периода на растяща инфлация на цените, особено на цените от малката потребителска кошница за първа необходимост. При хората има очевидно обедняване и очевидна стагнация. За бизнеса все още не се усещат, но е възможно да се усетят, доколкото икономическият климат е учудващо благоприятен. Има и икономически ръст през миналата година, която разбира се беше повлияна ниската база от пандемията. Но сега, когато се очертава в оптимистичните прогнози и краят на пандемията, може нещата за бизнеса да тръгнат“, коментира още Юрий Асланов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    8 2 Отговор
    Защо имам странното чувство, че никой ама наистина никой не го интересува какво се случва в БСП и кой на кого е подложил динена кора.
  • 2 ЧОЧО

    8 1 Отговор
    Един месец ни занимаваха с изключването на Киро куфарчето.Сега ще на занимават с Паргов.Кой го интересува вашата крадлива партия,оправяйте се там,без да занимавате цяла България.
  • 3 Гаулайтерите на Нинова

    5 2 Отговор
    Вилнеят. Овчаря се готви да управлява до живот.
  • 4 Трак

    4 1 Отговор
    Поредния ДС агент БЕЗРОДНИК наричащ себе си - социолог ! Ако имахме лустрация този и всички други ДС агенти терористи щяха да бъдат изправени пред стената и да си получат куршумите като чаушеско
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол