Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 17:50 2 468 64

Цветлин Йовчев: У Путин има желание за промяна на световния ред

  • украйна-
  • русия-
  • цветлин йовчев

Не бива да има колебание по отношение на българската позиция

Цветлин Йовчев: У Путин има желание за промяна на световния ред - 1
Снимка: Архив

От една страна признаването на Донецка и Луганска републики от страна на Владимир Путин е продължение на всичко онова, което наблюдавахме до момента. От друга страна в изказването му имаше нотки, които будят голямо безпокойство. Той дори постави под въпрос правото на Украйна да съществува като държава. С това си изказване постави под съмнение съществуващия към момента световен ред, който е наложен. По този начин Путин декларира позиция на несъгласие и амбиции световният ред да бъде променен.
Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер бивш шеф на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски.

„Видяхме, че има една носталгия, имперско мислене, говорене и желание за възстановяване на руското влияние върху териториите, които принадлежаха на Съветския съюз“, добави той.

Според него това е било очакван вариант за развитие на кризата.

„Пълномащабна военна операция е малко вероятна, но може да има локални конфликти в двете самопровъзгласили се републики. Оттук нататък всичко зависи от разума на украинското правителство, защото всяко едно действие би могло да послужи като катализатор за разширяване на този конфликт“, обясни Йовчев.

„Русия също не може да контролира изцяло процеса. В Донецк и Луганск има руски паравоенни формирования, които не са изцяло под контрола на Русия. Една провокация може да запали искрата и този конфликт да се разрасне“, добави той.

Според него негативните ефекти ще бъдат по-скоро върху Русия.

„Но в съвременния свят едни такива мащабни икономически санкции не могат да останат само в рамките на една държава, особено когато по един или друг начин тя е една от големите икономики. При всички положения ще настъпят вредни въздействия за Европа и за европейските страни. Лошото е, че към момента Европа не е в много добро финансово-икономическо състояние“, предупреди той.

„Моментът не е случайно подбран от Путин. Имаме една отслабена Европа, от друга страна имаме обострен конфликт между Съединените щати и Китай. Може би нямаше да намери по-подходящ момент“, каза още Йовчев.

Според него към момента няма пряка военна заплаха за България.

„Не бива да има колебание по отношение на българската позиция. Позицията на повечето от политическите партии в един в продължителен период беше: „Абе, да внимаваме да не се скараме с Русия“. Не взимахме категорична позиция. Настъпиха времена, в които това нещо не може да продължава. Трябва да бъде взета ясна позиция“, категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чекмежан

    54 4 Отговор
    Аз като почнат да падат бомбите взимам шкафа и у барцелона
  • 2 Видях

    67 8 Отговор
    Кого е поканила мисирката Цоканка и спрях телевизора. Вън България от натю вън вън
  • 3 Да,бе

    57 6 Отговор
    Желание явно имаш ти,но Путин явно има работещ план и си го изпълнява.
  • 4 Русофил

    18 49 Отговор
    Руският депутат Пьотр Толстой: "България ще я изкупим цялата, после ще настаним руснаци и постепенно ще разширим територията"; ....Руснаците действат по един и същ начин. Сега идва и нашия ред и после жилища , имоти са техни а вие РОБИ като волжките Българи преди години. Да живее Володя и Русия.

    Коментиран от #6, #29, #58

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Помним помним

    8 34 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Тогава премиера Борисов свика извънредно заседание на правителството заради претенциите на близкия до Путин депутат да анексират и България-
    Наглото изявление на руския депутат Пьотр Толстой, че "Русия ще купи цяла България" бе обсъдено и на заседанието на правителството днес. "Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори, но това си е негова работа", коментира премиерът Бойко Борисов пред министрите.

    Коментиран от #8

  • 7 Майна

    63 1 Отговор
    Слушай, омръзна ни слугинскто ви поведение..Не стига , че подслушвате незаконно ами и ДОСТОЙНСТВОТО НИ ОТНЕМАТЕ КАТО ГОВОРИТЕ КАТО БЕЗГРЪБНАЧНИ!
  • 8 Русофил

    12 45 Отговор

    До коментар #6 от "Помним помним":

    Около Българското черноморие вече 85 % от имотите са на Руснаци. Най вече в Кранево, Албена, Златните и т.н. Повечето вече имат и двойно гражданство. Идва времето както каза и лидера от партията на Путин "Единна Русия", Пьотър Толстой, далечен родственик на Лев Толстой , да поискат черноморието да бъде Руско след като повечето имоти са вече на Руснаци. Скоро Русия ще има излаз и на море, вземат черноморието. А приятеля на Владимир Владимирович Реджеп Таийп Ердоган си взема лудогорието и Родопите. По примера на Крим , там скоро ще има референдум населението къде желае да бъде ! В република България или република Турция! Китай взема Тайван! Всичко вече е уговорено между Русия , Турция и Китай! След като територията ни скоро става Руско-Турска , може би и макар и васали да ни се вдигне стандарта на живот.

    Коментиран от #17, #22

  • 9 Сатана

    48 3 Отговор
    Библитекарът -шпион Овчев пак се е наакал от страх за да не се разследва участието му в аферата ПЕГАС.И този е вързан на синджир за оградата на Козяк сикстийн.
  • 10 Ххххх

    50 6 Отговор
    Путин е надживял злобното ,жестоко време в което сме! Той е с проницателен ум и вижда нещата напред.
  • 11 F-133

    40 4 Отговор
    А, бе, ченгенце смешно, много разбираш от международна политика! Явно се наиягаш на американците, ама си гледай милиционерската сфера, не се опитвай да че надскочиш, не е за тебе!
  • 12 гражданин

    7 31 Отговор
    Аман от путински говорители!
  • 13 Боже Господи

    37 3 Отговор
    Как може шефове на ДАНС да са толкова некомпетентни. Няма никакви паравоенни формирования. Всичко е под контрола на Путин. Скоро ще вкара войските си.
  • 14 Винету

    19 1 Отговор
    Добро утро Йовчев
  • 15 Читетель

    7 31 Отговор
    Максим Горки казва за руския народ:
    "Ние, руснаците, сме анархисти по натура, ние сме жестоки зверове, в нашите вени все още тече тъмна и зла робска кръв – отровно наследство от татарското и крепостното иго – което също е истина. Няма ругателски думи, които да не са подходящи за описването на руснака…Това е най-грешният и мръсен народ на земята, лишен от усет за добро и зло, упоен от водка, изроден от цинизма на насилието, безобразно жесток“. (Горький М. Повести. Рассказы. Сказки. На дне. Публицистика, ОЛМА Медиа Групп, 2004, стр.581

    Коментиран от #20, #49

  • 16 И чл.5 си направи и НАТО си направи

    34 4 Отговор
    Ами думаше му Путин на байизкукуригал да запре НАТОТО и да не 0пpипиkaва портата на мечката, ама на... инат, пък сега олеле!!!!
    И ей го Путин вече си направи собствено НАТО със собствен чл.5 и т.н.... последствия!!! Е верно малки републики, но територии. То не че България и други палаши помагат много на НАТО, ама територия!!!
    А колко щеше да е простичко, Путин даже писмено го предложи на байалцхаймер и НАТОВЦИ да гарантират и си изпълнят договореностите и да не се разтягат на изток. И така щеше всички да са доволни и да заживеят в мир и сговор за дълги времена....
  • 17 Стига

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Глупост. Какво да вземат от нас, само да ни хранят. Край няма балами да ни хранят.
  • 18 Гай Турий

    31 1 Отговор
    Цветлинчо се е пребоябисал в неолиберален фурнаджийски калъф, на който колкото повече му минава времето, толкова повече радее да стане слуга на жидоянките. Вероятно му е харесало да му пълнят сметката с гъзпапир от ФЕД и сега опулено се отчита. Човек, който не знае пътя на историята от нейната мая и сол до нейното опичане, няма как да проумее, на кого да симпатизира - на по-големия брат, или на по-малкия. Няма как да вдяне подхода на Путин с историческото му експозе, като пропагандна форма на артилерийска подготовка преди атака. Днес киткаджиев ми стана още по-противен.
  • 19 Спартак Българанов

    26 1 Отговор
    Желание ???!!! - 2008 Грузия, 2014 Крим, 2022 Донбас, 2023 Украйна ..... Та той си прави каквото поиска и се надсмива над целия т.нар. Запад , а Вие си говорете, не му пречите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Изцъклен

    26 2 Отговор
    Е, този "специалист" по национална сигурност сигурно е пушил някаква трева на "Козяк" преди предаването...
  • 22 Русии

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Малко си се пообъркал. В Албена всичко е на Албена. Процентите са много по-малко. А имотите са собственост на български фирми, чийто капитал е на руснаци или смесен-българи и руснаци.

    Коментиран от #26

  • 23 kjl

    21 1 Отговор
    ...... амбиции световният ред да бъде променен!!! Естествено! Този световен ред беше наложен от позиция на силата. Само че силата се промени и логично този световен ред да бъде променен. Винаги по-силния е диктувал правилата, в това вече няма съммнение. За жалост на англосаксонците, вече силата не е на тяхна страна. И да реват и да не реват, по-силния ще наложи волята си и ще прекрои сферите на влияние. Някой ще се поприберат по-близо до границите си и ще започнат да тормозят други. Да му мислят латиносите.
  • 24 слугувника

    20 3 Отговор
    Мисирката Ризова поканила слугата на ФАЩ Йовчев. Едната слугува на управляващите а другия се отчиташе в Посолството на САЩ! Страхотна комбинация както се казва!
  • 25 натовците в България

    17 4 Отговор
    Този млад и активен натовец не знае,че на 07.04.2014 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат конфликтът между двете държави.
    Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г. Регистрацията на границите на Украйна като суверенна държава не е извършена в ООН.

    Следователно Русия не извършва никакви нарушения по отношение на Украйна.

    Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР. Следователно никой не може да бъде виновен за сепаратизъм и насилствена промяна на границите на Украйна.

    Според международното право страната просто няма официално признати граници.

    Коментиран от #45

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Истината

    21 3 Отговор
    Само се чудя, защо някои си мислеха че бе възможно да се залъгва мечока, до безкрайност!?! Айде джендърофилите с децата и внуците си, да нарамват пушките и на фронта!?! Бати сеира ще падне!?!
  • 28 мразя джуджета

    2 17 Отговор
    Света сърба попарата на едно джудже, сега се появи ново с неясни изявления и искания.

    Коментиран от #31

  • 29 леле

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Кога волжките българи са били роби?? Корена на руските царе е български, а половината дворянство също. Що мислиш все насам гледат. Знаят си те коя им е родината. А изкупуването е по повод продажността на нашите управници гьонсурати, ала кой да ти мисли.

    Коментиран от #35

  • 30 Ех цецко, ех йовчев!

    16 0 Отговор
    Стара сороспийска шушумига си. А както взимате страна и започнат да падат бамбьожките и да фъркат ракетките, какво ще го правите? Ще бягате ли някъде на закрито и сигурно или ще сте все герои? Бе като ти гледа човек физиономията на стар воденичарски плъх, изненадан от котката, си ясен. Ще се изпарите в неизвестна посока, а народа когото избивахте с всякакви средства и начини цели 32г., ще оставите на вълците. Слуги жалки на мамона.
  • 31 Много

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "мразя джуджета":

    Са ясни, ама наркомани няма как да ги разберат. Те гледат Холивуд, и си мислят че това е истина. Това са филми брато.
  • 32 Цвятко ве !

    9 0 Отговор
    Теб кой те Бута , че се КЛАТИШ .?!
  • 33 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Изпердашилите на Парад, кой е по хамериканец! Няма вече папкане от козяк Ей!
  • 34 1111

    10 2 Отговор
    Щом този говори категорично в подкрепа на сащ значи, че десарите са се разбрали с американците и новите спасители на умряла българия няма и с перце да ги пипнат.
  • 35 Точно

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "леле":

    Така един народ сме. Никой няма да ни купи. Или нападне,докато я има Русия. Споко.
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    тая мишка от къде изпълзя че тръгна да казва какъв е путин? аман от мишки разбирачи

    Коментиран от #41, #43

  • 37 САТЪРА НА ХАНА

    9 2 Отговор
    ЙОНЧЕВ , РУСКАТА ИМПЕРИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ ВЕЛИКИ ВПЛЖКИ БЪЛГАРИ КАТО ШЕРЕМЕТЕВИ, СУВОРОВИ, КУТУЗОВИ, НАРИШКИНИ, УШАКОВИ
    .... КУЗМА МИНИН И КНЯЗ ПОЖАРСКИ:)
  • 38 От форумите

    5 9 Отговор
    Осман: Скоро в Лудогорието и Родопите ще поискаме референдум жителите на тези населени места в Българската или Турската република искаме да бъдем! И когато гласуването на населението реши че искаме да сме в Турската , обявяваме независимост! Ако Българските власти изпратят армия и полиция срещу нас, влизат Турски въоръжени сили миротворци и окупират населените места! И ще сме в правото си , след като същото се случи в Крим,Донецк и Луганск! Обявяваме Кърджали за столица на новата независима република!

    Коментиран от #42

  • 39 Русофил плюс

    6 2 Отговор
    "У Путин има желание за промяна на световния ред" - не е само у Путин - и аз, и аз............
  • 40 Гений

    8 0 Отговор
    Тоя направо отвя конкуренцията в "Реотан на годината"!!!
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НЕ кради никове ТУЗЕМЕЦО пиши с твой НИК или нямаш такъв ПУТИН е агресор малък ЧОВЕК белязан от ГОСПОД БОГ
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "От форумите":

    ОСМАНЕ, ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ МЮСЮЛМАНИ ОТ РУСИЯ С РАДОСТ ЩЕ СЕ НАСЕЛЯТ В РОДОПИТЕ
    ......
    В ПРАЗНИ СЕЛА ... И ЩЕ КАЗВАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ , КАКТО ГО ПРАВЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 11 ВЕКА:)))
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГЕРБ=БСП=ДПС

    9 0 Отговор
    Стига сте ме занимавали с Путин, Байдън, Макрон, Джонсън, Зеленски ... 99,99% от всички управляващи политици, бизнесвени, инвеститори ... са алчни и некадърни робовладелци.

    Айде изтрелвайте ги тези ракети с атомните бомби и да се свършва, че ми писна да ме мълчите. Това не е живот. Пускайте го тези бомби и да се приключва с тази малоумни цивилизация. И да почваме отначало да воюваме с тояги и прашки и да откриваме барута и Америка.
  • 45 Mxx

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "натовците в България":

    Рашките държат навсякъде да имат отцепнически проруски райони и отцепнически полит партии като Възраждане!
  • 46 така така

    3 1 Отговор
    Че лошо ли е това??
  • 47 Човек за реализации

    0 2 Отговор
    Aз не желая да създавам УМИШЛЕНИ проблеми на никой !
    Имам чувства, но и душа, която трябва да бъди напълнена с любов и истински живот !
    Моля ви помогнете ми да живея ! Може ли ?
  • 48 гост

    10 0 Отговор
    Цитирам ред 4,5,6: "С това си изказване постави под съмнение съществуващия в момента световен ред, който е НАЛОЖЕН.ПО ТОЗИ НАЧИН ПУТИН ДЕКЛАРИРА ПОЗИЦИЯ НА НЕСЪГЛАСИЕ И АМБИЦИИ СВЕТОВНИЯ РЕД ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН". И тук ясно се подчертава НАЛОЖЕН. Всеки разбира, че е наложен от САЩ и на по-голямата част от света не е изгоден. Но САЩ правят всичко, дори войни /в които по възможност да не участват/ за да го запазят.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 МИХАЙЛОВ

    11 0 Отговор
    ...ОЩЕ ЕДИН ПЛЪХ
    С ДИСТАНЦИОННО
    УПРАВЛЕНИЕ ОТ САЩ
    ИЗПЪЛЗЯ ОТ ДУПКАТА СИ...
    ...И СЕ ИЗХОДИ...
  • 51 Българин

    10 0 Отговор
    „Видяхме, че има една носталгия, имперско мислене, говорене и желание за възстановяване на руското влияние върху териториите, които принадлежаха на Съветския съюз“

    Аз пък виждам имперско мислене от страна на САЩ, не им стига влиянието върху цяла Европа а искат да имат и влияние върху териториите които принадлежаха на Съветския съюз, и върху териториите, които принадлежаха на Китай и върху Африка и Океания и върху целия свят.

    Значи според тази подлога САЩ могат да имат влияние навсякъде ама Русия не може - до колко са промити мозъците на такива.

    "съществуващия към момента световен ред, който е наложен." - въпроса е че този световен ред наистина ние е наложен и то насила от САЩ но много не са съгласни с него включително и българския народ.
  • 52 Спец

    7 0 Отговор
    Цветелин Йончев тотално се изложи като представи ВС на ЛДНР като паравоенни организация, щото е на щатска хранилка!
  • 53 Браво

    6 0 Отговор
    Цветелинчо, голям мозък имаш, душа! Много ги разбираш работите. Говори, говори, говори, нали и ти трябва нещо да кажеш!
  • 54 Човек с очи

    6 0 Отговор
    Прав е човекът, в Путин има желание. А има и възможности... Пригответе се или се хващайте за колесника на "партньорите".
  • 55 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    3 0 Отговор
    Той отдавна го промени!А ти унищожи мвр фирмите за да отслабиш системата!
  • 56 факт

    2 0 Отговор
    нагледайте се на агентите на сащ!
  • 57 3.14К

    8 0 Отговор
    Изключително долен и подъл тип е този Йовчев. Руската пропаганда била в пъти повече от тази на джендърите и за това преобладавали поддръжниците на Путин. Безскруполен манипулатор и измамник. Виж само в този сайт от сутринта над 40 материяла, който подкрепят наркомана Зеленски и фашистите и мародерите от десен сектор и само един обективен анализ за Донбас.
  • 58 Нема лошо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    По добре руснаци от български сел таци
  • 59 И какво - да останем

    3 0 Отговор
    по волята на САЩ? Нещо не ми се иска...
  • 60 ммии

    5 0 Отговор
    Ако това е било високото ниво на ДАНС , може да си представим както пък е по надолу.
  • 61 35219

    3 0 Отговор
    Поредната купена крава от краварите реши да се изкаже, не че някой го интересуваше мнението и но мисирките бяха решили да и дадат думата да каже някоя лакардия! Цвете ли си, минзухар ли си или бодливо тръне, но си дръж мнението за себе си, знаем те каква некадърна калинка беше с подкрепата на ГЕРБ!
  • 62 ФИНЦИ

    2 0 Отговор
    ТИ ЛИ КОМЕНТИРАШ БЕ ВИИ СТЕ ЗА ПАНДЕЛА И ЗА БЕЛЕНЕ БЕ ДА СЕ ВЪРНЕ КОМУНИЗМА И НАРОДНИЯ СЪД И НА ПЛОЩАДА
  • 63 мутраген от 2-ия етаж

    1 0 Отговор
    Платете ми, че съседката ще ме съди и ми трябват пари за адвокат.
  • 64 7596

    0 0 Отговор
    Няма страшно, Русия ще си върне загубеното! Тя ще развали съществуващия световен ред и ще върне нейния преди това развален! Нищо страшно, кантара се движи към изравняване на тежестите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове