Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 19:11 8 557 78

Кирил Петков: Ако се стигне до 100 % спиране на газа към България, ще спрем износа на енергия

  • кирил петков-
  • спиране на газа-
  • спираме-
  • износ-
  • енергия

Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че всяка държава - в случая Русия, ако влезе с танковете в чужда територия - това е нарушаване на международното право, коментира премиерът

Кирил Петков: Ако се стигне до 100 % спиране на газа към България, ще спрем износа на енергия  - 1
Снимка: БНТ

Премиерът Кирил Петков е убеден, че силата на НАТО и Европейския съюз е в това да говорят в един глас за кризата в Украйна. Петков увери, че страната ни е солидарна по отношение на санкциите и подготвя план "бе" при сценарий: 100 % спиране на газа към България.

България е ясен партньор в ЕС и в НАТО, заяви за пореден път премиерът Кирил Петков по повод кризата в Украйна, цитиран от БНТ.

"Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че всяка държава - в случая Русия, ако влезе с танковете в чужда територия - това е нарушаване на международното право. Абсурдно е да се мисли, че едва ли не тези провинции сами действат. Не, изцяло сме в един глас с ЕС и няма отклонение от това", категоричен е премиерът Кирил Петков.

Солидарни сме със санкциите, каза още Петков.

"И едновременно се подготвяме нашата система да имаме варианти така, че да не останем без енергийни източници. Да имаме план "бе" какво се случва във всяка една от ситуациите. Така, че да гледаме българския интерес, но работим в една общност със съюза", заяви министър-председателят.

При сценарий: 100 % спиране на газа към България, ще се спре износа на енергия от страната ни.

"Хубавата новина тук за нас всички е, че тръбата, която захранва България, захранва и Сърбия, и Унгария, което все пак - това са стратегически партньори на Русия, така че шансът да стигнем до този сценарий е малък. Ще влезем в динамика на ценови войни за енергията и за газа. Хубавото нещо е, това, което аз и с Кириакос Мицотакис много здраво работя, че се надявам до лятото най-накрая след 11 години строеж на тази гръцка връзка да я видим, че е реалност. Това ако се случи, ние вече можем да вкарваме втечнен газ", допълни премиерът.

Пред българите от Северна Македония, с които премиерът вчера се срещна, Петков е потвърдил, че техните права са огромен приоритет за българското правителство.

"Най-доброто нещо и за България, и за тях, и за Северна Македония, да видим Северна Македония в Европа, в ЕС - това е дългосрочно общата ни стратегия, така че ние трябва в момента така да се движиме, така че хем техните права да бъдат защитени в този процес, хем да махнем езика на дискриминация и на езика на омраза", допълни Кирил Петков.

Той обясни, че снимката, от която беше отрязан македонският премиер Димитър Ковачевски, е редактирана неволно от пресцентъра му. Отново повтори, че с македонския му колега няма да се поддадат на провокация, която се опитва да ги изкара от диалогичния и конструктивен тон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    34 34 Отговор
    За какво й е на България газ, за 20-годишните таратайки с газова уредба?!
    България няма индустрия. Да му мисли Дойчландия.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 честен ционист

    95 11 Отговор
    Ако се стигне до 100% спиране на газа към България, по-добре се метни надолу с глава в Чирен.
  • 3 Откакто

    40 9 Отговор
    Си премиер ти каза нещо нормално и ясно. досега вашето беше една говорилня между вас си, а нас народа пак изолирахте... явно умните и красивите идват със всяка власт
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Москва

    38 12 Отговор
    Путин вчера привика в Москва Алиев да мислят как да спре азерският газ за България. Ако някой не знае, Алиев е диктатор, тип Лукашенко, та и по зле.
  • 6 Дедо ви

    93 9 Отговор
    Кирчо е бос. Ама чак до кръста е бос по всички въпроси. То с дебилско хилене не става. И с обещания, заседания, комисии, декларации и т.н. пак не става нищо. А досега няма нито едно реално действие на тия новите мижитурки. Скоро май ще има избори пак ако не направят нещо реално за сваляне на цените.

    Коментиран от #13

  • 7 Епа

    61 5 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    сипвай нафта на 3 лева бе. Не са само таратайките, много населени места са газифицирани, това е отопление, топла вода, готвене. Жалко, че капацитета ти стига само до 20-годишните таратайки.

    Коментиран от #21

  • 8 Територията

    24 23 Отговор
    След като територията 33 години се заиграваше с Кремъл и не направи диверсификация, сега ще духа супата.
  • 9 ти си скъпоплатен клоун

    78 5 Отговор
    Ако се стигне до 100 % спиране на газа към България, ще спрем износа на енергия.......Обаче до 99 процента ще плащате тлъсти сметки защото няколко фирми на наши хора трябва да реализират стотици милиони мръсни пари , които после да вкараме в правилната употреба.....ЗАЩО засекретихте енергийната комисия ??? За да не излезнат имената ли ? За 3 секунди = 2 милиона евро далавера които НИЕ плащаме Кирчо !!! НИЕ !!!!
  • 10 Еорри

    62 4 Отговор
    Абе какъв партньор си ти бе, на кого си партньор, с какво партнираш, с гол г.. ли бе, говори разбираемо или мълчи ако няма какво да кажеш
  • 11 Сатана

    69 3 Отговор
    Киро ,Киро,на втория ден ще те подгонят с камъни и тояги когато спре газта.Смешник ,отдаден на белите магистрали.Всички знаят ,че си зависим.
  • 12 Томислав

    69 0 Отговор
    Отдавна трябваше да спрем износа на електроенергия, не мога да проумея как продаваме ток на други държави на много ниски цени, а те ни го препродават на много високи цени, подписалият това споразумение от българска страна трябва да бъде най малкото изтезаван публично

    Коментиран от #51

  • 13 кнаус 485

    70 8 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви":

    Съгласен съм ,че Киро е много бос и неподготвен,ама много,макар да учил някъде в Харвард.....няма 100 дни как е на власт ,но едно е сигурно,че управлението му е провал......избори.....ще гласувам за "възраждане"......

    Коментиран от #46, #53

  • 14 Не можахме

    26 0 Отговор
    Ли и ние да сме от стратегическите партньори.

    Коментиран от #19

  • 15 егати

    54 1 Отговор
    Всеки път когато този си отвори устата за някакъв коментар се чудя как може да съществува такъв необятен интелект,такава светлинна мозъчна дейност и изказ на слова пред които и най големите мислители и философи биха завидяли и биха се скрили.А ако някой влезе с танковете си в чужда територия му се вика война за по кратко.А това със схемите ти за газа и план Бъъъъъ,амиииии абе гений бе какво да кажа
  • 16 БГ0000

    40 1 Отговор
    Добре,че в София има много дървета,как ще влязат в употребааааа.......ще се осмърди до Самоков!!!!!
  • 17 КРА

    53 2 Отговор
    Този е тотал щета. Сърбия и Унгария получават газ по турски поток, който няма действащо отклонение в България. Газта за нас минава през Украйна.

    Коментиран от #23, #24, #55

  • 18 Морски

    50 3 Отговор
    Нашите "приятели"от САЩ миналата година им харизахме 3млрд за рисунки,тази година пък на вкараха директно в лай... та🙂Ай Петков да видим как ще спреш износа на енергия,щото те газа дори и да не го спрат ще го нахат на цени до небето и направо ще ти се иска да го спрът.За стратегическите си партньори руснаците ще намерят вариант!Ние ще го ядем го.. мия,и не ти ние българския народ ще го ядем за кой ли път благодарение на политиците
  • 19 Леле

    44 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не можахме":

    Ама ние сме партньори, бе! Един мъж и една жена като имат връзка нали са партньори? Е, на нас се пада все да сме жената.
  • 20 БГ България

    49 3 Отговор
    Ние вярваме в целостта на Украйна......и сърбите вярваха в цялостта на Югославия,но долетяха краварите.......Кире,не повтаряй думите на господарите си---МИСЛИ!!!!

    Коментиран от #26

  • 21 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Епа":

    Мирогледът му стига до таратайката и сателитната чиния. От къде да знае друго за какво се ползва гаста.

    Коментиран от #66

  • 22 Президента каза:

    29 1 Отговор
    "Крим е на Русия",просто Киро питай го!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Tweeg

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "КРА":

    Седни прочети нещо, стига троли. Ние получаваме газ през Турция. Газта от Украйна спря преди 3 години, но ти от къде да знаеш.

    Коментиран от #44

  • 25 Опонент

    25 0 Отговор
    ✔При сценарий: 100 % спиране на газа към България, ще се спре износа на енергия от страната ни.✔
    Но при спиране на газта до 99% даваме само ПР интервюта. Цената е без значение (за ПП).😏
  • 26 Мушкато

    41 2 Отговор

    До коментар #20 от "БГ България":

    Простото киро не е там да мисли(то няма и с какво)===поставен е там с определени задачи - да защитава хамериканските интереси...за народа - среден.

    Коментиран от #62

  • 27 hahaha

    23 2 Отговор
    много, много позитивен премиер-мотиватор във всичко вижда само хубави работи и светло бъдеще, почти построихме комунизма
  • 28 харвардското клоунче

    50 0 Отговор
    България е ясен партньор в ЕС и в НАТО......Абе глупако , какъв фактор си ти ??? Руската Риа Новости качи коментара на Бойко Борисов- Премиера на България относно указа на Путин . Чак в 06.48 часа руснаците го коригираха......Путин дори не знае че съществуваш......
  • 29 Лейка

    18 1 Отговор
    Да не забравим да благодарим на Бакърджиев които ни снесе добри Заточени цени. Тогава на летище София бяха букети и фанфарита. Национален герой - тоест крадец. Та и това беше повод да нямаме евтина газ последните години. Поне помним какво чудо беше...
  • 30 Абе кон

    28 1 Отговор
    Тръбата, която захранва Сърбия няма отклонение към България! Някой казал ли му го е това нещо?!
  • 31 Психиатър

    31 0 Отговор
    Този човек задължително трябва психически да се прегледа, инфантилноста му направо изби рибата!
  • 32 защо източвате Чирен ???

    28 0 Отговор
    15 ФЕВРУАРИ -Промяната продължава : Още 70 000 мегаватчаса продало новото ръководство на Булгаргаз......
    Кирил Петков заяви пред медиите, че е спрял добива от Чирен.
    С какъв акт?????
    Продадените вчера количествата – над 70 000 мегаватчаса. Тази сделка удивително прилича на сделката от 4 февруари по това, че и в двата случая онова момче с шала отсъства от България.....много....удобно...
  • 33 аде

    8 0 Отговор
    а ако е 90 % не е проблем,нали?
  • 34 Потрес

    33 1 Отговор
    Ало, протестърите, които ни набихте това недоразумение и си нихте чуковете в Англия на аспержите, сега идвайте да го махате. Нещастници! Да се забрани на всякакви емигранти, избягали от България да гласуват за някакви дебили, които да ми съсипват живота тук!
  • 35 диверсификатор

    24 0 Отговор
    Ако спрат газа заради еничарската ви простотия, ще ми носиш газ в къщи
    с кофи, за да гледаме бебето. Тридесет години слугинаж СТИГАТ.
  • 36 Подлизуркото

    38 1 Отговор
    Разкарай се бе подлого американска.От тебе по голям манипулатор и лъжец няма.Твоето мнение за Русия и Украйна няма нищо общо с мнението на народа.Да застанеш на страната на убийците на жени и деца е престъпление.Ти си поредната наведена селска пръчка.САЩ и НАТО са в канала.Къде са да се опълчат с великата си 32 полова армия на Русия.Няма ги.Скриха се, както избягаха и от Авганистан а уркофашистите по окопите,се чудят как да си тръгнат за в къщи, за да могат да оцелеятТрябва да си сляп че от вчера има нов световен ред и такива като теб и останалите продажници скоро ще изграждат Белене с раирани работни дрехи.Обясни на хората измамнико какъв Харвард си завършил и от кога платените курсове се смятат за следване и истинска диплома от Харвард.Не че ми пука какво си завършил но си доказан лъжец.Подавай си оставката и да те няма мазен подлизурко.Ако не си тръгнеш сам,ще те изметем.
  • 37 Мислител

    30 0 Отговор
    А ако спрат и ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иван

    28 0 Отговор
    Кире време е да си ходиш, ОСТАВКА!
  • 40 Ние Гражданите

    29 2 Отговор
    Производството на електроенергия в България е стратегически продукт.Да се предлага произведената електроенергия на борсата в България е пряка заплаха за Националната ни сигурност.Спешно премахване от борсата със закон и поставяне на регулирания пазар.След задоволяване с електроенергия на всички потребители в България,ако има излишна електроенергия тя да се предлага за износ на европейската борса.Всички депутати си мълчат по тоя въпрос защото са пряко или косвено свързани с производителите на електроенергия.Те знаят много добре,че това е спекулация и производителите печелят многократно за сметка на българския народ.Запомнете,че друг вариант няма.Електроенергията в България на регулирания пазар!

    Коментиран от #47, #67

  • 41 СССР

    11 0 Отговор
    Браво,ШУТЕ !
  • 42 3лв еврогаз, 6 лв. евро бензин от юни

    19 0 Отговор
    кирчо гола вода си, добле че е мустафата да те инструктира какви да ги ръсиш!
  • 43 не можеш и да пишеш

    13 0 Отговор
    Киро ---Заклеймявам решението от руския президент да признае ДонецкЛуганск като независими обекти. Продължаваме СПОРТУВАНЕТО на териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници“, написа Петков в Туитър.
  • 44 КРА

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Tweeg":

    Газовия хъб "Странджа", който ни захранва от Турски поток е в ремонт от декемри 2021 до април 2022 и газта ни е през Украйна.
  • 45 мили Българи

    27 0 Отговор
    Не го ли изхвърлим този кабинет ще сторим грях пред децата си , обричайки ги на нашия излъган живот....
  • 46 Kibeto

    0 14 Отговор

    До коментар #13 от "кнаус 485":

    Тоест за Путин ще гласуваш (преведено в ефир).

    Коментиран от #60

  • 47 нашия

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ние Гражданите":

    Не всички мълчат точно това казаха от Възраждане ,НО ОСТАНАЛИТЕ не гичуват...
  • 48 4 февруари изпразват Чирен

    12 0 Отговор
    Новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми.
    Това количество се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.
    „Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление“

    Коментиран от #68

  • 49 КАРАМФИЛ

    8 0 Отговор
    ОТ ТРЪН НА ГЛОК.
  • 50 Ехееее

    14 0 Отговор
    те направо ни спряха тока бе, канадчо...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Матей преображенски

    12 0 Отговор
    Гадно е да слушаме лукавите предателски слова на един предател,византийските лукавщини не са от вчера,прихванали са ги много успешно днешните американски угодници и поставеници.Говори с такава самоувереност ,все едно е гласът на народа,всъщност народа ги мрази и презира такива нищожества,такива дървени човечета на конци.Така ли би говорил или постъпил Левски ,ами Ботев ,или Бенковски,всеки държавник би трябвало да се стреми към тяхното величие и идеали,не като тези низки твари.
  • 53 Селянин

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "кнаус 485":

    Тои не е учил в харвард Там е изкарал 6 месечен курс Като много други българи Асен е учил там И много други българи Но не са в правителството защото работят в фирми с големи възнаграждения Затова не обиждаите завършилите българи в бостън

    Коментиран от #58

  • 54 БПФ

    10 0 Отговор
    Поредната долна подлога, която не се интересува от интересите на България, камо ли от това кой в ситуацията е прав и кой е виновен... но го интересува единствено "какво казват началниците". Кога ще имаме политици, които мислят за България на първо място? Да напомня ли как Борис Трети - светла му памет - не позволи нито един български войник да отиде на източния фронт, дори и като ДОБРОВОЛЕЦ?
  • 55 Руснак

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "КРА":

    На ли плюех те борисов Хубаво че ви направи нефтопровод /иначе от къде щехте да вземате петрол срам ме е да кажа какво щеше да Ви покажи путин за тръба/ не казваите хоп преди да скочиш
  • 56 Подарете му граматика за български език

    11 0 Отговор
    Ааа, що го редактирате нахиления главатар😂😂😂 Досега никога не изговори глагол правилно-той казва правиме, ходихме, с една дума ситуацията му винаги е в лоша ситуация😂😂😂
  • 57 ТRIF

    8 0 Отговор
    И какъв е проблема това да се случи сега и без да са спрели газа? Анулирате предишните разпоредби и договори за да се запази бизнеса на малките производители и националните интереси на България. А не на шепа мфиоти.
  • 58 кнаус 485

    8 1 Отговор

    До коментар #53 от "Селянин":

    Благодаря за коментара ви....не обиждам никого.....наясно съм с 6 месечния курс на Кирето и за това пиша "някъде в харвард".....но отрицателното ми мнение за него остава и се задълбочава....
  • 59 РУМБА

    17 0 Отговор
    ТИ ГО ДОКАРА ТОВА НЕДУРАЗУМЕНИЕ. ТИ СИ ГО И МАХНИ. МНОГО Е ЗЛЕ.
  • 60 кнаус 485

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Kibeto":

    Нямам право да гласувам за Путин,щото не съм руски гражданин.....но ако мога твърдо бих гласувал за него-държавник от класа,мъж с "топки" ....прочети какво казват за Путин двама бивши директори на ЦРУ,в това число и Майк Помпео......а ти за кого би гласувал.....
  • 61 Виталия Винокурова

    4 1 Отговор
    Не съм чела статията, още в заглавието патологично мислене. Като спрем износа на ток чии ще са загубите ?
  • 62 БГ България

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мушкато":

    Да,точно,за нас средния...този нашия(той не е наш,де) ще изпълни мисията си и ще си отлети при Трюдо!!!!

    Коментиран от #69

  • 63 Левски

    6 0 Отговор
    какво лято бе цървул Ти до два месеца си аут!
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Хорошо молодец; ЧУЖД СРЕД СВОИ, СВОЙ СРЕД ЧУЖДИ....
  • 65 1520

    8 0 Отговор
    кирчо кога ще си ходиш в америка колкото по навреме толкова по добре
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Енергетик

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ние Гражданите":

    Печелят НЯКОЙ производители. Другарските вецове ветропаркове и фотоволтаици и американските Марици. От държавните централи токът се изкупува по така създадени борсови правила, че да могат да участват пак фирмите на нашите другари ЕВТИНО, и се препродава на потребителите на цена от три до десет пъти по-скъпо. В Румъния САМО производителите продават директно на крайния потребител. Затова сме били, сме и ще си останем най-бедните в европа, далеч зад Албания и измислената държава македония.
  • 68 Военен

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "4 февруари изпразват Чирен":

    Война няма да има. Всичко е за власт и пари. И на Русия не е изгодно да започва война. Войната е само в болните мозъци на сащ, за да облекчи донякъде космическият им дълг от 89 трилиона долара, официално признати 30 трилиона . За незапознатите със сметките един трилион е хиляда милиарда.
  • 69 Просто Кuro

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "БГ България":

    Бе те да не са си дружки с трюдо от гриндер.
  • 70 Дам гледаме

    4 0 Отговор
    сеира и участваме в него което е по-жалкото. Избрахте по-голямото зло от ГЕРБ , сега да се чудим как да ги махнем. Като няма по-добро за момента защо ви трябваше на баир лозе , но вие си знаете .
  • 71 Без Не.гри

    7 1 Отговор
    Киро Лисицата води прикрита антируска пропаганда. "Ако Русия ни спряла газта!!!!"

    От какъв зор Русия ще спре да ни продава газ, може ли марионетката на Козяк да ни каже?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Калбо

    3 0 Отговор
    На този канадецът въобще не му вярвам и на онзи финансовият министър само като погледнеш физиономиите им излъчват мошенничество и недоброжелателност
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Иво

    0 0 Отговор
    Добре де. Разбрахме че сме солидарни със санкциите! Защо го повтаряте, потретвате? Сякаш някой ви е питал. Казваш го веднъж и млъкваш. Следя световните медии и установявам, че ние сме страната, който вай-силно изразява позицията си. Аз не знам, защо не вземат тия нашите хубостници у парламенто, да обявят война на руснаците, че да не би някой да се усъмни дали сме лоялен член ва ЕС и НАТО. Сигурно чак тогава тия наши простаци ще се укротят. И всичко да приключва.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол