23 Февруари, 2022 22:35 1 532 11

След 11 часа дебати: Депутатите гласуваха финансовата рамка на Бюджет 2022

  • 11 часа дебати-
  • депутати-
  • финансова рамка-
  • бюджет 2022

Рамката предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи от над 63,1 млрд. лева. Заложеният дефицит е в размер на 4,1 на сто от БВП. Над 31,6 млрд. лв. са предвидените данъчни приходи

След 11 часа дебати: Депутатите гласуваха финансовата рамка на Бюджет 2022  - 1
Снимка: БГНЕС

След 11 часа дебати и над сто предложения между първо и второ четене, парламентът одобри финансовата рамка на държавния бюджет за 2022 г. със 133 гласа "за", 96 - "против" и един въздържал се, информират от БТА.

В зала рамката подкрепиха депутатите от управляващото мнозинство - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ". "Против" бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Рамката предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи от над 63,1 млрд. лева. Заложеният дефицит е в размер на 4,1 на сто от БВП. Над 31,6 млрд. лв. са предвидените данъчни приходи.

Прогнозите на правителството са за безработица от 5 на сто и инфлация от 5,6 на сто. Предвидените средства за социалния сектор са над 20 млрд. лв., а за здравеопазване - 8,3 млрд. лв. Предвижда се запазване на ниските данъчни ставки за корпоративните данъци и тези за данъците върху доходите на физическите лица, като важна предпоставка за инвестиции, икономически растеж и заетост.

Над 140 предложения са направени по проектобюджета за тази година между двете четения на законопроекта.

В рамката за увеличение на трудовите възнаграждения на учените от Българската академия на науките при изпълнение на индикатори за научно и иновационно развитие са заложени 20 млн. лв. С толкова бяха намалени парите за съдебната власт. 20 млн. лв. са и предвидените средства за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища.
За саниране и ремонт на студентски общежития се заделят 35 млн. лв., други 80 млн. лв. – за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища. Десет милиона лева са заделени за училищни автобуси, други 18 млн. лева - за разширяване на достъпа и обхващането в задължително предучилищно образование на четиригодишните деца. 90 млн. лв. се предвиждат за повишаване на интереса и увеличаване на извънкласните дейности.

Още 15 млн. лв. са предвидени за изграждане и ремонт на съществуващи спортни площадки в училищата. За инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т.ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“ са предвидени 17 млн.лв.

В сектор здравеопазване за подкрепа на персонала на първа линия срещу разпространението на COVID-19 за период от шест месеца са предвидени 352 млн. лв. Още 76,7 млн. лв. се заделят за щадящи бързи антигенни тестове за учениците.

Над 19,2 млн. лв. се заделят за ваксини и още толкова за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19.

За подпомагане на семейства с деца до 14-годишна възраст в период на извънредна епидемична обстановка са отделени 36, 5 млн. лв. Средствата, предвидени за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и градини, са 600 хил. лв.

Със 110 млн. лв. държавата ще подпомогне работници и служители, за които са наложени временни ограничения в периода на извънредно положение по различни мерки за заетост и по Националния план за действие по заетостта през 2022 г.

За изплащането на извънредния труд на служителите от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ при овладяването на пандемията COVID-19 за шест месеца са заложени 26 млн. лв. С още 102 млн. лв. правителството ще компенсира дохода на пенсионерите след отпадането на ковид добавката до нивото от месец декември 2021 г.

За туроператорите, ползващи въздушни превозвачи, се отделят 25 млн. лв. Допълнителни пет млн. лева бяха отделени за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони. Сумата нарасна от 50 на 55 млн. лева по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

За отбрана са предвидени 180 млн. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за новия тип боен самолет.

Други 100 млн. лв. ще бъдат разходвани за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Над 126, 2 млн. лв. са отделени за придобиване и модернизация на въоръжение и техника.

В сектор външна политика е предвидена помощ за развитие за Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова в размер 1 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    15 1 Отговор
    А оная видинската гербаджийка се хили нагло от трибуната....не и е там мястото!!!
  • 2 Украйна

    3 1 Отговор
    За украинските бежанци предвидихте ли средства? Защото първите вече пристигнаха в България! Хвалят се в социалните мрежи как трудно преминали румънската граница и колко лесно преминали нашата граница.
  • 3 Истината

    10 3 Отговор
    Трябва всички мисирки да причакат депутатите от ГЕРБ, ДПС, и да ги питат, защо чрез процедурни хватки бавят приемането на бюджета. Да могат да ги видят всички българи какви са нищожества и как мислят за собственият си джоб. Просто ги питайте кому е нужен 11 час дебат за 1 точка ? И това конструктивна опозиция ли е. Това в интерес на България ли е умишленото бавене на работата на НС. И агитирам, когато видите гербераст на улицата да му задавате същите въпроси с лайф в социалните мрежи. Да може всеки да ги види какви са нещастници.
  • 4 След

    3 0 Отговор
    стоически издържали инфантилните спектакли на дежурните безродници , пречещи безсрамно и съзнателно работата в Парламента !
  • 5 Пена Простата

    2 0 Отговор
    Кък да го разбирам тва– " С още102млн. лв. правителството ще компенсира дохода на пенсионерите след отпадането на ковид добавката до нивото от месец декември 2021г." ? Млого съм ошашавена и немам на идея с мойта минимална пенсия и добавка до декември (120лв.) 2021г. Сега не са 120, а 60лв.( нищо че у бакалията свичко поскъпна, а за дръвата да не приказваме), та тия там 102мильона от коги и за какво, а дали за свички, ели само за едни? Кой знае да казва! Забоварих– нема да земем 75лв. за вакцинирането, оти не съм адила и немам такова намерение. Като се разболиме с дъртио– греяна рикия, вино с чрън пипер, чеснов лук, мед от кошерите( имане неколко у ливадата), свинска масчица за разтривка, а понекогиш и на лебецо( ама не като оня Боеко секи ден) и те така без игли.
  • 6 Пенсионер

    6 1 Отговор
    Тия новите от ПП правят на луди пенсионерите. За много прости ни имат. 1. Махнаха добавката 120 лева и я направиха 60 лева. Тоест 50% по малко. От юли ще махат и тези 60 лева и край!. Браво,правят се опити за залъгване на пенсионерите с някакви 30-40 лева. Ужас. Гаврата е пълна.

    Коментиран от #8

  • 7 Е няма такава отврат

    1 2 Отговор
    Днес беше много показателно как кокорчо се кокореше с черната маска, а под нея се заливаше от смях, че го критикуваха, че седнал в стола на премиера! Абе тоя не стига, че е обратен, не стига, че е доказан мошеник, ами е едно селско парвеню, което ще затрие за следващите години икономиката на България! А толкова ли сме заблудени и заспали?! Дано не е така и скоро тоя съсел да се хили в Щатите, откъдето го инсталираха...😠😠😠
  • 8 Пена Простата

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Ама ти ми кажи за 102та мильона– на кой поколко и за какво, ако си проумел намеренията на тия къде ужкем мислат за назе и требва да управляват държавата( дако че некои от тех сами до нужнико не моат да идат, камоли за други ора да се грижат). А за подиггавката– не е подигравка, а срам и позор за тех, къде сме им баби и деди, очували сме ги, с наша помош са се изучили, белким станат ора, а оно за назе унижение, глад и мизерлък.
  • 9 Jacques Yves Moineau

    0 0 Отговор
    11 нарочно пропиляни часа, за да не се работи по махането на гешеф.
  • 10 шири

    0 0 Отговор
    Ура,другари,и да живей!
  • 11 иди ми дойди ми

    0 0 Отговор
    С още 102 млн. лв. правителството ще компенсира дохода на пенсионерите след отпадането на ковид добавката до нивото от месец декември 2021 г. А ОТ ПЪРВИ ЮЛИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА ДА ДАВАТ НИЩО. ТЕЗИ 60 ЛЕФЧЕТА СЕ СПИРАТ. ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ПРЕГЛЪЩАТ СУХ ХЛЯБ. СТАРИ ХОРА НЕ ЯДАТ ПО НЯКОЛКО ДНИ. ТОВА САМО В ТАЯ ТЕРИТОРИЯ ГО ИМА. ФИНАНСОВА ГОДИНА ОТ ПЪРВИ ЮЛИ.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол