27 Февруари, 2022 18:29 1 673 27

Петър Витанов: С това управление Русия ще губи от международната си легитимация

  • петър витанов-
  • русия-
  • путин

Той подчерта, че изключване на руски банки от системата SWIFT е политически инструмент, който ще създаде затруднения при разплащанията

Петър Витанов: С това управление Русия ще губи от международната си легитимация - 1

"Европа трябваше да реши как да реагира - политически или военно. Затова политическите санкции заместват военна реакция, която би довела до световна война. През годините санкциите показаха, че не са ефективни. Досега те не доведоха до промяна в поведението на Русия, нито я отслабиха икономически за сметка на европейските икономики. Най-тежко потърпевши от войната са украинците и руснаците, но и европейските граждани".

Това каза пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

Той подчерта, че изключване на руски банки от системата SWIFT е политически инструмент, който ще създаде затруднения при разплащанията:

"Но не знам как това ще се отрази на България".

Той цитира данни от анализ, според които спиране на газа от Русия за месец би коствало на българската икономика щети в размер на милиарди.

В предаването "Политически НЕкоректно" евродепутатът заяви, че случващото се в Украйна е кулминацията на процес, който започва с грубо нарушаване на международния ред.

"Не допускаме подобно поведение".

И посочи, че системата на международните отношения не работи от години:

"Виждаме разпад на един световен ред, установен преди 80 години. Международните организации, които трябваше да скрепяват мира, отдавна не работят. Вземат се решения за военни интервенции без санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН. Ние сме на ръба на изграждането на нов световен ред. Аз не вярвам в правото на силния, а в силата на правото. Новият световен ред е крайно необходим, за да може да се гарантира международната сигурност... Този конфликт ще бележи международните отношения за поколения наред. Опасявам се от нова Желязна завеса. Путин има военна мощ, няма политическата сила, за да легитимира своите позиции. Смятам, че Русия ще губи голяма част от своята международна легитимация, докато е с това управление".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иъдитлхуух

    8 2 Отговор
    Как ли ще изглежда на червения площад парада на победата тази година?

    Коментиран от #18

  • 2 Честно

    4 3 Отговор
    Не ми дреме
  • 3 Емил

    3 10 Отговор
    Путинска подлога!
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 6 Отговор
    А бе "компетентния"!
    Така ли един не се усети, че става огледалното на Карибската криза, когато СССР се опита да разположи ракети в Куба?
    Украйна го отнесе защото застрашава сигурността на Русия със сервилното си поведение и отказ от суверенитет пред САЩ!
  • 5 Аз не вярвам в правото на силния, а в

    8 2 Отговор
    силата на правото.

    Като в Ирак и Либия ли?
  • 6 Май не разбрахте

    14 6 Отговор
    Русия вече НЯМА какво да губи! И на този му плащат европейските граждани заплата. Нещастие.
  • 7 Ссфф

    14 13 Отговор
    Всеки българин трябва да се разграничи от антибългарските политици! Всеки българин подкрепя Русия и всеки българин желае американската агресия в Европа да бъде премахната, а посланикът на сащ в България да бъде изгонен завинаги!
  • 8 ние сме загубили парите си

    10 2 Отговор
    за храна тоя за няква легитимация реве и то на чужди гробища
  • 9 Йосиф Джугашвили

    7 9 Отговор
    Ест расия , ест просия и мизерия , Нет расия , Нет просия и мизерия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ти си гледай твойта нещастна държава

    3 4 Отговор
    Пееееас ши--ба-н
  • 13 Рашков, Рашков

    3 1 Отговор
    слаба ракия си, турската пропаганда си развява коня свободно !
  • 14 пълни глупости

    3 1 Отговор
    На нас не ни пука за западналата ти европа бе, кое не разбрахте?
  • 15 Бреейййй

    1 0 Отговор
    добре , че беше ти Петре да се изцвъкаш , след като преди теб много значими го направиха !
  • 16 Няма да разберете

    4 2 Отговор
    Няма да сме роби на САЩ и няма да си жинеем живота си така, както диктуват Байден и сие.
    Ние наистина сме независима нация и по-добре да загинем, отколкото да ни .бават както много други, в това число и българи
  • 17 кики

    1 0 Отговор
    Алабализми
  • 18 Трак

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иъдитлхуух":

    Ще е цирк и смях както е бил винаги
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 посланик

    4 1 Отговор
    ВАНГА-,, Няма такава сила, която би могла да сломи Русия. Русия ще се развива, ще расте, ще крепне. Всичко ще се разтопи като лед, само едно ще остане незасегнато – славата на Владимир (княз Владимир, покръстил Русия), славата на Русия. Твърде много жертви са принесени. Никой не може вече да спре Русия. Всичко ще помете по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света.“
  • 21 Миро

    4 0 Отговор
    Европа избра пътя още преди Русия да влезе в Украйна. Миналата година в подписаното от коалицията в Германия споразумение е отбелязано че Русия и Китай са врагове за Германия! Излиза още информация за плановете да се справи запада с Русия до 2025 година и да се справи запада с Китай до 2030 г. Никой нито казва за това нито коментира. Всички санкции и мерки срещу Русия бяха договорени и написани отдавна. Не съм нито русофил нито русофоб но искам информация достоверна а не някакви мърляви манджи претоплени. Русия па Украйна и Бла Бла. Що за измислици . Проблемите са много по сериозни в световен мащаб. Ако запада не съсипе Русия и Китай до 2030 г то хегемонията на сащ и запада приключва. Това е основния проблем. Противостоянието ще е жестоко . Света ще се тресе и политически и финансово и икономически. Украйна та Украйна. Стига с това.
  • 22 дидо тира

    6 0 Отговор
    абе тия няма да се спират докато Америка за България пълни гушите на шепа хора в България и то добре а другите ще ядад дебелия и ще викат ние сме за Нато
  • 23 Абе няма ли кой

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трак":

    Да докопа Бялата Златка! Предателят и изменник се готви да бяга.
  • 24 ццц

    3 0 Отговор
    Абе не се знае какво ще загуби Русия ,ама България я завряха в трета глуха ,нашите политици ще унищожат държавата за да се харесат на Баидън .Жалко ,казано е като си мерят оная работа двама третия ще го отнесе ако им се бърка .Ама тия с жълто около устата политици даже и поговорки не знаят .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Американски театър

    0 0 Отговор
    С главен изпълнител Зеленски. Краварите най-после принудиха ЕС да наложи санкции на Русия и да им свърши мръсната работа. Зеленски участва в шоуто и драпа за членство в ЕС и НАТО. Всички превъзбудени клакьори не виждат по-далече от носовете си. Всичко е "украинска постановка под американска режисура". Честито на ЕС!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове