1 Март, 2022 13:52 1 192 16

Проектът за бюджет на София за 2022 г.: 120 милиона за пътища, над 80 млн. за канализация

  • проект-
  • бюджет-
  • софия-
  • пътища-
  • канализация

Ще се наложи актуализация на бюджета в средата на годината

Проектът за бюджет на София за 2022 г.: 120 милиона за пътища, над 80 млн. за канализация  - 1
Снимка: БГНЕС

2 078 156 361 лева е проектът за бюджет на София за 2022 година. Предвидени са инвестиции във всички стратегически проекти – метро, градски рингове, детски градини, зелен град. Финансовите параметри бяха представени от кмета Фандъкова и заместник- кмета по финанси Дончо Барбалов, съобщават от БНР

Собствените приходи са 820 милиона лева – от местни данъци и такси. 766 милиона лева е финансирането на държавни делегирани дейности, а именно заплати, осигуровки, издръжка, които ще бъдат до финансирани от СО.

Бюджетът е с 200 милиона лева повече от миналата година, което се държи на два основни фактора – увеличаване със 100 милиона лева за заплатите на учителите и 100 милиона от инвестиционни заеми – изграждане на третата линия на метрото и изграждане на градските рингове.

584 милиона лева е размерът на инвестиционната програма, част от които са собствени средства и от европейски програми. 15,3 млн. лв. са от държавата.

С 92 милиона лева се осигурява стартът на строителството на метрото към кв. Левски Г. До края на годината ще започне строителството и на 6 километра метро в район „Слатина“. Продължава да се настоява за средства от МС на намалените средства от Плана за възстановяване и развитие в размер на 40 милиона лева. Тези средства не са заложени в проекта за бюджет 2022 на Столичната община.

120 милиона лева са предвидени за изграждане и ремонт на пътната инфраструктура - за изграждане на големите обекти - булевард „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“, „Ломско шосе“, общо 16 обекта за изграждане. 34 обекта – улици в кварталите ще бъдат ремонтирани във всички райони на София.

88,88 милиона лева ще бъдат инвестирани в изграждане на канализация.

56,5 милиона лева са предвидени за инвестиции в образованието. 28 детски градини и детски ясли ще бъдат изградени. Има готовност да започне строителство на 15 детски градини. Ще бъде взет и инвестиционен заем за изграждане на детски градини, при готовност на районите за строителство.

70 милиона лева са за строителство на детски градини и училища. За по-голямата част от средствата ще помогне държавата.

237 милиона лева ще се осигурят от такса битови отпадъци, които ще бъдат разходвани за почистването на града.

Ще се наложи актуализация на бюджета в средата на годината.

150 милиона лева са за дофинансиране на градския транспорт.

2 милиона ще бъдат инвестирани в спортни дейности. Ще започне изграждането на скейт парк в Северния парк.

София ще има и нова детска поликлиника.

9 милиарда лева е приносът на София в държавния бюджет, подчерта кметът Фандъкова, която настоява столичната община да получи подкрепа от държавата, когато има нужда от финансова помощ.

„В тази много сложна година осигуряваме инвестиции в стратегически обекти в града и осъществяване на важните дейности за функциониране на града. Имаме притеснение за реализацията на проекти през тази година“, каза Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    СЛИВЕН МА!
  • 2 Фънди , бездъъна яма

    9 1 Отговор
    В джобовете на Софиянци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЗАЩООООООО ЗА КАНАЛИЗАЦИЯ

    8 0 Отговор
    СОФИЙСКА ВОДА Е ДЛЪЖНА ДА СИ Я ОПРАВЯ.....МИСКИНИИИИ....

    Коментиран от #16

  • 5 Вън от общината

    11 0 Отговор
    На крадливата "кметица"
  • 6 глоги

    3 1 Отговор
    кметицата Фандъкова... Уууурааааа,поне ще ни пуснат водата! Да можем да наваксаме с къпането и миенето на посуда.
  • 7 Кражбата

    10 0 Отговор
    продължава
  • 8 щотепич

    0 0 Отговор
    Мъжа отдясно е свестен, каза жената..
  • 9 Tежък е

    1 0 Отговор
    бичът фандъков
  • 10 юрданкя грабливата

    10 0 Отговор
    5% от парите са за София другите 95% ша ги краднем, както винаги...оставка Мутри!
  • 11 На тази самоковка

    6 0 Отговор
    Колкото и дадете, толкова ще открадне.
  • 12 Колко гръмко

    2 0 Отговор
    Много милиони в очите на бедния българин, НО това колко км. са? Да не се окаже по над 1000 евро на квадрат за пясък с плочки, като една централна уличка и по над 5000 за лампа, 10000 за пейка, 1000 за кошче, 400 за знак и по милион и половина за обществена тоалетна кабинка, че тогава тези гръмки изказвания за много милиони се оказват крайно недостатъчно за цялостен ремонт поне на една улица от край до край. Плюс, че я ЧЕЗ, я ВиК, я Топлофикация вероятно ще започнат до една година спешни ремонти и ще я нарежат на парчета и понеже техните шахти са си техни, както обикновено ще си ги монтират обратно независимо колко са се изпокривили или изпочупили и ще заблестят отново на фона на новите плочки и асвалт. За капак ако участъка включва малки улички с положен няколко сантиметра асвалт отгоре, по които минава голям боклукчийски камион два пъти дневно и до края на годината ще има и улей по тях за бобслей през зимата. Пиша това превантивно, белким някой от общината го види и помисли за тези случващи се досега неща в зародиш, преди да се случи отново българския феномен ремонт на ремонта.
  • 13 миролюб бенатов

    2 0 Отговор
    А калта по улиците си тече, ли тече...
  • 14 Проектант

    1 0 Отговор
    а за кенефикация?

    Коментиран от #15

  • 15 Канализацията, Данооо! Канализацията!

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Проектант":

    ТАЗИ ДАСКАЛИЦА ТАКА И НЕ НАУЧИ, ЧЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ В СОФИЯ, СОФИЙСКОТО ПОЛЕ СТАВА БЛАТО НАПРОЛЕТ И ПРИ ПО - СИЛНИ ДЪЖДОВЕ. НЕ СЕ ПОУЧИ ОТ ШУМЕРИТЕ, ИНКИТЕ И КИТАЙЦИТЕ, ЧЕ НАВОДНЕНИЯТА СЕ УПРАВЛЯВАТ И КОНТРОЛИРАТ ОЩЕ ОТ МАЛКИТЕ ВАДИ В ПЛАНИНАТА. КАК ДА ОБЯСНИШ НА БЛОНДИНКА, ЧЕ АКО НАПРАВИ КАНАЛИЗАЦИЯТА НА БИСТРИЦА, СИМЕОНОВО, ДРАГАЛЕВЦИ, БОЯНА И ВЛАДАЯ, ЩЕ ИКОНОМИСА ЗА ОЩЕ ЕДНО МЕТРО?
  • 16 Спас безделника

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЗАЩООООООО ЗА КАНАЛИЗАЦИЯ":

    Ами защото Стефчо от "Маскираният кмет" така е сключил договора! Ти си малък и не помниш, как на връщане от UK радостно се похвали на журналистите, че са го турили да спи в леглото на кралицата. АКО ГО БЯХА НАКАРАЛИ ДА ИЗХВЪРЛИ И ГЪРНЕТО НА КРАЛИЦАТА, ЩЕШЕ ДА ОСЪЗНАЕ ФАКТА, ЧЕ СТОЛИЦАТА НА БГ - СОФИЯ ВСЕ ОЩЕ Е НА СЕПТИЧНИ ЯМИ. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ОТПУСНА НА ШЕФА НА СОФИЙСКА ВОДА 63000 ЛВ МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове