Last news in Fakti

5 Март, 2022 21:48 4 204 31

Емигрантите изпратили с 87% по-малко пари в България

  • емигранти-
  • пари-
  • пандемия

Най-малко пари българите зад граница изпращат през месец ноември, а най-много през май

Емигрантите изпратили с 87% по-малко пари в България - 1
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията парите, които емигрантите изпращат в България, са намалели с 87%, показват данните на БНБ. Миналата година те са превели на близките си 161 милиона евро.

Причината за драстичния спад е, че много българи са изгубили работата си заради ковид кризата и са се прибрали по родните си места.

Пандемията изпрати над 30 хиляди български емигранти обратно вкъщи. Поне толкова са с нова адресна регистрация у нас. Броят им обаче е много по-голям. Заради ковид кризата нискоквалифицираният персонал първи е изгубил работата си, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бранш. Това е една от причините парите на българите в чужбина да се стопят седем пъти, откакто пандемията владее света. Икономическите анализатори също не са оптимисти, че в следващите десет години доходите на българите зад граница ще се увеличат. Въпреки това най-много пари у нас идват от Германия, САЩ , Испания и Великобритания.

След 22 години в Лондон Нина Христова се прибира в Русе. Този път завинаги. Тя споделя:

"Ситуацията във Великобритания не е добре. Много българи се прибират, защото използват социалната система. Спряха, промениха я, Слава богу. Имам фирма, работя с българи и не искам да работя с тях. Това ми е болна тема."

Благодарение на фирмата си за почистване, всеки месец Нина е заделяла средства, за да помага на баща си.

"200 лева отиват за лекарства, 400 лева му е пенсията, 200 остават. Направете калкулация колко пари трябва да му изпратя, за да живее нормално", казва Нина Христова.

Заради кризата много от българите в чужбина вече получават по-малки възнаграждения.

"Тези пари намаляха в порядъка на 75-80 %. Колкото и да са пестеливи българтите, много малка част могат да заделят. Те заделят в порядъка на 200-300 евро. Разбира се, това е над минималната пенсия у нас и те подпомагат своите родители", коментира Красимир Ениманев, ръководител на катедра „Икономика“ в РУ „Ангел Кънчев“.

Йорданка Спирова за последно е видяла внучката си преди 14 години, когато ѝ е гостувала в Германия. Няма търпение да чуе гласа ѝ по телефона.

"Праща ми лекарства, някой лев, когато може. Прекарваме живота някак си оскъдно защото много работихме, малко пенсия вземахме. Казва: Бабо, обичам те! Мога с това да ти помогна", споделя Йорданка Спирова.

Внучката на баба Йорданка няма намерение да се прибира в България. Тя, както и много други квалифицирани специалисти, са се установили трайно зад граница и са изтеглили семействата си.

"Заеха много отговорни места в тези държави и те решиха, че капиталите им ще са нужни там и тези капитали намаляха почти до 50 на сто от тези, които идваха преди, и тези пари вече не са най-големият инвеститор в българската икономика", допълни Красимир Енимаев.

Най-малко пари българите зад граница изпращат през месец ноември, а най-много през май.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    ТО бизнес банки фалирват вече
  • 2 Чичо

    38 5 Отговор
    Министър председателю Канадец, ОСТАВКА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 5566778997

    14 2 Отговор
    ама има 2 000 000 емигранти още
    де са опорките за свободното движение сега ?
  • 5 Рошко

    15 5 Отговор
    Глупостти на търкалета, ив Англия и в Европа няма работници
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СЛОНА

    16 8 Отговор
    А КАКВО ВИ ИНТЕРЕСУВА ,НАЛИ ЗА ТЯХ НЕ СТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАЛИ ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА ТУК И ДА НЕ ЗАБЕГНАТ!!!
    АЗ АКО СЪМ НАТЕХНО МЕСТО ИДВАМ ИВИ ЧУПЯ ГЛАВИТЕ ОТ МАСАТА И ОТ СТЕНИТЕ ДЕТО ВИ СВАРЯ ТАМ!!!
  • 8 Много лъжи в страната на лъжците

    38 0 Отговор
    Такива Българки с фирми за почистване има много.
    Наемат наши жени,които не говорят добре езика с цел експлоатация,без договор и осигуровки.Плащане на ръка на минималната надница.При пандемията хората си останаха вкъщи и този бизнес спря.Нито офиси ,нито къщи за чистене.И се прибраха в БГ да разпространяват глупости.
  • 9 Трай си

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Днес е събота ,поредният ден за купон и във Великобритания на никой не му пука за Европа. В момента съм в центъра на Лондон в Сохо и кръчмите са пълни до откат. Имаше един рехав митинг на Украинците и се прибраха.

    Коментиран от #20

  • 10 Факт

    28 3 Отговор
    Българите в чужбина се грижат за българите тук, а не скапаната ни държава. Ако не са те корумпираните управляващи ще се видят в чудо, че трябва да се грижат за хиляди изнемогващи бърлгари.
  • 11 Мръсници

    28 2 Отговор
    спрете да броите на работещите ! Напишете за милиарди те откраднати от герб и другите помири политици.
  • 12 Анонимен

    20 5 Отговор
    За емигрантите правителството ще заделя по 40 лева на ден. Мийте чинии във Великопакистания.

    Коментиран от #30

  • 13 Ти си

    32 1 Отговор
    Хайде няма нужда - не била виждала внучката си 14 години ! Пълни глупости ,Германия не е на Марс! Мразя безсмислени драми, автобусен билет до Германия е 120 € а самолетен можеш да намериш и за половината и то отиване и връщане ! Просто внучката не иска да вижда вампира и предпочита да отиде да Майорка отколкото до България!
  • 14 Такаааа, от статията

    9 1 Отговор
    "една жена каза" разбрахме, че на Нина някоя си са и намалели с 75-80% следователно парите от емигрантите са намалели с 87%... Харесвам такива новини,обикновено са забавни и трябва да се тълкуват противоположното на това, в което се пробват да ни убедят... 😎 Има си точна дума за това, но не искам да ме трият...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    44 3 Отговор
    Не виждам причина и един лев да изпращам в България.
    Тежко на тези, които вярват, че подаянията от емигрантите ще крепят икономиката на страната.
    Ако имах живи роднини в България, в момента когато не могат да се изхранват щях да ги изтегля при мен.
    Аз не съм заминал доброволно от България. Държавата не я интересуваше за мен и семейството ми. Не ми предостави възможност за изкарване на прехрана.
    Здрав, прав,работлив и способен мъж, нямаше работа за такива. Има само за връзкарите и дупелизците. И гледай ти в Германия се оказа, че работа има колкото искаш и като се развиеш и докажеш даже може и началник да станеш. Като се сетя за момента, когато повече от година нямах един лев постъпления и няма държава, няма служба, която да се Интересува, че нямаш какво да ядеш. Хранех си детето само с леща и ми се късаше сърцето. Дали ще се върна някога,как мислите...или ще пратя пари на престъпниците да ги крадат....? Продажна държава, жалко за нас българите!

    Коментиран от #26

  • 17 parnas13

    2 11 Отговор
    Ето три доказателства, че няма изтичане на мозъци:
    1. Спомнете си кой спечели изборите в чужбина.
    2. "Заради ковид кризата нискоквалифицираният персонал първи е изгубил работата си"
    3. Най-много харесват Путин пак в чужбина.

    Коментиран от #19

  • 18 Диана

    10 0 Отговор
    Сигурно защото вече са решили да нямат нищо общо с тази пропаднала страна, която само им гълта парите и живота..
  • 19 Диана

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "parnas13":

    Това изобщо не са доказателства! Защото и в чужбина гласуват такива, каквито и в България - натегачите на БСП. Имаше надежда за промяна, но се оказа, че и Слави е с БСПарски мозък и добре, че поне не стана Премиер щото виждате какво става с подобни решения в Украйна - става мътна и кървава, това става..Всяко БСП ще ти каже, че няма изтичане на мозъци щом те ссамите не са изтекли, но именно това ни е проблемът - ако БСП се спукат и изтекат, целият този тумор ще изчезне от тялото на страната ни, но те продължават да гноят и смърдят...Та виж какви хора са останали, простотията е превзела страната така, че БСП най-необезпокоявано си направи преврата и говори врели-некипели като че ли сме първобитни хора и не разбираме нищо..

    Коментиран от #24

  • 20 Мнение

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Трай си":

    Ти в Сохо внимавай кат се напиеш на сутринта да не те боли ануса.

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Никойй не праща пари вече щото инфлацията е огромна .Фалирват банки,обединяват се да се защитят от кризата..Парите нямат стойност.Вс.е наред.Фон Лайен,се грижи за Европа.Аз съм на село и си правя суджук. .
  • 23 Им бе цилус

    1 0 Отговор
    Авторе, я сметни, на 161 милиона Евро, 87% в повече, колко прави? Говориш за последната година. Ами предните 15 години? Колко идва сметката?Всяка година в последните 12, над 1.5 милиарда лева. Ясно? Миш@к.!!! Лева!
  • 24 От БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Диана":

    Скачай от прозореца!..Няма отърване от БСП то.Щъ изидът.!
  • 25 дааа

    3 0 Отговор
    това е доста сериозен удар по "икономиката" на страната ни.
  • 26 West Pender

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Аз слава богу не съм си загубил работата. Тези типчета от Харвард ми намирисват на ДС и затова съм ги санкционирал. Бийко, при всичките му косури беше най-пробългарски настроен. Време е да даде път на младите в ГЕРБ и да остане лидер на партията. Така ГЕРБ ще е по-устойчива и ще има повече изявени кадри.
  • 27 Трай си

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мнение":

    Теб ще те боли ануса ,когато няма да има какво да ядеш ! А това ще стане съвсем скоро!
  • 28 фгрт

    6 0 Отговор
    ГЕРБ оставиха пенсионерите с неактуализирани пенсии, за да ги издържат децата им зад граница. Така ГЕРБ показаха на цяла Бг, че няма смисъл да работиш тук, няма перспектива, няма бъдеще в БГ, на старини ще си обречен на глад. В същото време ГЕРБ прибираха парите на пенсионерите(на техните деца емигранти) чрез болници, аптеки, зъболекари, 20% ДДС на храни, данъци и пр. Сега вече парите от чужбина секнаха.
  • 29 Основната причина е

    1 0 Отговор
    че бенефициентите измираме.
    Няма на кого да пращат.
    Моите приятели, които напуснаха РБ, идваха от време на време, докато родителите им си отидоха, вече въобще не идват.
  • 30 От чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Ха-ха, това за чиниите е страшно оригинално. Обаче в развитите страни никой не мие чинии. Понеже има машини за миене на съдове във всеки дом и заведение. Ама завистливото простолюдие в бг-то от къде да знае.
  • 31 Анонимен

    0 0 Отговор
    Украинците са по ок от прокудените българи християни. Бъдете здрави и щастливи. Българите навън не ги мислете. Ок са и не се интересуват от политика. Лично мнение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове