Last news in Fakti

7 Март, 2022 07:33 2 155 32

Започва изплащането на пенсиите

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • изплащане

Едновременно с тях отново ще бъдат извършени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство

Започва изплащането на пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март т.г. ще се извърши в периода между 7 март (понеделник) и 21 март (понеделник), съобщиха от НОИ.

Едновременно с тях отново ще бъдат извършени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда за изплащане на пенсиите:

- добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерския съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като „ковид добавка“ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер;

- разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „ковид добавки“. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева.

Така изчислената разлика, която се отнася за март, ще бъде изплатена заедно с пенсиите за март 2022 г. Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че с пенсиите през февруари бе изплатена разлика, която се отнася за първите два месеца на т.г., докато сега тя ще бъде само за един месец. Поради това е възможно да има различия в изплатените компенсации към пенсиите за февруари и март.

Описаните ковид добавки и разлики не представляват част от пенсиите и се изплащат по силата на специални разпоредби, без да е необходимо произнасяне с разпореждане на длъжностните лица по пенсиите в териториалните поделения на НОИ.

Заедно с пенсиите за март 2022 г., пенсионерите, които получават добавка по чл. 9 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще получат и добавката за март в новия ѝ увеличен размер, както и сумите за доплащане на увеличението за месеците януари и февруари 2022 г.

От 7 март ще бъде активна електронната справка за изплащаните през този месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя се актуализира всеки месец и дава възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената за съответния месец ковид добавка. Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. На пенсионера ще се предоставя служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и индивидуалната разлика, ако е налична такава.

Преводите на мартенските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 март 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    27 0 Отговор
    Язе викам пенсионерите да се пишат украинци повечето могат само да си мечтаят за 40 лв. на ден, с тия пенсии са за никъде.

    Коментиран от #4, #8, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хумор

    22 0 Отговор
    Интересно в коя друга държава в новините има заглавие, че от днес ще се изплащат пенсии. Смятайте колко сме зле....
  • 4 Делю Хайдутин

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Че кой взима 1200 лв пенсия и безплатна квартира без сметки.

    Коментиран от #14, #29

  • 5 Народен

    11 0 Отговор
    празник !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФАШИЗЪМ

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ ТЕЗИ ХОРА ПОСТРОИХА ДЪРЖАВАТА С ТРУДА СИ,А ФАШИСТИТЕ ПРОДАДОХА ЗАВОДИТЕ ОТКРАДНАХА ГИ ЧРЕЗ БАНДИТСКА ПРЕВАТИЗАЦИЯ И СЕГА СЕ ГАВРЯТ СЪС ХОРАТА!

    Коментиран от #23

  • 9 БЕЗСРАМИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

    22 4 Отговор
    Започва поредното изплащане на мизерните пенсии за които управляващите все не намират средства и време за да ги направян достойни! Как управляващите намериха пари за хотелите на Украинците, вярно 40 лева са но са всеки ден и за доста хора, а за пенсионерите все нямало от къде? Истината е че управляващите видяха дори и в тази трагедия възможност за кражба и решиха техните празни хотели да ги напълнят с пари от бюджета т.е. от данъците ни! Срам и позор сте мисирки това не е новина за пенсиите, та те отдавна са изядени от инфлацията!

    Коментиран от #10, #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 раз

    10 0 Отговор
    Започва изплащането на мизерните пенсии.
  • 12 \\\\\

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Верно ли? Ако е така, значи всеки украинец пристигнал в България получава моята пенсия за цял месец....Не е зле.
  • 13 бушприт

    12 0 Отговор
    На простото Киро не му дреме за възрастните хора в България,но за бежанците от Украйна дава пари на килограм. Щото ония от "Козяк"-а му нареждат. По-точно оная,дето прилича по-скоро на мъж,отколкото на жена.
  • 14 Сирма войвода

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    А ти забеляза ли от кадрите, по телевизията, че бягащите от войната са повечето млади хора, добре и модерно облечени...

    Коментиран от #19

  • 15 да де

    8 2 Отговор
    И какво? Резервите от лошия Борисов свършиха и ще режем първо пенсионерите. Тъпи комунисти, то раздаването е най лесно нали. Дойдете ли на власт все тъй става. Празно няма. Сега освен купонна система да въведете. Да има на бедните.
  • 16 ристю

    7 1 Отговор
    Пенсионерите освен да правят втора година майчинство,ама няма как. Да правят безглутенови торти за продан е единственната им алтернатива.
  • 17 Трайно безработен

    12 0 Отговор
    А ние трябва да плащаме 27 лв. Здравна вноска Всеки месец за това, че не работим нищо

    Коментиран от #20

  • 18 летец пилот

    10 0 Отговор
    Само в България изплащането на пенсиите е новина.
  • 19 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сирма войвода":

    А българите в Украйна били в бомбоубежищата!?
  • 20 Веиеи

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Трайно безработен":

    Точно така, искам да попитам харвардите, къде във вселената го има това, безработни да плащат здравни вноски? В смисъл, тлва са хора с 0 лв доходи, огромната част без никакви спестявания? Без здравно осигуряване правителството ги превръща в маргинали, умиращи хора. Защото тъпия ес ни съсипа икономиката.

    Коментиран от #21

  • 21 НОВО ПЕТ

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Веиеи":

    АМА КАТО СЕ РАЗБОЛЕЯТ ИСКАТ БЕЗПЛАТНИ МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ...ИНТЕРЕСНО БЕЗРАБОТНИТЕ КАКВО ЯДАТ...НАЛИ НЯМАТ ДОХОДИ
  • 22 БСП ВИЦЕТО

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "БЕЗСРАМИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!":

    ТАКА УПРАВЛЯВАМЕ НИЕ БСП КОМУНИСТИТЕ
  • 23 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ФАШИЗЪМ":

    НИЕ ИЗКУПИХМЕ ЗАВОДИТЕ И СТАНАХМЕ ...ФАШИСТИ
  • 24 БСП СОЦИАЛНОТО МИНИСТЪРЧЕ

    1 0 Отговор
    ТРАЙТЕ ДРУГАРИ ПЕНСИОНЕРИ...И ТОВА ВИ Е МНОГО
  • 25 Моля се

    0 0 Отговор
    Да не сме украйнци да има мир , здраве щастие по голям жизнен стандарт. Да им помагаме кой с квото може че нищо не се знае накъде ще тръгне света. Може Бет или снаха от бежанците да ви дойде. Може да си осиновите някое семейство. Гн Борисов ги раздаваше тия пари към пенсията добре стана че продължиха традицията за добавки към пенсията.
  • 26 Гробаря

    3 1 Отговор
    Кире. Ако беше платил пенсиите на1 или2 послучай празника тия отрудени хорица щяха да те носят като Господ и топките наШипка нямаше да са за теб.Ама нали си едно малко бушонче...
  • 27 фгт4

    0 0 Отговор
    Своите заплати увеличиха с 700 лв. а на пенсионерите отрязаха нещастните 60 лв. И всеки месец пускат статия, че другите 60 лв. не са част от пенсията, т.е. ще ги спрат. Асен и Гьоков се изгавриха с пенсионерите.
  • 28 фгт4

    1 1 Отговор
    ПП излъгаха пенсионерите. Никаква актуализация на пенсиите не направиха. На всичкото отгоре отрязаха 50% от помощта към пенсиите, сякаш инфлация няма. Същите са като ГЕРБ.

    Коментиран от #30

  • 29 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Първо - тези 40лв. Са само за 3 месеца. Ти получаваш пенсия,съответстваща на вноските,които си правил. Като си хайдутин - излез в гората, яж от каквото намериш там, направи си землянки, и понякога нападай някоя мандра, собственост на капиталист- изедник - вземи 2-3 агнета и десетина килограма сирене, а всъщност си един мухльо!!

    Коментиран от #32

  • 30 Сийка

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "фгт4":

    Глупако! Добавката бе за Корида. Увеличението на пенсиите ,както винаги е планирано за м.юли. твоята ,вероятно малка пенсия се дължи на факта, че като малък/ млад не си учил, мотел си се с безотговорни приятели и си " влязъл" в живота глупав, без професия и т.н.

    Коментиран от #31

  • 31 фгт4

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сийка":

    "Глупак" ще викаш на НЯКОЙ ДРУГ. И не си нито врачка, нито баячка, НИТО ОСОБЕНО УМНА И ПРОЗОРЛИВА, за да знаеш кой е грамотен, образован или няма професия. Същата си като Горанов и Павлова от ГЕРБ, които, за да не актуализират пенсиите и да не увеличат доходите, обиждаха и унижаваха хората. ПП, БСП и сие обещаха актуализация на пенсиите, които 12 год. не са актуализирани, и НЕ НАПРАВИХА АКТУАЛИЗАЦИЯ КОРЕКТНО. Орязаха пенсиите, за да има пари за тях си.
    Скачай и обиждай сега! Същите сте като ГЕРБ.
  • 32 фгт4

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър":

    Вие- чиновниците с бонусите, премиите, ДМС, пари за облекло, какви вноски правите изобщо, какво произвеждате, каква добавена стойност носите, изобщо какво работите по цял ден, че ви плащат заплати от народните пари, а после и пенсиите получавате за паразитирането си?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове