Last news in Fakti

9 Март, 2022 16:20 1 387 22

Дикме: Имаме зърно за 2 години, защо ще се харчат държавни пари

  • мехмед дикме-
  • зърно-
  • склад-
  • пшеница-
  • резерв

Преди новата реколта пшеница трябва да излиза от България, а не да влиза в хамбарите, категоричен е бившият земеделски министър

Дикме: Имаме зърно за 2 години, защо ще се харчат държавни пари - 1
Снимка: БГНЕС

Не знам кой дава съвети на премиера, но това е най-глупавото и най-неадекватното решение, което са вземали – във връзка с резерва от зърно.“ Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Зърненият баланс на България е милион и половина тона пшеница годишно, около 100 хиляди тона на месец, тоест до новата реколта на страната са необходими около 400-500 000 тона пряко сили, поясни той. По думите му в настоящия момент в складовете в страната има между 2,5 и 3 милиона тона пшеница.

„Имаме за две години зърно, което в момента е на склад в държавата. Вместо държавата да купува зърно от стара реколта, да направи всичко възможно веднага да освободи пазара и да стимулира износа на зърно. Това зърно, ако не се изнесе, България очаква 7 милиона тона ново производство след 3 месеца, които няма да има къде да ги складират.“

Зърнарите трябва сега да изнасят продукцията си, категоричен е Мехмед Дикме, който нарече „много погрешно“ това, че се налага забрана за износ на пшеница в настоящия момент.

„Тази пшеница трябва да излезе от България, а не да влезе в хамбарите. Премиерът трябва да ходи при възрастните хора, обикновените селяни, за да му каже този обикновен човек, който е на село – още от дядо си знае, че преди жътва хамбарите се изпразват, изчистват се, за да може да прибере нова реколта.“

Тенденцията е към намаляване на международната цена на пшеницата. Страната ни трябва да се възползва, когато цената е висока, да влязат свежи пари при производителите, смята бившият земеделски министър.

„Ще бъде абсолютна грешка да купуват в момента на висока цена, при положение, че в страната има за две години напред налична пшеница“, подчерта Мехмед Дикме, който попита защо трябва да се харчат държавни пари при пълни складове.

Няма да има къде да се складира зърното, предупреди Дикме.

„Държавата няма складове за милион и половина тона.“

Войната до месец-два ще свърши, тя не може да бъде стогодишна, посочи още Мехмед Дикме. В края на юли вече ще имаме зърнен баланс и ако е необходимо, ако войната продължава, може да се купува юли-август, не сега, съветва ексземеделският министър.

„Тук няма проблем. Проблемът сами могат да го създадат - зърнопроизводителите септември, като се напълнят с продукция, която няма какво да я правят, няма къде да я складират, нямат пари. Могат да докарат комбайните и тракторите пак на жълтите павета и тогава ще разберат каква грешка са направили“, коментира Мехмед Дикме в предаването „12+3“.

Според Дикме никой у нас не бива да се притеснява, че могат да станат катаклизми с пшеницата.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бая

    18 3 Отговор
    милиони и далавери у него ! ДС , БКП и мутри !
  • 2 нбх54

    27 6 Отговор
    Щото вашите зърнари ще изнесат всичко. Само и само за пари.

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 user

    19 1 Отговор
    Ти така си мислиш, че има. Винаги комунисти и ДС агенти когато докопат власт житото в България изчезва. Дикме сигурен ли е, че държавните резерви не са изнесени от служебния кабинет. Киро е разбрал сега и го е хванал страх, че ще бъде линчуван и гледа да запълни липсите. Не, че и те няма да бъдат откраднати. Харченето на 1.1 милиарда за жито и пшеница и казаното от Дикме, че имаме резерв за 2 години веднага показва, че складовете са изнесени и този резерв го няма!
  • 5 Знайко

    20 2 Отговор
    И през 1990 г. беше същото имаше много зърно, пък се оказа, че са го изнесли всичкото. И резултата тогава беше зърнена криза. Нека да има държавно зърно, по-добре държава да харчи за зърно, отколкото за танкове, изтребители, бойни кораби и излишни ненужни подводници.
  • 6 djemmil

    15 1 Отговор
    преди години дпс се възползва от даржавния резерв
  • 7 нбх54

    13 1 Отговор
    Държавата да изкупи и олиото!
  • 8 Анонимен от Бъдещето

    5 2 Отговор
    Проблеми от злоупотреба с алкохол предстоят...
  • 9 Русенец

    9 1 Отговор
    И други си чистят хамбарите и търсят, на кого да си продадат старото. Сега загря ли?
  • 10 Русенец

    16 1 Отговор
    Зърното ОК, но хората ядат и друго. А сирене? А месо? А масло?..... Там как са цифрите? С какво са пълни тенекетата за сирене? Осветлете хората, де!
  • 11 гост

    10 0 Отговор
    Ще ги усвояват парите, затова уж ще го изкупуват. Както вашият вожд Бою и ДОганя усвояваха.
  • 12 Българин

    14 1 Отговор
    Моето уважение към Мехмед Дикме, бил ми е министър, но не мога да се съглася с него.Той расъждава като търговец, а не като държавник, не се знае новата реколта каква ще бъде и на каква цена, с този темп на нарастване на горива, семена , торове, не мисля че новата пшеница ще е по евтина от старата.Добре си еу в хамбара да има зърно, пък ако е излишно- лесно ще се продаде.В новата история на България помним няколко зърнени кризи.
  • 13 злобар

    6 0 Отговор
    Днес Българите дотолкова са ослепели или по правилно са заслепени политически и икономически от настоящите си "покровители",че не са в състояние да прозрат новото оформяне на световния икономически , политически и военен интерланд.Оформят се нови икономически центрове и се чертаят нови търговски пътища в добавка към настоящите.Така са ви изкривили огледалата и са ви разстроили настройката на призмите,че сте принудени да пропускате истинските си национални интереси и отчаяно да се блъскате в един изкуствен вътрешно политически и икономически хаос.Лъчите на светлината, издигаща се от изток, са се насочили към вашата страна и са ви превърнали във фокусна точка на новосъздаващия се търговски път...и на света не е останал никой освен вас, да не е забелязал този неимоверен пoлитикоикономически авантаж.Векторите на всички сухопътни и железопътни търговски и енергийни артерии които ще пресичат Дарданелите през почти готовия мост и през Босфорските мостове и тунели се насочват към Капитан Андреево и Лесово.
    Бойко "Тиквата" успя да прокара поне газопровода който в оригинала си беше чист "Български поток" и който заедно с АЕЦ Белене, фиктивно като цена за членството в ЕС, бяха умело измъкнати от ръцете ви.
    Сегашното канадско протеже е с мисията да отклони векторите към Гърция и Северна Македония.Този път да видим как ще измамят Българите за да отмъкнат поредния "шаран" който се мъдри в мрежите на България.
    Всички наоколо са се разшетали и араби

    Коментиран от #14

  • 14 злобар

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "злобар":

    продължение Всички наоколо са се разшетали и араби и евреи и гърци само българина спи и продължава да се гърчи в своята люта туркофобия...Шаранът е на път да избяга пак ...а тук зъно ,сирене и месо сънувате.
  • 15 уви ФАКТ

    8 0 Отговор
    А вече 3 години хлябът го правят от мухлясало украинско зърно. НЕ СЕ ЯДЕ!! А цените ще се вдигат, и нищо не гарантира, че ще остане в България пшеница.
  • 16 Няма да се харчат,

    5 0 Отговор
    ще се откраднат тези пари от монополите, олигарсите и политиците!
  • 17 ахмак

    2 0 Отговор
    Май ще им прекъснат далаверките едно време цялото земеделие беше в ръцете на ДПС при Серго и царя даже и социалните служби определяха съдбата на българските деца

    Коментиран от #22

  • 18 Абе дикме

    1 0 Отговор
    що па да ти обяснявам. Нали ще трябва да бъдем солидарни със съюзниците и това, което купим за лев, ще трябва да им го дадем за половин лев, отделно и "хуманитарни помощи", докато ни остане зърно за два месеца. И те така, както винаги...
  • 19 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "нбх54":

    До 2 ком другарю -ти за тоалетна хартия ли искаш да го продадат като в България жънем 7 милиона тона а кунсумираме 2.7 милиона тона останалото 4.3 милиона тона ти какво предлагаш да го правят -храна за мишки по складовете ли
  • 20 1111

    1 0 Отговор
    Защото запасите трябва да се подновяват.
  • 21 ДОСТ

    0 0 Отговор
    АФЕРИН САНА МЕХМЕД АБИ. АКО И ПРОСТО КИРО БЕШЕ УМЕН КАТО ТЕБ БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ МНОГО НАПРЕД. АМА И БОКО КРАДЕЦА МНОГО ДРЪПНА НАЗАД. ЗАТОВА СМЕ НА ТОА ХАЛ. НЕМА ДА СЕ НАСИТЯТ ЖИВОТНИТЕ.
  • 22 ДОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ахмак":

    ДОБРЕ СИ ТИ АХМАК. КАРАЙ СИ ЖИВОТА КАТО АХМАК. МНОГО НАПРЕД ЩЕ ИДЕ ТАА ДЪРЖАВА ЕЕЕЕЕЕЕЙ СЕНИ ГИДИ АХМАК ОЛУ АХМАК. АЙДЕ ЛЕКА ВЕЧЕР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове