Last news in Fakti

11 Март, 2022 05:46 1 698 9

Ваня Григорова: ЕС основно трябва да преосмисли идеологическата си политика за свободния пазар на тока

  • ваня григопова-
  • румен радев-
  • аикб-
  • ток-
  • спекула-
  • горива

Зам.-председател на УС на АИКБ Румен Радев призова и за облекчаване на режима за ВЕИ за нуждите на индустрията

Ваня Григорова: ЕС основно трябва да преосмисли идеологическата си политика за свободния пазар на тока - 1
Снимка: БГНЕС

„Събитията в Украйна са крайно неблагоприятни. Няма бизнес, който под една или друга форма, да не е засегнат от тези военни действия - дали като ресурси, които потребява или пък продукция, която реализира“

Това заяви пред bTV, зам.-председателят на УС на АИКБ Румен Радев.

„След като бъде засегнат и бизнеса, той ще трябва да увеличи цените, а по този начин ще се засегнати всички български граждани. Това ще се случи навсякъде, в целия Европейски съюз, тъй като в крайна сметка Европа разчита до голяма степен на внос на петрол и газ от Русия“, допълни синдикалният експерт към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея това, което виждаме в момента с цените на олиото, а и паниката миналата седмица на бензиностанциите, е спекула, използваща страха на хората, а „страхът е нормален. Като виждаме, че се очакват и още по затруднени доставки на суровини“, прогнозира тя.

Радев призова за оставане на компенсаторния механизъм за цената на тока за бизнеса, тъй като вече е достигнала до 611 лв. на мегават. Според него това налага да отпадне тавана на държавната помощ за електричеството на бизнеса.

Зам.-председател на УС на АИКБ призова и за облекчаване на режима за ВЕИ за нуждите на индустрията.

Ваня Григорова пък смята, че ЕС основно трябва да преосмисли идеологическата си политика за свободния пазар на тока, тъй като на него ще се озоват и гражданите със същите проблеми като бизнеса, но няма да има кой да ги компенсира.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарабед

    6 1 Отговор
    много често взеха да го дават тва ,явно прави мнооо спирки бутат го нагоре
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    ОТ ВСИЧКО това страдат обикновените ХОРА
  • 3 селтак

    13 2 Отговор
    Е трЯбва бе Григорова,трЯбва! ТрЯбвало това,трЯбвало онова ми направете нещо освен да трЯбвате!
  • 4 наблюдател

    4 3 Отговор
    Айде, още една пишман "експертка"...
  • 5 ФАКТ

    13 0 Отговор
    ЕС и свободен пазар? Къде го видя?! В ЕС всичко е по квоти! Скоро и да пръднеш - пак трябва да е според квотите - щото това е въглеродна емисия!
  • 6 Дедо Гошо

    8 0 Отговор
    За всичко е виновен ЕС и нашите управляващи дето им играят по свирката.Ама ние си ги избрахме.
  • 7 Ние българите

    8 0 Отговор
    Производството на електроенергия в България е стратегически продукт.Да се предлага произведената електроенергия на борсата в България е пряка заплаха за Националната ни сигурност.

    Спешно премахване от борсата със закон и поставяне на регулирания пазар.След задоволяване с електроенергия на всички потребители в България,ако има излишна електроенергия тя да се предлага за износ на европейската борса.Всички депутати си мълчат по тоя въпрос защото са пряко или косвено свързани с производителите на електроенергия.Те знаят много добре,че това е спекулация и производителите печелят многократно за сметка на българския народ.

    Запомнете,че друг вариант няма!

    Електроенергията в България на регулирания пазар!
  • 8 Ох-х Ваня.......

    1 1 Отговор
    Идеална си за мен да се прескачаме
  • 9 Watchdog

    5 0 Отговор
    "ЕС основно трябва да преосмисли идеологическата си политика за свободния пазар на тока, тъй като на него ще се озоват и гражданите със същите проблеми като бизнеса, но няма да има кой да ги компенсира.

    Разбира се че това което наричат "свободен пазар на тока" в ЕС е по скоро борсов пазар, където основни участници са финансови институции и търговци на едро, при ограничаващи и дискриминиращи правила за достъп до тези борси. Разбира се госпожата е абсолютно права че много скоро и домакинствата ще бъдат обект на борсови ценообразуване, при което по текущи борсови цени, Ел енергията за домакинствата ще нарастне блиьо 5 пъти. Това обстоятелство упорито се укрива и не се коментира от местните власти на територията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове