Last news in Fakti

17 Март, 2022 11:40 1 011 13

БЛС: Липсват млади лекари у нас

  • блс-
  • лекари-
  • бюджет

Парламентът гласува бюджет, който ще даде възможност за повече изследвания на гражданите в извънболничната помощ"

БЛС: Липсват млади лекари у нас - 1
Снимка: shutterstock

Между 15-18% са лекарите у нас, които са на възраст от 30-50 години. Проблемът с липсата на лекари е заложен отдавна и трябва да се положат усилия тази година да се реши. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз, пред БНТ. Той уточни проблемите с парите в здравеопазването.

"В момента се водят разговори с НС на НЗОК - добрата новина е, че парламентът гласува бюджет, който ще даде възможност за повече изследвания на гражданите в извънболничната помощ", обясни Маджаров. Дали ще има увеличение на цените на клиничните пътеки - от думите му стана ясно, че е възможно. Маджаров коментира и мними хоспитализации в болниците, за него те стават, за да се заработят заплатите на служителите в болниците.

Председателят на БЛС обаче смята, че до август ще е готова пътната карта, която предвижда да се дигитализира изцяло здравеопазването и да са прозрачни процесите в него. По актуалната днес тема - украинските бежанци, той каза, че няма проблем с финансовите средства, в началото на годината сме и няма да има проблем с прегледите им. БЛС ще помогне за подаване на молби за украинци, които искат да станат медици у нас - ще съдейства с подаването на молбите в МЗ и съкращаване на сроковете до дни.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЛС

    12 0 Отговор
    как няма да липсват като толерирате всякакви "доценти" да се изхождат. Освен това завършили има колкото искаш, Касички има, лекари няма.
  • 2 др Гей Билтс

    9 0 Отговор
    Липсват ми, като в родните медицински институти са с предимство всякакви навлеци от света, за които няма да е проблем да броят по 300$ за 3-ка по анатомия.
  • 3 Ивайло

    13 0 Отговор
    С тази тотална деградация на образованието - пребутване на роми, дето не знаят да четат, заради бройката на делегираните бюджети, а и с това дистанционно обучение сега заради ковида, доста специалисти по доста специалности ще ги "хване липсата"!!! Принцип на скачените съдове - единия зависи от другия!!! Образованието и пазарът на труда са точно такъв тип зависимости - като няма "материал", няма да има и "продукция"!!!
  • 4 долу ЕС

    13 1 Отговор
    друго си е лошия соц да ги създаде а добрия запад да ги прибере! тука есни ястреби обясняваха как било абсурдно задължението на млад лекар да работи 5 г в България щом е завършил на държавна издръжка. Колкото България става по зле толкова на българина ще му идва акъла. като не, явно е дошло времето ни да изчезнем

    Коментиран от #7

  • 5 Коко

    3 1 Отговор
    Свирено ни е вече. За какви профилактични прегледи бълнувате? И тук и там на запад здравеопазването е бутафорно!

    Коментиран от #11

  • 6 Глей ти

    2 0 Отговор
    Каква изненада! Не може да бъде!
  • 7 Палячо

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "долу ЕС":

    Копейкин ти ли си бре
  • 8 gtrgr

    2 0 Отговор
    Тази година всеки , който желае да работи като лекар ще може да завърши съкратени курсове за три месеца плюс още един за специалност и ще бъдат удовлетворени всички нужди. При това таксите ще бъдат като за десет години обучение като при предишните будали лекари. Ще се попълни така и републиканският бюджет.
  • 9 Има надежда

    2 2 Отговор
    Ами ще направят дистанционни.Те лекарите ги направиха счетоводители и писари .Младите не им се учи химия и биология така че ще внасяме от Индия и Пакистан които и без това учат тук.Изглеждат възпитани и умни деца само малко по тъмни но говорят английски като англичани .Има и такива германци
  • 10 няма ли

    0 0 Отговор
    Така е като обучавате чужденци, вместо българи.
  • 11 www

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    Свирете си! И без това за друго не ставате, но не забравяйте, че винаги може да подадем контестация!
  • 12 Последния Софиянец

    0 1 Отговор
    Всички гербави от бялата магия над 40 годишна възраст да бъдат незабавно уволнени. Искам само млади лекарки и медицински сестри. Ама след фейс контрол. Да ти е кеф да ходиш на преглед
  • 13 Лекар Образна диагностика

    0 0 Отговор
    За толкова, толкова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове